Fri05142021

Poslednja izmena:11:22:08 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Dr Šiling Ištvan: Etno zbirka u Kupusini čuvar kulture i običaja ovoga kraja

  • PDF

Dr Šiling IštvanKupusina je naselje zapadnobačkog okruga, u opštini Apatin. Nekada je u Kupusini živelo isključivo mađarsko stanovništvo ali prema poslednjem popisu, i u skladu sa tradicijom vojvođanske multikulturalnosti, od 1.900 stanovnika uz Mađare, žive i Srbi i Hrvati.
U selu deluje Kulturno-umetničko društvo “Petefi Šandor”, kao pravi čuvar kulturne baštine žitelja ovog mesta. A zbog te tradicije, Kupusina je i bila deo pilot projekta SY_CULTour, koji je uz pomoć Privredne komore Vojvodine organizovao Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Perica Maleš: Nemačka kuća Margita u Apatinu, vrednost od nacionalnog značaja

  • PDF

Perica Maleš„Mi smo se trudili da sve sačuvamo što autentičnije i izbegavali smo da unesemo bilo kakave novine. Ova zima se malo odužila, pa nismo uspeli da iznesemo cveće, koje inače krasi ovu kuću i njeno dvorište“.
Tim rečima obratio se gospodin Perica Maleš na ulazu u neobično lepo očuvan primer građanske vojvođanske kuće sa kraja XIX i početka XX veka, gostima iz šest zemalja, učesnicima Petog kongresa SY_CULTour, koji su u organizaciji Prirodno matematičkog fakulteta i Privredne komore Vojvodine, u utorak, 9. aprila 2013. godine, došli u posetu ovom zdanju. Prisutni gosti su se samo pogledali, kao da su prokomentarisali: „Zar može lepše?“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvođanski kanali, nekada razlog za ponos, danas za stid

  • PDF

Kanal kod BačaPre nešto više od 200 godina veći deo Vojvodine bio je pokriven močvarama, barama i trsticima, naseljen veoma retkim stanovništvom. Uređenje voda omogućilo je naseljavanje ovih prostora i privredni razvoj. Sistemom kanala, koji je počeo da se gradi u XVIII veku, sa ciljem odvođenja i dovođenja vode, Panonska ravnica pretvorena je u prijatno mesto za život i plodne, žitorodne njive.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvonko Tadijan: Šokačka kuća u Sonti čuva tradiciju od zaborava

  • PDF

Zajednički snimak za uspomenu na posetu Šokačkoj kući u SontiSonta je jedno od mesta u opštini Apatin uključeno u pilot projekat SY_CULTour (Synergy og culture and tourism), koji Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Departman za geografiju,, turizam i hotelijerstvo, sprovodi sa još pet zemalja partnera: Slovenijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom i Italijom, kako bi se pokazalo korišćenje kulturnih potencijala u manje promovisanim, ruralnim područjima. Posetu delegacije ovog projekta u utorak, 9. aprila 2013. godine, meštani su dočekali kako i dolikuje tradiciji, uz posluženje, pesmu i igru i prikazivanje kulturnih potencijala ovoga kraja u tzv. Šokačkoj kući.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Levi: Sinagoga otvorena za turiste

  • PDF

Goran LeviJevrejska opština Novi Sad je u saranji sa Turističkom organizacijom grada (TONS), u utorak, 2. aprila, svojim sugrađanima predstavila novi projekat turističke ponude grada, Jevrejska kulturna baština-Razgledanje novosdske Sinagoge. Ovim je započeta realizacija upoznavanja sa kulturno-istorijskom baštinom Jevreja u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Проф. др Петар Милосављевић: Чувајмо Србију познавањем културних вредности

  • PDF

Сремски Карловци бастион српске културеТешко је нешто научити из песама,
али људи умиру свакога дана, несрећни,
од недостатка онога што тамо постоји.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uskršnja jaja

  • PDF

Uskrsu se najviše radiju najmlađiUskrs je “praznik nad praznicima”, najveći i najradosniji hrišćanski praznik i svedoči o božanskoj prirodi Isusa Hrista.
Uskrs je slavljen već negde oko 130. godine, a oko 180. godine zapisana je prva uskršnja propoved (Meliton iz Sarda).
Koliko su apostoli i njihovi učenici smatrali važnim Isusovo uskrsnuće, pokazuje činjenica da su u spomen na to delo počeli slaviti ne samo taj dan, nego i svaki taj dan u sedmici, nazvavši ga “Danom Gospodnjim”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razgledanje Sinagoge, novina u turističkoj ponudi Novog Sada

  • PDF

Detalj sa jednog od brojnih koncerata u novosadskoj SinagogiPrvo promotivno razgledanje Turističke destinacije jevrejskog dela Novog Sada, biće organizovano za sve zainteresovane u utorak, 2. aprila 2013. godine u 12 časova. Predstavnci TONS-a i Jevrejske zajednice pozivaju Novosađane da zajedno obiđu Snagogu i da se besplatno upoznaju sa multikulturalnošću i multietničnošću ove zajednice čiji je život snažno utisnut u temelje našeg Grada. Obilazak, sa obezbeđenim stručnim vodičima za srpski, hebrejski i engleski jezik traje 55 minuta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuća muzike u Huainanu

  • PDF

Jedinstvena muzička građevina u kineskom gradu HuainanuNije važno da li je lepo, smešno ili nešto treće, važno je da je neobično, posebno i orginalno. Gi de Mopasan(književnik), Aleksandar Dima sin (književnik), Lekont de Lil (pesnik), Šarl Guno (kompozitor), Šarl Garnije (projektant Pariske opera) i mnogi drugi poznati Parižani tog vremena, javno su istupali protiv čelične grdosije na Marsovim poljima, Ajfelove kule, podignute uoči svetske izložbe 1889. godine, danas simbolom Pariza, Francuske i graditeljstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nenad Glišić: Bista Momčila Tapavice u Nadalju

  • PDF

Fotografija Nenada Glišića biste Momčila Tapavice u NadaljuNakon serije natpisa TOPSRBIJE o velikanima kraljice sportova, atletike, kakav je bio i Novosađanin Momčilo Tapavica, a koji je prvi čovek sa ovih prostora koji je osvojio prvu Olimpijsku medalju (bronzanu) u tenisu, na Prvim olimpijskim igrama modernog doba, održanim od 5.-14. aprila 1896. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com