Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Interfest 2012. – sve je spremno za najveću vinsku smotru

  • PDF

Organizatori Interfesta 2012. su tokom prethodnih meseci imali pune ruke posla. Medijska promocija najveće vinske smotre u Srbiji, a verovatno i u regionu, ispraćena je sa više konferencija za novinare, od kojih je završna bila 4. jula u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada, koja posebno podržava i promoviše vinski turizam i vinske manifestacije. Tom prilikom najavljeno je da će od 5-7. jula na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu, svoje proizvode predstaviti 120 vinarija iz zemlje i inostranstva, a prvi put biće predstavljena i vina tzv. „novog sveta“ iz Australije, Južne Afrike i Latinske Amerike. Biće tu i vinari iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Španije, Italije, Portugalije...
Ono što posebno raduje je nastup srpskih vinara koji dolaze iz gotovo svih krajeva zemlje. Tako će se uz čuvena fruškogorska vina, ovde moći da probaju i „vina sa peska“ i ona koja su sa zemljanih terena sa Palića i Hajdukova, negotinska vina, vina sa juga Srbije...

Kako vino ne ide bez hrane, na ovogodišnjem Interfestu naći će se i proizvođači hrane, a akcenat je stavljen na mediteransku hranu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Obeležen Međunarodni Dan Dunava 2012. u Sremskoj Kamenici

  • PDF

Zajednički snimak za uspomenu na obeležavanje Dana Dunava 2012. Grčki inženjer iz Mileta, poznatiji kao filozof  Tales (VI vek pre nove ere), izrekao je čuvenu rečenicu: „Najbolja stvar na svetu je voda“. Vodu je izjednačavao sa životom (voda = život), i smatrao je prvobitnim, pra elementom iz koga je nastalo sve drugo. „Voda je duša stvari, suština svega“, govorio je, a Zemlju zamišljao kao veliki splav koji pluta po ogromnoj vodenoj površini, čije je zaljuljivanje moglo da izazove zemljotrese. Od Talesa pa do današnjih vremena suština vode se drugačije tumači, ali njen značaj za život i čoveka je ostao isti.

Oko velikih voda nastale su prve civilizacije. Dobrobit koje je stanovništvo imalo od reka potiralo je sve „zlo“ (pre svega poplave) koje je dolazilo od njih.

Kolevka mnogih civilizacija,Dunav, je poneo ime od gotskog Donavi, u značenju VELIKA VODA, koji je prihvaćen i zadržan do danas. Od drugih naziva za reku, poznat je keltski Danuvius sa značenjem “reka koja šumi” i starogrčki Istros ili Istar (Ἴστρος), naziv vezan za donji tok reke, sa značenjem hraniteljice, “Božanske reke”.

Svesni značaja ove druge po veličini evropske reke, koja protiče kroz 10 država, četiri prestonice, na čijim obalama živi 81 milion ljudi, četrnaest zemalja potpisnica Dunavske konvencije 29. jun, obeležava kao Dan Dunava. Konvencija o zaštiti Dunava, potpisana 1994. godine u Sofiji, ukazuje na potrebu ulaganja zajedničkih napora o podizanju svesti za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca, kao i racionalnu upotrebu vodenih resursa
-U Srbiji sedeveti put po redu obeležava Internacionalni Dan Dunava, manifestacija u koju je uključeno 27 mesta, a među njima i Sremska Kamenica. Današnje okupljanje je samo početak jedne velike akcije kojom započinjemo čišćenje i uređenje obale Dunava u Sremskoj Kamenici i trajaće naredna četiri meseca. Dan protiče u lepom druženju uz nekoliko edukativnih aktivnosti koje će biti završene pozorišnom predstavom kao rezultat šestomesečnog rada sa decom iz OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, takođe iz Sremske Kamenice - rekla je Daniela Jovanović, predsedavajuća NVO SVET I DUNAVi izdavač i urednica časopisa “Sveti Dunav”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ARK Fruška gora, promoter Dunava, Fruške gore, rekreacije...

