Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Akademski put Nenada Kovačića

 • PDF

Nenad Kovačić            Akademski put Nenada Kovačića, dvadesetjednogodišnjeg studenta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, bliži se finalu. Trenutno master studije, smer - softversko inženjerstvo, uskoro privodi kraju i, zahvaljujući uslovima studija, uz podršku i razumevanje profesora, pre svega bivšeg dekana FIMEK-a, prof. dr Dragana Soleše, sada rektora Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, osmišljava planove za doktorske studije, takođe na ovom fakultetu. Jer, najveća sreća za talentovanog čoveka je kada svoj talenat koristi, i kada se pronađe onaj ko će sposobnosti i znanja prepoznati i nagraditi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sarma connects people

 • PDF

Sa nedavne promocije Sarmijade na Stražilovu            Hubu Tölgyesija, svojevremeno vrhunskog studenta Departmana za turizma PMF-a Univerziteta Novi Sad, danas posvećenog porodičnoj firmi koju polako preuzima, ne napuštaju ni ambicija i ljubav prema turizmu. Još kao student učestvovao je u organizaciji brojnih događaja u Novom Sadu, a potom i Međunarodnog “Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova” u Bačkoj Topoli, bio referent za pitanja turizma, jedno vreme i direktor TOO Bačka Topola. Jedno vreme radio kao eksponent Vinarije „Brindza“, nakon toga u FK „Topolski Sportski Club" (TSC), nikada bez ideja i sa željom da ih ostvari. Jedna od njih bila je i „Sarmijada“, prvi put organizovana 2014. od strane Udruženja „Origo“, sa gospodinom Tölgyesi kao njegovim predsednikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Priča u slikama o drevnim srpskim gradovima Svetlane Dingarac

 • PDF

Svetlana Dingarac, Foto: Jovica Kostić            Specifičnim pristupom kojim je Svetlana Dingarac predstavila svoje fotografije na multimedijalnoj izložbi “Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije“, nametnula je pitanja na koja treba naći odgovore. Prizori vremena prošlog i sadašnjeg pobuđuju s jedne strane oduševljenje fenomenalnim fotografijama, a sa druge, setu i nevericu zbog brojnosti utvrđenja i njihovog današnjeg stanja. Nekadašnji vladari srpskih zemalja neumorno su gradili i doziđivali gradine, gradišta, kuline, hisare, šančeve i dvorove… u kojima se iščitavaju simboli njihovih uspona i padova, znanja i umeća graditelja, veličina i značaj vlastodržaca. To je za istraživački duh jednog umetničkog fotografa neiscrpna tema. Svetlana Dingarac posvećeno beleži građevine od kasnoantičkog do srednjovekovnog doba na teritoriji cele naše zemlje sklapajući obrazac mitskog, duhovnog i materijalnog života u jedinstven mozaik srpske istorije.
            Niko tako temeljno nije obrađivao ovu temu, lagano slažući “kamen po kamen” istorijske građe. Svetlana je prikazala fotografije u kojima se ogleda profesionalnost, umetnički integritet i emotivni naboj, a njena ljubav prema kulturnom nasleđu, prema arheologiji, graditeljstvu i arhitekturi podstiče svojstven ugao gledanja na značenje tvrđava i gradova i njihovu vezu sa okolinom. Kuroizitet je da svaka građevina ima individualni izraz i karakter i da su propraćene, pored fotografija, znalački uređenim tekstom i izvodima iz istorijskih spisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Romeo Karanović: Kako napraviti svetski poznat brend

 • PDF

Obraćanje Romea Karanovića na otvaranju Kongresa            Pitanje svih pitanja i veliki zadatak organizatora, da iskoristi i poveže ogroman potencijal srpske gastronomske scene uz uvažavanje standarda i principa poznatih gastronomskih manifestacija koje se su izborile za status najvećih, sa lokalnim prilikama, mogućnostima i navikama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kuća Mirne Duše sa korpom dobrodošlice

 • PDF

Ružica Jokić Žujević             Ponuditi nešto novo je teško, nešto drugačije realno je i moguće. Za unikatni turističkii proizvod ruralnog turizma, namenjen turistima koji maštaju o odmor u svom ritmu, Srbija je pravi izbor, jer pripada zemljama s najmanjim stepenom urbanizacije u Evropi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Turistički vodič - zanimanje iz čiste ljubavi

