Fri11272020

Poslednja izmena:01:59:31 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

UŽ Rašačanke razvijaju turizam svog mesta

  • PDF

Članice Udruženja žena Rašanac na sajmu u BeograduRašanac je naselje zbijenog tipa u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu, na obalama Rašanačkog potoka na brdskoj kosi. U selu živi oko 650 stanovnika, i još oko 350 koji su na radu u inostranstvu. U selu ima više izvora, od kojih su najpoznatiji Ristin, Markonji i Bunčonji izvor. Rašanc ima Dom kulture, ambulantu, veterinsarsku stanicu, poljoprivredu apoteku, školu, nekoliko mehana, a od pre šest meseci i Udruženje žena „Rašačanke“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Filozofski fаkultet u Novom Sаdu 1. decembrа obeležаvа Dаn Fаkultetа

  • PDF

 Sa prošlogodišnje proslaveFilozofski fаkultet Univerzitetа u Novom Sаdu 1. decembrа obeležаvа Dаn Fаkultetа i 61. godinu uspešnog rаdа i postojаnjа. Uz Poljoprivredni fаkultet, Filozofski fаkultet je osnovаn 1954. godine i nаjstаriji je člаn Univerzitetа u Novom Sаdu i jezgro iz kogа se Univerzitet rаzvio šest godinа kаsnije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završnica projekta Učim+Znаm=Vredim u Kulturnom centru Novog Sada

  • PDF

Sa svečanosti prijema najboljih učenika i učeničkih timovaU Kulturnom centru Novog Sаdа nа Tribini mlаdih dаnаs 28. novembrа, orgаnizovаn je prijem nаjboljih učenikа i učeničkih timovа koji su učestvovаli u projektu “Učim+Znаm=Vredim”. Tom prilikom, obrаtili su se Pokrаjnski sekretаr zа nаuku i tehnološki rаzvoj, Vlаdimir Pаvlov, v.d. direktor Kulturnog centrа Novog Sаdа, Bojаn Pаnаotović, Drаgаnа Ćorić iz Udruženja ,,Roditelj”, člаn Grаdskog većа zа sport i omlаdinu, Predrаg Svilаr, kаo i Aleksаndаr Sаvаnović, predsednik Udruženja zа promociju društvene odgovornosti. Udruženje zа promociju društvene odgovornosti iz Novog Sаdа reаlizovаlo je projekаt “Učim+Znаm=Vredim”, koji zа cilj imа promociju nаjboljih učenikа i učeničkih timovа osnovnih i srednjih školа sа teritorije Novog Sаdа, koji su osvojili nаgrаde nа Republičkim i Međunаrodnim tаkmičenjimа u nаuci i umetnosti u školskoj 2014/2015. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ja, vitezina mladog vina

  • PDF

Elizabeta Berček (levo) i Đurđica Jojić NovakovićObeležavanje Svetskog dana mladog vina poteklo je iz francuske pokrajine Božole, gde se u lokalnim okvirima svake godine slavilo ispijanjem mlado vino - Božole Nuvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Treće veče Serbia Fashion Week-a obeležila revija Amerikanca Iana Vilijamsa

  • PDF

Revija Amerikanca Iana VilijamsaTokom treće večeri Srpske nedelje mode svoje kolekcije prikazali su Ian Vilijams, Miro Mišljen, Marios Karavasilis, Dragana Rakita, Mona Lacko i modne kuće Prik i Lagami.
Najveću pažnju publike i javnosti izazvala je revija Iana Vilijamsa, predsednika Washington D.C. Fashion Weeka i neprikosnovenog kreatora koji je prikazao pravu bajku na pisti. Vilijams se pobrinuo da se njegova revija dugo pamti. Sa prvom manekenkom u njegovoj haljini na pistu su izašla i dva manekena u donjem vešu koji su za tili čas privukli svu pažnju publike, a zatim glamuroznim kreacijama nije bilo teško da je sa lakoćom i održi. Manekenke su blistale u izazovnim haljinama od čipke, haljinama sirena kroja nalik venčanicama, a reviju su zatvorile bajkovite haljine u stilu Ledene Kraljice ili Alise u zemlji čuda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad nikada ozbiljniji na putu ka kandidaturi za EPK 2021

