Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Serbia Fashion Week povezao dizajnere sa četiri kontinenta

  • PDF

Trijumfalan završetak prolećnog SFW 2016.Serbia Fashion Week je objavio rezultate nakon još jedne uspešno završene sezone.
Nedelja mode, održana od 6. do 11. aprila u Novom Sadu, obuhvatila je trideset i jednu reviju, kako domaćih, tako i inostranih dizajnera koje su okuplie više desetina hiljada posetilaca. Pored doajena scene Serbia Fashion Week-a kao što su: Marija Šabić, Bata Spasojević, Boško Jakovljević, Mladen Milivojević Baron, Vesna Milošević i Zorana Miličić, na repertoaru ove sezone pojavile su se i poznate modne kuće: JSP, Suzana Perić, Ana Vasiljević, Nina Karlavaris, Tijana &Mila Popović itd. Po prvi put ove sezone Obuća Metro je održala reviju obuće koja je bila i humanitarnog karaktera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Katarina Šulkić - primer Božje izdašnosti

  • PDF

Katarina ŠulkićKatarina Šulkić (18) lepotica iz Zvečana, posle titule Miss Kosova i Metohije, u Beogradskom dramskom pozorištu, srednom oktobra, proglašena je za najlepšu devojku Srbije u 2015. i tako postala dvadeseta misica (sedam miss Jugoslavije, četiri miss Srbije i Crne Gore i od 2007. deveta miss Srbije), koja će u organizaciji Miss Yu na čelu sa Vesnom de Vinča imati priliku da predstvlja kulturu i tradiciju naše zemlje na izboru za Miss sveta krajem ove, 2016. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ana Vasiljević: Moda nije bajka, ali ja sebe vidim jedino u tome

  • PDF

 Ana Vasiljević- Ovo nije lak posao, ali ja sam odabrala da se njime bavim, zato što to volim i ne vidim sebe ni u čemu drugom. Svojim studentima pokušavam da tu svoju ljubav na pravi način prenesem kao poruku da se za to vredi boriti – izjavila je Ana Vasiljević, nakon više nego uspešne revije na
nedavno održanom Serbia Fashion Week-u, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, gde je svoju kolekciju za proleće-leto prikazala ova vrsna modna dizajnerka i profesorica na Fakultetu digitalnih umetnosti, i mentorka studijskog programa Modni dizajn na Univerzitetu „Metropolitan“ u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetozar Pajić Dijak: Kaligrafija u genima

  • PDF

Svetozar Pajić DijakOd 12. do 18. aprila na Novosadskom sajmu u okviru XXII Međunarodnog salona knjige održava se XXI Međunarodna izložbu umetnosti "Art ekspo". Svake godine izložba umetnosti donese ekskluzivitete, a ove godine to je sigurno prepis Miroslavljevog jevanđelja, novosadskog umetnika, kaligrafa Svetozara Pajića - Dijaka (nadimak koji mu je proročanski podario prof. Bogdan Stanojev krajem devedesetih godina prošlog veka, poistovećujući ga sa monahom Grigorijem Dijakom, jednim od onih koji su ispisali original Miroslavljevog jevanđelja - kao dokaz da na ovom svetu ništa nije slučajno). Svetozar Pajić je od samog početka učesnik ovog Sajma, i kao i do sada donosi najvrednije kako umetnički tako i materijalno vredne eksponate. Ove godine to je Miroslavljevo jevanđelje ili Jevanđelilstar, najznačajniji ćirilički spomenik srpsko-slovenske pismenosti iz XII veka na kojem je radio punih sedam godina, poslednjih meseci neprestano boraveći u manastiru Kovilj, a pre toga u Župi Nikšićkoj, Sopoćanima, Končulu, Visokim Dečanima, Zočištu i Feneku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Goran Sečujski: Serbian Fasion Week je događaj koji se ne propušta

