Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back PRIVREDA

Privreda

Prof. dr Dragoslav Milisavljević, velikan srpskog vinogradarstva

Spomen bista prof. dr Dragoslavu MilisavljevićuDrugog novembra 2102. godine u Sremskim Karlovcima, otvoren je renovirani podrum Departmana za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima i tom prilikom otkrivena spomen bista osnivaču i prvom direktoru ove ustanove prof. dr Dragoslavu Milisavljeviću. O životu i radu ovog srpskog velikana, govorio je, takođe jedan velikan, prof. dr Vladimir Kovač.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Otvoren renovirani podrum Departmana za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

Brojne zvanice uveličale su otvaranje renoviranog podruma Departmana u Sremskim KarlovcimaDrugog novembra 2012. godine upriličena je prigodna svečanost otvoranja renoviranog vinskog podruma Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu u Sremskim Karlovcima i otkrivena postavljena spomen ploča osnivaču i prvom direktoru dr Dragoslavu Milisavljeviću. Ovu ustanovu rešenjem predsedništva i glavnog odbora Narodne skupštine AP Vojvodine 1947. godine osnovao je Pokrajinski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sedištem u Sremskim Karlovcima. Posle nekoliko decenija, tokom kojih je Institut manjao naziv i delatnost 10. jula 1971. godine je pripojen Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. On je 18. oktobra 2006. godine preimenovan u Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitetkturu, a na njegovom čelu je prof. dr Zoran Keserović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Imelda Monarov Čuljak: Sajam turizma motor razvoja turističke privrede

Imelda Monarov ČiljakKada se završi jedan od sajmova iz bogatog repertoara Novosadskog sajma, obično se kaže da već od sutra počinju pripreme za sledeći. Oni koji nisu mnogo upućeni u aktivnosti timova ljudi na pripremi sajamskih manifestacija, možda misle da je to samo izreka, međutim, novinari koji iole prate aktivnosti oko organizacije sajmova, znaju da je zaista započinje jedan višemesečni, kontinuiran timski rad na animiranju manifestacija i održavanja kontakata sa potencijalnim učesnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miroslav Vasin: Seoske žene su srce svih manifestacija

Miroslav VasinPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, uzeo je aktivno učešće u obeležavanju značajnih nagrada, a time i priznanja, koje je opština Ruma dobila tokom ove, 2012. godine. Jedna nagrada dodeljena je Turističkoj organizaciji Ruma na Sajmu turizma 2012. na Novosadskom sajmu za organizaciju Rum festa, a druga na Roglju, koji je sredinom oktobra po četvrti put održan na novosadskom SPENS-u, gde je Zlatnom plaketom za negovanje ženskog stvaralaštva nagrađena Turistička agencija “Panonija turs” iz Rume.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi Sad iz ptičje perspektive

Slavica LikićŠtand grada Novog Sada, na nedavno održanom Međunarodnom sajmu InvestExpo na Novosadskom sajmu, bio je jedan od najzanimljivijih. Zato niko ko je ušao u halu Master centra nije odoleo da se ovim prostorom prošeta?! A ja nisam odloleo da napravim priču o ovom izuzetnom i zanimljivom projektu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Živorad Smiljanić: Apatin, opština budućnosti

Dr Živorad SmiljanićApatin, Banja Junaković, naseljena mesta ove opštine, u nekom minulom periodu, danas, sutra. Na ovu temu razgovarali smo sa predsednikom opštine Apatin, doktorom Živoradom Žikom Smiljanićem. Razloga za ovaj intervju je više, ali „najjači“, nedavno zvanično potvrđeni na Sajmu InvestExpo u Novom Sadu, je priznanje “Zlatni ključ” uručeno dr Živoradu Smiljaniću, predsedniku opštine Apatin, za razvoj lokalne samopurave. U obrazloženju je rečeno da je predsednik  opštine Apatin dr Živorad Smiljanić od ovog grada na Dunavu napravio jednu od najperspektivnijih lokalnih samouprava u Srbiji koja sa pravom nosi titulu „opština budućnosti“. Uz to, gospodin Smiljanić je istaknuti javni i politički radnik u našoj zemlji i regionu, čovek koji je iz ničega napravio srpski brend Banju Junaković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Banatska lenija, primer kako da radi moderna Vojvodina

