Thu04022020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

FA VILA nagrada Despotica mati Angelina

  • PDF

Članovi FA Vila u manastoru Krušedol nakon dobijanja prestižne nagradeEpiskop sremski gospodin Vasilije uručio je u nedelju, 12. avgusta, na Dan Svete Majke Angeline, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića, Folklornom ansamblu "Vila" iz Novog Sada i pesniku Đorđo Sladoju, godišnju nagradu „Despotica mati Angelina“, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio-televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA VILA dobitnik nagrade Despotica mati Angelina

  • PDF

Sa jednog od koncerataPesnik Đorđo Sladoje i Ansambl "Vila" ovogodišnji su dobitnici nagrade Despotica mati Angelina, za doprinos lepoti i dostojanstvu života, koju dodeljuju Eparhija sremska i Radio -televizija Vojvodine, uz podršku Matice srpske.
Ovogodišnjim laureatima nagradu će uručiti Episkop sremski gospodin Vasilije 12. avgusta, na Dan Svete Majke Angeline, u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, zadužbini njene porodice, poslednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kolači naših baka u ulici dobrih vibracija

  • PDF

Na manifestaciji u Pećincima učestvovala 34 udruženja ženaŠetalište u Pećincima 27. jula je bilo stecište narodne tradicije, folklora, muzike i zabave.
Dan je počeo dobrim vibracijama, ni malo kiše nije omelo „Sremice“ da održe svoju jedanaestu manifestaciju“Kolači naših baka“.
Manifestacija je počela tradicionalnom etno postavkom sa 34 udruženja iz cele Srbije i Avenijom upž kao specijalnim gostom iz Gračanice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragica Samardžić: Manifestacije čuvaju tradiciju i podstiču etno stvaralaštvo

  • PDF

Deo učesnika manifestacije Banatske vredne ruke u ZrenjaninuViši samostalni stručni saradnik u Udruženju usluga Privredne komore Vojvodine Dragica Samardžić prisustvovala je u subotu, 28. avgusta 2018. godine, tradicionalnoj manifestaciji „Banatske vredne ruke“, koja je održana u foajeu Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, u  organizaciji Grada Zrenjanina i Turističke organizacije grada Zrenjanina. Manifestacija je održana po 19. put sa ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno stvaralaštva sa prostora regije Banata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Muzej parfemskih bočica sestara Pudar u Bezdanu

  • PDF

Biljana PudarSestre Biljana i Jelena Pudar (udata Blagojević) su svoj hobi započele iz ljubavi prema parfemima i sakupljanju bočica. Za startnu godinu svog kolekcionarskog rada odabrale su 2008. Tada su imale 340 parfema koje su čuvale u svojoj sobi. Godinama se broj bočica povećavao, pa su ih izmestile u hodnik roditeljske kuće, a kada je i taj prostor postao tesan, odlučile su da otvore muzej.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Petković: Bezmalo 150 godina proizvodnje ekskluzivnih proizvoda od svilenog damasta iz tkačnice u Bezdanu

  • PDF

Jelena PetkovićBezdan je naselje u Bačkoj na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Nazivaju ga i „vojvođanskom Venecijom“ jer ga sedam kanala isprepletenih mostovima i ćuprijama povezuju sa Dunavom. Ovu multinacionalnu sredinu u kojoj žive predstvnici 25 nacija, pohode ribolovci, ljubitelji prirode, najviše hedonisti koji nalaze užitak na nakoj od mnogobrojnih bezdanskih čardi. U centru mesta nalazi se i Banja Bezdan, nedavno obnovljena. Ovaj poljoprivredni kraj poznat je i po bezdnaskoj mlevenoj paprici, ali je ipak najčuvenije po zanatskoj tkačnici, jedinstvenoj ne samo u zemlji već i u Evropi, možda i svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DOBRODOŠLI NA RUMFEST

  • PDF

Ovako je bilo lane na otvaranju festivalaOsmi po redu „Rumfest“ održaće se na Gradskom trgu u Rumi 2. i 3. avgusta (četvrtak i petak). Festival finih ukusa, dobre kapljice, a nadasve gostoprimljivih i raspoloženih ljudi zalazi sad već u one prepoznatljive i tradicionalne manifestacije kojima se raduje i koje se redovno posećuju. Bogatom programu „Kulturnog leta“ koji  nameni za svakog ponešto, manifestacija „Rumfest“ doda onu šarenu, razigraniju notu i pretvori Gradski trg u stecište raznovrsne muzike, ukusa, boja i dobre energije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veliki bački kanal: Zapostavljeno graditeljsko čudo

  • PDF

Veliki graditeljski poduhvati, poput kanala ili prokopa imali su za cilj povećanje strateškog, ekonomskog i drugog značaja pojedinih regija. Hidrosistem DTD je jedinstvena kanalska mreža koja povezuje tokove dve reke - Dunava i Tise kroz Vojvodinu, uspostavljen radi odvodnjavanja i navodnjavanja, odbrane od poplava, snabdevanja vodom, plovidbe, transporta, turizma, ribarstva, uzgoja šuma. Izgradnja kanalske mreže je Vojvodinu, koju čine Veliki i Mali bački kanal spojeni sistemom kanala DTD, teritoriju prekrivenu močvarama, barama i trsticima i malim brojem naselja, pretvorilo u plodnu ravnicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Iz turističke ponude Bačkog Monoštora: Etno kuća Mali Bodrog

  • PDF

Jelisaveta Eržika Bešenji Bački Monoštor je selo u Zapadnobačkom okrugu, u opštini Sombor, u kojem živi nešto manje od 4.000 stanovnika. Podignuto je u srcu Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“. Od Beograda je udaljeno 200, a od Novog Sada 100 km, a blizina granice sa Hrvatskom i Mađarskom, doprinela je dobrosusedskim odnosima, te sprovođenju turističkih programa, kojima se obilaze sve tri države. Okruženost vodama i šumama, omogućila je ovdašnjem življu da sačuva svoju baštinu, kulturnu, gastronomsku, običajnu i svaku drugu posebnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ko je stariji: Novi ili Stari Bečej

  • PDF

Arača - odavde je sve krenuloLatinska izreka „nomen est omen“ - ime je predznak, objašnjava da već samo ime sadrži veliko značenje, pokazuje bitnu osobinu onoga koji ga nosi. Ali to ne važi i za Novi i Stari Bečej i često dovodi do zabune. Novi Bečej je staro naselje, stariji brat daleko mlađem Starom Bečeju. Prvobitno ime Novog Bečeja je bilo jednostavno Bečej, verovatno po vlastelinskoj porodici Wechey, koja je u srednjem Potisju imala velike posede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com