Sun03292020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Valentina Antić: Velika je odgovornost biti mlad

  • PDF

Valentina Antić- Konferencija "Novi Sad otvara vrata" održana 5. jula u okviru letnjeg programa OPENS 2019, održana je drugu godinu za redom, ali prvi put u Omladinskoj prestonici Evrope, pa je time njen značaj veći - rekla je Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pola veka festivala kulture i smeha - ivanjičke Nušićijade

  • PDF

Rezervišite termin za posetu IvanjiciPrvi put je održana 1967. godine pod nazivom „Septembar u Ivanjici“, kada je, osim „Malog sajma“ i muzičkog programa, prikazana revija domaćih filmova snimljenih po Nušićevim komedijama. Već sledeće godine ova turističko-zabavna priredba menja ime u Nišićijadu i postaje jedan od najpopularnijih festivala, da bi pet godina kasnije, ipak, bio ugašen. Godine 2009. isti je obnovljen uz angažovanje Opštine Ivanjica, Doma kulture Ivanjica, TOO Ivanjica i Udruženja građana KUDES, kao glavnih organizatora, i uz podršku svih njenih građana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavičajni muzej Grocke: Zaboravljeni legat prof. dr Aleksandra Kosića

  • PDF

Iz bogate kolekcije profesora KosićaSlučajno ili namerno, u renoviranoj Biblioteci „Ilija Garašanin“ u Grockoj spojiće se zaostavštine dvojice znamenitih ljudi - državnika i najznamenitijeg Gročanina Ilije Garašanina, koji sredinom 19. veka osniva u Grockoj prvu javnu biblioteku, i naučnika dr Aleksandra Kostića, koji sredinom 20. veka u Grockoj otkriva bogato arheološko nalazište. Zanimljivo je i nimalo slučajno da lepu varošicu kraj Dunava krase baš njihove spomen-biste u bronzi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

  • PDF

Plakat kao pozivnicaU Domu kulture opštine Novi Bečej u Novom Bečeju svake godine krajem meseca maja održava se najznačajnija muzička manifestacije ove ustanove, značajna za Novi Bečej, ali i čitav region - ‘’Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića’.
‘’Obzorja na Tisi’’ posvećena su velikom srpskom kompozitoru s kraja XIX i početka XX veka - Josifu Marinkoviću. Josif je rođen 1851. godine u Novom Bečeju (Vranjevo). Njegov stvaralački opus je veoma bogat, bio je kompozitor i horovođa, najizrazitiji predstavnik srpskog muzičkog romantizma, rodonačelnik srpske solo pesme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gročanska čaršija - srce stare varoši kraj Dunava

  • PDF

Grocka danas, na fotografiji Zorice AtićMalo je poznato da je Grocka jedinstvena po broju i značaju istorijskih i kulturnih dobara. Narodi koji su je naseljavali još od neolita, ostavili su brojne tragove - danas kulturno-istorijska dobra, arheološka nalazišta i lokalitete, značajne za grad Beograd i Srbiju, ali i svetske okvire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijadi drugi put obeležje evropskog festivala

  • PDF

Dobar glas se daleko čujeIvanjička Nušićijada, praznik kulture i zabave, humora i stila, ponovo je dobio obeležje “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE). Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Toplina varoškog doma u Grockoj

  • PDF

Istorija Grocke u objektivu Zorice AtićOve skladne i lepe građevine stvarane su po meri čoveka i njegovih potreba, a svako ko u njih kroči, o čemu svedoči i Rančićeva kuća, oseća se - baš kao kod kuće.
Narodno graditeljstvo predstavlja značajan segment naše kulturne baštine, u kome svako graditeljsko zašto ima svoje zato, u skladu sa podnebljem na kome nastaje i stambenim potrebama vlasnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KudeS Ivanjica poziva na prikupljanje arhivske građe o Nušićijadi

  • PDF

Sa promocije Nušićijade na beogradskom Sajmu turizmaGodine 1967. u Ivanjici je pokrenut Septembar koji se već naredne pretvorio u Nušićijadu, pa se u slavu humora praznovalo do 1972. Nakon što se ugasila Nušićijada, Ivanjica je živela život Malog Holivuda, da bi posle izvesnog vremena umetnički život ove varoši uminuo. Posle sušnih godina, kultura se u Ivanjicu vratila na velika vrata, zahvaljujući njenim građanima. Povratak Nušićijade na scenu vratio je Ivanjici dostojanstvo, renome i ugled koji zaslužuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Laza Kostić i Lenka Dunđerski, srpska ljubavna priča šekspirovskih razmera

  • PDF

Vojin ĆetkovićDa srpski narod nije samo narod za koji se vezuju tragična istorijska zbivanja, preko kojih su se prelamali interesi moćnih, a ljubav majke i sestre pretpostavlja onoj između supružnika, dematuje praksa. Podsetimo se one romantične, koja je mirisala na jorgovane kojima je Uriš I Nemanjić dočekao svoju Jelenu Anžujsku; pa one pune razumevanja između Cara Lazara i carice Milice; fatalne između kralja Aleksandra I Obrenovića i Drage Mašin; one između jedne od najučenijih Srpkinja, Anice Savić Rebac i Hasana Rebca, završene njenim samoubistvom...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izlivena bista u čast Josifa Marinkovića i jubilarnih 25. Obzorja na Tisi koja će se održati 25-26. maja

  • PDF

Novi Bečej ovih danaPostavljanje biste u bronzi ispred Doma kulture u Novom Bečeju u čast poznatog kompozitora i jedne od najzačajnijih ličnosti Novog Bečeja, Josifa Marinkovića, koja je najavljena prošle godine, polako ulazi u završnu fazu. Bista je izlivena i nalazi se u Domu kulture, a čim vremenski uslovi dozvole pristupiće se građevinskim radovima izrade postamenta, kaže direktor Doma kulture, Novica Blažin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com