Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Muzeju Terra Kapija uspeha PKV

  • PDF

Sa dodele Kapije uspeha PKV Muzeju Terra            Od otvaranja, decembra 2017. godine Muzej TERRA je postao zaštitni znak ne samo Kikinde, već i sveobuhvatne kulturne i umetničke javnosti zemlje, regiona i najšire zajednice koja vrednuje vrhunske stvaralačke domete. Tim povodom je Privredna komora Vojvodine (PKV) dodelila prestižnu nagradu „Kapija uspeha“, jedinstvenom Muzeju skulptura velikih formata u terakoti - Muzeju TERRA, za postignuti kvalitet turističkih proizvoda i usluga u sektoru turizma na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu. Opus delovanja ove institucije, osim stalne postavke od oko 400 eksponata, obuhvata organizaciju novih sadržaja, tematskih izložbi domaćih autora iz domena vizuelne umetnosti, radionica i drugih aktivnosti na širenju umetničkog backgraunda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kultura je važan deo života i nacionalnog identiteta - Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica

  • PDF

Mr Snežana Nešković Simić            Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica polivalentna je ustanova kulture izuzetno značajna i jedinstvena u zemlji i šire. Centar je osnovan 1998. godine za sprovođenje delatnosti iz oblasti kulture, prosvete, muzeja, galerija, zbirki, zaštite kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti. Pod njegovom ingerencijom se nalaze sve ustanove koje se bave, i u čijem fokusu je kultura (osim Biblioteke Vukovog zavičaja), kulturna zbivanja u gradu i mestima koja mu pripradaju, poput: Znamenitog mesta Tršić, Muzeja Jadra (osnovan 1987), Galerije Miće Popovića i Vere Božičković Popović (otvorene 1989), Vukovog doma kulture (objekta specifične namene iz 1937), Spomen kompleksa Tekeriš, Gučevo i Draginac. Jedna od redovnih aktivnosti Centra je i organizacija i realizacija različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja za decu predškolskog, školskog uzrasta, i za odrasle.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu

  • PDF

Vanja Vujičić            Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu 5. Međunarodni vokalno-horski festival-takmičenje „Pesni, opalennыe voйnoй” („Pesme nastale u plamenu rata”) Minsk 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vasko Popa Vrščanima i Gradskom parku posvetio najlepšu pesmu

  • PDF

Spomenik Vasku Popi u VršcuZa Vrščane je njihov Gradski park njihova duša, nastao davno pre no što je Vršac proglašen gradom, kada je brojao svega 50-tak kuća, ako i toliko.
            Proslavile su ga „bele drvene klupe pergole“ ovekovečene u pesmama najvećeg vršačkog (možda i srpskog) poete Vaska Pope, na kojima su mladi Vrščani tražili inspiraciju, upoznavali se, voleli i zaklinjali na večnu ljubav. To je jedan od razloga zašto je Vršac, uz status grada vetra i vina, postao i grad ljubavi (ne mora tim redom).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Plakete Saveza KUD Srbije onima koji prepoznaju značaj nasleđa

  • PDF

Zajednički snimak slavodobitnika i organizatora

            Svečana dodela Plaketa za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, od strane Saveza kulturno umetničkih društava Srbije
(SKUDS), u Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, 18. aprila, povod je okupljanja predstavnika Kompanije Heineken Srbija d.o.o. Zaječar, Preduzeća „Održavanje i usluge“ d.o.o. Novi Sad  i revije  „TopSrbija - Najbolje iz Srbije”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ruka u ruci: Saborovanje mladih folkloraša

  • PDF

Milorad Lonić            Folklorni ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ bio je domaćin petog Festivala „Ruka u ruci“, koji je okupio mladost, njihovu naklonost tradiciji. U ovom spektaklu, koji je za cilj imao da pokaže moć sabornosti, učestovovali su članovi KUD-ova iz Beograda, Zemuna, Šumanovaca, Dobanovaca, Pećinaca, Vojvodine Stepe i Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mladi čuvari srpskog identiteta u poseti Gradskoj kući u Novom Sadu

  • PDF

Sa svečanost prijema malih folkloraša u novosadskoj Gradskoj kući            Najbolji dečji folklorni ansambli Srbije okupljeni na Festivalu „Ruka u ruci“ održanom  13.04.2024. godine u Novom Sadu, koji je po peti put organizovao Savez kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada, učinili su prijatan suotnji aprilski dan još lepšim i radosnijim. Pre večernjeg koncerta na SPENS-u, članovi KUD-ova obišli su istorijske Sremske Karlovce, posetili nekoliko fruškogorskih manastira i znamenitosti grada domaćina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ETNO MREŽA: Narodne rukotvorine - tradicija i ljubav

  • PDF

Mara Kasavica            Krovna asocijacija proizvođača rukotvorina - ETNO MREŽA, vredan je čuvar tradicionalnog nasleđa naše zemlje. Proizvodnja rukotvorina primenom tradicionalnih tehnika ima za cilj ekonomsku i društvenu afirmaciju žena i mladih proizvođača koja vrši direktan uticaj na razvoj lokalne zajednice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

  • PDF

Tijana Palkovljević Bugarski            Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu, objašnjavajući pravac delovanja ove kulturne institucije i njeno „otvaranje“ prema novim idejama i događajima, u ekskluzivnom intervjuu za portal www.topsrbija.comje izavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

  • PDF

Dr Danilo Vuksanović            Ako će se po nečemu pamtiti ovo vreme, u smislu pozitivnog i dobrog, u toj, maloj ali odabranoj grupi pojmova, sigurno će se naći vino. U njemu se uživa, pati i slavi, promšlja i stvara. „Pljeskajte, živite, pijte!”, pisao je početkom XVI veka, Erazmo Roterdamski u svom delu „Pohvala ludosti“, da bi mu naš savremenik, Bela Hamvaš, u delu „Filozofija vina“, napisanom 1947., objavljenom 1988. godine, odredio ceo filozofski pravac tvrdeći da je „Zakon pijenja isti kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako...“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com