Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Svečanom akademijom obeleženo 50 godina Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo

Prof. dr Neda Mimica-Dukić pozdravila je gosteStudentskom himnom, Gaudeamus igitur, hora KUD “Svetozar Marković”, u petak 14. septembra,u Amfiteatru “Mihajlo Pupin” u zgradi PMF-a,započeta je Svečana akademija povodom obeležavanja 50 godina Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Ugledne goste, pozdravio je direktor Departmana prof. dr Lazar Lazić, koji je između ostalog rekao da je „najlepša stvar na svetu rad udružen s ljubavlju“ i da je lično počastvovan što obavlja ovu dužnost u vreme kada se na bogatom nasleđu pedesetogodišnjeg rada grade sve bolji uslovi, i za školovanje novih naraštaja i za rad profesora i istraživača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof . dr Miroslav Vesković: DGHT izrastao u instituciju

Prof. dr Miroslav VeskovićPovodom proslave 50 godina ustanovljenja Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo (DGHT) u Amfiteatru „Mihajlo Pupin“ na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu,  u petak, 14. septembra 2012. godine, prisutnima se obratio i rektor Novosadskog univerziteta prof. dr Miroslav Vesković i tom prilikom rekao sledeće:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Lazar Lazić: Na bogatom nasleđu gradimo budućnost

Prof. dr Lazar LazićPovodom 50 godina postojanja Departmana za  za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, direktor prof. dr Lazar Lazić je rekao:
-Dve stvari treba da naučimo iz istorije – prvo, da nismo superiorni nad našim precima; drugo, da smo sramotno inferiorni, ako nismo daleko odmakli od njih. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u 2012. slavi značajan jubilej – 50 godina postojanja. Time se obeležava pet decenija razvijanja studijskih programa i obrazovanja studenata, naučnih dostignuća i stremljenja, širenja znanja, saradnje sa privredom, a sve na dobrobit društva u celini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a prati svoju viziju

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, 14. septembra 2012. godine, Svečanom akademijom obeležava izuzetan jubilej - pola veka od osnivanja! Tim povodom smo razgovarali sa direktorom Departmana prof. dr Lazarom Lazićem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kazanjski sajam poziva privrednike iz Srbije na Povolški agrarni forum

Predstavnici iz agrarnog i privrednog sektora Srbije dobili su poziv da učestvuju na prestižnom Kazanskom poljoprivrednom sajmu – Povolški agrarni forum, koji će se održati u gradu Kazanj, u Tatarstanu od 24. do 26. oktobra 2012. godine. Sajam je međunarodnog karaktera i poznat je po velikom broju renomiranih učesnika iz Rusije i inostranstva.  
Poziv je lično uputio generalni direktor Sajma, L.L. Semonov (Л.Л. Семёнов), direktorki Asocijacije privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ u Srbiji, Marianni Viktorovnoj Mladenović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

APMSB Rusija iz Srbije gradi most saradnje između dve zemlje

Sajam u kazanju, nova šansa srpskih firmi za nove poslovePočetkom avgusta, na ime direktorke Asocijacije privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ u Srbiji, Marianni Viktorovnoj Mladenović, stigao je poziv od generalnog direktora Kazanskog poljoprivrednog sajma, gospodina, Л.Л. Семёнов-a za učešće srpskih firmi na „Povolškom agrarnom forumu“.
Sajam, koji se organizuje od 24. do 26. oktobra 2012. godine, pruža mogućnost poljoprivrednim kompanijama i preduzećima iz Srbije za zajedničko predstavljenje,  priliku da se u toku rada Foruma susretnu sa najperspektivnijim klijentima i kupcima, i promovišu svoju kompaniju na tržištu Tatarstana u skladu sa sopstvenim interesima: od neposrednje prodaje do dugoročnog razvitka, od istraživanja tržišta do stvaranja baze potencijalnih klijenata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pola veka Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu

Profesori redovno prate i podržavaju sve aktivnosti studenataSvečanom Akademijom 14. septembra, u 11.00 časova u Amfiteatru "Mihajlo Pupin", Trg Dositeja Obradovića 4, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu,  obeležiće 50 godina od osnivanja.   

Sve je počelo 1946. godine, na novootvorenoj Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, od kada profesor Branislav Bukurov počinje drži kurs iz geografije koji je u jesen iste godine prerastao u dvogodišnje školovanje na formiranoj Katedri za geografiju i istoriju. Kada je 1961. godine Viša pedagoška škola ukinuta, ukinuta je i pomenuta Katedra, a nastava iz geografije se izvodila na Grupi za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Naredne, 1962. godine, profesor Bukurov osnovao je Katedru za geografiju na Filozofskom fakultetu i s obzirom na činjenicu da se Katedra za geografiju prvi put pojavila kao samostalni subjekt i to na jednoj visokoobrazovnoj i naučnoj instituciji, početak razvoja današnjeg Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo beleži se upravo od te godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novosadska Energomontaža odradila lavovski deo posla na izgradnji hotela Premier Aqua

Darko MajstorovićFirma „Energomontaža“ iz Novog Sada je na otvaranju lux hotela „Premier Aqua“ u Vrdniku više puta pomenuta kao vrlo zaslužna što je lavovski deo posla oko ovog grandioznog hotela sa pet zvezdica završen na vreme. Njenog vlasnika, Darka Majstorovića, zamolili smo da nam nešto više kaže o komleksnosti radova na instaliranju termalne vode i brojnih drugih radova na pomenutom objektu.