  • PDF

Dejan NikolićAtletsko rekreativni klub „Fruška gora“ je u sklopu Međunarodne manifestacije Dan Dunava, u subotu, 23. Juna, po treći put organizovao noćni maraton. Oginalnost svojstvenu najelitnojim svetskim gradovima u Novi Sad donela je grupa mladih entuzijasta, rekreativaca, zaljubljenika u Dunav, Frušku goru i sve što je lepo i prirodno, kako podvlači naš sagovornik, Dejan Nikolić, član kluba, i dodaje:

- Ovo je jedina trka na Balkanu koja se održava noću, konkretno od 20 časova do 3 časa ujutru. Ovom prilikom bi se zahvalio Republičkoj direkciji za vode pri Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede , što je prepoznala značaj manifestacije i promocijom sporta vezanim za ekologiju neposredno uticala na podizanje svesti ljudi o reci koja protiče kroz naš grad.

Dejan Nikolić ne krije zadovoljstvo organizacijom i rezultatima ostvarenim na ovogodišnjem maratonu, koji je okupio rekordnih 500 trkača-rekreativaca iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Srbije. Oni su se takmičili u tri discipline: mini maratonu dužine 4 kilometra, polumaratonu dužine 21.099 metara i olimpijskom maratonu od 42.195 metara. Idok su se osnovci i srednjoškolci oprobali u rekreativnoj trci, oni malo iskusniji trčali su takmičarski maraton i polumaraton. Razlika u godinama je bila ogromna, od najmanje dece do 60-togodišnjaka u punoj formi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zlatno zrno Srbije 2012. uručeno agrarnim novinarima

  • PDF

Imao sam dvostruko zadovoljstvo da u Rašinom selu, Rudovci, kod Lazarevca, u društvu agrarnih novinara DAN, čiji je predsednik Branko Krstin, prisustvujem manifestaciji ''Festival novinara”, koju u cilju afirmacije seoskog turizma i razvoja sela tradicionalno organizuje Udruženje ''Zavičaj' iz Sremske Mitrovice. Zadovoljstvo prvo, da budem u društvu istinskih, dugogodišnjih boraca za dobrobit sela, a ništa manje veliko, drugo, da upoznam domaćine, prof. dr Radoja Rašu Stanojlovića i njegovu suprugu prof. Manyu (kineski) Jovanu (srpski, pravoslavno) Cui. Ostao sam oduševljen njihovim gospodskim, a opet narodskim držanjem i ponašanjem, opčinjen ne samo njihovom pričom, već i onim što su napravili i podarili na radost svoju, Rašinog oca (nažalost pokojnog) i majke koju paze i neguju, Rudevčana, ali i svih koji se ovde slučajno ili namerno zateknu ili pobegnu u ovu seosku oazu, pa ću o njima i utiscima iz tzv. “Rašinog sela” u Rudovcima, napisati jednu posebnu reportažu.
Ovom prilikom ću govoriti o koleginicama i kolegama novinarima, urednicima i autorima poljoprivrednih emisija, priloga i novinskih tekstova koji prate selo i poljoprivredu, nominovanim za zaslužena priznanja koja petu godinu za redom organizuje i dodeljuje Udruženje kulturnih stvaralaca „Zavičaj“ iz Sremske Mitrovice. Njihove „Seoske novine“ su jedinstven časopis, koji, pre svega, pažnju posvećuje kulturi i običajima srpskih sela, ali i zbog toga što se besplatno dele i distribuiraju u 700 sela širom Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Noć istraživača , prilika za zaljubljivanje u nauku

  • PDF

altEvropski projekat NOĆ ISTRAŽIVAČA 2012 održaće se u petak, 28. septembra 2012. godine u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i mnogim drugim mestima u Srbiji, u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta, Kreativno edukativnog centra, Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, Centra za promociju nauke, Festivala nauke i Instituta "Mihajlo Pupin".
Noć istraživača predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svetu, namenjenu populaciji svih starosnih doba i obrazovnih profila. To je jednodnevni spektakl koji se na isti dan održava u celoj Evropi. Ovaj projekat se realizuje kroz 7. Okvirni program EU (FP7) i predstavlja edukativno-zabavnu promociju rada i života naučnika. Organizatori Noći istraživača POZIVAJU istraživače i naučnike iz Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije da uzmu aktivno učešće u NOĆI ISTRAŽIVAČA 2012, koja će se održati 28. septembra ove godine.
 Ove godine, lajt motiv Noći istraživača je "zaljubljivanje u nauku" i zato se pozivaju istraživači i naučnici da uzmu aktivno učešće i prijave svoje nove, kreativne i interaktivne radionice koje će posetiocima približiti globalne izazove i druge naučne koncepte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Novi Sad obeležava Dan Dunava 2012.