 • PDF

Đina Dostanić (levo) i Tanja Dragojević             Udruženje turističkih vodiča Srbije (UTVS) predstavlja važnu sponu između turista i Srbije, koju predstavljaju. Od 1966. okuplja licencirane turističke vodiče koji su pod motom „KVALITET PRE SVEGA“ osposobljeni da rade u svim zemljama sveta, specijalizovani za prostor naše zemlje i regiona. Skup stručnih kadrova najrazličitijih profila, uz znanje 21 stranog jezika (engleski, ruski, španski, francuski, italijanski, nemački, kineski, japanski, arpaski, grčki, mađarski, poljski, portugalski, rumunski, bugarski, slovenački, makedonski, hebrejski, švedski, danski, norveški, čak i esperanto) kvalifikuje ih za ambasadore naše zemlje, one koji će u skladu sa profesijom koju reprezentuju, na najbolji način predstaviti njene turističke izvrsnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jasna Šproh: Petrovački kulen ruši granice i povezuje ljude

 • PDF

Jasna Šproh            Devetu godinu za redom organizatori Festivala kobasica „Klobásafest“ Bački Petrovac, prinuđeni su da povećavaju dimenzije šatora (ove godine na 1.350m2), jer su lokalnu feštu preinačili u međunarodnu, a ove godine i zvanično od jednodnevne proširili je sa novim sadržajima u dvodnevni događaj. Postioce nisu brojali, ali bi ih teško bilo i izbrojati od silne gužve

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Udruženje DAUN Novi Sad: Sa osmehom smo svi isti

 • PDF

Violeta Popović, predsednica Udruženja „Daun“ iz Novog Sada    Da li ih (ne)primećujemo i koliko im (ne)pomažemo? Šta znači biti drugačiji, i kakav je njihov život? Pitanja su iza kojih sledi paušalan odgovor, koji ne obavezuje.
    Studenti 3. godine hotelijestva Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu ta pitanja ne postavljaju, već 18 godina, organizuju tematske veči sa humanitarnim karakterom, i sav prihod od ulaznica i donacija prosleđuju na račun onih koje stavljaju u prvi plan. U okviru praktičnog dela predmeta: Animacija i logistika u turizmu, koji vode prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski i van. prof. dr Igor Stamenković, na zabavan način, uz večeru, u čemu im pomažu kolege sa gastronomije, studenti učestvuju u ovoj lepoj humanitarnoj akciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Belobatska kobasica: Svi su pobednici, pobeđenih nema

 • PDF

Nikad jači žiri na manifestaciji posvećenoj kobasici            Krajnji ishod takmičenja u nadevanju sveže domaće kobasice na X „Beloblatskoj kobasicijadi“ oduševio je i arbitre, i učesnike, ponajviše publiku, utopivši se potpuno prirodno u celokupan ambijent prepun šarenih događaja i dobrih vibracija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Beloblatska kobasicijada za čistu desetku

 • PDF

Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato    „Selo na kraj sveta“ - kako su ga nekada zvali, zbog toga što je sa svih strana okruženo vodama: Begeja, Carske bare, jezerima i ribnjacima..., više to nije. Iako ga sa ostatkom kopna veže jedan most, zbog svojih lepota i osobenosti, zanimljive istorije, zbog zvanične potvrde da je selo sa najčistijim vazduhom, koje pripada prvoj ekološkoj zaštitnoj zoni, postalo je turistička atrakcija. Međutim, svake godine, dva dana prvog vikenda u februaru, zbog manifestacije posvećene kobasici, ono postaje centar interesovanja publike i iz udaljenijih mesta.
    Miroslav Markuš, predsednik MZ Belo Blato, opisujući osobenosti i kvalitete beloblatske kobasice naglašava da to nije kobasica za meze, već da se sedne i dobro najede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

X Beloblatska kobasicijada - U znaku kobasice i dobrog druženja

 • PDF

 Jubilarnu manifestaciju otvorio je Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina    Prvog vikenda februara, deset godina unazad, u malom vodom okruženom Belom Blatu, održana se gastronomsko-privredna manifestacija „Beloblatska kobasicijada“. Ove godine 3. i 4. februara obeležena je decenija ove sve popularnije i masovnije fešte na koju se dolazi spontano, prijateljski i sa velikim očekivanjima u smislu lepo provedenog dana - dva uz sveže, ukusne, domaće beloblatske kobasice i druženje sa prijatnim, miroljubivim svetom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zadružni savez Vojvodine: Okrugli sto “Podsticaji u zemljoradničkom zadrugarstvu APV”

 • PDF

Sa Okruglog stola ZSV održanom na Zlatiboru            Dana 31.1.2024. godine u okviru 50. Simpozijuma Agro - tehnika - precizna - poljoprivreda na Zlatiboru, održan je okrugli sto pod nazivom “Podstiacaji u zemljoradničkom zadrugarstvu AP Vojvodine” u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine, na kojem su predstavljeni zaključci i predlozi Saveza proistekli iz detaljne analize prikazane u Elaboratu Zadružnog saveza Vojvodine o efektima sprovođenja konkursa Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo na zemljoradničke zadruge u A.P. Vojvodini u periodu 2018-2023 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...