Štand Banatske lenije na Danima ludaje u KikindiU vreme kikindskog festivala u čast bundeve, koja se samo u ovom kraju Banata naziva ludajom, u okviru Ulice preduzetnika, pažnju nam je privukao štand koji je zauzeo najveću površinu, a raznovrsni proizvodi u svim bojama jednostavno su mamili mirisima, svežih šarenih plodova sa njiva, bašta, voćnjaka... Bio je to štand Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Banatska lenija“ osnovanog 2003. godine, u nameri da okupi i organizuje poljoprivrednike sa teritorije kikindske opštine. Nazvano je jedinstvenim i originalnim imenom LENIJA, što je stari naziv za poljski put kroz njivu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Maja Turković: Šansa srpske privrede u obnovljivim izvorima energije

Maja TurkovićSa Majom Turković iz kompanije „Energowind“ i predstavnicom Udruženja za energiju vetra-SEWEA (Srpsko udruženje za energiju vetra), sreli smo se u Vrbasu, prilikom otvaranja bioenergane Kompanije “Mirotin” i tu priliku iskoristili za razgovor na sve aktuelniju temu – obnovljivi izvori energije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milan Janković: Nedostatak kvalitetne radne snage najveći problem Srbije

Milan JankovićIzuzetno zapaženo izlaganje na Dunavskom biznis forumu u Novom Sadu, imao je predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković. On se u diskusiji opredelio za komentar nekoliko segmenata, da se ne bi ponavljao, jer se dobro zna gde smo u regionalnoj saradnji. i znamo gde se nalazimo u regionalanoj saradnji.

-Oslanjajući se na regionalne politike, stvaranje zona slobodne trgovine, i na saradnju u regionu, svi delimo isti cilj: a to je da stvorimo bolje uslove za investitore, nova radna mesta i rast, da doprinesemo poboljšanju kvaliteta života i standarda svih građana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nacionalna konferencija o agrobiznisu: Bolje korišćenje resursa promeniće ekonomsku sliku Srbije

Četvrta Nacionalna konferencija o agrobiznisu pod nazivom „Obnovljivi izvori energije i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Srbiji“, koju je organizovalo Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, uz podršku Privredne komore Srbije, Victoria grupe, Jti, Almeksa i Valjevske pivare, održana je u Privrednoj komori Srbije.
Pozdravljajući prisutne, predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu Dušan Petrović je ukazao na izuzetne potencijale koje Srbija ima, precizirajući da je naš kapacitet samo u eksploataciji šumskih ostataka za zamenu energetskih potencijala u vrednosti od milion tona nafte, i još toliko kada je reč o eksploataciji ostataka iz poljoprivredne proizvodnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miroslav Vasin: Vojvodina najperspektivniji ekonomski region u Republici Srbiji

Miroslav Vasin-Privreda Srbije i privreda Vojvodine suočene su sa svim onim problemima kao i sve privrede svake zemlje bilo da su u pitanju članice EU ili one koje su kandidati za članstvo. U ovim turbulentnim vremenima, kada problemi ponekad nadilaze domene nacionalnih ekonomija, Vojvodina kao regionalna ekonomija u okviru ukupne ekonomije Republike Srbije, suočava se istovetnim problemima kao i u ostalim evropskim regijama. Vojvodinu kao evropsku regiju ističemo sa ponosom. Kada govorimo o intencijama u privredi Vojvodine, moramo poći od osnovnih ciljeva, pravaca i želja da ovladamo evropskim iskustvima, da ovladamo evropskim načinom ponašanja u oblasti privrede i prvenstveno da ovladamo evropskim sertifikatima i evropskim standardima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dunavski biznis forum začinile nagrade

Miroslav Vasin uručio je nagradu Milanu JankovićuPokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu i novosadska agencija „Media invent“ su Prvi Dunavski biznis forum začinili na najlepši mogući način dodelom priznanja pojedincima i  gradovima koji su na tom planu već ostvarili zapažene rezultate. U pitanju su bile dve vrste priznanja.
 Prvo priznanje je „Dunavska statua“, umetnički rad Milivoja Unkovića, koji trenutno živi i stvara u Nemačkoj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...