Thu04092020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Jubilej 550 godina crkve Svetog Nikole u Starom Slankamenu

 • PDF

Pogled na Stari Slankamen sa DunavaU severoistočnom delu Srema, na mestu gde Dunav podseca krajnje istočne obrnonke Fruške gore, nalazi se Stari Slankamen, najstarije naselje inđijske opštine. Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici svedoče o burnoj prošlosti, kao i strateškom značaju ovog naselja uz Dunav, koji je vekovima predstavljao granicu različitih imperija. Kako istorija, tako i priroda, podarili su ovom naselju brojne turističke vrednosti koje privlače posetioce da ga istraže i dožive.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Neki od razloga zbog kojih morate posetiti Stari Slankamen

 • PDF

Stari SlankamenNegde na pola puta između Novog Sada i Beograda, nalazi se Stari Slankamen. Nad njim se nadvija antička, a potom srednjovekovna utvrda Acumincum. Situiran na desnoj obali Dunava, nasuprot mestu gde ova moćna evropska reka plavih voda u svoje korito prima zelene vode reke Tise, na samoj tromeđi Srema, Bačke i Banata, gde je po legendi sahranjen Atila Hunski, jedno je od turistički najatraktivnih mesta opštine Inđija, gde posetioci, ljubitelji prirode i istraživači i te kako imaju šta da dožive i istraže.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FA VILA - POETSKA VIZIJA SRPSKOG KOLA

 • PDF

Čučuk. Muška igra iz Skopske Crne GoreKao i svake godine, završetak sezone odlikuje veliki broj javnih nastupa kojima umetnici
zaokružavaju kontinuiran rad proteklih meseci. U sferi koreografisanog folklora, gde su ovi koncerti najčešće nazivani „godišnjim“, folklorna i kulturno-umetnička društva prikazuju aktivnosti svih generacijskih grupa kroz izvođenje koreografija tradicionalnog plesa koje su po pravilu deo njihovog standardnog repertoara. Premijere novih autorskih, umetnički kredibilnih ostvarenja su izuzetno retke, ne samo u ovim prilikama, već, kada se ima u vidu praksa koreografisanog folklora Srbije, i uopšte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraljice obišle Rumu i prenele blagodet velikog pravoslavnog praznika

 • PDF

Kraljice primile blagoslov od protojerejskog namesnika Sretena LazarevićaČetvrti put su Kraljice u ponedeljak, 28. maja 2018. godine, na drugi dan Duhova, obišle rumska domaćinstva, javne ustanove, škole i sve one koji su imali dobru volju da ih ugoste. Nakon pričesti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i primanja blagoslova od protojerejskog namesnika Sretena Lazarevića, Kraljice su još jednom obišle Rumu i prenele blagodet ovog velikog pravoslavnog praznika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Snežana Milisavljević: U Đurđevdanskoj karnevalskoj povorci defilovala budućnost grada Kragujevca

 • PDF

Kragujevac - bio i ostao prestoni grad SrbijeCentralni događaj proslave Dana grada Kragujevca, Đurđevdana, i Majskih svečanosti, u godini jubileja, kada grad obeležava 200 godina od proglašenja za prvu prestonicu moderne Srbije, bio je tradicionalni trinaesti po redu Đurđevdanski karneval, pod simboličnim sloganom: Kragujevac - moj glavni grad. U organizaciji Gradske turističke organizacije Kragujevac i pod pokroviteljstvom Skupštine grada, u tročasovnom programu, karnevalska povorka, koju su činile 92 karnevaslke grupe, prošle su centralnim ulicama grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đurđevdanski folklorni maraton prodefilovao gradom, potom pojedinačnim nastupima KUD-ova oduševio Krgujevčane

 • PDF

Mladost ne zaboravlja tradiciju svoga krajaIzložbama, književnim susretima, predstavama u čast Joakima Vujića - Joakimovi dani, Međunarodnim lutkarskim festivalom “Zlatna iskra“, brojnim predavanjima, festivalom uličnih svirača, svečanom sednicom Skupštine grada i dr. programima, predviđenim za Majske svečanosti 2018, od 03. do 31. maja, u Kragujevcu će biti obeležene Majske svečanosti. Centralna događanja predviđena su za Đurđevdan - Dan grada Kragujevca, imaće svečaniju notu, pre svega zbog jubileja, dva veka od ustanovljenja grada na Lepenici za prvu prestonicu moderne Srbije knjaza Miloša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

37 GODINA SPENS-a

 • PDF

Stoni tenis je i danas jedan od vodećih sportova u graduJavno preduzeće ,,Sportski i poslovni centar Vojvodina” Novi Sad, koga mnogi nazivaju hramom sporta odavno se upisao u sjajnu istoriju srpskog sporta.
Sve je počelo 1981. godine, kada je za potrebe Svetskog prvenstva u stonom tenisu izgrađen sportsko - poslovni centar u kojem je do danas održano mnogo domaćih i stranih sportskih priredbi: Džudo šampionat Evrope 1986, Šahovaska olimpijada 1990, Kuglaško prvenstvo sveta i Evropsko prvenstvo u košarci 2005, Evropsko prvenstvo u rukometu za muškarce 2012., Svetsko prvenstvo u rukometu za žene 2013. i Evropsko prvenstvo u rvanju 2017. godine...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Grof Rohonci sa Bisernog ostrva i Muskat Krokan

 • PDF

Tanja Vlaškalin sa sadašnjim vlasnikom, Borom GvozdencemUsred plodne vojvođanske ravnice, ispresecane rekama, priroda je u amanet ostavila svoje blago, bogatu i jedinstvenu floru i faunu, lepotu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Park prirode “Stara Tisa” nalazi se uz desnu obalu reke Tise i dužinom oko 24km predstavlja najdužu mrtvaju uz ceo tok. Mrtva Tisa kod Novog Bečeja, deo je čuvenog čuruškog meandra, prokopanog davne 1858. godine. Na mestu mrtvaje nastalo je plodno tlo, upravo zbog toga nazvano Biserno ostrvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srednjovekovna prošlost Novog Sada i okoline

 • PDF

Petrovaradinska tvrđavaTribina „Iz srednjovekovne prošlosti Novog Sada i okoline” održana je u sredu, 14. marta, u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je doc. dr Boris Stojkovski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Još uvek se čuje zvuk bušima u Homolju

 • PDF

Dragoslav Milić sa bušimom čuva tradiciju Homolja      Bušim, rikalo, pastirska truba - sve su to sinonimi za duvački instrument koji se i danas može sresti samo u istočnoj Srbiji. Pravili su ga pastiri, dok su čuvali ovce, od lipove kore, najbolje u proleće, kada je lipa mlada i puna sluzi (sokova). Pravi se tako što se poseče mlado drvo lipe, i napravi štap, koji treba da je gladak, prečnika četiri prsta na debljem kraju, dužine jedanaest muških šaka. Štap se zatim raspori i deblja kora oljušti, a potkorica britvom iseče na kaiševe. Deblja kora se zatim uvije u cev i dobro zategne tanjom (likom). Pisak se takođe pravi od drveta, i stavlja se na uži otvor instrumenta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com