Thu12012022

Poslednja izmena:11:36:59 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Olga Danilović osvojila nagradu Hrabro srce

  • PDF

Trofeji na svakom koraku za Olgu DanilovićNIS Fed kup reprezentativka Srbije, naša najbolja mlada teniserka i velika zvezda u usponu 17-godišnja Olga Danilović osvojila je nagradu „Hrabro srce“ koje dodeljuje Međunarodna teniska Federacija za požrtvovanost i rezultate u Fed kup takmičenju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Olga Danilović nominovana za nagradu Hrabro srce

  • PDF

Olga DanilovićNIS Fed kup reprezentativka Srbije, naša najbolja mlada teniserka i velika zvezda u usponu 17-godišnja Olga Danilović, nominovana je od strane ITF-a za nagradu „Hrabro srce“ koje dodeljuje Međunarodna teniska Federacija za požrtvovanost i rezultate u Fed kup takmičenju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slikar Radule Bošković: Igraj se ovde

  • PDF

Radule BoškovićRođen u porodici, u kojoj je postojala „ozbiljna baza talenta“, slikar Radule Bošković, nije imao dvojbe čime će se u životu baviti. Njegov otac, bez obzira što je bio pravnik, bio je izuzetno dobar crtač. Stariji brat, slikar, trasirao je put kojim je mlađi nastavio. Ono što ga raduje je, mlađa generacija koja je preuzela porodični pelcer, pa je npr. njegov sin, grafički dizajer i informatičar, umetnički izraz podigao na futuristički nivo, što ga kao oca čini srećnim jer je danas svoj čovek.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miloš Biković na premijeri filma Led 8. marta u Areni Cineplex

  • PDF

Zvezde filma Aglaya Tarasova i Miloš BikovićSvečana, novosadska premijera ruskog filma “Led” sa Milošem Bikovićem, Aglajom Tarasovom i Aleksandrom Petrovim u glavnim ulogama, biće održana u četvrtak, 8. marta u 20 časova. Tom prilikom publiku Arene Cineplex pozdraviće proslavljeni srpski glumac Miloš Biković. Karte za premijeru su u pretprodaji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šandor Šlajf, umetnik koji briše granice između čulnog i misaonog

  • PDF

Šandor ŠlajfZa svoj način komunikacije da izrazi svoja osećanja, emocije, razmišljanja i pogled na svet, umetnik Šandor Šlajf izabrao je slikarstvo. Ili je ono, stavljajući ga u neposredan dodir sa čudovišnim idejama, koje je lakše doživeti no objasniti, izabralo njega? Bečejac po rođenju, Novosađanin od 1997., mašinski inženjer po profesiji i zaljubljenik u slikarstvo, potpuno se posvećuje tek posle godina rada kao inženjer. Godine 2011. diplomira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi Vase Dolovačkog, odlučan da svoje bogato slikarsko iskustvo nadogradi i uobliči znanjem. Član je ULUV-a i ESNAF-a, imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radule Bošković: Lepota različitosti je brend Vojvodine i Novog Sada kojim treba da se predstavimo Evropi

  • PDF

Radule BoškovićUmetnik Radule Bošković, rođen je u Novom Sadu 1954. godine. Diplomirao je 1978. na Fakultetu za primenjene umetnosti u Beogradu, odsek grafika (u klasi prof. Branislava Makeša) i grafika knjige (kod prof. Bogdana Kršica). Od 1979. godine član ULUV-a. Bavi se slikarstvom, grafikom, grafičkim oblikovanjem. Od 2002. godine umetnički je direktor marketinga Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 2003 - 2005. bio je direktor Kulturnog centra Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Janoš Mesaroš: Vojvođanska rapsodija u hiljadu boja

  • PDF

Janoš Mesaroš- Imao sam sreće da su mi preci, predvođeni Atilom Hunskim, u amanet ostavili belog konja i ja ga tretiram u milion varijanti - kaže umetnik, od 1993. godine Beograđanin, rođen u Novom Bečeju, koji je pola veka prisutan na kulturno-umetničkoj sceni Jugoslavije i Srbije, koji i dalje nesmanjenom energijom stvara. Reč je o jedinstvenom Janošu Mesarošu, koji je uspeo da „u svom selu bude kralj“, priznat i cenjen slikar čitljivog umetničkog rukopisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kako igraš takav si čovek

  • PDF

Milorad LonićSa četrnaest godina u svet narodne igre i pesme uveo ga je poznanik i odmah je postao njen „zatočenik“. Prve folklorne korake napravio je u AKUD „Sonja Marinković“ u Novom Sadu, posle prelazi u SKUD „Železničar“, i sa svojim saradnicima podiže FA „Vila“, danas sinonim za sve vredno u folklornoj tradiciji našeg naroda. Reč je o umetničkom direktoru ansambla „Vila“, koreografu, predagogu i predsedniku Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, gospodinu Miloradu Loniću, neumornom tragaocu za novim formama, običajima, svega onoga što je vezano za prošlost srpskog naroda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zdrav Srbine, moj ponosu!, Dragiše Simića, knjiga za svaki dom

  • PDF

Dragiša SimićNa 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu promociju je doživela zbirka odabranih zdravica, beseda za sva vremena i patriotskih, duhovnih, zavičajnih, ljubavnih i šaljivih pesama gospodina Dragiše Simića, pod nazivom - Zdrav Srbije, moj ponosu! (Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“, Beograd, 2017) Bogato opremljena na bezmalo tristo stranica sa oko dvesto kazivanja, ova knjiga „predstavlja nešto posebno u srpskoj književnosti i rezultat je dugogodišnjeg strpljivog i krajnje savesnog rada Dragiše Simića, za koga slobodno mogu reći da spada u red najboljih zdravičara naše zemlje“, naveo je u recenziji povodom ovog izdanja prof. dr Dragan Bataveljić. Mi bismo rekli bez ostatka najbolji srpski zdravičar današnjice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rastko Kornjača: O srpskom seljaku i imenu njegovome

  • PDF

Rastko KornjačaPomene li se Balkan, pomenuće se Srbija. Spomenuće se Srbi. Tražiće svet da se predstavimo, da pokažemo svoje lice, da se vidi šta je identitet srpski, šta nas čini, šta jesmo. Koga ćemo izabrati kao sliku i priliku naše kulture i naših vrednosti? Kod koga da tražimo ogledalo prave srpske duše?
Izbor je veliki! Imamo mi velikane i nauke, i umetnosti, i književnosti, i sporta, i teologije, i vojne strategije. Ipak, pogled moramo upraviti na drugu stranu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com