Thu03042021

Poslednja izmena:11:37:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Nacionalna nedelja mode u Novom Sadu od 6.-11. aprila

  • PDF

Detalj sa konferencije za medije u Gradskoj kućiKonferencija za medije povodom najveće Nedelja mode u regionu, zvanično pete u Evropi, održana je u sredu, 30.03. 2016. godine, u novosadskoj Gradskoj kući. Prolećno izdanje Internacionalnog festivala mode i dizajna, oficijelno V Serbia Fashion Week-a (ako se računa nulti, šesti) biće održano od 6.-11. aprila 2016. u Master centru Novosadskog sajma. Konferansije Višeslav Petković je u uvodnom predstavljanju rekao da se nekada u Novi Sad dolazilo zbog Janike Balaža i tamburaša, mnogo kasnije zbog EXIT-a, a sada i zbog Serbia Fashion Week-a i bio je u pravu. Statistika kaže da je prethodno izdanje ispratilo 30.000 posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Marcibanji-Karačonji - od prijema i balova do siromaštva i neizvesnosti

  • PDF

Dvorac Marcibanji-Karačonji u Kameničkom parkuMalo je bilo porodica koje su imale tu privilegiju da jednom pogledom mogu obuhvatiti Petrovaradinsku tvrđavu i Novi Sad, ispijajući vino iz sopstvenih podruma u društvu evropske aristroktarije. To je pošlo za rukom grofovskim porodicama Marcibanji, a potom Karačonji, koje su tokom XVIII i XIX veka bile zaslužne za izgradnju velelepnog dvorca, parka, kao i razvoj čitave Sremske Kamenice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Melanija Bugarinović - primadona čarobnog glasa

  • PDF

Korice knjige Vesne Krčmar o Melaniji BugarinovićMonografija Melanija Bugarinović - primadona čarobnog glasa (Muzička omladina Novog Sada, 2011.) nastala je, po rečima njenog autora, istaknutog srpskog teatrologa dr Vesne Krčmar - „u želji da pruži svukupni pogled na delo ove vanredne umetnice kao osnovu za generacije muzikologa koje dolaze, koje bi trebale da valorizuju operske vrednosti i da ih sagledaju u svetlu savremenog operskog trenutka“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Princ Čarls u Novom Sadu otkriva spomen ploču trima Engleskinjama

  • PDF

Novi Sad

Princ Čarls i njegova supruga Kamila će u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, 16. i 17. marta 2016. godine, boraviti u Srbiji. Kako je najavljeno, prinčevski par će posetiti i Novi Sad, i tom prilikom otkriti spomen ploču trima svojim sunarodnicama, koje su rođene u Velikoj Britaniji, a umrle u Srbiji (Jugoslaviji).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Spomenik prvoj srpskoj vladarki - kneginji Milici

  • PDF

Spomenik kneginji Milici u TrstenikuU centru Trstenika 17. januara 2016. godine, u prisustvu partijarha srpskog gospodin Irineja, predsednik opštine Trstenik, gospodina Miroslava Aleksića, donatorke, prof. dr Radmile Milentijević, vajara prof. dr Dragoljuba Dimitrijevića, brojnih zvaničnika, građana i predstavnika medija, otkriven je spomenik velikoj srpskoj vladarki – kneginji Milici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Kuburović: Muzej Staro selo Sirogojno, mesto za svakoga

  • PDF

Ivana KuburovićMuzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu reprezent je narodnog graditeljstva, načina života i stanovanja na prostoru Zlatibora s kraja XIX i početka XX veka. Izgradnja Muzeja započeta je 1980. godine prenošenjem autentičnih objekata iz ruralnih sredina, da bi 1992. godine bio otvoren za posetioce. Ovaj jedinstven Muzej u Srbiji, čine dve okućnice, dvorišta sa stambenim i ekonomskim zgradama, kao što je vajat (u kojima su spavali mladi bračni parovi), mlekar (pomoćna zgrada u kojoj se čuvao sir i kajmak), ambar (ostava za čuvanje žitarica), koš (salaš za kukuruz), kačara sa kazanom za pečenje rakije, hlebna peć, pčelinjak, mišana (sušara za voće), štala za stoku, svinjarac, ukupno pedeset pet različitih jedinica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tradicionalno lomljenje božićne česnice u Beogradu

  • PDF

U duhu pravoslavne verske tradicije i slavu najvećeg hrišćanskog praznika, BožićaTuristička organizacija Beograda najavila je da će u četvrtak, 07.01.2016. godine u 12 časova, na Trgu Republike, Unija pekara Srbije, jubilarni 25-ti put, organizovati tradicionalno lomljenje božićne česnice, u duhu pravoslavne verske tradicije i slavu najvećeg hrišćanskog praznika, Božića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

UŽ Rašačanke razvijaju turizam svog mesta

  • PDF

Članice Udruženja žena Rašanac na sajmu u BeograduRašanac je naselje zbijenog tipa u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu, na obalama Rašanačkog potoka na brdskoj kosi. U selu živi oko 650 stanovnika, i još oko 350 koji su na radu u inostranstvu. U selu ima više izvora, od kojih su najpoznatiji Ristin, Markonji i Bunčonji izvor. Rašanc ima Dom kulture, ambulantu, veterinsarsku stanicu, poljoprivredu apoteku, školu, nekoliko mehana, a od pre šest meseci i Udruženje žena „Rašačanke“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filozofski fаkultet u Novom Sаdu 1. decembrа obeležаvа Dаn Fаkultetа

  • PDF

 Sa prošlogodišnje proslaveFilozofski fаkultet Univerzitetа u Novom Sаdu 1. decembrа obeležаvа Dаn Fаkultetа i 61. godinu uspešnog rаdа i postojаnjа. Uz Poljoprivredni fаkultet, Filozofski fаkultet je osnovаn 1954. godine i nаjstаriji je člаn Univerzitetа u Novom Sаdu i jezgro iz kogа se Univerzitet rаzvio šest godinа kаsnije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završnica projekta Učim+Znаm=Vredim u Kulturnom centru Novog Sada

  • PDF

Sa svečanosti prijema najboljih učenika i učeničkih timovaU Kulturnom centru Novog Sаdа nа Tribini mlаdih dаnаs 28. novembrа, orgаnizovаn je prijem nаjboljih učenikа i učeničkih timovа koji su učestvovаli u projektu “Učim+Znаm=Vredim”. Tom prilikom, obrаtili su se Pokrаjnski sekretаr zа nаuku i tehnološki rаzvoj, Vlаdimir Pаvlov, v.d. direktor Kulturnog centrа Novog Sаdа, Bojаn Pаnаotović, Drаgаnа Ćorić iz Udruženja ,,Roditelj”, člаn Grаdskog većа zа sport i omlаdinu, Predrаg Svilаr, kаo i Aleksаndаr Sаvаnović, predsednik Udruženja zа promociju društvene odgovornosti. Udruženje zа promociju društvene odgovornosti iz Novog Sаdа reаlizovаlo je projekаt “Učim+Znаm=Vredim”, koji zа cilj imа promociju nаjboljih učenikа i učeničkih timovа osnovnih i srednjih školа sа teritorije Novog Sаdа, koji su osvojili nаgrаde nа Republičkim i Međunаrodnim tаkmičenjimа u nаuci i umetnosti u školskoj 2014/2015. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com