Tue09292020

Poslednja izmena:07:31:43 PM

Back REPORTAŽE AKTUELNO

Aktuelno

Marjan Kuštera o zimskim aktivnostima gljivarskih društava Srbije

  • PDF

Marjan Kuštera (desno) u društvu gljivara na susretima na KopaonikuSa prvim vesnicima proleća budi se i čaroban svet gljiva. Martovka, Smrčak, Đurđevača, Škripavac, Jablanovača, Panjevčica, Šumsko pile, Gnojištarka, Modrikaća, su neke od tzv. prolećnih jestivih gljiva, od kojih su neke i lekovite.
Gljivari kažu da kada krenu jaglaci (jagorčevina), visibabe i kukurek, onda kreće sve u prirodi, pa i gljive i gljivari, ljubitelji prirode u potragu za njima. Međutim, gljivari okupljena oko gljivarskih društava smanjenu aktivnost na terenu koriste za edukaciju svojih članova, za otvorene edukacije za građanstvo, gde se obrađuju zimske i prolećne gljive, otrovne i lekovite. Odnos prema gljivama (Fungi) se iz godine u godinu menja u pozitivnom pravcu, zahvaljujući i aktivnostima desetak gljivarskih društava u Srbiji, kao i prošle godine osnovanom Mikološko-gljivarskom savezu Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Leti na njivi, zimi u školi - ZZ Begej

  • PDF

ZrenjaninZemljoradnička zadruga „Begej“ iz Zrenjanina, dvanaesti put, od 9.-13. februara 2016. godine, organizuje ZIMSKU ŠKOLU. Mesto dešavanja je renovirana Banja Vrdnik - hotel „Termal“, a osim članova ZZ „Begej“ učestvuje još nekolicina organizacija sa teritorije srednjeg Banata koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Za predavače, organizatori su angažovali eminentne stručnjake iz kompanija koje se bave uvozom i preradom semena, pesticida, kao i otkupom primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Zoran Ristić: Rešenje za teško stanje u lovištima Srbije treba tražiti u mladim kadrovima

  • PDF

Dr Zoran RistićNa vinskom salašu „Vindulo“ vlasnika, gospodina Lasla Dujmovića, u Temerinu, u petak, 5. februara, održano je lovačko veče LD „Fazan“ iz Temerina. U okviru druženja upriličena je promocija dve knjige dr Zorana Ristića, vanrednog profesora na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, šefa Katedre za lovni turizam i uzgoj, proizvodnja i zaštita divljači.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

NIS Otvorena škola tenisa za decu na FED kupu

  • PDF

Za uspomenu na prve teniske korakeU okviru FED kup meča koji je ove godine održan u Kraljevu između reprezentacije Srbije i Španije, kompanija NIS i Teniski savez Srbije (TSS) organizovali su dvodnevnu Otvorenu školu tenisa u kojoj je veliki broj dece besplatno imao priliku da se upozna sa osnovama ovog sporta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novobečejci prvom akcijom davanja krvi opravdali epitet najhumanije sredine

  • PDF

 Humani NovobečejciViše od 100 osoba odazvalo se u akciji dobrovoljnog davanja krvi, koja je organizovana u okviru tradicionalne saradnje Crvenog krsta opštine Novi Bečej sa Institutom za transfuziju krvi Vojvodine. Prva ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi organizovana u fiskulturnoj sali OŠ “Miloje Čiplić” još jednom je pokazala zašto Opština Novi Bečejveć duži niz godina nosi epitet najhumanije sredine, na koju se svake godine odazove veliki broj građana. Među dobrovoljcima je posebno primetno prisustvo mladih osoba, čime je osim osnovnog cilja, a to je prikupljanje ove dragocene tečnosti, ispunjen još jedan cilj koji je Crveni krst postavio, a to je podizanje svesti kod omladine ovoga grada o značaju ovakvih akcija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selektorka Ječmenica objavila spisak igračica za meč proitiv Španije u Kraljevu

  • PDF

Tatjana Ječmenica-JevtićSelektorka FED Kup reprezentacije Srbije, Tatjana Ječemenica-Jevtić, objavila spisak igračica za susret sa Španijom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sara Stojanović treća pratilja Miss Tourism World

