Sat01232021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Četiri decenije GKUD Sombor

  • PDF

Snimak za uspomenu sa jednog od brojnih nastupaGradsko kulturno umetničko društvo "Sombor" postoji od 1973. godine i ove godine će nizom nastupa i organizacijom međunarodnih festivala obeležiti četiri decenije postojanja i aktivnog rada. Prvi, izvorni naziv društva je bio KUD "Brazde", da bi se 1995. godine udružio sa KUD "Nikola Predojević" i promenio naziv u GKUD "Sombor". Gradsko kulturno umetničko društvo "Sombor" iz Sombora, pod ovim imenom radi od 1998. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opanak, simbol i ponos srpskog naroda

  • PDF

Milorad Lonić, umetnički rukovodilac ANIP Vila, jedan od promotera srpske tradicije i običajaTreba još dosta da se radi na dešifrovanju jezika narodne nošnje, kojoj pripada i obuća, tj. opanak. Mnogi uticaji, ali i autohtone odlike opanka nisu dorečene niti istražene. Velika enigma predstavljaju simboli koji se nalaze u svakom obliku, šari, ili veličini ukrasa, detalja na opanku i to nije do kraja isčitano.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Lutka, prva igračka

  • PDF

Šta je lutka? Odgovor na to pitanje našli smo u Muzeju grada Novog Sada, u kojem je od 6. decembra 2012. do 20. januara 2013. godina prestavljena Izložba igračaka Željka Komnenića, autorke Vesne Nedeljković Angelovski. Delom kroz razgovor sa Željkom i Svetlanom Komnenović, delom prepisano sa panela, koji su pratili ovu izložbu, nastala je ova priča o lutkama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Društvo kolekcionara i ljubitelja starina Srpska Atina, sakupljači sa velikim S

  • PDF

Sava TodorovPočetkom 19-tog veka (1820), Novi Sad je imao oko 20.000 stanovnika, od kojih su dve trećine bili Srbi, pravoslavci. U to vreme Novi Sad je bio najveći srpski grad, a zbog svog kulturnog i političkog uticaja prozvan je Srpskom Atinom. Iako je u međuvremenu izgubio svoju kulturnu prevlast i politički značaj, ime je ostalo i to ne samo u istorijskim beležnicama već i u nazivima nekih društava, udruženja, koja žele da naglase svoju kulturnu ulogu i srpski nacion.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Вукојица Сандић: Гусле, најлепше и најсјајније српско оружје

  • PDF

Вукојица СандићГусле су изворни српски народни музички инструмент. Најчешће су направљене од јаворовог дрвета, са жицом од упредених коњских длака, као и струне гудала. Тон се добија повлачењем гудала по затегнутој жици ( или по две жице), производећи оштар и драматичан звук, за шта је потребно велико умеће.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Др Божидар Митровић: Рат за ЋИРИЛИЦУ

  • PDF

Др Божидар МитровићУ Новом Саду је 22.децембра 2012. године у свечаној Сали Средње економске школе „Светозар Милетић“ у Новом Саду, одржана је пета редовна Скупштина Удружења ЋИРИЛИЦА из Београда и подружнице „Српска Атина“ из Новог Сада.
У раду Скупштине, између осталих, учествовали су и председник удружења, познати књижевник Добрица Ерић, др Борис Братина, проф. филозофије из Косовске Митровице, Петар Јаћимовић, Милорад Којић и други пријатељи и сарадници Удружења. Посебно интересовање изазвало је излагање члана Удружења, др Божидара Митровића, представника ЋИРИЛИЦЕ у Москви.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Удружења ЋИРИЛИЦЕ: Спасити српско писмо од изумирања

  • PDF

Поздрав присутних српској химни Боже правде"Чувајте, чедо моје мило, језик као земљу. Реч се може изгубити као град, као земља, као душа. А шта је народ изгуби ли језик, земљу, душу?“ (Св. Симеон).
Српско Удружење ЋИРИЛИЦА са седиштем у Београду и Повереништво „Српска Атина“ Нови Сад, 22. децембра одржало је В редовну Годишњу скупштину Удружења.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KUD Soko iz Inđije čuvar srpske kulturne baštine

  • PDF

Članovi KUD Soko iz Inđije na jednom od nastupaKulturno umetničko društvo „Soko“ iz Inđije, svečanim koncertom održanim u prepunoj velikoj sali Kulturnog centra, proslavilo je u subotu, 20. oktobra 2012. godine, 64. godine postojanja i kontinuiranog rada. Uz prigodni program, koji su svojim nastupom uveličali i gosti iz KUD „Rogolji“ iz Rogolja, opština Gradiška, Republika Srpska, bila je to prilika da se prikaže umešnost svih ansambala, kao i da se pomenu imena zaslužnih radnika društva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kako su nastali advokati

  • PDF

Studenti novosadske Privredne akademije na jednom od takmičenja u besedništvu„Pravda nije ni surova ni milostiva, ni dobra ni zla, kao i priroda; ona je samo pravedna kao i istina“, objavio je i svojim „Mislima“ veliki srpski filozof Božidar Knežević (1862-1905).
Za dokazivanje pravde pred sudom, državnim organom, zaduženi su branioci iste, iliti advokati, predstavnici profesije izmišljene sredinom V veka p.n.e. u Grčkoj, u vreme poznatije kao „Periklovo doba“, kada je atinska demokratija dostigla vrhunac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kulturna baština Jevrejske zajednice u Novom Sadu

  • PDF

Publikacija, „Novi Sad-pogled na jevrejsku kulturnu baštinu“, promovisana je u sredu, 21. novembra u prostorijama Turističke organizicaije grada. Ovaj popularni prikaz učešća Jevreja u stvaranju urbane celine grada, izdala je Jevrejka opština Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada i TONS-a, „koji je imao sluha i dalekovidosti i podržao naša nastojanja da se predstavimo kao zajednica koju čine stvarni ljudi, zajednica koja nosi teško breme iskustva Holokausta, ali i zajednica koja je umela da nađe način da istorijsko pamćenje ugradi u građevinu budućnosti“, kako je istakao u uvodnoj napomeni, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu ing. Goran Levi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com