  • PDF

Daniela JovanovićNa konferenciji za medije, održanoj 25. juna u Turističkoj orgnizaciji Novi Sad, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem, predstavili su program ovogodišnje Međunarodne manifestacije Dan Dunava, koja će po deveti put biti održana u našoj zemlji. Planirane su brojne sadržajne aktivnosti u 27 gradova širom Srbije i mada će se centralni događaj održati u Beogradu 29. i 30 juna, ni Novi Sad, a ni drugi gradovi neće izostati u obeležavanju ovog izuzetnog dana.
 O dešavanjima vezanim za Novi Sad izvestili su direktni partneri Ministarstva, u prvom redu predsedavajuća Nevladine organizacije Svet i Dunav, Udruženje građana InterArt i Atletsko rekreativni klub “Fruška gora”.
 Daniela Jovanović iz NVO Svet i Dunav rekla je nešto o prethodnim projektima, ali i o planiranoim aktivnostima za ovu godinu:
 -Već devetu godinu za redom obeležavamo Dane Dunava. Od samog početka je to podrazumevalo niz aktivnosti koje su trajale tokom 30 dana juna, i svake naredne godine smo se trudili da nekim novim aktivnostima potpomognemo obeležavanje ovog dana. Prošle godine smo radili poribljavanje reke sa šaranskom mlađi na potezu Sremski Karlovci-Novi Sad-Sremska Kamenica. Ove godine smo se odlučili takođe za sasvim nov koncept, koji smo osmislili u dogovoru sa Centrom za obuku i rekreaciju osoba sa invaliditetom. Odlučili smo da sva dešavanja usmerimo na Sremsku Kamenicu i 30. juna će se desiti niz interesantnih sadržaja sa početkom u 8 sati i trajaće do 17 časova. Druženje ćemo započeti okupljanjem učesnika i zajedničkim doručkom, zatim planiramo likovne radionice, akcije čišćenja obale Dunava i organizovanje sportskog ribolova na i uz vodu, zajednički ručak i predstavu, koju će izvesti učenici OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” iz Sremske Kamenice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milica Milenković: Da Dan Dunava preraste u sveopštu brigu o ovom neprocenjivom blagu

  • PDF

Milica MilenkovićPovodom obeležavanja Dana Dunava, internacionalnog događaja u kojem po deveti put učestvuje i naša zemlja, u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada je 25. juna održana konferencija za medije.

Manifestaciju Dan Dunava promovisali su predstavnik Ministarstva poljoporivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede - Republička direkcija za vode, Milica Milenković, kao i predstavnici NVO “Svet i Dunav”, Udruženja građana “InterArt” i Atletskog rekreativnog klub “Fruška gora”.

Milica Milenković, nacionalni koordinator manifestacije Dan Dunava je prisutne informisala o ispunjenju prethodnih i planiranju predstojećih događaja u okviru obeležavanja ove već tradicionalne manifestacije:

 -Mi smo ovu kampanju započeli još 1. juna, kada je u pet gradova u Srbiji obeležen Dan reke Save. Naša kampanja će trajati do kraja septembra i u nju će biti uključeno 27 gradova. Na našem projektu, kada smo ga započinjali pre devet godina, imali smo samo dva partnera, a danas ih je preko 350. Inicijativa za organizaciju ove kampanje potekla je iz “Partnerstva za zeleni Dunav” koje su kompanija Coca-Cola i njen najveći evropski proizvođač Coca-Cola Hellenic potpisale početkom juna 2005. godine sa Međunarodnom komisijom za zaštitu Dunava (ICPDR), a u cilju podizanja svesti o važnosti zaštite i očuvanja kako Dunava tako i ostalih reka dunavskog sliva.

