Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

AVEN vina - objedinjena energija čula i kosmičke snage

Dragana i Milan injac            Tokom cele istorije vino je pratilo čoveka zahtevajući od njega sve više i više. Pilo se prilikom religioznih obreda, oblikovanja stavova, stvaranja umetničkih dela, kada se slavilo i radovalo i po nekad tugovalo. Vino je bilo i jeste integralni deo u najvažnijim aspektima ljudskog života. Ono nikada nije bilo piće da utoli žeđ, već podstakne na razmišljanje. Osluškivanje onoga što ima da kaže o ljudima koji su ga stvorili, jer više od bilo kog drugog produkta, odražava karakter i ukus njegovog stvaraoca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Izabrana najbolja vina Banata za 2023.

Novi doživljaj vina u zrenjaninskoj Gradskoj bašti            Na deseto ocenjivanje vina Banata stigla su vina iz svih krajeva ove regije, a nagrade su prvi put dodeljene u profesionalnoj i u amaterskoj kategoriji novost izabrana najbolja vina Banata za 2023 vinski magazin Vino & Fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zalogaj juga je sinonim za kvalitet, zdravlje i uživanje

Aleksandra Milošević sa mladim gastronomima Niša            Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“ Niš (UUTP) svoju svestranu aktivnost usmerava ka promociji turističkih vrednosti i gastronomske ponude juga Srbije, obogaćujući je, čineći je poželjnom destinacijom. U južnim delovima naše zemlje se uvek jelo dobro, ukusno i obimno. Da bi se turistima ponudio jedinstven kvalitet, od namirnica do usluge, pobrinulo se UUTP, koje aktivno radi na popularizaciji struke, unapređenju i promociji turizma i izvornih vrednosti destinacije, te stvaranju uslova za aktiviranje ugostiteljskih i turističkih resursa na teritoriji grada Niša i regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

VINSKA SRBIJA OKUPLJA SE U ZRENJANINU!

Zrenjanin            Na četvtrom Banatskom festivalu vina, u subotu, 20. maja degustiraće se vina više desetina vinarija iz naše zemlje i celog regiona novost vinska srbija okuplja se u zrenjaninu vinski magazin vino fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Niste posetili Niš ako niste probali gradski brend - burek

Bratislav Vukadinović            Niški region, koji obuhvata Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, slovi za mesto gde se jedu najbolji hleb i peciva. Niški burek pak nosi epitet veličanstvenog i ukusom neprevaziđenog. Majstorstvo niških pekara je sigurno jedan od bitnih faktora za tu odrednicu, kao i mesto grada na raskrsnici puteva i uticaja. Jedan od najvažnijih je sirovina, zapravo sir sa kojeg se ne „skida“ kajmak, po čemu su poznati proizvođači iz užičkog, rudničkog, kruševačkog i čačanskog kraja, ali ne i Niša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vinarija Jeremić: Eno-sofija Slavoljuba Jeremića

Slavoljub Jeremić u društvu studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu            Istorija vinogradarstva Smederevskog vinogorja vezana je za ime imperatora M.A. Probusa (III vek). Novija za dinastiju Obrenović, kada je knjaz Miloš na vinogradarskom potesu brdu Plavinac, od Tučina Muhameda kupio imanje od 36 hektara i sa zasadima vinove loze i podrumom utvrdio tokom treće decenije XIX veka. Knez Mihailo je podigao letnjikovac, a dvorski život mu podarili kraljevski par Milan i Natalija, potom Aleksandar i Draga Obrenović. Nekolicina vinarija nastavlja ovu istorijsku priču, proizvodeći vina vrhunskog kvaliteta, a među njima je i Vinarija „Jeremić“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZRENJANIN DOMAĆIN SLAVNIM VINARIMA

Pozvani ste na premijerni vinski spektaklBanatski festival vina biće održan 20. maja u Gradskoj bašti
U zrenjaninskoj Gradskoj bašti, verovatno najlepšem urbanom ambijentu u tom gradu, 20. maja biće održan četvrti Banatski festival vina. Događaj se po prvi put odvija u ovako elegantnom okruženju, u kome će svoja vina predstaviti više od 50 vinarija, a gosti će uživati i u vinima i u razgovorima sa ljudima koji su ih stvorili.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radaljac Company d. o. o.: Imidž izgrađen kvalitetom