  • PDF

Goran Sečujski najvljuje punu podršku Grada SFWČlan Gradskog veća za privredu, mr Goran Sečujski je verni podržavalac Serbian Fashion
Week-a. Da će tako biti najavio je i ove godine, na konferenciji za medije, održane 30. marta u Gradskoj kući, povodom predstojećeg, šestog po redu festivala mode u Novom Sadu.
On je podsetio na veliki uspeh SFW u novembru koji je zabeležio najveći broj posetilaca do sada (30 hiljada), na rezultate koje su naši dizajneri postigli na New York Fashion Week-u u februaru ove godine, što ima značaj i za festival ali i za grad Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vanja Vučenović: Serbia Fashion Week na najbolji način pronosi ime Novog Sada

  • PDF

Vanja Vučenović u razgovoru sa Svetlanom HorvatČlan Gradskog veća za kulturu, gospodin Vanja Vučenović, se povodom predstojećeg Serbia Fashion Week-a, koji će biti održan od 6.-11. aprila 2016. godine u Master centru Novosadskog sajma, na konferenciji za novinare održanoj 30. marta u Gradskoj kući, obratio medijima bazirajući se na doprinosu ove manifestacije gradu kao pretendentu na titulu Evropske prestonice kulture 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetlana Horvat najavila spektakularnu Nacionalnu nedelju mode

  • PDF

Svetlana HorvatOd 6. -11. aprila Novi Sad će biti svetska prestonica mode. Po šesti put, Serbia Fashion Week, na čijem čelu je gospođa Svetlana Vranješević Horvat, predsednica Nacionalne komore za modu, modni svet će dovesti u ovaj grad. Gospođa Horvat se osvrnula na period između prethodnog SFW, i najave predstojećeg. U međuvremenu, desile su se mnoge lepe stvari i počeli su da funkcionišu ugovori potpisani u Gradskoj kući u novembru 2015., između ostalog između Nacionalne komore za modu Srbije sa platforme Art Hear Fashion - USA, zahvaljujući kojima su dizajneri Serbia Fashion Week-a stekli mogućnost da predstave svoje kolekcije na najprestižnijim Nedeljama mode u SAD – NYFW, LA FW, Miami FW i Washington DC FW.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nacionalna nedelja mode u Novom Sadu od 6.-11. aprila

  • PDF

Detalj sa konferencije za medije u Gradskoj kućiKonferencija za medije povodom najveće Nedelja mode u regionu, zvanično pete u Evropi, održana je u sredu, 30.03. 2016. godine, u novosadskoj Gradskoj kući. Prolećno izdanje Internacionalnog festivala mode i dizajna, oficijelno V Serbia Fashion Week-a (ako se računa nulti, šesti) biće održano od 6.-11. aprila 2016. u Master centru Novosadskog sajma. Konferansije Višeslav Petković je u uvodnom predstavljanju rekao da se nekada u Novi Sad dolazilo zbog Janike Balaža i tamburaša, mnogo kasnije zbog EXIT-a, a sada i zbog Serbia Fashion Week-a i bio je u pravu. Statistika kaže da je prethodno izdanje ispratilo 30.000 posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Marcibanji-Karačonji - od prijema i balova do siromaštva i neizvesnosti

  • PDF

Dvorac Marcibanji-Karačonji u Kameničkom parkuMalo je bilo porodica koje su imale tu privilegiju da jednom pogledom mogu obuhvatiti Petrovaradinsku tvrđavu i Novi Sad, ispijajući vino iz sopstvenih podruma u društvu evropske aristroktarije. To je pošlo za rukom grofovskim porodicama Marcibanji, a potom Karačonji, koje su tokom XVIII i XIX veka bile zaslužne za izgradnju velelepnog dvorca, parka, kao i razvoj čitave Sremske Kamenice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Melanija Bugarinović - primadona čarobnog glasa

  • PDF

Korice knjige Vesne Krčmar o Melaniji BugarinovićMonografija Melanija Bugarinović - primadona čarobnog glasa (Muzička omladina Novog Sada, 2011.) nastala je, po rečima njenog autora, istaknutog srpskog teatrologa dr Vesne Krčmar - „u želji da pruži svukupni pogled na delo ove vanredne umetnice kao osnovu za generacije muzikologa koje dolaze, koje bi trebale da valorizuju operske vrednosti i da ih sagledaju u svetlu savremenog operskog trenutka“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com