-Moja firma je izvela radove na grejanju, klimatizaciji, snabdevanju termalnom vodom, vešeraju, hidrantima za gašenje, vodovodu, kanalizaciji i svim sanitarijama i pratećim sadržajima u hotelu i oko njega.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Dušan Borojević: Srbija ima stručnjake svetskog potencijala

Prof. dr Dušan BorojevićPetnaesta Svetska međunarodna konferencija i izložba iz oblasti elektroenergetike – EPE-PEMC 2012., otovorena je u ponedeljak 4. septembra i trajaće naredna dva dana u Master kongresnom centru Novosadskog sajma. Najveću svetsku međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom 15. International Power Electronics and Motion Control Conference and Exposition koja je ikada održana u Srbiji i regionu Jugoistočnog Balkana, organizovali su Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i EPE-PEMC Savet iz Budimpešte, kao i EPE Asocijacija iz Brisela i IEEE-PELS udruženje iz SAD, a pokrovitelji su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku. Prisustvuju jojpredstavnici iz 55 država sa svih pet kontinenata, vrhunske stručnjaci, univerzitetski profesori, predavači, istraživači, ali i ljude iz sveta industrije, privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Vladimir Katić: FTN potvrđuje svetsku reputaciju

Prof. dr Vladimir KatićFakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu organizuje u periodu od 4-6. septembra 2012. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma 15. Međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom InternationalPowerElectronicsandMotionControlConferenceandExposition, koji će okupiti trenutno najveća imena u svetu u ovoj oblasti. Tim povodom razgovarali smo sa prodekanom za finansije FTN-a prof. dr VladimiromKatićem, predsedavajućim Konferencije, koji je izjavio:
-Glavna tema ove konferencije je oblast elektroenergetike, a konkretno to je oblast energetske elektronike i regulisanih ili upravljanih elektromotornih pogona. U tu oblast, u nekom širem smislu, spadaju i domeni efikasnog korišćenja električne energije, dakle, sve one situacije kada je potrebno procesuirati i na odgovarajući način obraditi električnu energiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

FTN organizator Svetske konferencije u oblasti elektroenergetike u Novom Sadu

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i EPE-PEMC Savet iz Budimpešte, kao i EPE Asocijacija iz Brisela i IEEE-PELS udruženje iz SAD, organizuju u periodu od 4-6. septembra 2012. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma 15. Međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom InternationalPowerElectronicsandMotionControlConferenceandExposition. Pokrovitelji ove, svetski značajne manifestcije su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Repoblike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Najevropljanin izgradio arhitektonsku lepoticu Novog Sada

Prof. dr Marko Carić„Najevropljanin DOO Novi Sad“, građevinska kompanija, proslavila je u petak 03. avgusta 2012. Godine, prvu godišnjicu svog uspešnog poslovanja, koju je krunisala otvaranjem stambenog kompleksa u naselju Telep u Novom Sadu.
Prva godišnjica kompanije „Najevropljanin“ obeležena je i svečanim otvaranjem stambenog kompleksa u društvu prijatelja firme, vlasnika stanova i ljudi koji su doprineli da ona bude arhitektonska lepotica naselja Telep i udobno mesto za život njenih stanara. Stambeni kompleks svečano je otvorio direktor JP „Urbanizam“ Zavoda za urbanizam dr. Aleksandar Jevtić, tradicionalnim presecanjem vrpce.
Građevinsko preduzeće „Najevropljanin“ je ovim stambenim kompleksom pomerilo standarde komfornog stanovanja u prostor gde uživanje u svakodnevnom životu, privatnost i potreba za lepim imaju apsolutna prava u svakom detalju enterijera i brižljivo osmišljenog i uređenog okruženja. Kompleks je u blizini Dunava, nedaleko od centra grada, a dovoljno daleko od gradske vreve i saobraćajne gužve. Na placu se nalaze stambena zgrada i teniski tereni sa svlačionicama. Podloga na teniskim terenima je tipa „Nova Cushion“, kakva se koristi za profesionalne teniske terene na kojima se održava većina teniskih turnira. Ovi teniski tereni biće dostupni kako stanarima zgrade, tako i svim ostalm zainteresovanim korisnicima. Zgrada je izgrađena u roku od samo godinu dana zahvaljujući odličnim izvođačima radova, projektantima, nadzoru i ostalim saradnicima na ovom projektu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...