Mon06052023

Poslednja izmena:10:30:24 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Saveta Bikić: Budućnost srpske gastronomije u sigurnim rukama

Saveta Bikić         Od 19. do 22. februara, na obalama Jadranskog mora, u Riminiju, održano je i prestižno kulinarsko takmičenje Global Chefs Challenge - Evropsko regionalno polufinale „Velika nagrada Evrope 2023“. Global Chefs Challenge je takmičenje u organizaciji Svetske kulinarske organizacije (World Chefs)., gde se sastaju najbolji kuvari nacionalnih timova da se takmiče u četiri kategorije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milana Čugalj: Prva pa zlatna

Milana Čugalj            Kada neko jelo dosegne vrhunac, ili čak nadraste kategorije dobrog ukusa i mirisa, i ako pri tom ovlada drugim čulima, neosporno govorimo o umetnosti. Studenti gastronomije, budući Chef-ovi, menadžeri, preduzetnici, osim teorijskog, tokom četvorogodišnjih redovnih studija, stiču praktična znanja kroz praksu u kuhinjama hotela, restorana u zemlji i van nje. Na brojnim takmičenjima na kojima učestvuju, prave iskorake u zadovoljavanju svih čula, materijalizujući svoje fantazije stvarajući jedinstvene kreacije svojstvene umetnicima. Milana Čugalj, student četvrte godine gastronomije Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), Univerziteta Novi Sad, sa XII International Culinary Competition of Southern Europe, održanog od 17. do 20. februara 2023. godine, pod pokroviteljstvom Svetske kulnarske asocijacije (WACS) i Nacionanog udruženja kuvara iz Grčke. u Solunu, u konkurenciji od 540 učesnika iz 22 zemlje, vratila se sa dva odličja: zlatnom medaljom u kategoriji - restoranski desert i bronzanom u kategoriji - jelo od peradi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zapažen nastup Privredne komore Vojvodine sa privrednicima iz Republike Srbije na Sajmu hrane i pića u Londonu

Predsednik PKV Boško Vučurević i razgovoru sa ambasadorkom Srbije u Velikoj Britaniji NJ.E. Aleksandrom Joksimović            Privredna komora Vojvodine okupila je predstavnike proizvođača hrane i pića iz Republike Srbije koji se zajedno predstavljaju na jednoj od najznačajnijih svetskih sajamskih manifestacija u sektoru proizvodnje hrane i pića. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, sa sekretarima Udruženja  industrije i poljoprivrede Zoranom Trpovskim i Mladenom Petkovićem, boravi u Londonu i zajedno sa našim proizvođačima na štandu Privredne komore Vojvodine i Britansko-srpske privredne komore predstavlja  ono što naši proizvođači i privreda  mogu da ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nikolina Grahovac: Put od hiljadu milja počinje jednim korakom

Nikolina Grahovac            Korak. Korak. Korak. Dokoračala sam danas ovde pred vas da vam ispričam jednu priču. Priču od hiljadu milja. I da vam postavim jedno bitno pitanje o putu kojim koračamo. Putu kojim hodamo, vi i ja. Život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ZZ Mrkšićevi salaši: Visok kvalitet domaćih proizvoda gradi poverenje potrošača

Vojislav Mrkšić            Kraj XX i početak XXI veka obeležila je ekspanzija aktivnosti vezanih za razvoj i širenje zadružnog sektora, kao jednog od najoptimalnijeg oblika privrednog udruživanja, odnosno organizovanja. Zato je poseta Ariel Enrike Guarko, predsednika Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP) našoj zemlji izazvala veliko interesovanje. Finale njegove posete Srbiji, obeležio je obilazak ZZ „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja, jedne od najsavremenijih kako u Vojvodini, tako i regionu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radovan Bokić: ZZ Agro-Klek se oslanja na sopstvene snage

