Sat06062020

Poslednja izmena:10:20:30 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Rumski vašar kroz istoriju

  • PDF

Rumski vašar kadgodRum¬ski vаšаr je, kаko se hvаle Sremci, nаjveći u držаvi, а mnogi vele i nа Bаlkаnu, vаšаr se održаvа još od 1747. godine. Godinаmа prodаvci i kupci dolаze iz cele Srbije i okol¬nih držаvа svаkog trećeg dаnа u mesecu, bez obzirа nа dаn, bio petаk, bio ponedeljаk, dа kupuju ili prodаju svoju robu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ajnfort vrata u Rumi

  • PDF

Još jedna od znamenitosti RumePosebno odličje u nizu rumskih arhitektonskih dragulja su ulazi u kuću – vrata. U Vojvodini imaju specifične nazive - ajnforti (Ajnfort je modifikovana reč od nemačke reči Einfahrt označava pokriveni kolski ulaz u dvorište, veliku ulaznu kapiju kroz koju mogu ući kola, veliki ulazni hodnik).
Karakterističan je i prepoznatljiv elemenat vojvođanske arhitekture s kraja 19. i početka 20. veka. Bio je neophodan, jer su svi objekti građeni na regulacionoj liniji, pa se u dvorište moglo ući samo na ovaj način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rimokatolička crkva Uzvišenje Svetog Križa u Rumi

  • PDF

Rimokatolička crkva u RumiKrajem 18. veka u Rumi je postojala rimokatolička crkva, na mestu gde se i danas nalazi, ali od drveta, i nedovoljno velika da primi sve vernike. Bila je bez tornja i ukrasa, jednostavna i skromna, i više je ličila na ambar nego na crkvu. Pored nje se od čerpića i trske, manja nego seljačka kuća, nalazila kuća župnika. Stoga je, zalaganjem naslednika barona Marka Pejačevića, osnivača grada, 1813. godine sagrađena nova crkva Uzvišenje Svetog Križa, koja je mogla da primi i do 2.000 vernika, a uz nju i župni dvor za sveštenika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavičajni muzej Ruma, riznica bogatstva našeg naroda

  • PDF

Etnološko odeljenje Zavičajnog muzeja RumaRiznica istorijskog bogatstva naroda koji su živeli na ovim prostorima nalazi se u Zavičajnom muzeju u Rumi. Muzejski fond čini više od 10.000 eksponata u sastavu arheološkog, etnološkog, istorijskog i likovnog odeljenja.
Zavičajni muzej Ruma osnovan je 1962. godine kao zavičajna muzejska zbirka. Deceniju kasnije, 1972. godine, menja naziv u „Muzej u Rumi”, da bi 1979. godine dobio današnji naziv - „Zavičajni muzej Ruma”. Objekat Zavičajnog muzeja u Rumi je pod zaštitom države, kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. Zgrada današnjeg muzeja podignuta je 1772. godine, sredstvima barona Marka Pejačevića kao njegova zadužbina, a za potrebe niže gimnazije. Zgrada danas predstavlja jedinstven primer „graničarske arhitekture” u Rumi. Kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja vodi se od 30. decembra 1991. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gomolava , svetski poznat arheološki lokalitet na obodu Hrtkovaca

  • PDF

Gomolova danasGomolava je svetski poznat arheološki lokalitet na obodu Hrtkovaca na levoj obali reke Save, koji bogatstvom raznovrsnih nalaza, kroz nekoliko različitih arheoloških slojeva, svedoči o životu ljudi na ovim prostorima još od praistorijskog doba. Sredinom 18. veka, tačnije oko 1760. godine, Gomolava je imala oblik elipsoidnog “tela”, koji je formiran milenijum skim taloženjem praistorijskih i istorijskih kultura - naselja, čiji su materijalni ostaci sačuvani do današnjih dana. Višeslojno аrheološko nаlаzište je nаselje nа kome su zаbeleženi horizonti stаnovаnjа iz kаsnovinčаnskog, eneolitskog, rаnog bronzаnog i gvozdenog dobа.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rimski grad Basijana, novo (staro) blago Srema

  • PDF

Istraživanja Basijane iz 1935. godineRimski grad Basijana, novo (staro) blago Srema Za Donje Petrovce, omaleno selo u rumskoj opštini, malo ko zna izvan Srema, ali će, nadamo se, u bližoj budućnosti, postati poznato, baš zahvaljujući manifestaciji „Basijana - Rimski grad“.
Zvuči paradoksalno, ali je istina, u ataru ovog sela vekovima leži, u svetskim razmerama, neprocenjivo arheološko blago – rimski grad Basijana. O tome se, osim u stručnim krugovima, takođe malo zna. Evo prilike da se skine bar veo tajne jednog davnog vremena na ovim sremskim prostorima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragana Mijatović Petrović kreacijama čuva srpsku tradiciju i kulturu

  • PDF

Modna revija na oduševljenje učesnika konferencijeU radnoj atmosferi dvodnevnog skupa na Kopaoniku, MAK 2015., pod nazivom “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”, održana je modna revija koja je demonstrirala najbolji način na koji Srbija treba da odgovori evropskom izazovu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vreme je za karnevale

  • PDF

Mačkare u GolubincimaSrbiju s pravom nazivaju zemljom manifestacija, koje su značajne za unapređivanje ekonomskog razvoja zajednice i sveukupunog društvenog potencijala jedne oblasti, ali i kulturnog razvoja koji se ispoljava kroz očuvanje i promociju narodne tradicije i kulturne baštine. Jedna od za Srbiju netipičnih, ali širom sveta rasprostranjenih manifestacija, koje se održavaju uglavnom tokom februara i marta, su karnevali. Karnevali su deo svetske kulturne baštine i njima se obeležava početak nove rodne godine, novog doba, novog vegetativnog ciklusa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Istorija belog zlata - porcelana

  • PDF

Porcelanski servis za čajNaziv porcelan prvi je upotrebio mletački trgovac i istraživač Marko Polo u svojim memoarima, nastalim 1298. godine u Ðenovi, zadivljen lepotom kineskog posuda, čija su ga prefinjenost i providna belina podsetili na ljušturu školjke koja je u Italiji poznata pod nazivom porceleta (porcelletta). Na engleskom govornom području, porcelan se i danas naziva „china”, ukazujući na to da potiče iz Kine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Park na Topličinom vencu i spomenik Vojvodi Vuku

  • PDF

Spomenik Vojvodi VukuPark na Topličinom vencu ima više imena. Neki ga zovu Park kod Palasa, neki Park “Proleće”, drugi Park “Kod proleća” (jer se tu nalazila kafana “Proleće” još od 1870. godine, a bila je tu i na početku Prvog svetskog rata).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com