Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Svečanost na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu povodom slave Sveti Sava Gornjokarlovački

Sa svečanosti obeležavanja slave Univerziteta            Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu u sredu, 17.7.2024. godine održana je prigodna svečanost povodom slave Sveti Sava Gornjokarlovački.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ARCCHAD – Rešenja za male poljoprivrednike suočene sa izazovima klimatskih promena

Dana 1. juna 2024. godine započet je dvogodišnji projekat ARCCHAD uz saradnju dva mađarska i dva srpska partnera, podržan od strane Interreg IPA VI-A Mađarska-Srbija programa (2021-27).
Negativni efekti klimatskih promena posebno dolaze do izražaja kod malih poljoprivrednih proizvođača. Sve češći ekstremni vremenski događaji kao što su suše, poplave i toplotni talasi negativno utiču na njihovo poslovanje i efikasnost. Male farme igraju vitalnu ulogu u održavanju ruralnih područja sa obe strane mađarsko-srpske granice. Međutim, njihovi tradicionalni poljoprivredni metodi i operativne strategije više nisu efikasni, jer sada moraju da se suoče sa dodatnim faktorom negativnog uticaja klimatskih promena. Ovim farmama nedostaje tehnološko, tržišno i socijalno znanje za napredovanje. Prekogranične inicijative omogućavaju mapiranje i deljenje postojećeg znanja i iskustva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vratimo selo i poljoprivedu u “modu”

Predlog TopSrbije: Šumadijska šljiva jedan od brendova Srbije         Vreme je žetve, berbe i narodnih običaja. Ovo su idealne prilike da napravite odlične fotografije mobilnim telefonom, fotoaparatom, dronom... Agroklub deli 2.000 evra autorima najboljih fotografija!
         Više od 300 fotografija pristiglo je na RuralFoto - izbor najboljih ruralnih fotografija u 2024. godini. Pogledajte koje kadrove su do sad zabeležili čitaoci Agrokluba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Učešće JVP „Vode Vojvodine“ na Phy2Climate projektu

Inž. Olivera Gavrilović: Vode Vojvodine dobar domaćin učesnicima projekta iz celog sveta            Povodom projekta Phy2Climate - Rešenja za fitoremedijaciju i čistiju proizvodnju biogoriva sa zagađenih zemljišta širom sveta, finansiranog od strane Horizont 2020, od 05 do 07. juna održan je konzorcijum sastanak partnera projekta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

KITE DOO: Novi standardi nabavke mehanizacije

John Deere kombajni su i na ovogodišnjoj žetvi pokazali vrhunsku efikasnost            Zvanični početak žetve 2024 na vojvođanskim poljima obeležen je manifestacijom „Žetveni dan“ u Novom Miloševu u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) i ZZ „Miloševo“ iz Novog Miloševa. Učesnici ove tradicionalne manifestacije bili su i predstavnici kompanije KITE DOO, sektora Mehanizacija, KiTeh - KITE Tehnologije i Servisna služba održane 17. juna 2024. na poljima ZZ „Miloševo". Tom prilikom, na svom štandu delili su savete, sugestije i informacije povezane sa kompletnim prodajnim i uslužnim programom kompanije KITE DOO, kao i informacije o najpovoljnijim modelima finansiranja u saradnji sa partnerskim bankama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Žetveni dan 2024. u Novom Miloševu

Mr Jelena NestorovZadružni savez Vojvodine organizovao je u pondeljak, 17. juna, ovogodišnji „Žetveni dan“ u Novom Miloševu. Domaćin i suorganizator događaja je ZZ „Miloševo“ iz Novog Miloševa, a uorganizatori: su Privredna komora Vojvodinei KITE d.o.o. Novi Sad. Ovo je sedamnaesta godina od kada Zadružni savez Vojvodine obeležava početak žetve pšenice manifestacijom Žetveni dan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Razvojni fond Vojvodine: Izvori finasiranja u ruralnom turizmu

Goran Savić, direktor Razvojnog fonda Vojvodine            - Broj prisutnih govori koliko je ova tema interesantna i koliko su poljoprivrednici, preduzetnici, domaćini u Vojvodini zainteresovani da prošire svoje kapacitete i krenu u pravcu razvijenih zemalja - rekao je na početku izlaganja Goran Savić, direktor Razvojnog fonda AP Vojvodine, prvog dana Kongresa o ruralnom turizmu, u SB „Termal“ u Vrdniku, održanom 30. i 31. maja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Garancijski fond Vojvodine na Kongresu ruralnog turizma Vojvodine 2024

Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda APV            Specijalna bolnica „Termal“ Banja Vrdnik, bila je krajem maja domaćin Kongresa ruralnog turizma Vojvodine, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine (TOV) u saradnji sa Centrom za ruralni razvoj Vojvodine, i uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda AP Vojvodine i Razvojnog fonda AP Vojvodine, kao i SMARZER AoE.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dodela priznanja najboljima povodom 55 godina Prirodno-matematičkog fakulteta

Sa dodele priznanja najboljima povodom jubileja PMF-aNAJBOLJI STUDENTI koji su prethodnu školsku godinu završili sa ocenom 10
           
GALINA ĆURČIĆ - Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
            DUŠAN ŽIVKOVIĆ - Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine
            NATALIJA NIKOLIĆ - Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo - najbolji student za polje prirodno-matematičkih nauka Univerziteta u Novom Sadu
            NIKOLA VETNIĆ - Departman za matematiku i informatiku

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević: PMF - kuća nauke, znanja, pristojnosti i akademske izuzetnosti

Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević (desno) sa prof. emeritus Nedom Mimicom Dukić i prof. dr Srđanom Rončevićem            Prirodno-matematički fakultet Univerzitata u Novom Sadu, uz prisustvo brojnih zvanica, saradnika, predstavnika institucija i medija, 31. maja 2024. godine obeležio je 55 godišnjicu uspešnog rada. Prisutne je u prepunoj sali Rektorata UNS pozdravila prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, koja je poslednjih devet godina bila na čelu ove ustanove, i tom prilikom rekla:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Tijana Zeremski: Globalni pristup oporavka zagađenog zemljišta

Dr Tijana Zeremski         Zagađenost zemljišta opasnim i štetnim materijama i mogućnost primene energetskih biljaka kao metoda u procesu remedijacije, odnosno čišćenja, obnavljanja (rekultivaciju, revitalizaciju, regeneraciju) zagađenog lokaliteta, deo su istraživačkog  projekta Phy2Climate u trajanju od 4.5 godina, u kojem učestvuje 17 evropskih partnera (iz Nemačke, Austrije, Španije, Italije, Belgije) i jedan iz Argentine, dok su partneri iz Srbije Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, kao vodeće institucije i Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Snežana Maletić: Fitoremedijacija kontaminiranih zemljišta

Prof. dr Snežana Maletić             Prof. dr Snežana Maletić, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, u ulozi koordinatora srpskog tima na projektu EU Phy2Climate (Globalni pristup za osvajanje obradivog zemljišta kroz poboljšanu fitoremedijaciju u kombinaciji sa naprednom klimom za proizvodnju tečnog biogoriva i prijateljskim procesom topljenja bakra), od 5-7. juna našla se u timu domaćina konzorcijum sastanka partnera projekta, na kojem su razmenjena iskustva dosadašnjih istraživanja. U okviru skupa organizovan je obilazak oglednog polja u Srpskom Itebeju, kao i Otvoreni dan polja na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...