Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Gordana Bjelajac: Vojvođanske žene, promoteri vojvođanske kuhinje

  • PDF

Gordana BjelajacOvde nema šefova, visokih kapa i blistavo belih unformi. Nema ni nervoze, žurbe, bojazni da nešto neće uspeti. Sve se odvija prirodno i spontano, jer u pitanju su žene pune iskustva i ljubavi i prema hrani i prema onima za koje je pripremana. Ukratko, to su vojvođanske žene, promoterke tradicije svog kraja preko jela iz kuvarica njihovih majki, baka...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kineska četvrt sačuvana, dijalogom do njenog razvoja

  • PDF

Sa konferencije na EXIT festivaluNekadašnji prostor fabričkog kompleksa „Petra Drapšina“, poznatiji kao tzv. Kineska četvrt, se tek zahvaljujući pobedama za Evropsku prestonicu kulture 2021. i Omladinske prestonice Evrope 2019. godine, ponovo našao u fokusu i postao prepoznat kao važna gradska lokacija. Usvajanjem Plana detaljne regulacije tog prostora, koji je usledio posle dobijanja ovih titula, sačuvana je od rušenja i pretvaranja u tržni centar ili u kompleks stambenih objekata. Sledeći korak koji podrazumeva razvoj, odnosno odluku o budućim sadražajima tzv. Kineske četvrti biće donet jedino kroz usvajanje kulture dijaloga, neki su od zaključaka na tribini „Dijalogom do razvoja kineske četvrti“ koja je u organizaciji lista Danas i Exit festivala održana na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Valentina Antić: Velika je odgovornost biti mlad

  • PDF

Valentina Antić- Konferencija "Novi Sad otvara vrata" održana 5. jula u okviru letnjeg programa OPENS 2019, održana je drugu godinu za redom, ali prvi put u Omladinskoj prestonici Evrope, pa je time njen značaj veći - rekla je Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pola veka festivala kulture i smeha - ivanjičke Nušićijade

  • PDF

Rezervišite termin za posetu IvanjiciPrvi put je održana 1967. godine pod nazivom „Septembar u Ivanjici“, kada je, osim „Malog sajma“ i muzičkog programa, prikazana revija domaćih filmova snimljenih po Nušićevim komedijama. Već sledeće godine ova turističko-zabavna priredba menja ime u Nišićijadu i postaje jedan od najpopularnijih festivala, da bi pet godina kasnije, ipak, bio ugašen. Godine 2009. isti je obnovljen uz angažovanje Opštine Ivanjica, Doma kulture Ivanjica, TOO Ivanjica i Udruženja građana KUDES, kao glavnih organizatora, i uz podršku svih njenih građana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavičajni muzej Grocke: Zaboravljeni legat prof. dr Aleksandra Kosića

  • PDF

Iz bogate kolekcije profesora KosićaSlučajno ili namerno, u renoviranoj Biblioteci „Ilija Garašanin“ u Grockoj spojiće se zaostavštine dvojice znamenitih ljudi - državnika i najznamenitijeg Gročanina Ilije Garašanina, koji sredinom 19. veka osniva u Grockoj prvu javnu biblioteku, i naučnika dr Aleksandra Kostića, koji sredinom 20. veka u Grockoj otkriva bogato arheološko nalazište. Zanimljivo je i nimalo slučajno da lepu varošicu kraj Dunava krase baš njihove spomen-biste u bronzi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića u Novom Bečeju

  • PDF

Plakat kao pozivnicaU Domu kulture opštine Novi Bečej u Novom Bečeju svake godine krajem meseca maja održava se najznačajnija muzička manifestacije ove ustanove, značajna za Novi Bečej, ali i čitav region - ‘’Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića’.
‘’Obzorja na Tisi’’ posvećena su velikom srpskom kompozitoru s kraja XIX i početka XX veka - Josifu Marinkoviću. Josif je rođen 1851. godine u Novom Bečeju (Vranjevo). Njegov stvaralački opus je veoma bogat, bio je kompozitor i horovođa, najizrazitiji predstavnik srpskog muzičkog romantizma, rodonačelnik srpske solo pesme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gročanska čaršija - srce stare varoši kraj Dunava

  • PDF

Grocka danas, na fotografiji Zorice AtićMalo je poznato da je Grocka jedinstvena po broju i značaju istorijskih i kulturnih dobara. Narodi koji su je naseljavali još od neolita, ostavili su brojne tragove - danas kulturno-istorijska dobra, arheološka nalazišta i lokalitete, značajne za grad Beograd i Srbiju, ali i svetske okvire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nušićijadi drugi put obeležje evropskog festivala

  • PDF

Dobar glas se daleko čujeIvanjička Nušićijada, praznik kulture i zabave, humora i stila, ponovo je dobio obeležje “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE). Nakon obeležja za 2015. i 2016. godinu koje je Nušićijadi dodeljeno u okviru istoimenog programa Evropske komisije, a koji je inicirala Evropska asocijacija festivala (EFA) u cilju stvaranja evropske platforme festivala, ivanjički festival potvrdio je svoj kvalitet i na drugom konkursu i zaslužio prestižno obeležje za 2017. i 2018. godinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Toplina varoškog doma u Grockoj

  • PDF

Istorija Grocke u objektivu Zorice AtićOve skladne i lepe građevine stvarane su po meri čoveka i njegovih potreba, a svako ko u njih kroči, o čemu svedoči i Rančićeva kuća, oseća se - baš kao kod kuće.
Narodno graditeljstvo predstavlja značajan segment naše kulturne baštine, u kome svako graditeljsko zašto ima svoje zato, u skladu sa podnebljem na kome nastaje i stambenim potrebama vlasnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KudeS Ivanjica poziva na prikupljanje arhivske građe o Nušićijadi

  • PDF

Sa promocije Nušićijade na beogradskom Sajmu turizmaGodine 1967. u Ivanjici je pokrenut Septembar koji se već naredne pretvorio u Nušićijadu, pa se u slavu humora praznovalo do 1972. Nakon što se ugasila Nušićijada, Ivanjica je živela život Malog Holivuda, da bi posle izvesnog vremena umetnički život ove varoši uminuo. Posle sušnih godina, kultura se u Ivanjicu vratila na velika vrata, zahvaljujući njenim građanima. Povratak Nušićijade na scenu vratio je Ivanjici dostojanstvo, renome i ugled koji zaslužuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com