Mon01252021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Dr Nebojša Ilić: Uspešna saradnja Pokrajinske vlade i FINS-a obezbeđuje viši nivo kvaliteta rada

 Savremena oprema od neprocenjivog značaja za rad FINS-a            Dr Nebojša Ilić, v.d. direktor Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu (FINS), sa 13 godina iskustva u ovoj respektabilnoj ustanovi, od pre nekoliko meseca je na njenom čelu. Sa početkom Nove 2021. godine, zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, uspostavljena je nova laboratorija za GMO analize, a očekuje se i nabavka savremene opreme za utvrđivanje nivoa pesticida, mikrotoksina, etarskih ulja i drugih elemenata prisutnih u hrani za ljude i hrani za životinje, koja će dosadašnje analize vršene u ovoj ustanovi podići na kvalitativno viši nivo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prirodno i kulturno nasleđe u fokusu pilot projekta PRONACUL

Sa nedavne online konferencije u organizaciji novosadskog PMF-a            Članovi projektnog tima ispred Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu u petak, 15. januara 2021. godine u 12.00h organizovali su pres konferenciju putem ZOOM platforme. Odazvale su se brojne medijske kuće i novinari koji prate rad Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Predstavljeni su primeri dobre prakse poput: Vinarije Acuminicum, Muzeja pčelarstva i vinarija Živanović, Perkov salaš, Vinarija Erdevik, Etno kuća u Maradiku, Manastir Krušedol, SRP Zasavica i Ekološki centar Radulovački.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Intenzivirati privrednu saradnju AP Vojvodine i Aleksandrije

Dr Nenad Ivanišević (desno), Boško Vučurević i NJ.E. Amr Alguvejli            Privredna komore Vojvodine organizovala je u sredu, 20. januara, onlajn konferenciju sa ciljem da se unapredi i proširi saradnja između AP Vojvodine i Guvernata Aleksandrija u Arapskoj Republici Egiptu. Tome doprinosi činjenica da dve republike, Srbija i Egipat, već više od stotinu godina imaju dobru saradnju na mnogim poljima - u privredi, poljoprivredi i turizmu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Privredna komora Vojvodine i Aleksandrije unapređuju saradnju

Obraćanje zvaničnika na KZN u Privrednoj komori Vojvodine            Obraćajući se u sredu, 20. januara, u Privrednoj komori Vojvodine, na onlajn konferenciji komora Vojvodine i Aleksandrije, predsednik PKV Boško Vučurević istakao je da je ovaj egipatski grad jedan od najvećih trgovačkih centara u ovoj afričkoj zemlji i izuzetno značajan za našu privredu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vreme nepoznatih izazova

Elizabeta i Mihailo Berček            Zadatak sumiranja rezultata na kraju ove turbulentne Covid-godine nije jednostavan. Ostvareni, realni, oni kojima se pojedinci i kolektivi mogu pohvaliti, a koje revija TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE u svom novogodišnjem broju izdvaja kao uzorne, one koje su i u specifičnim situacijama uspeli da opstanu, i odu korak napred.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Institut za standardizaciju Srbije - centar nacionalne standardizacije

Ekipa Instituta za standardizaciju Srbije            Institut za standardizaciju Srbije (ISS) je jedino nacionalno telo za standardizaciju u Republici Srbiji. Delatnost ISS-a obuhvata sve aktivnosti u vezi sa donošenjem srpskih standarda i srodnih dokumenata, kao i ostale poslove koji su povezani sa standardima i standardizacijom, informisanjem o standardima, sertifikacijom sistema menadžmenta, edukacijom u oblasti standardizacije, tumačenjem standarda i pružanjem stručne pomoći za primenu srpskih standarda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Marijana Carić: Dve decenije Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu

Prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija            Univerzitet Privredna akademija u Novom Sadu 2020. godine slavi 20 godina postojanja i uspešnog rasta i razvoja u svakom pogledu,  pre svega u cilju podizanja kvaliteta svoje osnovne delatnosti, obrazovnog procesa. Tim povodom, za portal www.topsrbija.com, govorila je prod. dr Marijana Carić, predsednica saveta Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završna manifestacija Dani informatike u školama Vojvodine 2020

Uspešno održana online konferencije na Univerzitetu Privredna akademija            Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 23.12.20120. godine online je održana završna svečanost projekta „Dani informatike u školama Vojvodine 2020“  putem aplikacije Zoom. Na završnoj svečanosti proglašene su najuspešnije škole i učenici koji su učestvovali na takmičenju. Za najbolju školu u promociji i primeni informacione tehnologije proglašena je OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Sombora kojoj je pripala i  prestižna nagrada, plaketa „Prof. dr Stjepan Han“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Departman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a započeo eru veštačke inteligencije

Prof. dr Nataša Krejić            Godinama unazad Prirodno-matematički fakultet (PMF) slovi za najangažovaniji fakultet Novosadskog univerziteta na polju naučno-istraživačkih aktivnosti. U nacionalnim i međunarodnim projektima uključeno je više od 250 doktora nauka i oko 100 mlađih istraživača sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, Departmana za biologiju i ekologiju, Departmana za fiziku, Departmana za matematiku i informatiku i Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma na Fruškoj gori - PRONACUL

Pronacul NS tim             Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima (akronim: PRONACUL) realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (četiri EU države: Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke i dve IPA programske države: Bosne i Hercegovine i Srbije). Vodeća institucija na projektu je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije a rukovodilac projekta je Andraž Malovrh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi Žan Mone modul na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu

Sa konferencije za medije            Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, 09.12.2020. godine održana je konferencija za medije povodom početka realizacije novog Žan Mone modula sa temom „Primena vrednosti Evropske unije u politikama država kandidata“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Eror: Ponosan treba da je svako ko se bavi poljoprivredom

Goran Eror            Da li je reč o izuzetku ili mladom čoveku kojeg je Bog pogledao i pomogao mu da ispolji različite sposobnosti?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com