Wed02012023

Poslednja izmena:11:33:43 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Rimokatolička crkva Svetog Gerharda u Vršcu

  • PDF

Retki su turisti koji pri obilasku Vršca ne obiđu rimokatoličku crkvu sv. Gerharda od Sagreda (katolički misionar koji je propovedao hrišćanstvo u Banatu, osnovao Čandarsku dijacezu i bio njen prvi biskup), najveću rimokatoličku crkvu u Srbiji, svojevremeno drugu po veličini na bivšim jugoslovenskim prostorima. Impozantnog izgleda i dimenzija - dugačka je 61, a široka 22 metra, sa tornjeva visokim 63 metara, ona ne samo da je jedna od najvećih nego i najlepših na našim prostorima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mostovi Novog Sada

  • PDF

Novi Sad bi mogao da bude stariji brat Petrogradu, sadašnjem Sankt Petersburgu, čiju izgradnju je započeo Petar Veliki 1703. godine, jer se kao naselje permanentno spominje posle 1690. godine. I Novi Sad i Sankt Petersburg izgrađeni su na močvarnom tlu i leže na rekama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvorac Marcibanji-Karačonji u Sremskoj Kamenici

  • PDF

Malo je bilo porodica koje su imale tu privilegiju da jednim pogledom mogu obuhvatiti Petrovaradinsku tvrđavu i Novi Sad, ispijajući odlično vino iz vlastitih podruma u društvu evropske aristokratije. To je pošlo za rukom porodicama Marcibanji, a potom Karačonji, koje su tokom XVIII I XIX veka bile zaslužne za izgradnju

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Manastir Krušedol srpski Panteon

  • PDF

Nezvanična Sveta Fruška gora u svom nenarušenom prirodnom okruženju krije osamnaest (od pedesetak) preostalih srednjovekovnih manastira. Ovolika koncentracija  hramova na relativno malom prostoru, predstavlja svojevrsni raritet i ponos srpkog naroda. Jedan od najstarijih manastira u Fruškoj gorije Manastir Krušedol.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com