Mon09282020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Mr Goran Petković otvorio rimsku kuhinju u Viminacijumu

  • PDF

U Viminacijumu će turisti od sada moći da dobiju i vrhunsku ugostiteljsku uslugu„Cuicina Romana“ - rimska kuhinja u Viminacijumu od četvrtka, 25. aprila 2013. godine, otvorena je za posetioce. Državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, zadužen za turizam dr Goran Petković obišao je danas vizitorski centar Areheološkog parka Viminacijum i tom prilikom svečano otvorio „Cuicina Romana“ - rimsku kuhinju koja će omogućiti promociju rimske kulturne baštine u okviru projekta „Putevima rimskih imperatora“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bajka ili fenomen ili fenomenalna bajka

  • PDF

Mali princ je knjiga koja se pamti, prepričava, citira. To je bajkovita ispovest pisca-avijatičara, Antoan de Sent-Egziperija, koji je 30. decembra 1935. godine doživeo vazduhoplovnu nesreću u Libijskoj pustinji. Nakon pada aviona Egziperi i njegov kopilot ostali su sami, bespomoćni u pustinji samo sa kafom, čokoladom i šakom krekera. Proživljavali su halucinacije, dehidrirali i doživeli bi tužan kraj, da ih nije našao sin nekog beduina i spasao ih. Nakon ovog događaja, Egziperi je počeo da piše za "Pariz Suar" (Paris-Soir), a ova epizoda iz njegovog života poslužila mu je kao podloga za najprodavaniju i najprevođeniju knjigu na svetu, posle Biblije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dida Hornjakov salaš svedok bunjevačke tradicije

  • PDF

Dida Hornjakov salašSombor je poznat kao mesto sa 1.000 salaša. Nekada simbol paorskog težečkog života, salaši su pretvoreni u trističku atrakciju, jedinstvenost panonske ravnice. Način života ljudi na salašu, okruženih brojnim životinjama, te prostranstva vojvođanske crnice na koju se u vreme setve spuštaju jata ptica, njive koje okružuju salaše, uvek su vrvili životom i pobuđivali znatiželju. Salaši su oduvek bile vojvođanske niske nanizane oko gospodskih gradova, koji bi bez salaša ostali gladni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Šiling Ištvan: Etno zbirka u Kupusini čuvar kulture i običaja ovoga kraja

  • PDF

Dr Šiling IštvanKupusina je naselje zapadnobačkog okruga, u opštini Apatin. Nekada je u Kupusini živelo isključivo mađarsko stanovništvo ali prema poslednjem popisu, i u skladu sa tradicijom vojvođanske multikulturalnosti, od 1.900 stanovnika uz Mađare, žive i Srbi i Hrvati.
U selu deluje Kulturno-umetničko društvo “Petefi Šandor”, kao pravi čuvar kulturne baštine žitelja ovog mesta. A zbog te tradicije, Kupusina je i bila deo pilot projekta SY_CULTour, koji je uz pomoć Privredne komore Vojvodine organizovao Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Perica Maleš: Nemačka kuća Margita u Apatinu, vrednost od nacionalnog značaja

  • PDF

Perica Maleš„Mi smo se trudili da sve sačuvamo što autentičnije i izbegavali smo da unesemo bilo kakave novine. Ova zima se malo odužila, pa nismo uspeli da iznesemo cveće, koje inače krasi ovu kuću i njeno dvorište“.
Tim rečima obratio se gospodin Perica Maleš na ulazu u neobično lepo očuvan primer građanske vojvođanske kuće sa kraja XIX i početka XX veka, gostima iz šest zemalja, učesnicima Petog kongresa SY_CULTour, koji su u organizaciji Prirodno matematičkog fakulteta i Privredne komore Vojvodine, u utorak, 9. aprila 2013. godine, došli u posetu ovom zdanju. Prisutni gosti su se samo pogledali, kao da su prokomentarisali: „Zar može lepše?“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvođanski kanali, nekada razlog za ponos, danas za stid

  • PDF

Kanal kod BačaPre nešto više od 200 godina veći deo Vojvodine bio je pokriven močvarama, barama i trsticima, naseljen veoma retkim stanovništvom. Uređenje voda omogućilo je naseljavanje ovih prostora i privredni razvoj. Sistemom kanala, koji je počeo da se gradi u XVIII veku, sa ciljem odvođenja i dovođenja vode, Panonska ravnica pretvorena je u prijatno mesto za život i plodne, žitorodne njive.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvonko Tadijan: Šokačka kuća u Sonti čuva tradiciju od zaborava

  • PDF

Zajednički snimak za uspomenu na posetu Šokačkoj kući u SontiSonta je jedno od mesta u opštini Apatin uključeno u pilot projekat SY_CULTour (Synergy og culture and tourism), koji Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju,, turizam i hotelijerstvo, sprovodi sa još pet zemalja partnera: Slovenijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom i Italijom, kako bi se pokazalo korišćenje kulturnih potencijala u manje promovisanim, ruralnim područjima. Posetu delegacije ovog projekta u utorak, 9. aprila 2013. godine, meštani su dočekali kako i dolikuje tradiciji, uz posluženje, pesmu i igru i prikazivanje kulturnih potencijala ovoga kraja u tzv. Šokačkoj kući.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Levi: Sinagoga otvorena za turiste

  • PDF

Goran LeviJevrejska opština Novi Sad je u saranji sa Turističkom organizacijom grada (TONS), u utorak, 2. aprila, svojim sugrađanima predstavila novi projekat turističke ponude grada, Jevrejska kulturna baština-Razgledanje novosdske Sinagoge. Ovim je započeta realizacija upoznavanja sa kulturno-istorijskom baštinom Jevreja u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Проф. др Петар Милосављевић: Чувајмо Србију познавањем културних вредности

  • PDF

Сремски Карловци бастион српске културеТешко је нешто научити из песама,
али људи умиру свакога дана, несрећни,
од недостатка онога што тамо постоји.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uskršnja jaja

  • PDF

Uskrsu se najviše radiju najmlađiUskrs je “praznik nad praznicima”, najveći i najradosniji hrišćanski praznik i svedoči o božanskoj prirodi Isusa Hrista.
Uskrs je slavljen već negde oko 130. godine, a oko 180. godine zapisana je prva uskršnja propoved (Meliton iz Sarda).
Koliko su apostoli i njihovi učenici smatrali važnim Isusovo uskrsnuće, pokazuje činjenica da su u spomen na to delo počeli slaviti ne samo taj dan, nego i svaki taj dan u sedmici, nazvavši ga “Danom Gospodnjim”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com