Sat04202024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Peter Hajdu: Gastronomske manifestacije i kako to rade Slovenci

Peter Hajdu            Susret dvojice nepopravljivih ljubitelja roštilja, generalno kuvanja u prirodi, Petera Hajdua i Romea Karanovića, na Wild West Fest on Fire barbiquea i musice - na jezeru Zbilje, nedaleko od Ljubljane, od poznanika načinio je prijatelje. Nakon susreta na slovenačkom festivalu ista strast za roštiljem i kuhinjom na otvorenom preselila se i u Srbiju, pre svega Novi Sad i njegovu okolinu. Paralelno poznavanje srpske i slovenačke gastro scene kvalifikovalo je Petera Hajdua za učešće na I Kongresu: Gastronomske manifestacije Balkana -značaj i mogućnosti, održanom krajem marta na Stražilovu (Sremski Karlovci), u organizaciji Romea Karanovića, člana UO Kulinarske federacije Srbije, zagovornika koncepta Kuhinja na otvorenom i predsednika Udruženja vlasnika vikendica i salaša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jelena Ćuković: Kuma Dana Sv. Trifuna u vinskom centru Srbije, Sremskim Karlovcima

Kuma Jelena u akciji Foto: Ilija Ramić            Dan Sv. Trifuna slava je brojnih esnafa, vinogradara i kafandžija. Godinama unazad ona podrazumeva lepo druženje vinara i profesora, saradnika Instituta za vinogradarstvo i voćarstvo Sremski Karlovci, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u ulozi organizatora. Veruje se da sa Sv. Trifunom stiže proleće, budi priroda, a sa njom i ljubav. Sv. Trifun je i čuvar vinograda i štiti ga od raznih štetočina, pa ga vinogradari i vinari ovom prilikom mole da ga zaštite od njih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dan Sv. Trifuna prigodno obeležen u Institutu za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

Prof. dr Dragoslav Ivanišević            Više decenija dugo okupljanje vinske zajednice Sremskih Karlovaca u ritualnoj rezidibi vinograda Oglednog dobra Instituta, polivanje vinom usled verovanja da će grožđe doneti zdraviji rod, Institut za vinogradarstvo i voćarstvo, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta Novi Sad, svake godine priređuje pravi mali festival vina. Za taj dan okupljaju se svi vinari, čime se stvaraju trajne veze i širi krug prijatelja, učvršćuju veze Instituta sa vinarima. Svake godine bira se i kum slave. Ove godine u toj ulozi našla se Jelena Ćuković, vlasnica Vinarije „Veritas - Ćuković“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Obren Drljević: Čarolija ukusa regije Braničeva-Podunavlja

Obren Drljević            U okviru realizacije projekta „Podrška konkurentnosti i razvoju turizma u regionu Braničevo-Podunavlje“, pokrenutog sa ciljem unapređenja konkurentnosti regionalne turističke privrede i podrške razvoju sektora turizma u celini, u nekoliko centara Srbije upriličena je promocija gastronomske manifestacije regionalnog brenda „Lokalni zalogaj“ ponudom gastronomskih specijaliteta Braničeva i Podunavlja. Ova manifestacija je pokazala koliko su „zalogaji“ na ovoj destinaciji drugačiji od onih u ostatku Srbije, istovremeno koliko se o njima malo zna, izazvala je ne malo interesovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Nenad Ivanišević: Vizijom i razumevanjem do nove vrednosti

Dr Nenad Ivanišević         - Sve što mislite da Vlada AP Vojvodine, u okviru Sekretarijata treba i može da pomogne, nemojte kucati. Naša vrata su za vas uvek otvorena - poručio je dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam na Godišnjoj skupštini Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, početkom februara ove godine u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Još jedna uspešna poslovna godina Udruženja SREM - FRUŠKA GORA