Milenkovićeva je istakla da je u okviru prošlogodišnje kampanje Dan Dunava u Srbiji realizivano preko 130 različitih aktivnosti, animirano na direktan ili indirektan način preko 2,5 miliona ljudi, a da je preko 130 hiljada bilo onih koji su učestvovali u njenoj organizaciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dragan Ćoso, Agencija MISS UMD: Lepota u službi pameti

  • PDF

Dragan Ćoso (levo) na izboru za Mis mature u Barutani„Svaka lepota je senzacija“, pisao je M. Kessel. O lepoti kao obećanoj sreći, ispunjenju smisla ili čistom smislu, bavili su se pisci, mislioci, uglavnom muškarci, i suočeni sa njom priznavali kapitulaciju intelekta. Svako vreme imalo je svoju viziju lepog, i uvek je bilo nadaleko čuvenih lepotica čija je lepota, dugo pošto je iščezla, prepričavana i sanjana, ostala zamrznuta u vremenu.

Kako se definiše lepota danas, i kako izgleda lepa devojka i žena XXI veka, pokušao je da nam kroz svoj rad približi čovek koji se godinama bavi modnom fotografijom, Dragan Ćoso, osnivač i vlasnik  Agencije "MISS UMD", Udruženja modnih delatnosti, organizator prvog Izbora za „Mis mature“ u Vojvodini.

-Ove godine, moja Agencija vodi kampanju podeljenu na četiri izbora za najlepšu devojku. Prvi se desio na Međunarodnom festivalu „Šunka fest“, koji je održan na Novosadskom sajmu 9. juna. Drugi je bio 15. juna, i to je novina ove godine, jer je to bio Prvi izbor za „Mis mature Vojvodine“, čije je super finale održano u popularnom novosadskom restoranu Barutana. S tim u vezi, radili smo kampanju po svim vojvođanskim školama. Našu ideju o izboru za „Miss mature“ podržale su 132 škole u Vojvodini i Ministarstvo prosvete AP Vojvodine. U sklopu izbora za najlepše, biramo i najbolje učenice, pa smo u okviru manifestacije održali i to proglašenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mis mature Vojvodine 2012. Novosađanka Ivona Šimon

  • PDF

Sanja Papić uručuje pobedničku lentu Ivoni ŠimonIzbor za „Mis mature Vojvodine 2012. “, kvalifikacije za “Miss Srbije”, održan je po prvi put u restoranu „Barutana“ u Novom Sadu. Organizator ovog izbora je bila Model agency Udruženje modnih delatnosti Srbije. Ovu veliku matursku priredbu podržale su sve srednje škole u Vojvodini i Pokrajinsko Ministarstvo za kulturu iobrazovanje. Osnovna ideja ove manifestacija je da se promoviše lepota, talenat, kultura i obrazovanje. Stoga je i Fakultet za ekonomiju i ineženjerski mendžmant u Novom Sadu odlučio da podrži izbor za „Miss mature Vojvodine“ i najlepšim maturantkinjama dodeli stipendije za školovanje na osnovnim studijama na FIMEK-u. Pored glavne nagrade maturantkinje su dobile i letovanje za dvoje, uživanje u spa centru „SANUS wellness“, kao i druge vredne nagrade.
U finalu izbora za „Miss mature Vojvodine“ je učestvovalo petnaest maturantkinja iz cele Vojvodine, od kojih su članovi žirija izabrali najlepšu koja se plasirala direktno u finale izbora za “Miss Srbije 2012”. Pobednička lenta pripala je Ivoni Šimon iz Novog Sada, koja je postala i prva finalistikinja za „Miss Srbije 2012“. Misici je lentu okačila Sanja Papić, naša najuspešnija misica. Pored Sanje Papić u žiriju je bila i potpredsednica Agencije„Miss YU Co“ Milanka Đorđević, zatim Bojana Lekić, koja će nas ove godine predstavljati na „Mis Sveta“, brojni sponzori, kao i kreatorka Adrijana Lušezi, oficijalni diznajer na ovom takmičenju lepotica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Udruženje građana Prijatelji Pavlovaca, druženje je najvažnije

  • PDF

Glavni hit prošlogodišnje VII Pasuljijade u Temerinu bila ja ekipa iz malog sremskog mesta Pavlovaca, koja je skuvala pobednički pasulj. Ista ekipa, pojavila se i ove godine na Bean festu, skromno tvrdeći da nisu došli da pobede, već da vide prijatelje, da ih ugoste i da sa njima pojedu pasulj. Pavlovci, ako neko nije čuo, nalaze se nadomak Rume i prema zvaničnim podacima u selu živi 460 duša. Na festival u Temerin došlo je njih petnaestak članova Udruženja građana „Prijatelji Pavlovaca“, osnovanog početkom 2012. godine sa osnovnim ciljem da promovišu svoje lepo mesto, inspirativno za umetnike ali i za nalaženje prijatelja. Temerinska pasuljijada samo je jedna od manifestacija koju pohodi ova aktivna grupa Pavlovčana, rešena da Pavlovce postave na turističku kartu pre svega domaćih gostiju. U vezi sa tim meštani Pavlovaca peti put za redom organizuju „Pavlovački kotlić“ u kojem se kuva riblja čorba.

