Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Kako su nastali advokati

  • PDF

Studenti novosadske Privredne akademije na jednom od takmičenja u besedništvu„Pravda nije ni surova ni milostiva, ni dobra ni zla, kao i priroda; ona je samo pravedna kao i istina“, objavio je i svojim „Mislima“ veliki srpski filozof Božidar Knežević (1862-1905).
Za dokazivanje pravde pred sudom, državnim organom, zaduženi su branioci iste, iliti advokati, predstavnici profesije izmišljene sredinom V veka p.n.e. u Grčkoj, u vreme poznatije kao „Periklovo doba“, kada je atinska demokratija dostigla vrhunac.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kulturna baština Jevrejske zajednice u Novom Sadu

  • PDF

Publikacija, „Novi Sad-pogled na jevrejsku kulturnu baštinu“, promovisana je u sredu, 21. novembra u prostorijama Turističke organizicaije grada. Ovaj popularni prikaz učešća Jevreja u stvaranju urbane celine grada, izdala je Jevrejka opština Novog Sada uz podršku Grada Novog Sada i TONS-a, „koji je imao sluha i dalekovidosti i podržao naša nastojanja da se predstavimo kao zajednica koju čine stvarni ljudi, zajednica koja nosi teško breme iskustva Holokausta, ali i zajednica koja je umela da nađe način da istorijsko pamćenje ugradi u građevinu budućnosti“, kako je istakao u uvodnoj napomeni, predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu ing. Goran Levi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpska Magaza, klikom do sela!

  • PDF

Vodeći se definicijom da je magaza mesto u kojem domaćin skladišti najvrednije stvari koje je proizveo, iskrenom ljubavlju prema tradiciji i seoskom preduzetnišvu, pokrenuta je ideja i koncept „Srpske Magaze“, koji povezuje promociju i prodaju proizvoda i usluga seoskih gazdinstava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

GKUD Ravangrad iz Sombora čuvar narodne igre i pesme

  • PDF

Dragan KubatovSvojim nastupom GKUD “Ravangrad” iz Sombora i predstavljanjem šokačke igre “Pismo moja dozovi mi diku”, koreografa Magdalene Mikačev u aranžmanu Miroslava Tanaskovića, izazvali su veliku pozornost posetilaca 49. Festivala muzičkih društava Vojvodine, organizovanog u KC Ruma od 2. do 4. novembra 2012. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milorad Ćorković: Kulturno-umetnička društva se sviđaju mladima

  • PDF

Milorad ĆorkovićNa 49. Festivalu muzičkih društava Vojvodine, koje se u KC Ruma održavalo od 2 do 4. novembra 2012. godine, čast da zvanično otvore Festival, pripalo je domaćem kulturno-umetničkom društvu. Zadatak nimalo lak ali, ANIP „Branko Radičević“, najeminentnije amatersko kulturno društvo iz Rume, taj zadatak je obavilo na krajnje profesionalan način i atraktivnom igrom i pesmom uvelo učesnike, auditorijum, žiri, folkloraše i ljubitelje narodnog stvaralaštva u trodnevni praznik brižljivo odabranih i sa puno energije izvedenih, narodnih pesama i igara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tri praznična dana folklora na 49. Festivalu muzičkih društava Vojvodine

  • PDF

Pobednici Festivala članovi KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Bačke TopoleZavršno veče 49. Festivala muzičkih društava Vojvodine, na kojem su ove godine nastupali folklorni ansambli, narodni orkestri, pevačke grupe, vokalni solisti, instrumentalisti iz osamnaest kulturno-umetničkih društava, održano je Velikoj sali Kulturnog centra Ruma pred prepunim auditorijumom, koji je svojim aplauzima nagrađivao sve ono što se dešavalo na sceni. A na njoj se u tri koncertne večeri, u programama u trajanju od po 25 minuta, predstavilo 18 ansambala iz Vojvodine sa pesmama i igrama sa teritorije Srbije, i tradicijama i običajima srpskog naroda van njenih granica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mara Milovanović, predsednica udruženja žena Sremica iz Pećinaca

  • PDF

Mara MilovanovićKada se kaže seoska žena, onda se odmah pomisli na negdašnji tip seoske žene, vredne, radne, dobre domaćice, ali starinskih načela. Potpuno atipična od ovog simbola za seosku ženu je Mara Milovanović, predsednica Udruženja seoskih žena “Sremica” iz Pećinaca. Ona jeste da se ubraja u red seoskih, u red starijih žena, ali je, za razliku od mnogih, mnogo mlađih poslovnih ljudi, imala svoju vizit kart, imala svoj meil, što je za mnoge još misaona imenica, imala stajling jedne moderne žene i bila spremna za razgovor na svaku temu vezanu za ženu u seoskim domaćinstvima. A sve napred, izneto, uopše ne treba shvatiti kao neko hvalisanje ili veličanje, jer, Mara kaže da svaka seoska žena, ako drži do sebe, mora da poseduje upravo te osobine i još mnogo više toga, ukoliko želi da bude uspešna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Drugo koncertno veče 49. Festivala muzičkih društava Vojvodine

  • PDF

Ljudi traže lepotu jer ih ona nejasno podseća na dobro, a upravo je 49. Festival muzičkih društava Vojvodine koji se tradicionalno održava u Rumi i Velika dvorana kulturnog centra obilovale ne samo lepotom mladosti (koja nema ama baš nikakave dodirne tačke sa godinama), već i lepotom pokreta i osmeha, bila pravo mesto da se to doživi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival folklornih ansambala u Rumi za radost i ponos naroda i narodnosti Vojvodine

  • PDF

Velika dvorana Kulturnog centra Ruma je u petak, 2. novembra bila najradosnije, najšarenije i najlepše mesto na kojem ste te večeri mogli da se nađete, jer je svečanim otvaranjem 49-og Festivala muzičkih društava Vojvodine označen početak najveće manifestacije amaterskog stvaralaštva u Vojvodini, koji će trajati do 4. novembra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kultura povezala Mursku Sobotu i Novi Sad

  • PDF

Iz Slovenije, tačnije iz Murske Sobote, stigle su reči pohvale sa sve ono što je slovenačka delegacija doživela u Novom Sadu i na minulim Međunarodnim jesenjim manifestacijama, posebno na 45. po redu Sajmu turizma. Apsolutno svi članovi brojne slovenačke delegacije, imali su samo reči hvale za prijem koji su im predstavnici Turističke organizacije Grada Novog sada, Novosadskog sajma, Muzičke omladine, konačno, Novosađani, ali i svi ostali učesnici ove velike međunarodne turističke smotre iz naše zemlje, priredili u vreme trajanja manifestacije “Dani Murske Sobote u Novom Sadu”, od 27. do 30. septembra 2012. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com