Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Završen 5. Evropski izazov u planinskom skejtbordu

 • PDF

Zajednički snimak učesnika za uspomenu na takmičenje u BukovcuSkokovima slobodnim stilom, u subotu 1. septembra 2012. godine završen 5. Evropski izazov u planinskom skejtbordu u Bukovcu. Popularnost ove manifestacijeanifestacije, koju organizuje Klub planinskog skejtborda "ATB" iz Novog Sada, potvrdilo je učestvovanje takmičara iz Rumunije, Slovenije, Nemačke, Poljske, Engleske, Rusije, Holandije, Češke, Francuske i Bosne. Ne smemo zaboraviti ni domaćine, njih 9, koji su poprilično namučili gostujuće vozače.
Po prvi put je su učestvovali i pioniri KPS "ATB", Todor Jović (12) i Vlada Raković (11) što ih nije sprečilo da zauzmu prvo i treće mesto. Jedina takmičarka iz KPS "ATB", Senka Bajić, evropska prvakinja i nosilac brojnih medalja imala je nezgodu u kvalifikacionom danu i na žalost nije učestvovala u finalu. Ovogodišnje takmičenje obeležilo je učešće 37 profi vozača i 3 pionira iz 10 evropskih zemalja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Bogat program Rumske jeseni za vikend

 • PDF

Ruma će prvog dana septembra biti u znaku "Rumske jeseni", koja predstavlja skup različitih, zanimljivih manifestacija u prilog afirmacije poljoprivrednih proizvoda i negovanja običaja, tradicije i kulture naroda koji žive na ovim prostorima. Ova manifestacija odvijaće se na centralnom Gradskom trgu, stadionu "Fruške gore", izletištu Borkovac i tzv. Malom parku. Sve će započeti u subotu u 10 časova defileom učesnika od Zmaj Jovine škole do Gradskog trga, posle čega će na centralnoj bini započeti višečasovni program, u kojem će učestvovati folklorni ansambli iz 14 mesta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Restoran Karaš, kutak za hedonistički trenutak

 • PDF

Za čuvenu Beočinsku plažu slovi da je jedna od najlepših na celom toku Dunava. E upravo na toj plaži, već više od 50 godina doživljaj upotpunjava i Restoran Karaš. Davne 1950. godine Udruženje sportskih ribolovaca „Karaš“ je od Beočinske fabrike cementa dobilo ovu zgradu na korišćenje. Po njima je restoran dobio naziv, ali i pod njihovom upravom radio nepune četiri decenije kada je vraćen vlasniku. Prodajom BFC-a, francuskom Lafarge-u, 2003. godine restoran se privatizuje i započinje jedan sasvim nov život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Velikogospojinski dani obeleženi pod Titelskim bregom

 • PDF

Za svakog po nešto. Upravo u skladu sa ovom najavom, proteklo je ovogodišnje obeležavanje Velikogospojinskih dana u Titelu u organizaciji Javnog preduzeća Titelski breg, u periodu od 21-28. avgusta.
 Prvog dana, na Titelskoj plaži, održan je turnir u odbojci, dva dana kasnije u prostorijama STŠ „Mileva Marić“ književno veče je priredio Radomir Miljojković, a sledećeg dana otvorena je izložba dečjih radova i prostorijama Narodne biblioteke „Stojan Trumić“, dok je u prostorijama škole održano predavanje na temu „Hrišćansko učenje o čoveku“.
 Udarni dan ovogodišnje proslave Velikogospojinskih dana bila je subota, 25. avgust, kada se čitavog dana, na gotovo svakom kraju grada, uz prisustvo brojnih gostiju i predstavnika medijskih kuća, događalo po nešto. Celodnevni sportski program (odbojka na pesku, fudbal na male goliće,pikado,nadvlačenje konopca, bacanje kamena sa ramena, boćanje..) u organizaciji Saveza samostalnih sindikata - povereništvo SSS za opštinu Titel, upotpunio je Veslački klub „Begej“ iz Zrenjanina organizacijom Veslačke regate „3. Kup Srbije“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Velikogospojinski dani 2012. slava svih naroda