No, priča o Pavlovcima i Pavlovčanima sledi, a sada nešto o njihovom pasulju. Nikolić Dušan zvani Duda i Milan Mića Subotić su bili i ove, kao i prošle godine, glavno-odgovorni za kuvanje pasulja ispred ekipe iz Pavlovaca. Ista ekipa je prošle godine zabeležila fenomenalan uspeh ponevši titulu najboljih za svoje kuvarsko umeće u pripremi pasulja i od 286 uzoraka osvojila prvo mesto, čime su bili iznenađeni, zatečeni ali neizmerno srećni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ilija Uzurov, čovek sa hiljadu interesovanja

  • PDF

Radi, radi svašta radi samo da nije obično, otprilike je prvi utisak koji steknete pri susrtu  sajednim neobičnim čovekom, Ilijom Uzorovim. Šta sve može da stane u jedan ljudski život, od aktivnosti, pokušaja i dobitaka, pokušaće da pokaže letimična lična karta ovog nesvakidašnjeg „večitog mladića“..

Ilija Uzurov će biti upamćen kao čovek sa najneobičnijim šeširom na VIII temerinskoj pauljijadi, a tako smo ga i mi upoznali, mada smo shvatili da se znamo od ranije.  Ilija Uzurov je rodom iz Bača a živi i radi u Subotici. Po profesiji je građevinac, ali taj posao ne radi godinama. Godine 1997. dolazi u Suboticu i počinje da radi kao špediter. Već sledeće godine postaje zvanični carisnko-pravni logističar kompanije British American Tobacco,i to je radio do 2000 godine., Posle je postao carisnko-pravni savetnik Asocijacija lizing kuća, i dan danas vodi neke lizing kuće, kao što je građevinska austrijska kuća „Por“(Por  tehnobau und umvelt akcijengezelšaft), koja je izgradila most preko Ade, vodi kompletnu logistiku „Lafarge“za Balkan, zvanični je diler poljske firme Wielton za traktorske i kamionske prikolice i poluprikolice, takođe za Balkan, vlasnik firmeProfectus DOO.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svetski šampion Vladan Subotin na temerinskoj Pasuljijadi

  • PDF

Vladan SubotinUdruženim snagama ekipa „Tiski dani“ iz Bečeja i ekipa „Orhideja“ iz Sanada, uzeli su učešće na VIII Temerinskoj pasuljijadi i izazvali veliko interesovanje iz dva razlog. Prvi je bio taj što je vođa ekipe iz Sanada bio svetski prvak u kuvanju sa titulom osvojenom u Mađarskoj prošle godine,Vladan Subotin. Drugi razlog je bilo zemljano posuđe koje je „štrčalo“ između klasičnih kotlića u kojima su svi ostali kuvali pasulj.

Vladan Subotin iz Sanada, već se duže vreme zanima za kulinarske manifestacije na kojima kulinarske sposobnosti dolaze do izražaja. Nekada, kao član FK „Jadran“ iz Sanada, navikao je na druženja, okupljanja i zajedničke rabote, pa kada je prerastao omladinski fudbalski tim, učlanio se u kulinarski i sa prijateljima počeo da kuva prvo po Vojvodini i Srbiji, potom Rumuniji i Mađarskoj. Prvi kotlić riblje čorbe skuvao je zarad druženja a danas se ubraja u one magove kulinarstva, koji osim ukusnih i raznovrsnih jela osvaja i vrunksa priznanja. Godišnje osvoji do petnaest prvih mesta. Povoda za kuvanje je napretek, jedan do dva dana u nedelji. Bez obzira na godišnje doba, prema turističkom kalendaru TO Vojvodine, svake nedelje se održava bar po jedno a nekada i dva takmičenja u kuvanju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...