Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Princ Čarls u Novom Sadu otkriva spomen ploču trima Engleskinjama

  • PDF

Novi Sad

Princ Čarls i njegova supruga Kamila će u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, 16. i 17. marta 2016. godine, boraviti u Srbiji. Kako je najavljeno, prinčevski par će posetiti i Novi Sad, i tom prilikom otkriti spomen ploču trima svojim sunarodnicama, koje su rođene u Velikoj Britaniji, a umrle u Srbiji (Jugoslaviji).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spomenik prvoj srpskoj vladarki - kneginji Milici

  • PDF

Spomenik kneginji Milici u TrstenikuU centru Trstenika 17. januara 2016. godine, u prisustvu partijarha srpskog gospodin Irineja, predsednik opštine Trstenik, gospodina Miroslava Aleksića, donatorke, prof. dr Radmile Milentijević, vajara prof. dr Dragoljuba Dimitrijevića, brojnih zvaničnika, građana i predstavnika medija, otkriven je spomenik velikoj srpskoj vladarki – kneginji Milici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Kuburović: Muzej Staro selo Sirogojno, mesto za svakoga

  • PDF

Ivana KuburovićMuzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu reprezent je narodnog graditeljstva, načina života i stanovanja na prostoru Zlatibora s kraja XIX i početka XX veka. Izgradnja Muzeja započeta je 1980. godine prenošenjem autentičnih objekata iz ruralnih sredina, da bi 1992. godine bio otvoren za posetioce. Ovaj jedinstven Muzej u Srbiji, čine dve okućnice, dvorišta sa stambenim i ekonomskim zgradama, kao što je vajat (u kojima su spavali mladi bračni parovi), mlekar (pomoćna zgrada u kojoj se čuvao sir i kajmak), ambar (ostava za čuvanje žitarica), koš (salaš za kukuruz), kačara sa kazanom za pečenje rakije, hlebna peć, pčelinjak, mišana (sušara za voće), štala za stoku, svinjarac, ukupno pedeset pet različitih jedinica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tradicionalno lomljenje božićne česnice u Beogradu

  • PDF

U duhu pravoslavne verske tradicije i slavu najvećeg hrišćanskog praznika, BožićaTuristička organizacija Beograda najavila je da će u četvrtak, 07.01.2016. godine u 12 časova, na Trgu Republike, Unija pekara Srbije, jubilarni 25-ti put, organizovati tradicionalno lomljenje božićne česnice, u duhu pravoslavne verske tradicije i slavu najvećeg hrišćanskog praznika, Božića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

UŽ Rašačanke razvijaju turizam svog mesta

  • PDF

Članice Udruženja žena Rašanac na sajmu u BeograduRašanac je naselje zbijenog tipa u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu, na obalama Rašanačkog potoka na brdskoj kosi. U selu živi oko 650 stanovnika, i još oko 350 koji su na radu u inostranstvu. U selu ima više izvora, od kojih su najpoznatiji Ristin, Markonji i Bunčonji izvor. Rašanc ima Dom kulture, ambulantu, veterinsarsku stanicu, poljoprivredu apoteku, školu, nekoliko mehana, a od pre šest meseci i Udruženje žena „Rašačanke“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filozofski fаkultet u Novom Sаdu 1. decembrа obeležаvа Dаn Fаkultetа

  • PDF

 Sa prošlogodišnje proslaveFilozofski fаkultet Univerzitetа u Novom Sаdu 1. decembrа obeležаvа Dаn Fаkultetа i 61. godinu uspešnog rаdа i postojаnjа. Uz Poljoprivredni fаkultet, Filozofski fаkultet je osnovаn 1954. godine i nаjstаriji je člаn Univerzitetа u Novom Sаdu i jezgro iz kogа se Univerzitet rаzvio šest godinа kаsnije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završnica projekta Učim+Znаm=Vredim u Kulturnom centru Novog Sada

  • PDF

Sa svečanosti prijema najboljih učenika i učeničkih timovaU Kulturnom centru Novog Sаdа nа Tribini mlаdih dаnаs 28. novembrа, orgаnizovаn je prijem nаjboljih učenikа i učeničkih timovа koji su učestvovаli u projektu “Učim+Znаm=Vredim”. Tom prilikom, obrаtili su se Pokrаjnski sekretаr zа nаuku i tehnološki rаzvoj, Vlаdimir Pаvlov, v.d. direktor Kulturnog centrа Novog Sаdа, Bojаn Pаnаotović, Drаgаnа Ćorić iz Udruženja ,,Roditelj”, člаn Grаdskog većа zа sport i omlаdinu, Predrаg Svilаr, kаo i Aleksаndаr Sаvаnović, predsednik Udruženja zа promociju društvene odgovornosti. Udruženje zа promociju društvene odgovornosti iz Novog Sаdа reаlizovаlo je projekаt “Učim+Znаm=Vredim”, koji zа cilj imа promociju nаjboljih učenikа i učeničkih timovа osnovnih i srednjih školа sа teritorije Novog Sаdа, koji su osvojili nаgrаde nа Republičkim i Međunаrodnim tаkmičenjimа u nаuci i umetnosti u školskoj 2014/2015. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ja, vitezina mladog vina

  • PDF

Elizabeta Berček (levo) i Đurđica Jojić NovakovićObeležavanje Svetskog dana mladog vina poteklo je iz francuske pokrajine Božole, gde se u lokalnim okvirima svake godine slavilo ispijanjem mlado vino - Božole Nuvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Treće veče Serbia Fashion Week-a obeležila revija Amerikanca Iana Vilijamsa

  • PDF

Revija Amerikanca Iana VilijamsaTokom treće večeri Srpske nedelje mode svoje kolekcije prikazali su Ian Vilijams, Miro Mišljen, Marios Karavasilis, Dragana Rakita, Mona Lacko i modne kuće Prik i Lagami.
Najveću pažnju publike i javnosti izazvala je revija Iana Vilijamsa, predsednika Washington D.C. Fashion Weeka i neprikosnovenog kreatora koji je prikazao pravu bajku na pisti. Vilijams se pobrinuo da se njegova revija dugo pamti. Sa prvom manekenkom u njegovoj haljini na pistu su izašla i dva manekena u donjem vešu koji su za tili čas privukli svu pažnju publike, a zatim glamuroznim kreacijama nije bilo teško da je sa lakoćom i održi. Manekenke su blistale u izazovnim haljinama od čipke, haljinama sirena kroja nalik venčanicama, a reviju su zatvorile bajkovite haljine u stilu Ledene Kraljice ili Alise u zemlji čuda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad nikada ozbiljniji na putu ka kandidaturi za EPK 2021

  • PDF

Momčilo BajacSerbia Fashion Week (10.-16. novembra) u svom jesenjem izdanju, okupiće brojne goste iz inostranstva, istaknute predstavnike svetske modne scene i inostrane medije, i na taj načiin u svet poslati najlepšu sliku Novog Sada. Kao jedina licencirana i zvanično međunarodno priznata nedelja mode u Srbiji, Serbia Fashion Week ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, potencirajući povezivanje domaće modne scene sa vodećim centrima mode u svetu i nameru da postavi Novi Sad i Srbiju na mapu svetskih kulturnih centara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com