Sat06032023

Poslednja izmena:11:05:23 PM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA

Obeležavanja

Velikogospojinski dani i sećanje na hrabrog poručnika Aleksandra Berića

 • PDF

Predsednik opštine Saša Maksimović i poručnik Dragan Spasojević.kraj spomen biste Aleksandru Beriću            U vreme Velikogospojinskih dana upriličena je treći put po redu ceremonija polaganja venaca na spomen - bistu najvećeg heroja Novog Bečeja, poručnika Aleksandra Berića. Odavanju počasti i podsećanju na komandanta rečnog bojnog broda - monitora „Drava" koji je poginuo 12. aprila 1941. godine herojskom smrću u okršaju sa nemačkom Luftvafe na Dunavu kod Čelareva, prisustvovali su predstavnici Rečne flotile Vojske Srbije, lokalne samouprave Novi Bečej, MZ, lokalnih institucija, udruženja, građani.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Regeneracija Dunava 2019 u Bačkom Monoštoru

 • PDF

Festival je bio posvećen jedinstvu čoveka i prirode, oličenom u konceptu Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“            Proteklog vikenda održan je dvanaesti po redu Ekološko-muzički festival „Regeneracija Dunava“ u Bačkom Monoštoru. Isti se održava povodom Međunarodnog Dana Dunava i proslave Dana UNESCO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“ - „Evropskog Amazona“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srednja škola Novi Bečej proslavila svoj 57. rođendan

 • PDF

Sa svečane priredbe u Domu kulture            Svečanom priredbom u Domu kulture opštine Novi Bečej učenici i profesori Srednje škole Novi Bečej, proslavili su 57 godina postojanja. Ova škola se kroz svoju istoriju menjala i danas predstavlja moderno okruženje koje, pre svega, pruža mnogobrojne mogućnosti za kvalitetno obrazovanje mladih u okviru interaktivne nastave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mali jubilej revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE

 • PDF

Naslovna strana fotografa Dragana Kurucića - Branje nevena u manastiru Grgeteg            Novi, 20 broj revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE na svoj način beleži događaje i primere pojedinaca kojima je uspelo da Srbiju naprave još lepšim mestom za život.
            TOPSRBIJA se bavi sadašnjim trenutkom, ali da podsećanje na važne datume nije samo predmet istorijske nauke, već i kulturne, duhovne nadgradnje. Temelj na kojima se podiže kuća, država, pa i sam čovek.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vera Novković: Srpska čitaonica Irig obeležila 177. uspešnu godinu rada

 • PDF

Vera Novković (desno) i Pokrajinska sekretarka za kulturu, Dragana Milošević, na istom zadatku - očuvanju tradicije ovih prostora            Dan Svetog Trifuna, 14. februar, obeležen je u svim vinskim regionima Srbije. Veoma svečano bilo je i u Irigu, varoši na Fruškoj gori, koja je na ovaj dan, dan zaštitnika vinara i vinogradara, obeležava i Dan najstarije čitaonice u Srba. Tom prilikom direktorica, gospođa Vera Novković je imala čast i zadovoljstvo da bude domaćin i kulturnim radnicima i iriškim vinarima i vinogradarima, u čiju čast je održala nadahnut govor, predočavajući, s ponosom, šta je sve na polju kulture, urađeno u prethodnoj godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sveti Trifun u slavu vinogradara i kulture

 • PDF

Obraćanje gospođe Vere Novković

            Pored mnogih specifičnosti, među kojima je i ime glavnog trga koji je sačuvao naziv Ribarski, na sećanje na mesto na kojem se „najbolja riba znala naći“, a da nema ni reku ni veći potok na koji se naslanja, Irižani su slavu vinara i mehandžija „pozajmili“ bibliotekarima, pa je istovremeno obeležava i najstarija Srpska čitaonica Irig (1842).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Blagorodna Srbija: Slika petanest kovačičkih naivnih umetnika u Palati Srbije

 • PDF

Ana Žolnaj Barca u razgovoru sa našom novinarkom Elizabetom BerčekGalerija naivne umetnosti iz Kovačice je dobitnik Ordena Karađorđeve zvezde prvog stepena, za naročite zasluge u predstavljanju Srbije i njenih građana, kao i za postignute rezultate u kulturnoj delatnosti, posebno u oblasti slikarstva. Galerija se tako našla među 84 dobitnika priznanja, i jedan je od dva dobitnika Ordena prvog stepena, koje im je na Sretenje 2017., a povodom Dana državnosti, uručio predsednik Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan opštine Ruma i gradska slava Sveti Stefan Dečanski - 24. novembar, biće obeležen otvaranjem Glavne ulice i nizom svečanosti

 • PDF

RumaU subotu,  24. novembra, na Dan Opštine Ruma i gradsku slavu zvanično će biti otvorena rekonstruisana Glavna ulica, saopšteno je na sednici SO Ruma.
- Na taj, za Rumljane važan dan, ćemo pustiti u saobraćaj Glavnu ulicu i mislim da će to biti jedna ulica koja će biti na ponos svim građanima u Opštini Ruma. Tog dana ćemo se zahvaliti i najzaslužnijim pojedincima i kolektivima iz naše opštine, za doprinos razvoju opštine. A ceo taj dan biće posvećen obeležavanju Dana Opštine Ruma i gradske slave - rekao je predsednik SO Ruma, Stevan Kovačević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PETROVARADINSKA TVRĐAVA OBELEŽAVA 326 GODINA TRAJANJA

 • PDF

Muzej Grada Novog SadaGodine 1692., nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska je pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog, povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Najava 39. Višnjićevih dana

 • PDF

Pozivnica na manifestacijuManifestacija Višnjićevi dani, koja počinje 18.10.2018. godine i traje do 22.10.2018. godine, po 39.  put podsetiće nas da ne zaboravljamo, da držimo do istorije da bi nam bilo bolje u budućnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com