Thu10222020

Poslednja izmena:10:58:48 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Novi Sad nikada ozbiljniji na putu ka kandidaturi za EPK 2021

  • PDF

Momčilo BajacSerbia Fashion Week (10.-16. novembra) u svom jesenjem izdanju, okupiće brojne goste iz inostranstva, istaknute predstavnike svetske modne scene i inostrane medije, i na taj načiin u svet poslati najlepšu sliku Novog Sada. Kao jedina licencirana i zvanično međunarodno priznata nedelja mode u Srbiji, Serbia Fashion Week ima za cilj da doprinese razvoju kulture i privrede u našoj zemlji, potencirajući povezivanje domaće modne scene sa vodećim centrima mode u svetu i nameru da postavi Novi Sad i Srbiju na mapu svetskih kulturnih centara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sledi veliki modni spektakl - Serbia Fashion Week

  • PDF

Svetlana HorvatPredstojeći, jesenji Serbia Fashion Week biće održan od 10.- 16. novembra u Master centru Novosadskog sajma. O programu, učesnicima, pratećim aktivnostima najvećeg modnog festivala u jugoistočnoj Evropi i šestog na evropskom kontinentu, u svečanoj sali novosadske Gradske kuće, održana je konferencija za medije kojoj su prisustvovali predsednica Serbia Fashion Week-a, Svetlana Horvat, član Gradskog veća za privredu, mr Goran Sečujski, član projektnog tima „Novi Sad 2021“, Momčilo Bajac, organizatorka programa edukativnih seminara Serbia Fashion Week i Design Week Novi Sad, Milica Vukadinović i umetnici-kreatori: Zvonko Marković, Mladen Milivojević Baron, Danijela Božić, Vasilije Kovačev, Marija Šabić i Ivana Đurić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selo Bukovica čuva tradiciju kuvanja rakije, vina i drugih srpskih običaja

  • PDF

Veliko interesovanje učesnika i posetilaca za kuvanu rakiju i vino„Živeli i ostali na selu.“
Pod tim sloganom u selu Bukovici nadomak Kraljeva, u subotu 17. oktobra 2015. godine uspešno je održana poljoprivredno-turistička manifestacija 5. Gegulini dani voća, srpske rakije i vina i 7. Dan grejane rakije, koji je ove godine imao i takmičarski karakter, a u organizaciji MZ Bukovica i Etno centra Gegula, uz podršku grada Kraljeva i pokrovitelja.
Manifestaciji su prisustvovali mnogobrojni gosti i učesnici, među kojima su bili i predstavnici državnih organa, nevladinih organizacija, naučnih institucija i mnogobrojni predstavnici elektronskih i štampanih medija, a svečano je otvorio gradonačelnik grada Kraljeva, gospodin Tomislav Ilić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ilija Komnenović o Petrovaradinskoj tvrđavi uoči njenog 323. rođendana

  • PDF

Obraćanje Ilije KomnenovićaU Galeriji ITD, na Petrovaradinskoj tvrđavi kod Starog sata, dela sa kojeg se slika Novog Sada najčešće šalje u svet, po peti put, za prijatelje, radoznale i sve one željne nečeg novog, nečeg kvalitetnog, priređeno je veče s povodom - obeležavanje početka izgradnje ovog simbila grada, graditeljstva, jedinstvenosti i posebnosti na Petrovaradinskoj steni iznad Dunava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čedomir Žeravica o Muzeju stvari koje su imale sreću da ne bude zaboravljene

  • PDF

Čedomir ŽeravicaJedan od dobitnika novoosnovane Gospojinske nagrade zaslužnim građanima opštine Novi Bečej, dedeljene na Svečanoj sednici u Skupštini opštini grada (28. avgusta), bio je Čedomir Žeravica. U obrazloženju Godišnje nagrade u oblasti kulture, rečeno je da je on osnivač i vlasnik Muzeja "Žeravica" u Novom Miloševu, jedinstvene zbirke traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, starih zanata, vozila, električnih uređaja i ostalih predmeta koji su bili vezani za život stanovništva na teritoriji Vojvodine i Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavičajni klub dobar domaćin Zavičajnog muzeja Glavaševa kuća u Novom Bečeju

  • PDF

Bane Vojnov (prvi s desna) otkrio je portret dr Vladimira Glavaša na Velikogospojinskoj skupštiniDr Vladimir Glavaš (1834.-1909.) posle diplomiranja prava u Pragu, otvorio je advokatsku kancelariju u Novom Bečeju, ali se kratko vreme bavio advokaturom, jer se taj poziv nije slagao sa njegovim moralnim i životnim načelima. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KUD Bećarac, čuvar običaja i kulturne baštine jednog naroda

  • PDF

Članovi KUD Bećarac na festivalu u BugarskojGodine 2013. Kulturno umetničko društvo „Bećarac“ iz Novog Bečeja napunilo je deset godina. Ove godine ulazi u svet tinejdžera i konstantno postiže izuzetne rezultate. Ove godine na tradicionalnom International Folklore Festival Bulgaria u poznatom letovalištu Zlatne Pjasci (na festivalu koji je do sada bio održavan u Kitenu), dobili su specijalnu nagradu za originalan nastup, prikazavši jedan zaboravljen običaj – „’Ajd na rogalj“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Sad veza dve kulture, dva prijateljska naroda, srpskog i argentinskog

  • PDF

Vanja Vučenović (levo), Borislav Despotović i Ricardo FernandezFestivali poput "Togo tango" doprinose jačanju kulturnih kapaciteta grada, pre svega u onom delu koji nije toliko pristupačan Novom Sadu i Novosađanima. Zato možemo biti ponosni što smo ugostili ovu vrstu igre, koja i na ovaj način, ako do sada nije, animira brojne Novosađane i brojne ustanove kulture koje trebaju na ozbiljniji način da se bave ovom vrstom latinoameričkog plesa. Novi Sad je bio pouzdan partner Udruženju "Todo tango", organizatoru ovog jedinstvenog festivala muzike i plesa, kao i svim onim udruženjima koja baštine ovako specifičnu vrstu kulture kakva je južnoamerička.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veterani AKUD Sonja Marinković prikazali kulturno nasleđe Srbije u Istanbulu

  • PDF

Naši folkloraši nagrađeni salvama aplauza u TurskojOvog leta istaknuta sekcija AKUD-a „Sonja Marinković“, Veteranski folklorni ansambl, učestvovao je na festivalu „EURASIA“ - međunarodnom festivalu folklora koji je po XVI put održan u Istanbulu. Svojim koreografskim interpretacijama narodnog nasleđa naše zemlje uveličali su ovu tradicionalnu manifestaciju u organizaciji HARMAN FOLK-a iz Turske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dortmund podržao Novi Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021.

  • PDF

NOMUS, jedna od brend manifestacija Novog SadaOdsek za kulturu Grada Dortmunda (Kulturbetriebe Dortmund) pozdravio je i podržao odluku Novog Sada da se kandiduje za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i spreman je da bude partner našem gradu tokom procesa kandidature u nadi da će realizovati taj program nakon pozitivne odluke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com