  • PDF

Sara StojanovićU lepezi priznanja našoj zemlji što u humanitarnom, što u turističkom ili hedonističkom smislu (pretposlednje je priznanje na godišnjoj svečanoj ceremoniji dodele nagrada u organizaciji Venhui dejli (WenHui Daily), jedne od najpoznatijih i najčitajnijih novinskih kuća u Kini, da je Srbija najbolja evropska destinacija), uvrstila se i titula treće pratilje Miss Tourism World, Sari Stojanović, osvojena na izboru za Miss Tourism World, 16.01.2016. godine u Maleziji. Priznanje koje stiže našoj misici sa Dalekog istoka je najveći uspeh u istoriji učešća Srbije na ovom zvaničnom svetskom takmičenju, koje je obeležilo 70 godina postojanja, a na kome je ove godine učestvovalo više od 60 devojaka iz celog sveta.
Miss Tourism World za 2015/16. godinu postala je Miss Tourism Thailand, prva pratilja je iz Ecuadora, druga iz Venezuele, naša Sara Stojanović je treća, a Miss turizma Great Britain četvrta pratilja.
Zvanična Miss Turizma Srbije 2015. godine, Sara Stojanović, studentkinja treće godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu - smer pedagogija, nakon takmičenja izrazila je svoje zadovoljstvo i postignutim rezultatom i načinom na koji je kao ambasador Turizma Srbije na svetskom izboru Miss Tourism World, predstavljala svoju zemlju.
- Veoma sam srećna što mi je pripala čast da na najvećoj svetskoj smotri lepote predstavim Srbiju, zemlju koja se nalazi u centralnom delu Balkana u jugoistočnoj Evropi. Zemlju u kojoj se susreću civilizacije, kulture, vere, klime i reljefi. Moja Srbija je zemlja otvorenog srca, jedinstvene lepote, prirodnog bogatstva i blaga, bogate istorije sa autentičnim kulturnim nasleđem, sa bogatom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO liste, koju nasleđujemo i prepuštamo novim generacijama. Srbija ima najrodoljubivi narod na planeti, koji je dao doprinos svetskoj nauci, umetnosti i kulturi, narod koji zrači lepotom, gostoprimstvom, ljubaznošću, gajeći svoju kulturu i običaje poštujući kulturu i običaje drugih naroda - drugih zemalja. Moja zemlja je zemlja sporta. Novak Đoković dolazi iz Srbije, tu su košarkaši, vatrepolisti i drugi uspešni sportisti moje zemlje – izjavila je Sara Stojanović.
Sara kaže da se trudila da za 20 dana priprema u Maleziji predstavi našu zemlju u najboljem svetlu.
- To sam i potvrdila jer sam izabrana u TOP 5 devojaka - osvojila sam letu treće pratilje
na izboru MissTourism World koji je održan u Maleziji 16.01 2016. Posebno bi se zahvalila nacionalnom direktoru Miss Tourism World-Serbia, gospodinu Draganu Ćosi, koji je najviše zaslužan da Srbija ima svoju predstavnicu na najvećoj svetskoj smotri lepote. Posebna mi je čast što sam baš ja imala tu privilegiju da nosim obiležja Srbije na izboru Miss Tourism World i da predstavljam svoju zemlju kao ambasador lepote u turizmu – zaključila je Sara Stojanović, naglasivni da joj je u prvom planu obrazovanje i namera da završi fakultet, a u slobodnom vremenu će se osim čitanja knjiga i slušanja muzike, baviti i modelingom I daljom promocijom naše lepe Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvoren prvi TOEFL test centar u Novom Sadu

  • PDF

Prilika da mladi lakše slože svoju budućnostU novosadskom Američkom kutku od decembra 2015. godine moguće je polaganje TOEFL® iBT ispita kojim se utvrđuje nivo znanja engleskog jezika ljudima kojima engleski nije maternji jezik. Na taj način Američki kutak postao je jedina institucija u Novom Sadu, i jedna od četiri u Srbiji, koja nudi ovu mogućnost studentima koji žele da studiraju u inostranstvu, ali i onima koji traže posao u zemljama engleskog govornog područja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pravoslavna Nova godina svečano dočekana na Zlatiboru

  • PDF

Sa dočeka Nove godine u JablaniciUz veliki broj meštana i turista koji borave na Zlatiboru u Jablanici, u porti crkve brvnare i u ambijentu stoletnih borova, ranije nego u ostalim mestima, svečano je proslavljen doček Pravoslavne Nove godine. Svečanoj proslavi prethodila je večernja liturgija, zatim svečano nalaganje drugog dela badnjaka, a posle toga gostoljubivi meštani su uz trubački orkestar i pevačke grupe svojim gostima služili tople napitke, lovački gulaš i svadbarski kupus koji su pripremljeni na licu mesta. Kao i svake godine do sada, Božić bata je podelio deci novogodišnje paketiće a najmlađi su svojim recitacijama upotpunili novogodišnji program. Organizator dočeka je bilo Turističko udruženje "Jablanica" koje već godinama organizuje razne manifestacije za meštane i ostale ljubitelje Zlatibora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Predrag Dašić: Razvoj jedne zemlje direktno je uslovljen ovladavanjem novim tehnologijama

  • PDF

 Prof. dr Predrag DašićJoš je engleski filozof, državnik i esejista, Frensis Bejkn (1561.-1626.) zagovarao ideju po kojoj je cilj nauke i filozofije da pribavi nove pronalaske i dobra, kako bi čovek ovladao prirodom i povećao svoju moć nad njom. Frensis Bejkn je kreator i izraza - „Znanje je moć“, i danas temelja i smisla nauke uopšte. Ova misao je izdržala sud vremena i stigla u neokrnjenom obliku do nas. O tome, kako se naše nadležne, pre svega vaspitno-obrazovne institucije odnose prema nauci, usvajanjem i primenom novih znanja, tehnologija i naučnih tendencija, dugi niz godina, govori i upozorava prof. dr Predrag Dašić, ekspert za informacione tehnologije, počasni direktor Međunarodnog biografskog centra (IBC) u Kembridžu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com