 • PDF

Predsednik AP Vojvodina Bojan Pajtić svečano je otvorio Velikogospojinske dane 2012.Velikogospojinski dani 2012. u Novom Bečeju, priređeni od 23-26. avgusta, su završeni. Posle prvog dana, kada je paljenjem vatre ispod kotlića sa sastojcima od kojih je u narednih sat, dva, kuvana riblja čorba, označen početak manifestacije, a tamburaške bande krenule sa nadmetanjem, više niko nije mogao da zaustavi niti goste na bini koji su se smenjivali, niti publiku koja je pristizala. Drugog dana otvorena je „Vinska ulica“, a gradom su prodefilovali vitezovi  vina, dok je Jelena Rozga uz pratnju publike pevala svima dobro znane pesme, da bi, potom, Toni Cetinski održao koncert za pamćenje.

Tog drugog dana, 24. Avgusta, gost Novog Bečeja na ceremoniji svečanog otvaranja, bio je i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, koji je između ostalog rekao:

-Ovo je manifestacija koja privlači veliki broj turista ne samo iz Vojvodine i Srbije nego i iz okruženja, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, koja je prerasla i u jednu važnu turističku manifestaciju koju poseti nekih 200.000 ljudi. Ovo je jedinstvena varoška slava, koju ne slave samo pravoslavci već i svi narodi koji žive na ovim prostorima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mis leta Petrovčanka Monika Stracinska

 • PDF

Monika StracinskaFinalni izbor za „Missleta“ održan je u subotu, 25. avgustau AquaParku PETROLAND nadomak Bačkog Petrovca, u organizaciji Modeling agencija "MISS UMD". Ova agencija od 1997. godine, u saradnji sa Agencijom “MissYu”, organizuje takmičenja ovog tipa u Vojvodini. Osnovni moto koji godinama razvijaju agencije izbora za Miss je “Lepota u službi pameti” na kojima je najveća nagrada stipendija za fakultet. Pobednica za “Miss leta” u Bačkom Petrovcu će osim stipendije dobiti mogućnost direktne kvalifikacije za izbor za Miss Srbije 2012.

Pobednica" Miss leta"u konkurenciji petnaest devojaka je dvadesetogodišnja Monika Stracinska. Monika Stracinska, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, agroekonomiski smer i članica ŽOK “Mladost” iz Bačkog Petrovca, jednoglasnom odlukom sedmočlanog žiria, proglašena je najlepšom. Zatečena ovom laskavom titulom rekla je da nije razmišljala na koji način će reorganizovati život, i kako i šta će se u njemu promeniti. Nikada ranije se nije obrela na ovakvim takmičenjima i ovo je za nju veliko i lepo iznenađenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Petar Lapu Braša: Život sa rekom

 • PDF

Petar Lapu Braša (treći s desna) sa familijomNa mestu današnje čarde „Kod Braše“ u Begečkoj jami, još od pre 100 godina postojala je nekakva brvnara. Nekada se tu nalazilo skelsko mesto, gde su se skelom prevozili putnici od Begeča do Banoštora i obratno, koje je povezivala Bačku sa Sremom. Ovo mesto je poznato još od antičkog, rimskog vremena kao pogodno za prilaz reci, jer takva su mesta retka. Bilo je potrebno da se tu podigne neka prizemljuša ili čatmara gde bi ljudi odseli da sačekaju skelu, da se odmore, zaštite od lošeg vremena, da popiju špricer ili rakijicu, i tako je to bilo do pre trideset godina, kada je gospodin Petar Lapu, poznatji kao Braša, odlučio da preduzme značajnije korake u oplemenjivanju ovog prostora:

