Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Laza Kostić i Lenka Dunđerski, srpska ljubavna priča šekspirovskih razmera

 • PDF

Vojin ĆetkovićDa srpski narod nije samo narod za koji se vezuju tragična istorijska zbivanja, preko kojih su se prelamali interesi moćnih, a ljubav majke i sestre pretpostavlja onoj između supružnika, dematuje praksa. Podsetimo se one romantične, koja je mirisala na jorgovane kojima je Uriš I Nemanjić dočekao svoju Jelenu Anžujsku; pa one pune razumevanja između Cara Lazara i carice Milice; fatalne između kralja Aleksandra I Obrenovića i Drage Mašin; one između jedne od najučenijih Srpkinja, Anice Savić Rebac i Hasana Rebca, završene njenim samoubistvom...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izlivena bista u čast Josifa Marinkovića i jubilarnih 25. Obzorja na Tisi koja će se održati 25-26. maja

 • PDF

Novi Bečej ovih danaPostavljanje biste u bronzi ispred Doma kulture u Novom Bečeju u čast poznatog kompozitora i jedne od najzačajnijih ličnosti Novog Bečeja, Josifa Marinkovića, koja je najavljena prošle godine, polako ulazi u završnu fazu. Bista je izlivena i nalazi se u Domu kulture, a čim vremenski uslovi dozvole pristupiće se građevinskim radovima izrade postamenta, kaže direktor Doma kulture, Novica Blažin.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pet decenija Muzičke omladine Novog Sada

 • PDF

Sa jednog od koncerata u novosadskoj SinagogiPonosni smo jer smo stali u red istaknutih institucija, ustanova, organizacja i pojedinaca kojima je pripalo ovo značajno priznanje, a istovremeno ovu nagradu primamo s velikom odgovornošćom da u vremenu koje je pred nama budemo i dalje tako kreativni i vredni. Ova nagrada je i nagrada svim našim prijateljima, saradnicima i pre svega našoj publici bez koje sve ono što radimo ne bi imalo smisla - izjavili su povodom dobijanja Oktobarske nagrade Grada Novog Sada za 2016. godinu u Muzičkoj omladini Novog Sada (MONS).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kultura je preduslov kvaliteta i identiteta jednog naroda

 • PDF

Dr Miroslav RadonjićUstanovljeno 1956. godine na 150-godišnjicu rođenja i 100-godišnjici smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića, festival nacionalne drame - Sterijino pozorje, uspelo je da opstane više od šest decenija. Direktor Sterijinog pozorja, dr Miroslav Radonjić, kaže da je to zasluga pre svega velike kreativne energije ljudi koji su uložili mnogo napora da ova institucija toliko dugo funkcioniše.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Heterlendi dvorac motor razvoja Bočara

 • PDF

U dvorcu HeterlendiPredsednik Pokrajinske vlade, Igor Mirović, posetio je opštinu Novi Bečej i najpre obavio radni sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave. Sastanku su prisustvovali pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić, direktor Uprave za kapitalna ulaganja, Nedeljko Kovačević, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, kao i ostali rukovodioci lokalne samouprave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Jan Kišgeci: Osvetljavanje lika i dela futoškog grofa Hadika

 • PDF

Dr Jan KišgeciDr Jan Kišgeci, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i Beogradu, jedan je od naših vodećih stručnjaka za hmeljarstvo i lekovito bilje. Na XVII Futoškoj kupusijadi dr Kišgeci će se predstaviti kao autor knjige: “Grof Hadik - život i delo”, kao rezultat projekta istraživanja, konzervacije, restauracije, prezentacije i popularizacije lika i dela carskog feldmaršala i futoškog veleposednika, grofa Andrije Hadika (1710. – 1790.).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U prodaji novi suvenir grada Kragujevca

 • PDF

Divostinka - novi simbol gradaU Turističko-informativnom centru Gradske turističke organizacije „Kragujevac“, u prodaji je „Divostinka“, novi suvenir i simbol grada. Ova antropomorfna figurina pronađena je na arheološkom lokalitetu Divostin, nedaleko od Kragujevca, šesdesetih godina prošlog veka. Smatra se da je simbol kulta plodnosti i da predstavlja žensko božanstvo - Boginju Majku Zemlju. Pripada vinčanskoj kulturi, staroj oko šest hiljada godina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pobeda na izboru za Evropsku prestonicu kulture pripada svim Novosađanima

 • PDF

Obraćanje gradonačelnika Miloša VučevićaPovodom titule - Evropska prestonica kulture 2021. godine koju je Grad Novi Sad osvojio 13. oktobra u Briselu, gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik organizacionog odbora ''Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, u prisustvu članova tima koji je realizovao ceo projekat, održali su konferenciju za novinare u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

OPENS DAY 2016 - otvorena vrata Novog Sada

 • PDF

Još jedan korak do nove tituleDan nakon što je Novi Sad dobio prestižnu titulu - Evropska prestonica kulture 2021. godine, na Gradskom trgu održana je manifestacija „OPENS DAY 2016“ na kojoj su organizatori upriličili različite sadržaje za mlade, kao što su predstavljanje omladinskih organizacija, mini - bioskop, ''Fun zona'', ''Chill zona'' i druge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021 podržao i Rade Šerbedžija

 • PDF

Rade ŠerbedžijaUoči ceremonije proglašenja Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021, održane u četvrtak, 13.10. u 18h u Briselu, kao i nakon podrške mnogobrojnih istaknutih ličnosti sa svetske i evropske umetničke scene, kao što su Anica Dobra, Stefan Milenković, Tomas Vlašiha, Aleksandra Vrebalov i mnogi drugi, jedan od najcenjenijih umetnika u ovom delu Evrope, Rade Šerbedžija, poslao je pismo podrške kandidaturi Novog Sada za ovu evropsku titulu, u koj je rekao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com