Wed04012020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Tijana Pešterac: Arheološki nalazi su na lokalitetu Borđoš u blizini Novog Bečeja izuzetni

  • PDF

Nalazači sa trofejomNakon prošlogodišnjeg otkrića kašike od pečene gline koje je potvrdilo da se su naši preci njome služili još pre 7.000 godina, arheološka iskopavanja na lokalitetu Borđoš u blizini Novog Bečeja, zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i svesrdnoj pomoći opštine Novi Bečej, nastavljena su i ove godine. Tokom avgusta i početkom septembra, vršeno je iskopavanje jedne od kasnoneolitskih kuća, a u fokusu ovogodišnjeg istraživanja bila je jedna od sedam kapija koliko ih ukupno ima na ovom velikom neolitskom naselju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival uličnih svirača probudio Podrgrađe Petrovaradinske tvrđave

  • PDF

Detalj sa festivalaPreseljenje Festivala uličnih svirača iz centra Novog Sada u Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u svom 16 izdanju uspešno je okončano nakon trodnevne fešte proteklog vikenda, koja je potpuno opravdala višegodišnju ljubav i poverenje Novosađana. Preko 40 hiljada posetilaca kružilo je tri dana Festivala ulicama romantičnog Gradića ispod petrovaradinskih zidina, ne skidajući osmehe sa lica, uživajući u bogatom i raznovrsnom umetničkom programu, svesni da je grad dobio novu sredinu za urbana dešavanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tango i terapija parova - paralele i izazovi

  • PDF

Sa tango revije u novosadskoj SinagogiIstorijat tango plesa
Od 1870., uslovno sve do 1900. godine, možemo reći da je to prva faza u tangu, karakteristična po improvizaciji, gde su muzičari na sluh pratili plesače, a ne obrnuto. Gde je muzika bila živahnija i veselija, ali je to period koji je iznedrio vrsne muzičare i kompozitore tanga koji ga uvode u njegovo zlatno doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpski dizajneri uz SFW na najtraženijim modnim pistama na sveta

  • PDF

Sa modne revije Bate Spasojevića na SFW 2016 u Novom SaduSaradnja Srbia Fashion Weeka i New York Fashion Weeka krunisana je još jednim predstavljanjem domaćih dizajnera na nekim od najtraženijih modnih pisti na svetu. Čak tri dizajnera iz Srbije i dva iz Crne Gore imaće priliku da svoje kolekcije prikažu celom svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dalibor Rožić: Pozitivan uticaj kulture na svoukupan razvoj Novog Sada

  • PDF

Dalibor RožićPosle petnaest godina druženja u starom jezgru grada, ove godine, program festivala Ulični svirači seli se u Podrgrađe Petrovaradinske tvrđave. Organizatori su se odvažili na ovaj hrabar korak kako bi afirmisali još jedan gradski prostor, u istorijskom, kulturnom, arhitektonskom smislu atraktivan, a o kojem se govorilo godinama unazad, da ga izdvoje kao mesto zanimljivih dešavanja, koje on sigurno zaslužuje, ne bi li se i ovim festivalom doprinelo boljem pozicioniranju Grada Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Suzana Komatović: NP Kopaonik u funkciji turističkog razvoja ovog planinskog centra

  • PDF

Suzana KomatovićNazivaju ga i „Srebrnom“ i „Sunčanom planinom“, a zadržao je lokalno ime - Kopaonik, po vekovnoj delatnosti tamošnjeg življa, kopanju rude zlata, srebra, olova i cinka. Sa preko 200 sunčanih dana godišnje i snežnim pokrivačem koji se zadržava od 180-230 dana (od novembra do maja), i srednjom godišnjom temperaturom od 3,7°C, ova jedinstvena planina, čiji je najviši deo prostrana površ – Ravni Kopaonik, okružen vrhovima: Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m), Karamanom (1934 m), Gobeljom (1834 m) i dr., pravi je turistički dragulj Srbije, ne samo u toku zimske sezone, već sve više i tokom leta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sloganom Za nove mostove Novi Sad kandidat za EU prestonicu kulture 2021

  • PDF

Novi SadSlogan kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine je „4 new bridges“ („Za nove mostove“), odlučili su članovi Umetničkog saveta koji su na sastanku definisali programski i projektni koncept kandidature našeg grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TA PanaComp Zemlja Čuda: Zorule tamburaški orkestar za sva vremena

  • PDF

 Ivanka Tasić sa članovima TA Zorule“Dok je još držao do sebe, Novi Sad je imao miris pečenog kestena i štofova na metar, ukus vanil-krancli i štrudle s makom i zvuk „prima“ sa fajronta u starom restoranu na Ribarcu... Kad smo sabrali šta su nam godine Koje su Prošle donele, a šta odnele, shvatili smo da je taj Stari Novi Sad ostao još jedino donekle u našim srcima, ali da je zauvek izvetrio iz naših čula... Tamburice nekih derana iz „Zoruleta“ zazvonile su kao zlatno zvonce koje nas iz ovog mraka ponovo izvodi ka sebi samima, a njihova mera i sklad nas onako lalinski vaspitano podsećaju na to kakvi smo mi to bili... Davno jedared... Kad se ime Vojvodine još pisalo velikim slovom... I kad su naviksane tambure bile pobedničke fanfare ove ravnice...“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Serbia Fashion Week povezao dizajnere sa četiri kontinenta

  • PDF

Trijumfalan završetak prolećnog SFW 2016.Serbia Fashion Week je objavio rezultate nakon još jedne uspešno završene sezone.
Nedelja mode, održana od 6. do 11. aprila u Novom Sadu, obuhvatila je trideset i jednu reviju, kako domaćih, tako i inostranih dizajnera koje su okuplie više desetina hiljada posetilaca. Pored doajena scene Serbia Fashion Week-a kao što su: Marija Šabić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Mladen Milivojević Baron, Vesna Milošević i Zorana Miličić, na repertoaru ove sezone pojavile su se i poznate modne kuće: JSP, Suzana Perić, Ana Vasiljević, Nina Karlavaris, Tijana &Mila Popović itd. Po prvi put ove sezone Obuća Metro je održala reviju obuće koja je bila i humanitarnog karaktera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Katarina Šulkić - primer Božje izdašnosti

  • PDF

Katarina ŠulkićKatarina Šulkić (18) lepotica iz Zvečana, posle titule Miss Kosova i Metohije, u Beogradskom dramskom pozorištu, srednom oktobra, proglašena je za najlepšu devojku Srbije u 2015. i tako postala dvadeseta misica (sedam miss Jugoslavije, četiri miss Srbije i Crne Gore i od 2007. deveta miss Srbije), koja će u organizaciji Miss Yu na čelu sa Vesnom de Vinča imati priliku da predstvlja kulturu i tradiciju naše zemlje na izboru za Miss sveta krajem ove, 2016. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com