-Kao povratnik iz Nemačke, 80-te godine poučen nekim iskustvima sa zapada, video sam u tom mestu nešto orginalno i autentično, da bi tu mogao da se razvije neki ozbiljniji posao i želeo sam to da kupim - priseća se gospodin Lapu. - Međutim, nije to išlo tako lako. Deda Sreta i baba Milica Tankosić, vlasnici brvnare na jami, imali su decu i unučiće koji nisu bili zainteresovani za njihov posao, a njihova najveća želja je bila da se taj njihov posao nastavi. Viđali su me uvek sa ribarima da vredno radim i jednoga dana ponudili mi da ja to otkupim.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Velikogospojinski dani: Mirisao rekordni broj ribljih čorbi u Novom Bečeju

 • PDF

Pobednička ekipa Crna mačka iz Novog BečejaDok je u svetu potrošnja ribe poslednjih pedeset godina sa 9 povećana na 14 kilograma na godišnjem nivou, a u Evropi taj prosek iznosi preko 22 kilograma, sa ubedljivim vođstvom Portugalije od preko 61 kilogram, Srbija kaska na začelju. I pored saznanja da meso ribe, pored omega-3 masnih kiselina, sadrži i antioksidanse koji štite mozak, od kojih je najdelotvorniji selen, Srbi jedu 5 do 7 kilograma ribe godišnje po osobi. U prevodu to znači, da se riba u Srbiji i dalje skromno koristi, ali da je znatno povećana njena potrošnja u danima posta i nekih praznika, i da je veća kod žitelja rečnih priobalja u odnosu na stanovnike kontinentalnog dela zemlje, gde se riba gotovo i ne jede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Velikogospojinski dani: Subotički Biseri najbolja tamburaška banda 2012.

 • PDF

Tamburaski ansambl Biseri iz SuboticeVelikogospoinski dani u Novom Bečeju su počeli. Po sedmi put na Tiskom keju uz plažu, druženje su započele tamburaške bande i kuvari ribljih čorbi, svoje takmičenje i druženje. Tradicionalna manifestaciju Velikogospoinski dani Novi Bečej 2012. godine počeli su nadmetanjem tamburaških bandi i ansambala iz Vojvodine. Ove godine učestvovali su: „Meleni“ iz Melenaca, „Svirci moji“ iz Kikinde, „Zvonce“ iz Titela, „Ajd još jednom“, Zrenjanin, „Novosadska banda“, Novi Sad, KUD „Teodor Pavlović“, Novo Miloševo, „Besane noći“, Novi Sad, „Ševe“, Zrenjanin, „Kapelnik Lacika i Sladićevi“, Novi Bečej, „NS špricer bend“, Novi Sad, „Durka i sin“, Novi Bečej, „Đeram“ i Akademsko društvo „Gusle“ iz Kikinde i Ansamb „Biseri“ iz Subotice, u čijoj su muzici svi prisutni, istinski uživali. Zvezdano toplo veče pored Tise i mnoštvo publike, te preko 160 kuvara, koji su se paralelno takmičili u kuvanju riblje čorbe, bili su dekor pozornici na kojoj su se tamburaške bande pretstavljale sa po tri pesme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Wine&Fine magazin promocijom vina Vinarije Budimir obaležio izlazak četvrtog broja

 • PDF

Sleva na desno: Igor Luković, Dejan Miškov, Nikola Li Men i Martin Candir.Wine&Fine, specijalizovani magazin za vinsku i gastro kulturu, koji se istovremeno obraća i stručnoj javnosti i široj čitalačkoj publici pokušavajući da izgradi objektivan stav i kvalitetom tekstova zainteresuje publiku i to ne samo u Srbiji, za šta je angažovano niz stručnjaka iz celog regiona, obeležio je izlaženje četvrtog broja promocijom vina Vinarije „Budimir“ iz Aleksandrovca u restoranu Pariskog magazina u Novom Sadu. Brojnim zvanicama i gostima, predstavila se ekipa u sastavu Dejan Miškov, direktor, Igor Luković, glavni i odgovorni urednik i Martin Candir, direktor fotografije. Njima se pridružio Nikola Li Men, prijatelj magazina od samih njegovih početaka, a prisutni su osim da degustiraju sjajna župska vina Bela Triada, rose Džulina Ružica, Crvenu Triadu i kao poslasticu vino Sub Rose, tokom večeri imali priliku da čuju i njegovu najnoviju pesmu „Nevaljalica“, napisanu na mobilnom telefonu, koju je posvetio Martinu Candiru i njegovoj beskrajnoj energiji.
U nekoliko rečenica, Igor Luković, koji se vinom bavi dosta dugo, a pisanjem o vinu i vinskoj kulturi još duže, sarađujući sa raznim časopisima, ukratko je rekao da je izlaženje ovog časopisa, ostvarenje njegovih ideja koje je realizovao u odličnoj saradnji sa Dejan Miškovim i najboljim fotografom u Srbiji i šire, Martinom Candirom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vratite nam baru Trskovaču!

