Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA

Privreda

PMF najavljuje dva naučno-popularna događaja u organizaciji Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo

Pozvani ste            Naučno-popularno predavanje dr Milana Bradićau KS Svilara (sreda, 17.4.2024. od 18h), pod nazivom „Razmišljanje van tanjira"pedstavljaanalizuistina, mitova i alternativnih pogleda na zamene za meso. Fokusira se na tri ključna aspekta: ekologiju, zdravlje i etiku. Ovo predavanje poziva na razmišljanje o našem odnosu prema hrani i istražuje kako odluke o ishrani utiču na planetu i naše zdravlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Inovacije u pripremi vode za piće: bifunkcionalni nanokompozitni filter za uklanjanje arsena

Na slici (s leva na desno): dr Tajana Simetić, Mast. analit. zašt. živ. sred. Jovana Jokić Govedarica, dr Srđan Rončević, dr Maja Vujić, Mast. hem. Đorđe Pejin, dr Jasmina Agbaba, Mast hem. Jovana Pešić, dr Malcolm Watson, dr Jasmina Nikić            Projekat NanoCompAs (Scale up of bifunctional Fe-Mn binary oxide nanocomposite filter media: an innovative approach for water purification), finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede, realizuje desetočlani naučni tim sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu (UNSPMF), koji je nosilac projekta i sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu (IMSI).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prezentacija i putovanje kroz Mišelinovu istoriju restorana LE CERF u Privrednoj komori Vojvodine

Detalj sa konferencije            Konferencija ppod radnim nazivom „Prezentacija i putovanje kroz Mišelin istoriju restorana „Le cerf“ u cilju pružanja podrške Vojvodini na putu do Mišelin prepoznatljivosti, održana je u četvrtak, 11. aprila 2024. godine u Privrednoj komori Vojvodine, u organizaciji Udruženja usluga PKV.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mr Jelena Nestorov: Ovladavanje mehanizmom tržišta poljoprivrednih proizvoda - potreba i nužnost

Mr Jelena Nestorov, predsednica Privredne komore Vojvodine            Sistemskim pristupom uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda nameće se potreba da se najšira poljoprivredna javnost uključi u ovaj projekat. Da bi taj cilj bio realizovan, neophodna su elementarna predznanja o tržištima i berzama kao organizatorima tržišta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Nedeljko Tica: Sve što treba znati o berzi

Prof. dr Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu            - Poljoprivredni fakultet je sa velikim zadovoljstvom prihvatio ideju Privredne komore Vojvodine (PKV), Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV) i Produketne berze da zajednički organizujemo kurs kojim ćemo polaznicima omogućiti da steknu osnovna znanja vezana za trgovanje na berzama poljoprivrednim proizvodima - istakao je prof dr. Nedeljko Tica, dekan Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i nastavio:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Boško Vučurević: Obuka poljoprivrednih proizvođača za trgovanje na berzi

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine            „Obuka za trgovanje na berzi - upravljanje tržišnim rizicima", organizovana u saradnji Privredne komore Vojvodine (PKV) sa Produktnom berzom Novi Sad, Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Novom Sadu i Zadružnim savezom Vojvodine (ZSV), 11. aprila, imala je za cilj da privuče što više poljoprivrednih proizvođača radi sticanja osnovnih znanja vezanih za trgovanje na berzama poljoprivrednih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Nenad Ivanišević: Politika razvoja turizma i državnih institucija

Dr Nenad Ivanišević najavio dalju podršku turističkoj privredi            Da je razvoj turističke privrede deo opšte državne politike i politike društvenog razvoja u celini, potvrdilo je prisustvo dr Nenada Ivaniševića na Konferenciji Udruženja turisitčkih novinara Vojvodine, koje je pod nazivom „Kreativno turističko novinarstvo Vojvodine - turizam i mi",  održano u Info centru Turističke organizacije Vojvodine.
            Treba podsetiti, da je dr Nenad Ivanišević obnovio znak „Najbolji iz Vojvodine“ kojim je trasiran put vraćanja turističkog patriotizma i razlog da „budemo ponosni na naše, lokalne proizvode, a ne da gledamo u tuđa dvorišta i divimo se nečemu što je preko granice“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

TOURCOMSERBIA PROJEKAT

Zajednički snimak učesnika na projektu            TOURCOMSERBIA projekat, finansiran od Fonda za nauku, ulazi u svoju završnu fazu realizacije. Projekat je započeo u januaru 2022., a završetak je planiran krajem 2024. godine. Projekat je rezultat saradnje Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je nosilac projekta i Univerziteta Singidunum.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zadružni savez Vojvodine u funkciji zemljoradničkih zadruga i zadrugara

Obraćanje mr Jelene Nestorov na skupu u Martonošu            Suočavajući se sa vremenskim, ekonomsko političkim i drugim izazovima koje današnje vreme nameće, Zadružni savez Vojvodine (ZSV), pokušava da svoju aktivnost, shodno svojoj ulozi, usmeri na njihovo rešavanje. Dijapazon ZSV obuhvata širok spektar rada, od predstavljanja i zastupanja interesa svojih članica pred državnim organima i raznim organizacijama, pružanja savetodavne pomoći članicama Saveza i budućim zadrugarima koji žele da osnuju zadrugu, zaštite uloge interesa i unapređenja zadružnog pokreta, podsticanja razvoja zadrugarstva i unapređenja imidža pokreta, informisanja šire javnosti, razvoja međuzadružne saradnje i poslovnog povezivanja zadruga i drugih privrednih subjekata, ulogu organizatora savetovanja, konferencija, edukativnih skupova, učešće na sajmovima i drugim manifestacijama radi širenja znanja o zadružnom sektoru, pozicioniranja zadruga u svim segmentima privrede i društva. Sveobuhvatnost delovanja ZSV determinisana je i situacijom na terenu, i opštim uslovima poslovanja, u smislu konstruktivnih reakcija i konkretnih rešenja za njihovo prevazilaženje. A takvih imperativa je na pretek.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Srđan Milošević: Gastro turizam u funkciji razvoja destinacije

Prof. dr Srđan Milošević            Savremen koncept edukativno-poslovnog Gourmet Centra u Banji Vrdnik, u sastavu Univerziteta Educons, Sremska Kamenica, povezivanjem prirodnih resursa, lokalne tradicije i očekivanja savremenog turiste, otvorio je nove mogućnosti razvoja turističke privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Studenti PMF-a uspešni na gastro takmičenju "CUPI'S SPOON 2024"

Nagrađeni studenti  Lana Deljanin i Ognjen Gajić i nastavnik Goran Radivojević sa predstavnikom organizatora             Udruženje UNUO iz Zagreba je 14.3.2024. u Novom Sadu organizovalo takmičenje pod nazivom “CUPI’S SPOON” namenjeno osobama sa invaliditetom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Karlovačka gimnazija: Bastion kulturno-obrazovnog identiteta srpskog naroda

Karlovačka gimnazija            Da li zbog duge i bogate istorije, bivših đaka, atraktivne okoline, savremenih nastavnih programa ili nečeg sasvim drugog, tek iz godine u godinu raste interesovanje srednjoškolaca iz cele zemlje za Karlovačku gimnaziju, najstariju u Srba. Smeštena u živopisnim Sremskim Karlovcima, na severoistočnim padinama Fruške gore, uz Dunav, koji su više od dva veka bili središte duhovnog, političkog i kulturnog života srpskog naroda u Austrougarskoj. Karlovačka gimnazija sa trajanjem od 233 godine posebnim programima mamenjenim talentovanim učenicima obrazuje vrhunske kadrove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...