  • PDF

Momčilo BajacSerbia Fashion Week (10.-16. novembra) u svom jesenjem izdanju, okupiće brojne goste iz inostranstva, istaknute predstavnike svetske modne scene i inostrane medije, i na taj načiin u svet poslati najlepšu sliku Novog Sada. Kao jedina licencirana i zvanično međunarodno priznata nedelja mode u Srbiji, Serbia Fashion Week ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, potencirajući povezivanje domaće modne scene sa vodećim centrima mode u svetu i nameru da postavi Novi Sad i Srbiju na mapu svetskih kulturnih centara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sledi veliki modni spektakl - Serbia Fashion Week

  • PDF

Svetlana HorvatPredstojeći, jesenji Serbia Fashion Week biće održan od 10.- 16. novembra u Master centru Novosadskog sajma. O programu, učesnicima, pratećim aktivnostima najvećeg modnog festivala u jugoistočnoj Evropi i šestog na evropskom kontinentu, u svečanoj sali novosadske Gradske kuće, održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat, član Gradskog veća za privredu, mr Goran Sečujski, član projektnog tima „Novi Sad 2021“, Momčilo Bajac, organizatorka programa edukativnih seminara Serbia Fashion Week i Design Week Novi Sad, Milica Vukadinović i umetnici-kreatori: Zvonko Marković, Mladen Milivojević Baron, Danijela Božić, Vasilije Kovačev, Marija Šabić i Ivana Đurić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selo Bukovica čuva tradiciju kuvanja rakije, vina i drugih srpskih običaja

  • PDF

Veliko interesovanje učesnika i posetilaca za kuvanu rakiju i vino„Živeli i ostali na selu.“
Pod tim sloganom u selu Bukovici nadomak Kraljeva, u subotu 17. oktobra 2015. godine uspešno je održana poljoprivredno-turistička manifestacija 5. Gegulini dani voća, srpske rakije i vina i 7. Dan grejane rakije, koji je ove godine imao i takmičarski karakter, a u organizaciji MZ Bukovica i Etno centra Gegula, uz podršku grada Kraljeva i pokrovitelja.
Manifestaciji su prisustvovali mnogobrojni gosti i učesnici, među kojima su bili i predstavnici državnih organa, nevladinih organizacija, naučnih institucija i mnogobrojni predstavnici elektronskih i štampanih medija, a svečano je otvorio gradonačelnik grada Kraljeva, gospodin Tomislav Ilić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ilija Komnenović o Petrovaradinskoj tvrđavi uoči njenog 323. rođendana

  • PDF

Obraćanje Ilije KomnenovićaU Galeriji ITD, na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Starog sata, dela sa kojeg se slika Novog Sada najčešće šalje u svet, po peti put, za prijatelje, radoznale i sve one željne nečeg novog, nečeg kvalitetnog, priređeno je veče s povodom - obeležavanje početka izgradnje ovog simbila grada, graditeljstva, jedinstvenosti i posebnosti na Petrovaradinskoj steni iznad Dunava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čedomir Žeravica o Muzeju stvari koje su imale sreću da ne bude zaboravljene

  • PDF

Čedomir ŽeravicaJedan od dobitnika novoosnovane Gospojinske nagrade zaslužnim građanima opštine Novi Bečej, dedeljene na Svečanoj sednici u Skupštini opštini grada (28. avgusta), bio je Čedomir Žeravica. U obrazloženju Godišnje nagrade u oblasti kulture, rečeno je da je on osnivač i vlasnik Muzeja "Žeravica" u Novom Miloševu, jedinstvene zbirke traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, starih zanata, vozila, električnih uređaja i ostalih predmeta koji su bili vezani za život stanovništva na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com