Mon06242024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Muzej Stara livnica Kragujevac - fakti, tragovi, priče

  • PDF

Marija Milošević, kustos Muzeja „Stara livnica“            Revitalizacija ozbiljnog broja napuštenih industrijskih objekata zanimljive arhitektonske strukture, uzima zamah širom Evrope od polovine XX veka. Njihovim oživljavanjem novim sadržajima, te oplemenjenom najrazličitijim funkcijama koje takav prostor dozvoljava, rođen je novi trend očuvanja industrijskog nasleđa, čime je sprečena njegova dalja devastacija i nestajanje. Istovremeno, ovi objekti imaju nemerljivu vrednost za istorijsku, tehnološku, društvenu, arhitektonsku, kulturnu, naučnu i dr., verifikaciju milja u kojem su egzistirali. Najvidljivije intervencije na očuvanju i prenameni takvog prostora kod nas desile su se u Kragujevcu, ne slučajno, jer je reč o gradu sa vekovnom industrijskom tradicijom, a pokazalo se i sa odgovornim odnosom povezivanja starog i novog. Jedan do takvih poduhvata je Muzej „Stara livnica“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvadeset Vilinih godina: Nije dobar igrač onaj koji zna korake, već onaj koji misli srcem

  • PDF

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Jednan od prvih KUD-ova u Novom Sadu, Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničar“, od kojeg je četrnaest godina starije samo Slovačko kulturno-umetničko društvo „Pavel Jožef Šafarik", pre tačno 20 godina „dobilo“ je svoje vile, a sa preko 70, a nikada ispod 50 nastupa godišnje, među najaktivnijim je Folklorni ansambl „Vila“ pod umetničkim rukovodstvom Milorada Lonića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filozofija folklorne tradicije iz perspektiva pedagoške prakse

  • PDF

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Svečanim koncertom  Folklornog ansambla „Vila" Srpskog Kulturno-umetničkog društva „Železničar" iz Novog Sada u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina" pod nazivom „Tradicija BEZGORDA“, obeležano je četvrt veka rada Ansambla, predvođenog Miloradom Lonićem, umetničkim direktorom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ispred vremena - iznad prostora

  • PDF

Čukundedina kuća u Loznici - prva slika koju je Miodrag Miće Popović naslikao sa 13 godina    Kuća porodice Katić (1878), u ulici Jovana Cvijića 15, jedna je od najreprezentativnijih zdanja u urbanom centru stare Loznice i jedna od malog broja sačuvanih iz tog vremena, Na gornjem spratu te, i po današnjim standardima, raskošne kuće, odsedali su kralj Aleksandar Obrenović (1901) i kralj Petar Karađorđević (1904) za vreme svog boravka u Loznici. Gradske vlasti su ovaj prostor, koji je nakon Drugog svetskog rata preinačen u društvenu svojinu, opredelili za Legat supružnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u okviru Kulturnog centra „Vuk Karadžić“. Svečano otvaranje održano je 28. oktobra 1989., da bi početkom 2010. godine prostor Galerije renoviran i modernizovan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čuvanje vrednosti prošlosti za buduće generacije

  • PDF

Zajednički snimak predstavnika Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije na skupu u hotelu Norcev            Godišnja skupština Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, održana je nakon pauze, oktobra 2023. godine u Novom Sadu, u njegovom sedištu. Od konstituisanja, 15. februara 2016. godine, na Dan državnosti Republike Srbije do danas, strategija razvoja Saveza ostala je dosledna pravcima višesmernog delovanja: u smislu reprezenta i koordinatora zajedničkih programskih, umetničkih i kulturnih, društveno-vaspitnih sadržaja i poboljšanja položaja kulturno-umetničkih društava Srbije. Uključivanje u njihov rad što većeg broja mladih, bio je i jeste put čuvanja i negovanja nematerijalne kulturne baštine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tršić - vekovni čuvar Srpske duhovnosti i kulturnog nasleđa

  • PDF

Vukova kuća u Tršiću            Najpoznatije selo u Srbiji - Tršić, jedinstven je etno kompleks posvećen jeziku, pismu, a pre svega čoveku, reformatoru, filologu, sakupljaču sveukupnog narodnog stvaralaštva, koji je objavio narodne umotvorine, epske pesme, napisao prvi „Srpski riječnik“ (1818) – Vuku Karadžiću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzejsko vino iz Berbe 2023 u Novom Bečeju

  • PDF

Tradicija berbe grožđa, pravljenja vina i rakije se nastavlja    Prvog dana jeseni, u Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća“ u Vranjevu, Novi Bečej, Turistička organizacija opštine Novi Bečej bila je domaćin Berbi grožđa, koja ne postavlja pitanje sličnosti sa Vršačkom, Župskom, Sremskokarlovačkom i drugim, jer je njen povod i smisao obležavanja drugačije prirode i jedinstven, kao i priča o novobečejskom vinu sa Bisernog ostrva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Manastir Voljavča - biser Šumadije

  • PDF

Igumanija, mati Evgenija sa znatiželjnim posetiocima manastira    Mnogo je razloga zašto treba posetiti manastir Voljavču nadomak Stargara (Kragujevac), uživati podno planine Rudnik u prelepom prirodnom okruženju i duhovnom i istorijski značajnom centru.
    Na skrovitom mestu, u gustim šumama, uz Voljavački potok, pet kilometara od centra Stragara smešten je kompleks manastira Voljavča.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poveži svet pesmom i igrom

  • PDF

Katarina Čubrak ispred Turističke organizacije Zlatibor vodila je program Liciderskog srca 2023    Zavrti kolo i neka se čuje dečja graja - mogao se čuti poziv sa velike bine na Kraljevom trgu na Zlatiboru, pre toga u Užicu, nakon toga i u Višegradu, koja je okupila turiste, ljubitelje narodne igre i pesme na manifestaciji „Licidersko srce“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ispod grada ZRENJANINA nalazi se složen splet podzemnih hodnika tzv. laguma

  • PDF

Podzemni hodnici Zrenjanina - neiskorišćeni potencijal grada na Begeju            Ispod grada Zrenjanina nalaze se podzemni hodnici tzv. lagumi ili kako ih negde nazivaju i katakombama. Šetajući ulicama grada građani i ne pomišljaju da se na većim dubinama ispod njihovih nogu nalaze prokopani hodnici, koji idu u raznim pravcima, a služili su najčešće za bekstvo prilikom opsade grada. Prema saznanjima do kojih se došlo, podzemni hodnici građeni su u raznim epohama. Postoje predpostavke, ali i neki dokazi da su izgrađivani još u Srednjem veku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com