Fri06052020

Poslednja izmena:10:29:18 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Rekonstrukcija Arače i Žitnog magacina u Novom Bečeju?!

  • PDF

Arheološki park AračaOpštinu Novi Bečej posetili su nedavno Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka Vlade AP Vojvodine za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Jovanović, asistent sekretarke Milošević i Zoran Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ispred opštine Novi Bečej dočekao ih je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Dragan Rauški, šef Odseka za urbanizam opštine Novi Bečej i Matija Kovač, poslanik u Skupštini Vlade AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šetnja kroz drugačiju kulturnu istoriju Novog Sada: priče i anegdote o starim gradskim kafanama

  • PDF

Ovde je 1748. godine bio prvi novosadski hotel, tj. prenoćište sa kafanomStare gradske kafane i zanimljive priče koje ih prate bile su tema prve alternativne kulturne rute koju je organizovao novosadski EU info kutak u saradnji sa studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. U sklopu promocije našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, a u kontekstu obeležavanja ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, tura „Balzamovanje duše“ organizovana je kako bi se Novosađani i Novosađanke u šetnji kroz prostor i vreme upoznali sa istorijom novosadskog kafenisanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilarni X Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

  • PDF

Milorad Lonić sa članovima FA Vila na ovogodišnjem koncertu u novosadskom SPENS-uPovodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918., svake godine Novi Sad je grad domaćin „Festivala zlatnih ansambala“. Do prošle godine ovaj festival je okupljao KUD-ove iz Vojvodine, od ove godine iz cele Srbije jer po rečima direktora festivala i FA „Vila“ SKUD „Železničar“, gospodina Milorada Lonića, ovaj festival glorifikuje mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja, nošnji naroda i narodnosti ne samo Vojvodine već i cele Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Manastir Kaona: Mesto ukrštanja prirodnih i duhovnih lepota

  • PDF

Manastir KaonaIma mesta koje obavezno treba posetiti, i onih kojima se uvek treba vraćati. Jedno od takvih je i Manastir Kaona, posvećen Svetom arhangelu Mihailu, na magistralnom putu Šabac - Valjevo, nedaleko od sela Draginje, 90 kilometara od Beograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Radić: Projekat Muzej Banatske vojne granice na otvorenom u selu Gaj

  • PDF

Ivan RadićPreduzimljivošću i sinhronizovanim aktivnostima tima entuzijasta okupljenih u Klaster „Deliblatska peščara“ uskoro bi južni Banat, opština Kovin, trebala da postane atraktivno turističko odredište sa istorijskim presekom kraja i mogućnošću očigledne nastave za decu školskog uzrasta. Sve je započelo idejom Pančevca Ivana Radića, medicinskog tehničara zaposlenog u Hitnoj pomoći u Kovinu, koji je sa svojim drugovima osnovao Udruženje stočara, za uzgoj, pre svega autohtonih rasa, u želji zasnivanja održive poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvi Dani češke kulture u Sremu

  • PDF

Pozdravna reč Mirjane HemunStihovima pesama inspirisanim Vlatavom, Dunavom, Sremom, sećanjima na svoj dolazak na ove prostore, praćeni gudačkim kvartetom „Rocher“ i delima čeških kompozitora A. Dvoržaka i B. Smetane, na Banstolu, u kući Mirjane Hemun, predsednice „Češke besede Srema“, krajem septembra održani su prvi „Dani češke kulture“. Organizator manifestacije bilo je Udruženje „Češka beseda Srema“, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bogat program Kaleidoskopa kulture za kraj leta

  • PDF

Novi Sad spreman da potvrdi titulu - Evropska prestonica kultureKao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije kulturne  programe. Od otkrivanja dvorišta Almaškog kraja, preko festivala klasične muzike do savremene umetnosti - slikanja murala i volonterskog kampa u cilju uređivanja prostora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kikindska SUVAČA - biser narodnog graditeljstva

  • PDF

Jedinstvena - Kikindska SuvačaVaroška legenda kaže da su bake plašile svoje znatiželjne unuke da u njima žive zle veštice, kako bi suzbili njihovu radoznalost i kako se ne bi povredila. Godine 1847. u Velikokikindskom dištriktu zabeleženo ih je 252, samo u Kikindi 51. Danas je ostala jedna jedina, a reč je o SUVAČI, tzv. suvom mlinu koji je za mlevenje žitarica koristio živi rad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

STARI SLANKAMEN - MESTO ZAGRLJAJA DUNAVA I TISE

  • PDF

Pogled na Stari Slankamen i mesto gde se Tisa uliva u DunavPosle razlaza sa Crnom Gorom 2006. godine, Srbije je izgubila slobodan izlaz na more, čime se pridružila zemljama poput Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Švajcarske, koje su, u nedostatku mora, razvile turizam na rekama i jezerima. Dušan Eglendžija skiper, predsednik Udruženja nautčara i sekretar u Nautičkom savezu Srbije, sve češće u ulozi „vodiča“, na 1.200 km reke Dunav, gde se na nautičkoj karti nalazi Stari Slankamen, dočekuje turiste sa pričama i legendama vezanim za dve reka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kaleidoskop - novosadsko delo kulture zajedništva

  • PDF

Sa KZN u Limanskom parkuKaleidoskop je delo zajedničkog kreiranja prostora i programa kulture, kojim se kroz različite umetnosti predstavlja jedinstvena slika različitosti i raznolikosti Novog Sada.
Uz više od 1000 umetnika, 400 programa u koje će biti uključeno preko 60 organizacija iz Novog Sada, a na više od 80 lokacija, grad dobija leto bogato kulturnim dešavanjima u jedinstvenom obliku, obliku Kaleidoskopa. Koncept kojim se jačaju kapaciteti za pripremu Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. u vidu Kaleidoskopa počinje 25. avgusta, kada je zakazano svečano otvaranje kod Kineske - omladinsko kreativnog polisa i Češkog magacina i trajaće do kraja septembra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com