Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Podrum Šukac: Za piće je uvek zgoda

Aleksandar Savić            Blagodet je roditi se u vinorodnom kraju i baviti se vinarstvom. Sa vinogradima u Fruškogorskom vinogorju, jednom od najstarijih i najvećih, sigurno najpoznatijem u Srbiji.
            Aleksandar Savić je šesta generacija vinara Podruma „Šukac“ iz Sremske Kamenice, nadomak Novog Sada, a pobrinuo se da bude i nasledne, sedme generacije, koju polako pelcuje za buduće vinare.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Festival Grašca - lokalna vina, rezultati svetski

Igor Luković (drugi s leva) sa saradnicima            Prošle godine I Festival Grašca na terasi Petrovaradinske tvrđave, ove godine drugi, zbog vremenskih (ne)prilika premešten u centar grada ispred Info centra Turističke organizacije Vojvodine, sa Udruženjem proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem-Fruška gora“, organizatora Festivala, podjednako atraktivan i uspešan. Održavanje narednog planirano je na dve lokacije (Petrovaradin, Kalemegdan), koje će pod sloganom - Jedna sorta, jedna reka, dve tvrđave, biti povezane i regatom Grašac odneti u prestonicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Inteligencija srca porodice Tripković

Gabrijela i Radoslav Tripković            VRT - akronim Vinarije Radoslava Tripkovića, više je od vrta, bašte vinove loze. To je vinograd i vinarija u Riđici, i kuća Tanurdžića, kojoj po majčinoj liniji pripada Radoslav Tripković, koja se polako opravlja u muzej porodičnih starina (nameštaja, starih peći, kredenaca, posuđa), među kojima vinogradarskih i vinskih, bačvi, presa, čak i slavina za točenje vina iz bureta po koju je deda Teofan pre 100 godina išao čak do Beča. Posebna priča vezana je za zvono, kojim se oglašavalo sve lepo, i ono manje lepo iz kuće Tanurdžića, kome će biti vraćeno, kada to uslovi budu dozvolili, mesto u gonku, gde je i nekada stajalo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Duh Banata u boci Dragić vina

Sa promocije Dragić vina na Intefestu 2023            Jedna od vinarija dugog trajanja, o kojoj se relativno malo zna je Vinarija „Dragić vina“ iz Zrenjanina. Razlog tome je što su banatska vina dugo bila skrajnuta sa glavnih vinskih ruta Srbije, a možda je tome doprinela i sama porodica, razvijajući se u drugim pravcima, a vinograd i vino negovala radi tradicije i želje da se u krugu porodice i najbližih piju „svoja“ vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Riđičko vinogorje: Nagrade na najvećim vinskim festivalima govore o vinu! Na redu su turisti!

Sa predstavljanja Riđičkog vinogorja u KSNS            Na poslednjoj stanici ka državnoj granici prema Mađarskoj, a bez graničnog prelaza, na putu koji vodi u jednom pravcu, nalazi se selo Riđica (opština Sombor). U njemu je dvorac porodice Kovač (1806), katolička crkva (1817), koju je izgradio veleposednik Imre Kovač, pravoslavna (1844) posvećena Sv. Nikoli. Kroz Riđicu protiče rečica Plazović (Kiđoš), koja tokom letnjih meseci presuši, ali preko koje su meštani sagradili deset mostića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Petar Samardžija: Srbija je žedna vina

Petar Samardžija          - Dočekali smo da obeležimo 20 godina Međunaronog festivala vina InterFest u Novom Sadu, Vojvodini, u kojoj koliko nedalje toliko raznih eno-gastro priredbi, Smatram da je jedna od najupešnijih ona čiji početak sa uvek sa nestrpljenjem očekujemo. Ona je zapravo i edukativna i promotivna, i reflektuje se na stvaranje kulture vina. Nažalost, vinari još nisu shvatili da vino piju samo oni koji nešto znaju o njemu, te da je ovaj festival mesto na kojem dolazi do susreta vinara, njihovih vina i onih koji ga piju. Vino je demokratsko piće, jer svi mogu da probaju izložena na Trgu slobode u centru grada i mogu da kažu da li valja ili ne valja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

DVA TROFEJA I 31 ZLATO ZA SRBIJU NA 12. BIWC-U!

Veselin despotović, vlasnik i osnivač Vinarije Despotika            Novi veliki uspeh vinara iz Srbije na najvećem balkanskom vinskom takmičenju novost dva trofeja i 31 zlato za srbiju na 12 biwc-u vinski magazin vino fino

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vino je mnogo više od vinarija i vinskog turizma - vino je privreda

Sa prve radionice u Vinariji Atelje vina Šapat            Vinarija „Atelje vina Šapat“ u Novom Slankamenu, opština Inđija, nakon promene vlasnika, dva dana pre zvaničnog otvaranja, u petak, 09. juna 2023. godine, bila je mesto održavanja završnog tzv. „vinskog dela“ ovogodišnjeg Turističkog samita Vojvodine,  (prvi je održan 08. juna u Kulturnom centru u Inđiji), u zajedničkoj organizaciji Opštine Inđija, TOO Inđije, UG ,,Centar za edukativni razvoj Novi Sad“ i agencije ,,Balkan Infinity Travel“Nemanje Dimića i „Explore Agency“. Samit su podržali: Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Opština Inđija, TOO Inđija, Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mlekara Farmer - radionica u kojoj nastaju kvalitetni, ukusni sirevi

Zorica Radišić            Čuruška radionica za izradu sira „Farmer“ nudi ukusne sireve od prvoklasnog mleka: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve, sitan sir... Ovo ugledno poljoprivredno gazdinstvo primer je kako ulaganje u sopstveno znanje, radom i trudom može započeti ili nadograditi postojeći biznis i ostvariti vrednost i otvoriti novu perspektivu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

AVEN vina - objedinjena energija čula i kosmičke snage

Dragana i Milan injac            Tokom cele istorije vino je pratilo čoveka zahtevajući od njega sve više i više. Pilo se prilikom religioznih obreda, oblikovanja stavova, stvaranja umetničkih dela, kada se slavilo i radovalo i po nekad tugovalo. Vino je bilo i jeste integralni deo u najvažnijim aspektima ljudskog života. Ono nikada nije bilo piće da utoli žeđ, već podstakne na razmišljanje. Osluškivanje onoga što ima da kaže o ljudima koji su ga stvorili, jer više od bilo kog drugog produkta, odražava karakter i ukus njegovog stvaraoca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Izabrana najbolja vina Banata za 2023.

Novi doživljaj vina u zrenjaninskoj Gradskoj bašti            Na deseto ocenjivanje vina Banata stigla su vina iz svih krajeva ove regije, a nagrade su prvi put dodeljene u profesionalnoj i u amaterskoj kategoriji novost izabrana najbolja vina Banata za 2023 vinski magazin Vino & Fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zalogaj juga je sinonim za kvalitet, zdravlje i uživanje

Aleksandra Milošević sa mladim gastronomima Niša            Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“ Niš (UUTP) svoju svestranu aktivnost usmerava ka promociji turističkih vrednosti i gastronomske ponude juga Srbije, obogaćujući je, čineći je poželjnom destinacijom. U južnim delovima naše zemlje se uvek jelo dobro, ukusno i obimno. Da bi se turistima ponudio jedinstven kvalitet, od namirnica do usluge, pobrinulo se UUTP, koje aktivno radi na popularizaciji struke, unapređenju i promociji turizma i izvornih vrednosti destinacije, te stvaranju uslova za aktiviranje ugostiteljskih i turističkih resursa na teritoriji grada Niša i regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...