Fri05142021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Jelena Popović: Žena na ikoni XXI veka

  • PDF

Jelena PopovićŽena, asocijacija za najveću sreću i najdublju nesreću; fatalnu zavodnicu i varljivu ljubavnicu; ona uzdiže, ali zbog nje se i pati; oličenje ljubavi, mržnje i strasti...
Žena je podjednako predmet observacije i umetnika i učenih ljudi, i društva okupljenog za kafanskim stolom. Žena je uvek ona koja se stavlja u odnos sa muškarcem, retko sama, gotovo nikada samosvojna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Emotivno veče u Galeriji ITD

  • PDF

Bane RadoševićKada za nešto što traje deset godina kažemo „svaka čast, uspeli ste!“, šta reći za nešto što je punih četvrt veka na liderskoj pozici u onom čime se bavi. To je pošlo za rukom Branislavu Banetu Radoševiću i njegovoj Galeriji ITD, odnosno u Institutu za Transfuziju Dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je u sredu, 9. aprila, sa svojim saradnicima i prijateljima obeležio 25 godina rada (iako je godina, ako se sve saberu četiri više, kako radi njegov studio i ova autorska ručna štampa).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Borba Dragoljuba Tašlića za vršačke ostenjake

  • PDF

Dragoljub TaslićaProfesor u penziji, hroničar Vršca i dugogodišnji novinar, koji se uspešno bavi fotografijom, zagovornik je otvaranja Vršačkih planina za posetioce, goste, turiste, i otkrivanja njihovog blaga. U Vršačkim planinama postoje tzv. ostenjaci, stene koje za neupućenog posetioca predstavljaju samo obične gromade, ali oni upućeni u tim gromadama mogu uočiti prava umetnička dela.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Igor Pervić oživeo lik Laze Kostića

  • PDF

Igor PervićIza Igora Pervića, kojeg još uvek poistovećujemo sa ulogama mangupa i zavodnika, je glumac sa gotovo četrdesetogodišnjim stažom, jer je prvu ulogu ima sa svega sedam godina u televizijskom filmu „Porodični orkestar“ Mire Trailović. Popularnost većinom među ženskim polom, ostvario je igrajući u kultnoj seriji „Sivi dom“, filmovima: „Crni bombarder“, „Lajanje na zvezde“, „Bure baruta“ i ulogama u preko trideset drugih filmova i serija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Anđela Jovanović zaljubljena u lik Lenke Dunđerski

  • PDF

Anđela JovanovićObe mlade, lepe i posebne. Jedna rođena u drugoj polovini XIX veka (1870) u Srbobranu, druga krajem XX (1992) u Beogradu. Jedna se ogleda i govori kroz ovu drugu. Tako su ih doživeli i scenarista i tvorac projekta Pero Zubac, i producent Zoran Janković i režiser Marko Marinković, tako ih je prepoznala i publika prisutna na novosadskoj premijeri dokumentarno-igranog filma “Doba Dunđerskih” u Areni Cineplex, 14. marta 2014. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predrag Momčilović kao Lazar Dunđerski

  • PDF

Predrag MomčilovićNovosadska publika je dokumentarno-igrani film ”Doba Dunđerskih” imala priliku da pogleda 14. marta u Arena “Cinaplex” i da tom prilikom pozdravi kako glumačku ekipu, tako i sve ljude, od producenta, reditelja zaslužnih za realizaciju ovog projekta.
Pero Zubac, po čijoj ideji je i nastao ovaj pedesetominutni film tom prilikom rekao:
-Kada su me producent i reditelj filma „Doba Dunđerskih“ pitali da li imam neke posebne zahteve, ja sam im rekao: Laza Kostić može da bude po vašem, Lenku nađite, a Lazar Dunđerski mora biti Predrag Momčilović, jer ja sam uvek tako zamišljao Lazara Dunđerskog. To se pokazalo kao pun pogodak jer je Predrag Momčilović Moca glumac Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu (od 1985), ulogu velikog Lazara Dunđerskog izneo verodostojno i moćno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sekula Knežević Ćaldović, inženjer i vizionar

  • PDF

Sekula Knežević ĆaldovićNa svečanoj akademiji povodom obeležavanja jubileja 120 godina organizovanog turizma na Zlatiboru, uručene su zahvalnice pojedincima koji su svojim radom, delom, znanjem i zalaganjem doprineli da ovaj turistički planinski centar bude jedan od najprestićnijih u Srbiji. Među dobitnicima priznanja, kao što su akademik Miladin Pećinar, Dobrila Smiljanić, Milisav R. Đenić, pročitano je i ime inženjera Sekule Kneževića Ćaldovića, koji je, kako je navedeno, bio jedan od najuglednijih inženjera za saobrćajnice toga vremena, i koji je učestvovao u izgradnji puta Užice-Kraljeva voda, koji je u to vreme predstavljao remek delo putarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pero Zubac o filmu Doba Dunđerskih, Lenki i potrebi da se oduži ovoj velikoj srpskoj porodici

  • PDF

Pero Zubac-O Lenki sam prvo saznanje stekao pročitavši na studijama u Novom Sadu esej profesora Mladena Leskovca "Lenka Dunđerska". Od tih dana 1964. godine, mene prati Lenka i ja se raspitujem, čitam, razgovaram sa znalcima toga vremena. Prelistavam stare novine u Biblioteci Matice srpske, beležim sve što mi ispričaju, pa to proveravam. Dopisujem se s ljudima koje zanima Laza Kostić, analiziram stare fotografije i tako otkrivam porodicu Gecinih Dunđerskih i postajem jedan od onih koji pokušavaju da im, makar virtuelno, vrati ono što im je u vremenima oduzimano i oduzeto - rekao je Pero Zubac, književnik, poeta, scenarista, publicista…

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dejan Jevđić: Truba nas je održala, njojzi hvala

  • PDF

Dejan Jevđić-Srbija je najprepoznatljivija po trubi. Izazov je napraviti obradu, improvizaciju neke strane pesme koja dolazi iz muzički zanimljivog područja, ali smatram da ne treba da se beži od naše tradicije i kulture. Mi u suštini grešimo jer težimo nečem tuđem, a sasvim imamo dovoljno našeg prostora, toliko obrada, prerada, toliko toga lepog da se čuje izvornog i tradicionalnog, samo treba da ga održavamo i negujemo. Lično smatram da na tome treba dosta raditi jer bez toga nestadosmo kao narod - smatra Dejan Jevđić, trubač iz sela Rasna, kod Požege, trostuki (2011/12/13) osvajač „Zlatne trube“ i majstorskog pisma u Guči.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čudesan svet Zmajeva Jelene Miletić

  • PDF

Jelena MiletićJelena Miletić je primenjena umetnica iz Pančeva koja se bavi unikatnom keramičkom skulpturom. Diplomirala 2005. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna - Odsek keramika, u Beogradu. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u klasi profesora Velimira Vukićevića, 2008. u Beogradu. Glavno polje studiranja Unikatna keramika - Skulptura. Od 2000. godine kada je napustila studije ekonomije i položila prijemni ispit na Akademiji, bavi se skulpturom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com