Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

ETNO MREŽA: Narodne rukotvorine - tradicija i ljubav

  • PDF

Mara Kasavica            Krovna asocijacija proizvođača rukotvorina - ETNO MREŽA, vredan je čuvar tradicionalnog nasleđa naše zemlje. Proizvodnja rukotvorina primenom tradicionalnih tehnika ima za cilj ekonomsku i društvenu afirmaciju žena i mladih proizvođača koja vrši direktan uticaj na razvoj lokalne zajednice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

  • PDF

Tijana Palkovljević Bugarski            Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu, objašnjavajući pravac delovanja ove kulturne institucije i njeno „otvaranje“ prema novim idejama i događajima, u ekskluzivnom intervjuu za portal www.topsrbija.comje izavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

  • PDF

Dr Danilo Vuksanović            Ako će se po nečemu pamtiti ovo vreme, u smislu pozitivnog i dobrog, u toj, maloj ali odabranoj grupi pojmova, sigurno će se naći vino. U njemu se uživa, pati i slavi, promšlja i stvara. „Pljeskajte, živite, pijte!”, pisao je početkom XVI veka, Erazmo Roterdamski u svom delu „Pohvala ludosti“, da bi mu naš savremenik, Bela Hamvaš, u delu „Filozofija vina“, napisanom 1947., objavljenom 1988. godine, odredio ceo filozofski pravac tvrdeći da je „Zakon pijenja isti kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako...“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobrodošli u naš svet - svet bicikala i pop kulture

  • PDF

Mirjana Stamatović u ambijentu Muzeja bicikala i pop kulture            U početku svega beše ideja, pokretač procesa promena. Međutim, bez izvršenja ona nema smisla, a to je već izazov. Najmlađi u Kragujevcu Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“ pripada grupi ne samo realizovanih, već i uspelih ideja, kako zbog originalnosti, entuzijazma tako i želje bračnog para Mirjane i Marka Stamatovića da svoju privatnu kolekciju podele sa drugima. Oni su 07. oktobra postali ponosni vlasnici Muzeja nazvanog po prečniku točka tada No.1 poni bicikla i pored Muzeja video igara u Budimpešti, igračaka u Pragu i bicikala u Hamburgu i Amsterdamu osmislili jedini u ovom delu Evrope muzej sa konceptom koji objedinjuje najatraktivnije sadržaje koje su konzumirali mladi prošlog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej Stara livnica Kragujevac - fakti, tragovi, priče

  • PDF

Marija Milošević, kustos Muzeja „Stara livnica“            Revitalizacija ozbiljnog broja napuštenih industrijskih objekata zanimljive arhitektonske strukture, uzima zamah širom Evrope od polovine XX veka. Njihovim oživljavanjem novim sadržajima, te oplemenjenom najrazličitijim funkcijama koje takav prostor dozvoljava, rođen je novi trend očuvanja industrijskog nasleđa, čime je sprečena njegova dalja devastacija i nestajanje. Istovremeno, ovi objekti imaju nemerljivu vrednost za istorijsku, tehnološku, društvenu, arhitektonsku, kulturnu, naučnu i dr., verifikaciju milja u kojem su egzistirali. Najvidljivije intervencije na očuvanju i prenameni takvog prostora kod nas desile su se u Kragujevcu, ne slučajno, jer je reč o gradu sa vekovnom industrijskom tradicijom, a pokazalo se i sa odgovornim odnosom povezivanja starog i novog. Jedan do takvih poduhvata je Muzej „Stara livnica“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvadeset Vilinih godina: Nije dobar igrač onaj koji zna korake, već onaj koji misli srcem

  • PDF

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Jednan od prvih KUD-ova u Novom Sadu, Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničar“, od kojeg je četrnaest godina starije samo Slovačko kulturno-umetničko društvo „Pavel Jožef Šafarik", pre tačno 20 godina „dobilo“ je svoje vile, a sa preko 70, a nikada ispod 50 nastupa godišnje, među najaktivnijim je Folklorni ansambl „Vila“ pod umetničkim rukovodstvom Milorada Lonića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filozofija folklorne tradicije iz perspektiva pedagoške prakse

  • PDF

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Svečanim koncertom  Folklornog ansambla „Vila" Srpskog Kulturno-umetničkog društva „Železničar" iz Novog Sada u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina" pod nazivom „Tradicija BEZGORDA“, obeležano je četvrt veka rada Ansambla, predvođenog Miloradom Lonićem, umetničkim direktorom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ispred vremena - iznad prostora

  • PDF

Čukundedina kuća u Loznici - prva slika koju je Miodrag Miće Popović naslikao sa 13 godina    Kuća porodice Katić (1878), u ulici Jovana Cvijića 15, jedna je od najreprezentativnijih zdanja u urbanom centru stare Loznice i jedna od malog broja sačuvanih iz tog vremena, Na gornjem spratu te, i po današnjim standardima, raskošne kuće, odsedali su kralj Aleksandar Obrenović (1901) i kralj Petar Karađorđević (1904) za vreme svog boravka u Loznici. Gradske vlasti su ovaj prostor, koji je nakon Drugog svetskog rata preinačen u društvenu svojinu, opredelili za Legat supružnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u okviru Kulturnog centra „Vuk Karadžić“. Svečano otvaranje održano je 28. oktobra 1989., da bi početkom 2010. godine prostor Galerije renoviran i modernizovan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čuvanje vrednosti prošlosti za buduće generacije

  • PDF

Zajednički snimak predstavnika Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije na skupu u hotelu Norcev            Godišnja skupština Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, održana je nakon pauze, oktobra 2023. godine u Novom Sadu, u njegovom sedištu. Od konstituisanja, 15. februara 2016. godine, na Dan državnosti Republike Srbije do danas, strategija razvoja Saveza ostala je dosledna pravcima višesmernog delovanja: u smislu reprezenta i koordinatora zajedničkih programskih, umetničkih i kulturnih, društveno-vaspitnih sadržaja i poboljšanja položaja kulturno-umetničkih društava Srbije. Uključivanje u njihov rad što većeg broja mladih, bio je i jeste put čuvanja i negovanja nematerijalne kulturne baštine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tršić - vekovni čuvar Srpske duhovnosti i kulturnog nasleđa

  • PDF

Vukova kuća u Tršiću            Najpoznatije selo u Srbiji - Tršić, jedinstven je etno kompleks posvećen jeziku, pismu, a pre svega čoveku, reformatoru, filologu, sakupljaču sveukupnog narodnog stvaralaštva, koji je objavio narodne umotvorine, epske pesme, napisao prvi „Srpski riječnik“ (1818) – Vuku Karadžiću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com