Zorica Vasković            Jedan od pravih bisera na niski zanatskih proizvoda koji su Lozničani posvojili kao vrhunski proizvod je pekara, poslastičarnica, restoran „Perla“, Radaljac Company d. o. o., koja je kvalitetom svojih proizvoda postavila visoke standarde u ovoj delatnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

GRAŠAC - vino velikih potencijala ponosno nosi svoje ime

Igor Luković            Fruškogorsko vinogorje je najrazvijenije, ujedno i najstarije u Srbiji, sa prvim legalnim vinogradom na Šuljamačkoj glavici, danas obnovljenim, a koji je oko 280. godine zasadio rimski imperator Marcus Aurelius Probus, rođen u obližnjem selu Grgurevci, i kao „otac fruškogorskog vinogradarstva“ stekao pravo da jedna sorta vinove loze ponese njegovo ime. Fruška gora je postojbina brojih vrhunskih vina, i do sada najviše ocenjenog srpskog vina na Decanter (DWWA) 2022. u Londonu - platinastim priznanjem za Chardonnay barrique Omnibus Lector 2015 vinarije Erdevik. Za ovakav kvalitet zaslužni su i teroar, koji odlikuje veliki diverzitet mikrolokaliteta sa različitim podlogama (glina, šljunak, krečnjak...), te „anomalija“ u kojoj je severna strana planine toplija od južne (11,8°C naspram, 11,3°C). Razlog tome je Dunav, čija velika vodena masa greje njene padine, a blaga i spremna da prigrli sunce severna strana je ta koja ruši predrasude o fuškogorskim crvenim vinima, kao manje kvalitetnim od belih. Sve to pogoduje uzgoju odličnog grožđa i proizvodnju vanserijskih vina, među kojima se poslednjih godina izdvojio GRAŠAC.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Objedinjena vinska ponuda Udruženja Srem - Fruška gora

Slobodan Spasovski (u sredini) i Igor Luković (desno) u društvu porodice Bajilo            Svake godine Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisuje Konkurs za raspodelu podsticaja za unapređenje sistema kreiranja i prenosa znanja kroz razvoj tehničko-tehnoloških, primenjenih, razvojnih i inovativnih projekata u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Udruženje vinara i proizvođača grožđa sa oznakom geografskog porekla „Srem - Fruška gora“ osnovano 2015. godine sa ciljem održavanja kontinuiteta slavne vinogradarsko-vinske tradicije ovog podneblja, kao i njegovog unapređenja, pojavljuje se sa dva projekta: Promocijom autohtone sorte grožđa GRAŠAC i Razvojem turizma regiona Srem-Fruška gora, oba u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Temerinski kolač Sanje Trbojević

Sanja Trbojević            Mada su mnogi pokušavali, niko nikada do kraja nije otkrio metafiziku slatkiša, njihov uticaj na raspoloženje koje izaziva sjaj u očima i osmeh. Kažu da devet od deset ljudi priznaju da uživaju u konzumiranju poslastica, dok deseti uvek laže.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zoran Dragoljević Žorž: Obilazak Srbije sa čašom autohtonih srpskih vina

Zoran Dragoljević Žorž             Promocija vinskog turizma Republike Srbije obuhvaćena pilot projektom „Vinski putevi Šumadije i Pomoravlja“ sa vinskim turama radi planiranja i lakšeg kretanja turističkih grupa kroz vinske rejone Srbije, pokazala je prve pozitivne rezultate neophodnosti jedne ozbiljne inicijative i njenog impakta na razvoj turističko-vinske ponude. Sprovedena u rejonu Šumadije, ova ideja bi uskoro mogla da se preslika i na druge vinske rejone Centralne Srbije i Vojvodine radi upotpunjavanja turističko-vinske ponude Srbije, posetama vinarijama i degustacijama, uz obilazak sakralnih, kulturno-istorijskih spomenika, prirodnih atrakcija kraja u kojem se vinarije nalaze. Inicijator i realizator projekta „Vinski putevi Šumadije i Pomoravlja“ je WINE EXPERT Udruženje Centar za razvoj vinskog turizma, sa sedištem u Šumadiji, na čelu sa Zoranom Dragoljevićem Žoržom, kao predsednikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...