Wed09232020

Poslednja izmena:11:49:54 AM

Back KULTURA OBELEŽAVANJA

Obeležavanja

Međunarodna dunavska konferencija o kulturi u Novom Sadu

  • PDF

Gradonačelnik Miloš Vučević poželeo je učesnicima konferencije uspešan rad i prijatan boravak u Novom SaduMeđunarodna Dunavska konferencija o kulturi, koju organizuje Kulturni centar Novog Sada, zajedno sa Evropskom dunavskom akademijom, otvorena je u ponedeljak, 5. maja, u svečanoj sali Master centra Novosadskog sajma. Učesnicima i posetiocima dobrodošlicu je poželeo Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, podsetivši da je prva Dunavska konferencija o kulturi održana u Ulmu, a sada imamo čast i zadovoljstvo da su predstavnici tog grada kod nas, što govori da je ostvarena kvalitetna i trajna saradnja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladimir Dulović: Nešto novo i nešto staro o Slaviji

  • PDF

Spomenik Dimitriju Tucoviću na SlavijiKoliko poznajemo svoju istoriju?
Turistička agencija „Magelan“ iz Novog Sada je u cilju obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, kreirala programe pešačkih i kombi-tura, obilaska značajnih lokaliteta vezanih za ovu temu, jednodnevne izlete obilaska mesta prvih bitaka za vreme velikog rata (Cer i Drina), turu kojom se obilazi Sremski front i veliku turu - Sarajevo, Crna Gora, Albanija, Kajmakčalan, Solun i Zejtinlik, Bitolj, Prokuplje, Niš, Beograd.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zlatna antena za Montevideo

  • PDF

Dragan Bjelogrlić je jedan od laureataMeđu domaćim igranim serijama prikazanim na malim ekranima tokom protekle godine najbolja je bila “Na putu za Montevideo”, odlučio je žiri 3. Fedisa, Festivala domaćih igranih serija. Priznanja su laureatima uručena u bioskopu “Palas Šumadija”, gde je festival otvorio Dragan Bjelogrlić, a program vodili glumica Nevena Šarčević i Tijana Marković u okviru finalne večeri trećeg Fedisa.
Prethodno je reditelju Dragoslavu Laziću dodeljena Zlatna antena za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji, za seriju iz šezdesetih godina prošlog veka “Muzikanti”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nikola Tesla, čovek za sva vremena

  • PDF

Nikola TeslaNikola Tesla je humanim vizijama i univerzalno vrednim delom promenio svet.
Nikola Tesla je jedan od najvećih naučnika i pronalazača u istoriji čovečanstva. Tome u prilog idu podaci da je u periodu od 1885. do 1927. godine Patentnoj službi Sjedinjenih Američkih Država prijavio ukupno 124 različitih patenata iz oblasti elektrotehnike, mašinstva, daljinskog upravljanja plovnim objektima, mernih instrumenata, vazduhoplovstva...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uručene nagrade 58. Sterijinog pozorja

  • PDF

Detalj sa uručenja nagrada 58. Sterijinog pozorjaPodelom nagrada i predstavom “Hasanaginica” Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke, po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Olivere Đorđević, izvedenoj u čast nagrađenima, završeno je 58. Sterijino pozorje. Na Pozorju je od 25. maja do 3.juna prikazano 10 predstava i realizovano 55 pratećih sadržaja koji su upotpunosti potvrdili reči direktora Sterijinog pozorja, gospodina Selimira Radulovića, da će 58. Sterijino pozorje biti “bogato, raznorodno i dinamično”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Selimir Radulović: Sterijino pozorje na dobrom putu

  • PDF

Selimir RadulovićUručujući Sterijine nagrade 58. najznačajnijeg domaćeg pozorišnog festivala, na kojem je od 25. maja do 3. juna prikazano osam predstava u selekciji nacionalne drame i pozorišta i dve u selekciji međunarodnog programa Krugovi, direktor Sterijinog pozorja Selimir Radulović je čestitao nagrađenima zaželevši im uspeh u budućem radu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Emir Kusturica i Zona Zamfirova otvorili 58. Sterijino pozorje

  • PDF

Emir Kusturica otvorio ovogodišnje 58. Sterijino pozorjeU subotu, 25. maja, u Novom Sadu svečano je otvoreno 58. Sterijino pozorje. Ta čast, ove godine pripala je dvostrukom dobitniku Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, Emiru Kusturici, na opšte zadovoljstvo, organizatora Pozorja, Novosađana i ljubitelja pozorišta i pozorišnih igara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

58. Sterijino pozorje može da počne

  • PDF

Dan uoči otvaranja Međunarodni pozorišnog festivala Sterijinog pozorja u Novom Sadu, glavni organizacioni tim Pozorja je prisutne predstavnike medija uverio da je sve spremno za njegov početak.
Besedom našeg proslavljenog režisera Emira Kusturice i mjuziklom po delu Stevana Sremca Zona Zamfirova (režija Kokan Mladenović, kompozitor Marko Grubić, Pozorišta na Terazijama, Beograd), 58. Sterijino pozorje će biti svečano otvoreno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U susret 58. Sterijinom pozorju

  • PDF

Zgrada Srpskog narodnog pozorišta u Novom SaduJovan Sterija Popović se tokom svog života (1806.-1856.) okušao u ulozi advokata i profesora latinskog jezika, prevodioca dramskih dela, bavio se pozorišnom kritikom, bio jedan od najvećih organizatora kulturnog i prosvetnog života u Srbiji XIX veka. Ipak, ostao je zapamćen kao pozorišni pisac čija su se dela, pored dela Branislava Nušića, najčešće postavljana na repertoarima nacionalnih scena. Od njegovog prvog izvedenog dela, “Nevinost ili Svetislav i Mileva” u Kikindi 1934. godine pa sve do danas, Sterija je jednostavno nezaobilazan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Branislavu Katančeviću Svetosavska povelja Grada Kruševca

  • PDF

Dr Branislav Katančević sa Svetosavskom poveljom među prijateljimaDr Branislav Katančević,direktor Specijalne bolnice Ribarska Banja, dobitnik je ovogodišnjeSvestosavskepovelja, koju svake godine za izuzetne rezultate u kulturi i obrazovanjunajistaknutijem pojedincu u ovoj sredini dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Grada Kruševca. Na Svetosavskoj akademiji održanoj upetak, 24.1.2013. godine,u u prepunoj sali Kruševačkog pozorišta, direktorka Kulturno Prosvetne Zajednice Kruševca i predsednica Saveta, Suzana Antić, proglasila je dr Branislava Katančevića, zaslužnim i dostojnim dobitnikom Svetosavske nagrade, obrazloživši odluku Saveta rečima :

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com