Radovan Bokić            Ariel Enriko Guarko iz Argentine, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), sa sedištem u Briselu, svoju kratku posetu našoj zemlji, dajući na taj način podršku zadružnom sektoru i unapređenju srpskog zadrugarstva, krunisao je posetom nekolicini uspešnih zemljoradničkih zadruga. Jedna od dve zadruga kojuu je predsednik Međunarodnog zadružnog saveza posetio bila je Zemljoradnička zadruga „Agro-Klek“ iz Kleka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Okrugli sto: Otpadna ulja - sirovine ili otpad

Sa okruglog stola u Privrednoj komori Vojvodine            Okrugli sto na aktuelnu temu o kojoj se još uvek nedovoljno priča - „Otpadna ulja - sirovina ili otpad“ održan je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u četvrtak, 16.03.2023. godine, kao jedan od važnih koraka u tretmanu opasnog materijala na adekvatan način i sprečavanja zloupotrebe istog.
            Životna sredina nije obaveza već potreba - moglo se čuti od učesnika skupa, koje je pozdravio Boško Vučurević, direktor PKV i između ostalog istakao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ariel Enriko Guarko: Zadrugarstvo je put do prosperiteta

Ariel Enriko Guarko u poseti ZZ AgroKlek u Kleku            Nakon susreta sa nadležnim ministarstvima i međunarodne konferencije „Budućnost je u zadrugarstvu“ u Palati Srbije, Ariel Enriko Guarko iz Argentine, predsednik Međunarodnog zadružnog saveza (ICA COOP), za vreme svoje kratke posete Republici Srbiji sredinom marta, krenuo je na teren obilazeći nekolicinu uspešnih zemljoradničkih zadruga, prvo u centralnoj Srbiji: „Morava“ iz Gorobilja, „Naši voćari“ iz Milićevog sela i „Pčelari nektar 031“ iz Arilja, potom i Vojvodini: „AgroKlek“ iz Kleka i „Mrkšićevi salaši“ iz Srpskog Itebeja. Predstavnici zadružnih saveza Srbije i Vojvodine uvaženom gostu su se predstavili dobrim rezultatima i primerima dobre prakse, i želeli da čuju što više utisaka koje je poneo iz naše zemlje, da podeli sa njima neke sugestije na osnovu prebogatog iskustva stečenom širom sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Udruženje ugostitelja Vojvodine: Konstruktivno-pragmatičan pristup stvaranja novih kadrova

Sa promocije na Sajmu turizma u Beogradu            Udruženje ugostitelja Vojvodine (www.vojvodina.top) registrovano 02. decembra 2022. godine, sa novim modelom turističko-ugostiteljskog koncepta obuke i edukacije budućih kuvara i konobara, ugostiteljskih radnika uopšte, sa široko postavljenim ciljevima da na odgovoran i stručan način reši probleme u deficitarnoj profesiji i podigne nivo postojeće usluge, i zadatkom da svojim članovima pruži smernice i olakša poslovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ivana Popović: Osnaživanje žena je interes razvoja savremenog društva

Ivana Popović sa Mirjanom Hemun (levo) i Goranom Vukas            Ravnopravnost žena sa fokusom na ekonomski i socijalni status, bila je tema skupa ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održanog u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i Novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta.
            Otvorena su brojna pitanja, bilo je i predloga o načinima njihovog rešavanja, a razgovor, pre svega na skupovima, susretima, konferencijama, način su da se dopre do svih onih, koji bi mogli da pomognu u izmeni duboko uvrežene svesti o ženama kroz istoriju, oslobađanja predrasuda kroz brojne pozitivne primere iz prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Žene su garant opstanka srpskog sela

Sa konferencije za medije u privrednoj komori Vojvodine            Tematski skup ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održan u Privrednoj komori Vojvodine, u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta, otvorio je brojna pitanja i njhovog rešavanja kroz pozitivne primere iz prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF gastronomima medalje na prestižnim međunarodnim takmičenjima

PMF ekipa u Solunu    Studenti gastronomije osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju u periodu od 17. do 20. februara, učestvovali su na međunarodnom klinarskom takmičenju International Culinary Competition of Southern Europe u Solunu. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Svetske kulinarske asocijacie (WACS) i Nacionalnog udruženja kuvara iz Grčke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...