 • PDF

Priroda ima svoje zakone, i tamo gde je zamislila da bude voda, biće voda. Ali, ponekad to čovek ne može da shvati i prođe i previše vremena da se priznaju zablude. Nekada to biva prekasno, ali za ovu priču još ima nade, mada ne i vremena.

Područje bare Trskovača nalazi se u južnom delu Srema, zvanom Podlužje, na teritoriji opštine Rumа, u neposrednoj blizini selа Plаtičevo, na površini od oko 168 ha. Ono je stavljeno pod zаštitu prirode kаo zаštićeno stаnište ribe linjaka i barskog karaša (zlatni karaš), retke vrste vilinog konjica, Ophiogomphus cecilia, gmizavaca Lacertidae (koje spadaju u grupu ugroženih zbog nestanka staništa) i svrstаvа se u III kаtegoriju zаštićenih prirodnih dobаrа.

Bara Trskovača predstavlja prirodnu depresiju, dužine od oko 3 km, a na samom lokalitetu su prokopani kanali, koji sa već prirodno postojećim kanalom Vranj, čine vodni režim povezan sa Obedskom barom. Ovim putevima ribama i pticama vezanim za vodena staništa bio je omogućen mrest i gnežđenje duž kanala. Danas je ovo područje primer najdrastičnijih promena prirodnog staništa izazvanih hidromeliorativnim zahvatima započetim sa ciljem dobijanja novih poljoprivrednih površina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prob, Milorad Milošević, Sremci

 • PDF

Milorad Milošević na platou koji je pre nekoliko dana bio pod šumomSremci, izgleda, za mnogo toga istog, imaju po nekoliko različitih naziva. Tako se vekovima kaže i Banoštor i Banoštar, a u sličnom maniru, samo sa druge strane Fruške gore, opet, Sremci, znaju da kažu Šuljamačka, a neki još i Šuljamska glavica. E, ta glavica, bila je na Preobraženje, 19. avgusta, kada pada i rođendan rimskog imperatora Proba, rođenog Sremca i začetnika vinogradarstva na ovim prostorima, (neki kažu da nije stigao do vinarstva, a neki opet, da jeste, mada je ubijen iste godine koja je proglašena za godinu u kojoj je baš on, na to istoj glavici, zasadio prvu lozu), verovartno rekordno posećena, moguće, slično onom danu kada je Prob doveo svoje legionare da sade vinograd. Ovaj novi, savremeni rekord, postigli su brojni gosti koji su došli na Šuljamačku glavicu, da prisustvuju istorijskoj svečanosti, trenutku kada je na mestu gde je pre 17 vekova stajao imperator Prob, svečano otkrivena spomen ploča i njegova bista, okružena mladim vinogradima koje je podigao Sremac po poreklu i odskora sremački privrednik sa slovenačkim pasošem, Milorad Milošević. Ne znam da li je u Probovo vreme bilo toliko toplo i toliko prašine, tek, na momente se nije znalo da li se prisutni više bore sa prašinom ili toplotom. Spas se jedino bilo moguće naći u improvizovanim šatorima, u kojima su, na gornjem nivou bili izlagači, a u donjem, mnogo većem, odmah je zasela većina gostiju, očekujući početak ceremonije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...