Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Piznanje prvoj dami vojvođanskog zadrugarstva

 • PDF

Mr Jelena Nestorov    Mr Jelena Nestorov slavodobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" - nagrade ustanovljene 2000. godine u sklopu projekta "Put ka vrhu", pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine i u saradnji Novosadskog univerziteta, Javnog servisa RTV Vojvodine i Media Inventa d.o.o. Nagradu predsednici Zadružnog saveza Vojvodine uručio je predsednik Komisije za dodelu priznanja, prof dr Radovan Pejanović, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, a sada predsednik Nadzornog odbora fonda za nauku Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Na raskrsnici misli i postignuća

 • PDF

Naslovna strana novogodišnjeg broja revije TOPSRBIJA-NAJBOLJE IZ SRBIJE            Nema raskrsnica sa obeleženim pravcima kojima se stiže do uspeha, pod kojim se razume - na kraju biti zadovoljan. Za mnoge kulture, kojima pripada i naša, pravac slobode je cilj kome vodi svaki put. Sloboda u smislu, ne da se radi ono što se voli, već da se ne radi ono što se neće. A mesto uliva svih puteva je naš dom, sklonište za dušu i telo. U središtu doma je trpeza, sofra (sovra), koju su u antičko doba nazivali agape - gozba ljubavi, gde je važnije od onoga šta je na stolu, ko se okupio oko njega. To zajedništvo reči, misli, samog čina jedenja, jedan je od najveličanstvenijih trenutaka u životu. To je trenutak istine u kome nema pretvaranja, kada se ogoljuje svaka dobra kao i manje dobra namera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Znak Najbolje iz Vojvodine za MEDLAB

 • PDF

Prof. dr Milan Ubavić sa prestižnim priznanjem            Blagoslov je biti zdrav. Zato je održavanje zdravlja obaveza a ne usputna manifestacija volje svakog od nas. O zdravlju i prevenciji, bezmalo tri decenije MEDLAB - laboratorija za medicinsku dijagnostiku vodeća je akreditovana privatna medicinska laboratorija u Vojvodini, koja se bavi kontrolom zdravlja građana. Na osnovu postignutih rezultata, 29. novembra 2023. godine, po odluci Pokrajinske vlade, prof. dr Milanu Ubaviću uručen je sertifikat o korišćenju Znaka Najbolje iz Vojvodine, za kvalitet usluge i razvoj laboratorijske dijagnostike u zdravstvenom sektoru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

 • PDF

Prof. dr Ružica Igić            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Uručeni sertifikati polaznicima Škole kuvanja u Vrdniku

 • PDF

Deo nagrađenih polaznika sa organizatorima            Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, uručio je u petak, 22. decembra, sertifikate polaznicima Škole kuvanja ,,Gourmet centru“ u Vrdniku, koja jedeo prekograničnog projekta Srbija - Hrvatska Interreg IPA CBC, čiji su korisnici Univerzitet „Educons“ i „Gourmet centar“, s partnerima iz Hrvatske, projekta posvećenog očuvanju gastronomske baštine u Vojvodini. Cilj Škole kuvanja ogleda se u promociji lokalnih proizvoda malih proizvođača i tradicionalnih recepata karakterističnih za područje Vojvodine. Projekat je omogućio polaznicima da nauče o gastronomskoj tradiciji Vojvodine, razviju veštine u pripremi autentičnih jela i podrže lokalnu ekonomiju, dok je umeće pripreme jela po tradicionalnim receptima od značaja za očuvanje kulturne baštine i kreiranje jedinstvene turističke ponude, s obzirom da Vojvodinu, kao region bogate istorije i multietničnosti, karakteriše raznolika kulinarska tradicija koja je rezultat mešanja različitih kultura i nasleđa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

O Sokačetu, hrani, filozofiji i još nečemu

 • PDF

Jovan Nikolić Njenovan sa najvišim priznanjem Privredne komore Vojvodine    U društvu neodoljive hrane, na mestu koje podstiče na razgovore van svakodnevnice, desila se magija zvana Sokače - kratke, uske ulice u kojoj su mimoilaženja nemoguća. Pravo mesto za one koji se kreću mimo glavnih puteva, onih sa otvorenim srcima koji poput kakvih lutalica traže srodne duše.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

 • PDF

Prof. dr Ružica Igić sa zasluženim priznanjem kolega iz struke            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

NAJAVA VIKEND DEŠAVANJA U LEDENOJ ŠUMI 22. - 24. DECEMBAR

 • PDF

Program Vikenda u Ledenoj šumi            U susret zimskom raspustu i praznicima „Ledena šuma“ vas poziva da provedete zabavni vikend u novosadskom Dunavskom parku jer nas u okviru tematske „Nedelje heroja“ na programu očekuje mnoštvo raznovrsnih besplatnih sadržaja koji će na najbolji način upotpuniti porodična druženja i vikend zabavu za sve generacije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

TopSrbiji Darodavnica na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji

 • PDF

TopSrbiji priznanje Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca    Mihailo Berček Revija i sajt „TopSrbija - Najbolje iz Srbije“, Novi Sad - za reportažu „Priča o Stragarima“, nagrađeni su II Darodavnicom, priznanjem Društva za narodno prosvećivanje “Svetionik” iz Kragujevca na VI Festivalu književnog stvaralaštva na selu i o selu u Republici Srbiji „Moje selo u pričama i pesmama 2023'' (Stragari - Kragujevac, 12. 12. 2023.)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prvih deset godina Tamburaškog sastava La Banda

 • PDF

Tamboraški orkestar La Banda     Tamburaška muzika je proizišla iz mentaliteta ljudi vojvođanske ravnice. Tamburaške bande s početka XIX veka punile su gradske kafane u Novom Sadu, Subotici, Somboru... a u nekim sličnim lokalima, pod nekim drugim imenom, čuju se i danas. Zahvaljujući njima sačuvana je tamburaška muzika koja pripada Vojvodini. Kako nekada, tako i danas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Izbor za najboljeg pet-friendly ugostitelja

 • PDF

Sa dodele nagrada u Info centru Turističke organizacije Vojvodine    Na svetu ima više od 470 miliona vlasničkih pasa po domaćinstvima i više od pola tog broja su turisti koji zajedno putuju sa ljubimcem. Pet-friendly filter na Booking pretraživaču je treće najviše korišćen, a globalno posluje više od 500.000 objekata registrovanih za goste sa kućnim ljubimcem. Pored hotela i smeštaja, sve je više i restorana, shopping centara i ostalih lokacija koje možete posetiti u pratnji psa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Manifestacija Manić - Tisa 63 i bez manića uspešno održana

 • PDF

Dragan Vukotić u ambijentu Kluba prijatelja reke Tise "Tisa 63"    Uz smenu sunčanih i oblačnih intervala u subotu. 09. decembra, uz branu kod Novog Bečeja, održana je manifestacija „Manić-Tisa 63“, Kluba ljubitelja reke Tise „Tisa 63“. Ne tako davno Međunarodna ribolovačka - gastro manifestacija koja je okupljala veliki broj takmičara i posetilaca iz zemlje, regiona, čak i takmičare sa drugih kontinenata, kao da traži predah. Zapravo, razlog ovogodišnjeg znantno skromnijeg broja posetilaca uslovio je, kako je objasnio Dragan Vukotić, član Kluba i jedan od pokretača ovog zanimljivog događaja, „nestanak“ manića, ribe iz porodice bakalara koja je migracijom došla iz Severnog ledenog mora i nastanila slatkovodnu Tisu upravo kod brane. Još koliko prošle godine svega nekoliko puta je ulovljena, dok se ove godine nije pojavila.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...