Gordan Bašić (levo) i Saša Vinčić            Godišnja skupština Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM - FRUŠKA GORA, održana je u reprezentativnom prostoru Galerije Matice Srpske u Novom Sadu, u četvrtak 08. februara 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Palik Gábor: Voćna vina novi izazov ili prolazni trend

pobednik ovogodišnjeg Januarskog međunarodnog sajma vina u Temerinu Palik Gábor            Apsolutni pobednik ovogodišnjeg Januarskog međunarodnog sajma vina u Temerinu je Palik Gábor iz Slovačke sa voćnim vinom od crne ribizle.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

XXVI Januarski međunarodni sajam vina u Temerinu

Pozdravni govor gospodina Horvat Lasla    Prvi u nizu u godišnjem kalendaru vinskih ocenjivanja - Januarski međunarodni sajam vina u Temerinu, zbog svoje dugovočnosti i organizacije, omiljeno je mesto susreta vinara iz zemlje i regiona. Na ovogodišnjem festivalu bilo je 593 uzoraka, 274 belih vina, 186 crvenih, 81 rose, 14 schiller, 15 desertnih i 23 voćnih vina, koje je ocenjivalo 98 sudija, tehnologa, najviše enologa, koji su bili više nego zadovoljni njihovim kvalitetom. Veliku zlatnu medalju zaslužilo je 19 vina, zlatnu 145, srebrnu 197 i bronzanu 177 vina, dok su ostali učesnici dobili priznanje za učešće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

LOKALNI ZALOGAJ - priručnik vlaške tradicije i nasleđa

 Ivana Antonijević, direktorka RRA BP u intervjuu za TopSrbiju            Ako vam je dosadilo da jedete jedno te isto, zašto ne obogatite svoj meni ukusima nekog drugog kraja? Drugačije je neretko i pozitivno-iznenađujuće, a provociranjem nove senzacije proizvedene nepoznatim iskustvom poseban je izazov i poziv na nastavak gastro avanture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Tečna riznica u flaši iz Destilerije 2M

Jasna Terzić u društvu Nikole Biorčevića i Milije Mihajlovića

            Na Oplenačkoj berbi grožđa Velika zlatna medalja za šljivovicu „Dedino zlato“ reserva, i prošle, 2023. godine, pripala je Destileriji „2M“ iz sela Lipovac kod Topole. Pravo otkriće za selo u kojem živi oko 500 stanovnika orijentisanih na poljoprivredu, uglavnom vinogradarstvo i voćarstvo, poznato po desetak vinarija i odličnim vinima, koje može da se pohvali i pravom kućom rakije u kojoj se čuva još uvek skriveno blago - rakija od šljive stara i do 22 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Nemanja Petrović dostojan čuvar tradicije svojih predaka

Nemanja Petrović            Poziv oslonjen na trajanje koje se meri generacijama, još uvek je izazov. Učestalija je pojava da se nakon dve do tri generacije za tzv. porodične poslove gubi interesovanje. Zato posebnu pažnju posvećujemo onima koji nisu izneverili iskustvo i znanje svojih predaka već ih nadogađivali i nadogađuju ih, prateći ukupna kako socijalna, tako i tehničko-tehnološka kretanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pozvani ste na Međunarodni januarski festival vina 2024. u Temerinu

Fotograf Varga Zoltan zabeležio je trenutke degustacije i ocenjivanja vina    Sve je spremno za početak 26. Međunarodnog januarskog festivala vina u Temerinu od 10 časova, u subotu, 20. januara 2024. godine. Tradicionalno, mesto održavanja je Sportska hala, gde će vas na samom ulazu dočekati članice Udruženja Društva prijatelja bašte - Temerini Kertbarátkör, sa najboljim pogačicama sa čvarcima na svetu. Oko 11 časova, biće upriličena Konferencija za predstavnike medija, a dvočasovni kulturno-umetnički program počinje u podne, nakon čega će se pristupiti dodeli priznanja. Degustacija vina uz kupljeni bon od 50 dinara, trajaće do poslepodnevnih sati.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...