Thu05062021

Poslednja izmena:07:46:39 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Dr Dragiša Đorđević, penzionisani stomatolog i aktivan slikar

  • PDF

Dr Dragiša ĐorđevićDr Dragiša Đorđević je specijalista stomatologije i diplomac Visoke umetničke škole u Beogradu. Po profesiji je zubar i slikar, i ta dva životna ispunjenja celog života uspeva da drži u ravnoteži. Kada je dr Đorđević otišao u zasluženu penziju kao stomatolog, tas je prevagnuo u korist slkarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slikarka Milica Milovanović: Umetnost kao životni izazov

  • PDF

Milica MilovanovićDa umetnost više nije privilegija muzejskih prostora i galerija, potvrdio je i Prvi MINI BUSINESS SAMIT uz GEGULA sajam rakije i vina, koji se za vikend, od 28. do 30. juna 2013. održavao u Hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji. Na Sajmu je, prostor da se predstave, dobila nekolicina slikara iz kraljevačkog kraja, a među njima je bila i gospođica Milica Milovanović, slikarka, koja se tom prilikom izložila desetak radova nastalih u Milanu, u periodu od 2005. do 2010. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandar Šaca Matić: Kako živimo, takva nam je i kultura

  • PDF

Aleksandar Šaca Matić (desno) u društvu Milutina Popovića ZaharaKo ne zna za Karom taj nikada nije bio u Sremskim Karlovcima, a ko je jednom bio doći će ponovo. Klub kulture Karom, je odavno posato najsvetlija tačka kulturnog života Sremskih Karlovaca, smešten u raritetnoj, najstarijoj kući varošice. Kuću naslonjenu na Karlovačku gimnaziju, u Ulici Mitropolita Stratimirovića br. 2, sa grbom velikaške porodice Matić-Kovačić iz 1620. go¬dine,
sadašnji njen vlasnik i pokretač bezmalo svih kulturnih aktivnosti u Karlovcima, Aleksandar Šaca Matić, u skladu sa svojom profesijom i stilom života, glumca i boema, preobrazio je ovaj prostor u otvoren dom za umetnike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milutin Popović Zahar: Moje pr(a)vo lice

  • PDF

Milutin Popović ZaharVidovdan, Vino točim, a vino ne pijem, Ivanova korita, Svilen konac (obrada i tekst) Neznanka, Čekaj me, Srbijo, majko, Zbog tebe mome ubava i mnoge druge, samo su neki od naslova pesama ispod kojih se kao autor potpisao Milutin Popović Zahar. Znalci narodnog stvaralaštva njegov rad u ovom domenu ocenili su kao najbliži izvornoj tradiciji srpske narodne muzike, pa oni koji ne znaju, često i greše poistovećujući ga sa narodnim, a Zahar skromno dodaje da je “svaki umetnik dužan da ostane veran duhovnim vrednostima svog naroda do kraja života”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Ivana Bašićević Antić predstavila monografiju Emerika Feješa

  • PDF

Slika Novog Sada Emerika FeješaU Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, u četvrtak, sa početkom u 18 časova, predstavljena je monografija ”Emerik Feješ” autorke dr Ivane Bašićević Antić. O ovom projektu govorili su, pored autorke, prof. dr Nikola Šuica sa Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda i Vladimir Mitrović, v.d. direktor MSUV.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragoslav Bokan o promociji nove knjige Vanje Čobanova u Čelarevu

  • PDF

Dragoslav Bokan (prvi s leva), Vojislav Gavranić, Vanja Čobanov i Aleksandar M. MatićU svečanoj Sali Čelarevkse pivare, 6. marta 2013. godine priređeno je još jedno uspelo veče na kojem je predstavljena knjiga našeg poznatog književnika Vanje Čobanova „Vreme koje se nikad više ponoviti neće“. Draž i lepotu ovog susreta nedvosmisleno je dao autentičan ambijent u kojem je nastala prva od šest Vojvođanskih priča, sadržanih u ovoj knjizi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Portret velikana, Desanka Maksimović

  • PDF

Desanka MaksimovićU utorak 12. februara 2013. godine u prepunoj Svečanoj sali Matice srpske, predstavljanjem kompletnog stvaralačkog opusa umetnice, izdavačkog čuda „Celokupnog dela“ Desanke Maksimović, Novi Sad je evocirao sećanje na umetnicu. Na ovaj način obeležene su dve decenije od odlaska pesnikinje, koja je preminula 11. februara 1993. u Beogradu, a sahranjena u svojoj rodnoj Brankovini kod Valjeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vanja Čobanov promovisao novu knjigu “Vreme koje se nikad više ponoviti neće”

  • PDF

Kao novinar  i  prijatelj pratio sam poznatog vojvođanskog pisca Vanju Čobanova  na raznim mestima koja su bila pozornica  za pisanje njegove nove knjige, a nedavno i na prvoj promociji u Bačkoj Palanci. Knjiga  ''Vreme koje se nikad više ponoviti neće '',  koja opisuje  prošla vremena u Vojvodini, čiji je smisao i kantar bio drugačiji (kako kaže Branislav Krstić u predgovoru ) pruža sliku jedne drugačije Vojvodine, gospodstvene, vizionarske, hedonističke i raspevane – Vojvodine umetnika, veleposednika, vinara. Za manje od mesec dana knjiga je pred drugim izdanjem, a Vlada Vojvodine uvrstila ju je kao protokolarni poklon.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Миша Ћирић, Диаспорамедиа гроуп: Србија је наша кућа, носимо је увек у срцу

  • PDF

Миша ЋирићНовогодишњи и Божићни празници сваке године повод су за више стотина хиљада људи нашег порекла из расејања, дијаспоре широм света да допутују у Србију и регион. Тим поводом Миша Ћирић, директор Диаспора Гроуп Србија о значају расејања за економију отаџбине је изјавио:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Добрица Ерић, песник ЋИРИЛИЦЕ

  • PDF

Dobrica ErićУ свечаној сали Средње економске школе “Светозар Милетић” у Новом Саду, у суботу, 22. децембра, одржана је В редовна скупштина Удужења ЋИРИЛИЦА Београд -повереништво из Новог Сада “Српска Атина”. 
Српско удржење ЋИРИЛИЦА, под геслом, “Не одрецимо се најсрпскијег!” штити, брани и отима ћирилично писмо од неупотребе и заборава, јер језик је суштина једног народа да народа без језика нема.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com