Sat11272021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Back REPORTAŽE

Reportaže

Odbrana tradicije

 • PDF

Novi broj revije TOPSRBIJA pred čitaocima            Prijateljska sugestija jednog našeg kolege, visoko pozicioniranog u profesionalnim krugovima, sa pokrićem, bila je da su naši tekstovi „preopterećeni“ tradicijom. Izrečena u tonu primedbe, od naše strane bila je shvaćena kao pohvala, jer je upravo suština revije TOPSRBIJA, od prvog dana bila u fokusu tema i njena orijentacija tokom svih prethodnih 27 brojeva.
            Tako je i ovoga puta, možda i više nego ranije, jer osećamo da za tim ima potrebe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jesu Romanovske, ali su i specijalne

 • PDF

Radoslav Matić            Uprkos činjenici da je broj ovaca u toku poslednjih godina u Srbiji porastao, posebno u Vojvodini, ovčarstvo se danas, zahvaljujući trenutnoj situaciji, neizvesnom plasmanu i posebno otežanom izvozu, nalazi u ozbiljnoj krizi. U Srbiji iščezava i tradicija držanja ovaca na pašnjacima, a proces selekcije i poboljšanja genetike radi dobijanja kvalitetnih visokoproduktivnih grla i brzog prirasta, za većinu stočara je spor i neizvestan. Međutim, koliko je taj put isplativ, govori primer novopečenog šidskog ovčara, Radoslava Matića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Etno kuća DINAR - kuća otvorenog srca i čestitih srpskih domaćina

 • PDF

U ambijentu Etno kuće Dinar u Vršcu            Deceniju i više, poput pravog srpskog domaćina, Etno kuća DINAR u Vršcu (https://www.etnokucadinar.rs), srdačno i toplo dočekuje svoje goste. Nacionalna kuhinja pripremljena na ćumuru je ono po čemu je DINAR najpoznatiji, kada je gastronomski užitak srpske, tradicionalne kuhinje u pitanju. Poznat je i po živopisnom ambijentu ispunjenom predmetima iz prebogate zbirke etno nasleđa. Prepoznat je i po ljubaznosti 40 zaposlenih i razloga više što, bez obzira na veličinu prostora, teško možete naći mesto bez prethodne najave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Gordana Radović : 65 godina savremenog poslovanja Dnevnik-Poljoprivrednika

 • PDF

Dr Gordana Radović            Akcionarsko društvo „Dnevnik-Poljoprivrednik“, Novi Sad je izdavač lista „Poljoprivrednik“, najstarijeg domaćeg specijalizovanog glasila za poljoprivredu i selo, koje ove godine obeležava 65 godina kontinuiranog izlaženja i knjige „Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar“, na tržištu popularno nazvane „mala poljoprivredna enciklopedija“, koja ima tradiciju dugu šest decenija. Ova medijska kompanija ima veoma uspešnu saradnju sa eminentnim poljoprivrednim stručnjacima i naučnicima. Na  godišnjem niovu se realizuje saradnja sa oko 300 najistaknutijih imena, koji su zajedno sa novinarima „Poljoprivrednika“ autori tekstova u oba izdanja. Imajući u vidu specijalizovanost, stručnost i tradiciju, oba izdanja su Rešenjem Ministarstva prosvete preporučena za širu stručnu literaturu za škole s područja rada poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Goran Mulić: Priče u slikama

 • PDF

            U osnovnoškolskim danima napravio je svoje prve fotografije, a ta ljubav jačala je tokom srednje škole. Upisuje Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, ali i tamo druguje sa fotografijom. Od druge godine studja i narednih nekoliko godina vodi Agronom foto klub, a na Agronomijade, sportske susrete studenata, popularne među jugoslovenskim univerzitetima, ne ide kao sportista, već kao reporter. I po završetku svakog takmičenja, svakog događaja, priređuje izložbu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Srđan Olman: ŠTA NAS JE SNAŠLO u Areni Cineplex 1. aprila

 • PDF

Plakat kao pozivnica na stand up nastup Srđana Olmana            Jubilarna godina bioskopa Arena Cineplex donosi novine, ne samo filmskim sladokuscima, nego i posetiocima širih interesovanja.
            Tim povodom, Arena sa zadovoljstvom predstavlja stand up nastup Srđana Olmana „Šta nas je snašlo?” koji će biti održan u četvrtak, 1. aprila u 19 časova u najvećoj sali bioskopa.  Ulaznice po ceni od 800 dinara od danas su u prodaji na blagajnama Arene, a kako je kapacitet sale ograničen i rezervacija ulaznica nemoguća, obezbedite svoje mesto na vreme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Dušan Jakovetić: Mlad naučnik spreman da menja svet

