Tue11302021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA

Kulturna baština

Pravoslavna crkva u Vranjevu

  • PDF

Pravoslavna crkva u VranjevuPrva pravoslavna crkva u Vranjevu, opština Novi Bečej, postojala je još 1743. godine, ali se ne zna mesto gde se tačno nalazila. Ono što se sa sigurnošću zna je da su Srbi - graničari po prelasku iz Bačke 1752. godine u Vranjevo, sagradili u sredini sela na ovom istom mestu gde se i sada nalazi, pravoslavnu crkvu. Crkva je posvećena svetom Jovanu Preteči, a antimins za nju osvećen je 1753. godine vladika Georgije Popović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KCNS: Puna sala na predavanju dr Stojkovskog o znamenitim ženama

  • PDF

Obraćanje dr Borisa StojkovskogTribina „Znamenite žene srpskog srednjeg veka“ održana je u četvrtak, 8. novembra, u klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je docent dr Boris Stojkovski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpski kulturni centar u Istri - mesto u koje su svi dobrodošli

  • PDF

Srpski kulturni centar u Istri (Pula) svečano je osnovan 2014. godine, prilikom otvaranja šestog Festivala srpske kulture u Istri sa primarnim ciljem okupljanja pre svega mladih kreativnih ljudi sa idejama, koji će u jednom ovakvom prostoru moći da ih razviju i realizuju. Vrlo brzo Srpski kulturni centar (SKUC) postaje stecište bogatih kulturnih aktivnosti i sadržaja, mesto susreta tradicionalnih i urbanih tokova, prijateljstva i pozitivnih poruka, otvoren za sve turiste i žitelje grada Pule i čitave Istre.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rekonstrukcija Arače i Žitnog magacina u Novom Bečeju?!

  • PDF

Arheološki park AračaOpštinu Novi Bečej posetili su nedavno Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka Vlade AP Vojvodine za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Dragana Jovanović, asistent sekretarke Milošević i Zoran Vapa, direktor pokrajinskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Ispred opštine Novi Bečej dočekao ih je Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Dragan Rauški, šef Odseka za urbanizam opštine Novi Bečej i Matija Kovač, poslanik u Skupštini Vlade AP Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šetnja kroz drugačiju kulturnu istoriju Novog Sada: priče i anegdote o starim gradskim kafanama

  • PDF

Ovde je 1748. godine bio prvi novosadski hotel, tj. prenoćište sa kafanomStare gradske kafane i zanimljive priče koje ih prate bile su tema prve alternativne kulturne rute koju je organizovao novosadski EU info kutak u saradnji sa studentima Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. U sklopu promocije našeg materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa, a u kontekstu obeležavanja ove godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa, tura „Balzamovanje duše“ organizovana je kako bi se Novosađani i Novosađanke u šetnji kroz prostor i vreme upoznali sa istorijom novosadskog kafenisanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilarni X Festival zlatnih ansambala Srbije i Svetski dan Srpskog kola

  • PDF

Milorad Lonić sa članovima FA Vila na ovogodišnjem koncertu u novosadskom SPENS-uPovodom obeležavanja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918., svake godine Novi Sad je grad domaćin „Festivala zlatnih ansambala“. Do prošle godine ovaj festival je okupljao KUD-ove iz Vojvodine, od ove godine iz cele Srbije jer po rečima direktora festivala i FA „Vila“ SKUD „Železničar“, gospodina Milorada Lonića, ovaj festival glorifikuje mladost, kreativnost i lepotu tradicionalne igre, pesme, običaja, nošnji naroda i narodnosti ne samo Vojvodine već i cele Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Manastir Kaona: Mesto ukrštanja prirodnih i duhovnih lepota

  • PDF

Manastir KaonaIma mesta koje obavezno treba posetiti, i onih kojima se uvek treba vraćati. Jedno od takvih je i Manastir Kaona, posvećen Svetom arhangelu Mihailu, na magistralnom putu Šabac - Valjevo, nedaleko od sela Draginje, 90 kilometara od Beograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Radić: Projekat Muzej Banatske vojne granice na otvorenom u selu Gaj

  • PDF

Ivan RadićPreduzimljivošću i sinhronizovanim aktivnostima tima entuzijasta okupljenih u Klaster „Deliblatska peščara“ uskoro bi južni Banat, opština Kovin, trebala da postane atraktivno turističko odredište sa istorijskim presekom kraja i mogućnošću očigledne nastave za decu školskog uzrasta. Sve je započelo idejom Pančevca Ivana Radića, medicinskog tehničara zaposlenog u Hitnoj pomoći u Kovinu, koji je sa svojim drugovima osnovao Udruženje stočara, za uzgoj, pre svega autohtonih rasa, u želji zasnivanja održive poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvi Dani češke kulture u Sremu

  • PDF

Pozdravna reč Mirjane HemunStihovima pesama inspirisanim Vlatavom, Dunavom, Sremom, sećanjima na svoj dolazak na ove prostore, praćeni gudačkim kvartetom „Rocher“ i delima čeških kompozitora A. Dvoržaka i B. Smetane, na Banstolu, u kući Mirjane Hemun, predsednice „Češke besede Srema“, krajem septembra održani su prvi „Dani češke kulture“. Organizator manifestacije bilo je Udruženje „Češka beseda Srema“, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Češke u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bogat program Kaleidoskopa kulture za kraj leta

  • PDF

Novi Sad spreman da potvrdi titulu - Evropska prestonica kultureKao novosadsko delo kulture zajedništva, Kaleidoskop je tokom protekle četiri nedelje predstavio jedinstvenu sliku različitosti i raznolikosti Novog Sada, te će Novosađani i u nedelji pred nama imati priliku da isprate najrazličitije kulturne  programe. Od otkrivanja dvorišta Almaškog kraja, preko festivala klasične muzike do savremene umetnosti - slikanja murala i volonterskog kampa u cilju uređivanja prostora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com