Sat09262020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Selo Bukovica čuva tradiciju kuvanja rakije, vina i drugih srpskih običaja

  • PDF

Veliko interesovanje učesnika i posetilaca za kuvanu rakiju i vino„Živeli i ostali na selu.“
Pod tim sloganom u selu Bukovici nadomak Kraljeva, u subotu 17. oktobra 2015. godine uspešno je održana poljoprivredno-turistička manifestacija 5. Gegulini dani voća, srpske rakije i vina i 7. Dan grejane rakije, koji je ove godine imao i takmičarski karakter, a u organizaciji MZ Bukovica i Etno centra Gegula, uz podršku grada Kraljeva i pokrovitelja.
Manifestaciji su prisustvovali mnogobrojni gosti i učesnici, među kojima su bili i predstavnici državnih organa, nevladinih organizacija, naučnih institucija i mnogobrojni predstavnici elektronskih i štampanih medija, a svečano je otvorio gradonačelnik grada Kraljeva, gospodin Tomislav Ilić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ilija Komnenović o Petrovaradinskoj tvrđavi uoči njenog 323. rođendana

  • PDF

Obraćanje Ilije KomnenovićaU Galeriji ITD, na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Starog sata, dela sa kojeg se slika Novog Sada najčešće šalje u svet, po peti put, za prijatelje, radoznale i sve one željne nečeg novog, nečeg kvalitetnog, priređeno je veče s povodom - obeležavanje početka izgradnje ovog simbila grada, graditeljstva, jedinstvenosti i posebnosti na Petrovaradinskoj steni iznad Dunava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čedomir Žeravica o Muzeju stvari koje su imale sreću da ne bude zaboravljene

  • PDF

Čedomir ŽeravicaJedan od dobitnika novoosnovane Gospojinske nagrade zaslužnim građanima opštine Novi Bečej, dedeljene na Svečanoj sednici u Skupštini opštini grada (28. avgusta), bio je Čedomir Žeravica. U obrazloženju Godišnje nagrade u oblasti kulture, rečeno je da je on osnivač i vlasnik Muzeja "Žeravica" u Novom Miloševu, jedinstvene zbirke traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, starih zanata, vozila, električnih uređaja i ostalih predmeta koji su bili vezani za život stanovništva na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavičajni klub dobar domaćin Zavičajnog muzeja Glavaševa kuća u Novom Bečeju

  • PDF

Bane Vojnov (prvi s desna) otkrio je portret dr Vladimira Glavaša na Velikogospojinskoj skupštiniDr Vladimir Glavaš (1834.-1909.) posle diplomiranja prava u Pragu, otvorio je advokatsku kancelariju u Novom Bečeju, ali se kratko vreme bavio advokaturom, jer se taj poziv nije slagao sa njegovim moralnim i životnim načelima. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KUD Bećarac, čuvar običaja i kulturne baštine jednog naroda

  • PDF

Članovi KUD Bećarac na festivalu u BugarskojGodine 2013. Kulturno umetničko društvo „Bećarac“ iz Novog Bečeja napunilo je deset godina. Ove godine ulazi u svet tinejdžera i konstantno postiže izuzetne rezultate. Ove godine na tradicionalnom International Folklore Festival Bulgaria u poznatom letovalištu Zlatne Pjasci (na festivalu koji je do sada bio održavan u Kitenu), dobili su specijalnu nagradu za originalan nastup, prikazavši jedan zaboravljen običaj – „’Ajd na rogalj“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad veza dve kulture, dva prijateljska naroda, srpskog i argentinskog

  • PDF

Vanja Vučenović (levo), Borislav Despotović i Ricardo FernandezFestivali poput "Togo tango" doprinose jačanju kulturnih kapaciteta grada, pre svega u onom delu koji nije toliko pristupačan Novom Sadu i Novosađanima. Zato možemo biti ponosni što smo ugostili ovu vrstu igre, koja i na ovaj način, ako do sada nije, animira brojne Novosađane i brojne ustanove kulture koje trebaju na ozbiljniji način da se bave ovom vrstom latinoameričkog plesa. Novi Sad je bio pouzdan partner Udruženju "Todo tango", organizatoru ovog jedinstvenog festivala muzike i plesa, kao i svim onim udruženjima koja baštine ovako specifičnu vrstu kulture kakva je južnoamerička.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veterani AKUD Sonja Marinković prikazali kulturno nasleđe Srbije u Istanbulu

  • PDF

Naši folkloraši nagrađeni salvama aplauza u TurskojOvog leta istaknuta sekcija AKUD-a „Sonja Marinković“, Veteranski folklorni ansambl, učestvovao je na festivalu „EURASIA“ - međunarodnom festivalu folklora koji je po XVI put održan u Istanbulu. Svojim koreografskim interpretacijama narodnog nasleđa naše zemlje uveličali su ovu tradicionalnu manifestaciju u organizaciji HARMAN FOLK-a iz Turske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dortmund podržao Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021.

  • PDF

NOMUS, jedna od brend manifestacija Novog SadaOdsek za kulturu Grada Dortmunda (Kulturbetriebe Dortmund) pozdravio je i podržao odluku Novog Sada da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i spreman je da bude partner našem gradu tokom procesa kandidature u nadi da će realizovati taj program nakon pozitivne odluke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA Đido, mesto gde se stvara prijateljstvo, rađa ljubav i neguje tradicija

  • PDF

 Članovi FA Đido iz Bogatića na Mačvanskoj svadbi 2015.Počev od 1966. godine, u opštini Bogatić se održava najprestižnija manifestacija - Hajdučke večeri. Ove godine, 8. i 9. avgusta u okviru 47. put - Hajdučkih večeri, pripremljen je zanimljiv i raznovrsan program u Belotiću, Crnoj Bari, Bogatiću i Sovljaku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U Jovanke i Ljubodraga Mijailovića vesela kuća

  • PDF

Jovanka i Ljubodrag MijailovićBračni par Mijailović, Jovanka i Ljubodrag, trenutno penzioneri, žive u Varevu kod Raške, aktivnim, punim životom, ispunjenijim nego ikada. Članovi su Kutlutno-umetničkog društva „Brvenica" iz Brvenice, opština Raška, i to im daje mogućnost da širom Srbije pokažu svoja umeća.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com