 • PDF

Dr Dušan Jakovetić prima priznaje PMF-a od dekanice prof. dr Milice Pavkov Hrvojević.         - Naučno-istraživački projekti ne odgovaraju radu individue, već zajedničkoj posvećenosti jednog tima, i sva priznanja i pohvale potpisane mojim imenom, rezultat su mog rada i naučnoj saradnji sa mojim kolegama, saradnicima, podržanoj u jednom dužem periodu od institucija, pre svega Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), odnosno Univerziteta u Novom Sadu. Ovo je veliko i stimulativno priznanje i za širu naučnu i društvenu zajednicu - rekao je dr Dušan Jakovetić, vanredni profesor sa Departmana za matematiku i informatiku, PMF Univerziteta u Novom Sadu, prilikom uručenja nagrade, koja se dodeljuje rukovodiocu istraživačkog tima za najveći finansijski doprinos ostvaren u međunarodnoj saradnji PMF-a. Dr Jakovetić je ovu nagradu dobio i prethodne godine i jedan je od retkih istraživača iz naše zemlje koji je doneo čak pet prestižnih H2020 projekata, finansiranih od strane EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Katarina Stevanović Mis turizma Srbije za Mis sveta

 • PDF

Zajednički snimak najlepših devojaka sa Draganom Ćoso            Katarina Stevanović (19 godina), studentkinja Muzičke akademije - smer etnomuzikologija i etnokoreologija, iz Kraljeva, je Mis turizma Srbije za 2020/21. godinu pod licencom Miss Tourism World, što će joj omogućiti da ispred ove asocijacije učestvuje na izboru za najlešu ženu sveta u turizmu na takmičenju koje se uobičajeno održava krajem svake godine (ove godine još nije određeno gde će biti održano završno svetsko takmičenje. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aleksandar Radišić pobednik foto konkursa Srbija bez barijera

 • PDF

Aleksandar Radišić sa porodicom i na dodeli nagrade            Paraolimpijac sa Zlatibora, Aleksandar Radišić, pobednik je foto konkursa „Srbija bez barijera“, koji je povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, organizovala Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marko Princip: AGROL ima premium kvalitet za premium kupce

 • PDF

Marko, Jovana i Vladislav            Model što brže implementacije znanja stečenih kroz obrazovni sistem u praksu poželjan je i očekivan sled ciklusa profesionalnog usmerenja. Mlad čovek oficijelnog obrazovanja, novom energijom i radikalnijim idejama u prilici je da znatno produži radni vek i mogućnost sprovođenja svojih ciljeva. Marko Princip sa zvanjem Import Export Manager-a je i obrazovan i mlad. Radnu praksu od malena sticanu u privatnom porodičnom biznisu, nadogradio je teorijskim znanjima na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i kao diplomirani agroekonomista danas je na pragu preuzimanja najvećih odgovornosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Marko Brzak: Biti Chef prestižne kuhinje Salaša 137

 • PDF

Marko Brzak            Dobra osnova stečena u SŠ „Svetozar Miletić“ u Novom Sadu, dinamičan profesionalni start u zemlji i inostranstvu, radoznalost, kreativnost, kvalifikovali su pre gotovo sedam godina, danas dvadesetdevetogodišnjeg Marka Brzaka za Chef-a prestižne kuhinje Salaša 137 na Čeneju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dragan Vukotić: Riblji specijaliteti od rečne ribe na Salašu 137

 • PDF

Dragan Vukota Vukotić            Posledice ograničenja 2020. najviše su se odrazile na turističku privredu. Bez rezultata ostali su brojni turistički činioci, ali oni koji su takođe pretrpeli ogromnu štetu bili su organizatori manifestacija. Sunovrat je nastupio posle godina ekspanzije manifestacionog turizma, posebno gastro-turističke orijentacije. U toku minule godine one su ili preskočene, ili svedene na minimum. Ali, ako su neke od konkretnih akcija izostale, ideje nisu. A kako bi spremno predupredili neprijatna iznenađenja u ovoj godini, organizatori su energiju usmerili na primerena druženja, sa ograničenim brojem gostiju, koja će svojim sadržajima privući posetu i ispuniti očekivanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...