Thu12012022

Poslednja izmena:11:36:59 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Dr Marko Todorović, čovek koji je zavredio Nobelovu nagradu

  • PDF

Dr Marko TodorovićDana 8. februara obeležena je 182. godišnjica od rođenja velikog ruskog hemičara Dmitrija Mendeljejeva. Dvanaest dana ranije, najveći živi hemičar u regionu, ali i šire, akademik prof. dr Marko Todorović, postao je kandidat za Nobelovu nagradu iz hemije. Inicijativa je došla od Ruske akademije nauka još 2011. godine, kada je bio njihov gost i održao niz predavanja na kojima je izneo novu viziju Mendeljejevog periodnog sistema, dao mogućnost njegovog građenja, elektronsku građu svih 118 hemijskih elemenata, načinio neprekidnu doslednost hemijskih elemenata, što je za budućnost hemije i uopšte nemerljiv doprinos.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jánoš Klinec : Biti lovac znači voleti prirodu

  • PDF

Jánoš i Magdolna KlinecBiti lovac ne znači ubijati nedužne životinje, već baviti se njenim uzgojom, stvaranjem uslova za njihovu negu, racionalno korišćenje lovišta i baviti se zaštitom životne sredine. Lovačko društvo „Fazan“ u Temerinu sredinom novembra prošle godine proslavilo je 90 godina postojanja, mada nađeni dokumenti potvrđuju da se u Temerinu organizovano lovilo od 1905. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milena Ferenčević: Sombor je grad u kojem vidim svoju budućnost

  • PDF

Milena FerenčevićLepe devojke prolaze kroz grad... A grad je Sombor, (do 1543. godine Cobor Sent-Mihalj, po imenu ugarske vlastelinske porodice Cobor, na čijem imanju je nastao). Mesto susreta - Gradska hala Mostonga (nazvana po vodenom toku nastalom od mnogobrojnih bara severno od Sombora, kojeg danas praktično i nema), u kojoj je početkom decembra 2015., u organizaciji Turističke organizacije grada Sombora održan sedmi po redu „Ravangrad Wine Fest“. Lepa devojka je Milena Ferenčević, stara 20 godina, student Pedagoškog fakulteta (budući učitelj) u Somboru. Lepa, mlada i primećena kako znalački ide od štanda do štanda i sa velikom pažnjom degustira vina. I odmah se nižu pitanja jedno za drugim: Da li je sva somborska mladež nalik na nju ili je ona izuzetak? Otkud interesovanje za ovakav događaj? Zašto? Koji su motivi?... Ali i konstatacija: gde bi Srbiji bio kraj da ima više ovako posvećenih mladih ljudi?!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saša Drndarević, vitez od Zlakuse

  • PDF

 Saša Drndarević sa porodicomDanas za selo Zlakusu zna cela Srbija, ali i region. Jedan od „krivaca“ današenjeg prosperiteta sela je akademski slikar-keramičar Sofija Bunardžić, koja je 1995. godine započela projekat "Zlakusa" sa ciljem da pomoću umetnosti sačuva stari zanat. Ona je i idejni tvorac i organizator Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa, koja je 2015. godine imala dvadeseto, jubilarno izdanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia, Nevena Šarčević

  • PDF

Nevena ŠarčevićGlumica Nevena Šarčević provela je ovo leto na usavršavanju u Italiji dobivši tradicionalnu stipendiju koja se deli već 70 godina donacijom Chiara i Giuseppe Feltrinelli. Ona je ove godine predstavljala Srbiju, a o svom boravku, izjavila je u jednom dahu:.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Lepota i toplota poruke Branislava Radoševića

  • PDF

Branislav RadoševićZakoračivši u Galeriju ITD – Institut za transfuziju dizajna na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde je u petak, 18. decembra, otvorena restrospektivna Izložba plakata Branislava Radoševića, svi gosti, više nego ikada ranije, zakoračili su u svet poznatog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Profesionalna skitnica, Dragan Bosnić

  • PDF

Dragan Bosnić„Gledajte i mislite pre nego pritisnete okidač. Srce i um su pravi objektivi kamere“, govorio je kanadski fotograf Yousuf Karsh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jovana Savić, umetnica sa preduzetničkim sposobnostima

  • PDF

Jovana SavićZa Andreja Tarkovskog, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih ruskih filmskih umetnika, „umetnost simbolizuje smisao našeg postojanja”. Za Andrića, umetnost je dužna da ljudskoj vrsti otkriva lepotu koju stvaraju oni koji su ispred svog vremena. Umetnost povezuje ljude i ljudske sudbine, otvara perspektive života pojedinaca, naroda i celokupne ljudske vrste, a samo umetnost onih koji su uspeli da unesu promenu u ustaljeni društveni poredak, ostaće upamćena i ostvariće svoju svrhu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamara Dragičević: Svi smo svesni ružnih stvari oko nas, ali ne želimo da ih vidimo

  • PDF

Tamara DragičevićU vreme crnih statističkih podataka u Srbiji, gde je svakih deset dana jedna žena žrtva svog partnera, gde žena na kojoj je izvršeno naselje mora da napusti svoju kuću, u zemlji potpisnici Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u kojoj se ona ne primenjuje, umetnički tim, na čelu sa Jugom Radivojevićem (režija), Đorđem Milosavljevićem (scenarista), i glumcima: Tamarom Dragičević, Viktorom Savićem, Vukom Kostićem, Vladicom Milosavljević, Borkom Tomović, Igorom Damjanovićem, Nenadom Nenadovićem i dr. uspela je da snimi film čija je tema upravo nasilje nad ženama. Film „Igra u tami“ rađen je po motivima Andrićeve pripovetke „Aska i vuk“ i za razliku od brutalnosti, koja je u relanom životu sveprisutna, prikazuje je samo u nagoveštaju, a kraj je, u stilu hrišćanske pravednosti, samo potvrdio visok umetnički ukus kreativnog tima koji je radio na filmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vuk Kostić : Najbolje je igrati negativca, jer ti je sve dozvoljeno

  • PDF

Vuk KostićFilm „Igra u tami“ je ljubavna priča motivisana pripovetkom “ Aska i vuk” Ive Andrića, koji govori o društveno angažovanom problemu, trgovini i nasilju nad ženama. Vuk (24), kojeg uverljivo tumači Viktor Savić, okrutan i nemilosrdan mladić, organizator smutnih rabota (trgovine ženama), uvlači Asku (19) u svoj svet.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com