Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Stare sorte vinove loze - Kadarka

Dragutin Miljković u društvu ovogodišnje Kraljice berbe na PalićuIz knjige Peščani vinski put, Dragutina Miljkovića

Sinonimi: Skadarka, Braničanka, Gamza (bug.), Kadárka, Török Szőlő (mađ.), Kadarka noir (fr.), Kadarka nera (it.).
Po prevlađujućem mišljenju, Kadarka je poreklom sa Balkana, iz okoline Skadra. U Panonsku niziju su je doneli Srbi prilikom velikih seoba pred nadiranjem turiskih osvajača. Po drugoj verziji, poreklo kadarke se vezuj za Tursku - toponim Üsküdar, deo Istanbula. Kao i Kevidinka, prema prirodnoj klasifikaciji pripada Convarietas pontica, subconvarietas balcanica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zdravo je, iz Ečke je

Šaran iz Ečke je provereno najkvalitetnijiOvo su meseci kada kreću mnoge proslave, kada je riba ponovo aktuelna. Našeg sagovornika, generalnog direktora Ribarskog gazdinstva „Ečka“ AD u Lukinom selu, Nenada Radulovića, pitamo kao se ova cenjena kuća pripremila za predstojeći period?
-Ovaj period pred Sv. Nikole mi čekamo svake godine potpuno spremni. Ono što je bilo karakteristično za ovu, 2013. godinu, je da se ne može uporediti sa prethodnom, kada se čak i uvozila riba, jer je nije bilo dovoljno na domaćem tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milovan Milojević i Zeočki vinogradi

Milovan Milojević (desno) za zetom VladimiromNadomak Beograda u opštini Lazarevac, na nadmorskoj visini od 134 metara, smešteno je selo Zeoke, u kojem živi 712 stanovnika u 213 domaćinstava. Ovo mesto poznato je po ugnjenokopu lignita Rudarskog basena “Kolubara”, ali i kao vinorodni kraj u opštini Lazarevac. U selu Zeoke ljudi se generacijama bave i uzgojom vinove loze i proizvodnjom vina. Pre nekoliko godina meštani ovog sela su rešili da se vrate viševekovnoj tradiciji svojih predaka - vinogradarstvu i vinarstvu. Strategija je što više održavanje starih i zasad novih vinograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

OZZ Benišek-Veselinović, nova rakijsko-vinska kuća, a sa tradicijom

Mirko Veselinović (levo) i Mario BenišekNa Trećem festivalu „Nova vina Potisja“, održanom 22. novembra 2013. godine u Žablju, učestvovala je i, pre tri nedelje registoravana, Opšta zemljoradnička zadruga „Benišek-Veselinović“ iz Sremskih Karlovaca. I mada je firma nova, igrači su provereni, stari.
Mario Benišek je vlasnik Vinarije „Benišek“ postao još 1997. godine, i bio je prvi koji je devedesetih godina prošlog veka obnovio proizvodnju Bermeta, po kojem su (uz Ausbruh) Sremski Karlovci od davnina bili nadaleko poznati. Benišekov jedinstveni Bermet pravljen je po jednom od najstarijih porodičnih recepata za Bermet sa 26 različitih vrsta lekovitog i začinskog bilja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Prof. dr Vladimir Puškaš: Vinu treba posvetiti punu pažnju

Prof. dr Vladimir PuškašVladimira Puškaša, profesora na predmetima Tehnologija vina i Tehnologija jakih alkoholnih pića na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, sreli smo nedavno na III smotri Novih potiskih vina u Žablju i zamolili za intervju, s obzirom da je na ovoj vinskoj smotri malih vinara bio i predsednik komisije za ocenjivanje kvaliteta vina i da je održao predavanje o pravilnoj proizvodnji vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kevidinka, vino za svaki dan

Viteški red Arena Zabatikiensis organizuje u Hajdukovu izbor za Kevedinku godineNajstariji vinski viteški red u Srbiji, „Arena Zabatkiensis“ ili „Subotički pesak“ osnovan je 22. januara 2001. godine, na Dan Sv. Vinka. Na osnivačkoj skupštini 56 vinogradara, vinara, poštovalaca i ljubitelja vina sa prostora Subotičko-horgoške peščare „iskazali su svoju želju da slede put vinskog viteštva“, usvojili osnivačke dokumente, izabrali upravu (Senat), velikog majstora reda i druge časnike. Za svoje barjak-vino, kojim se u svojim svečanim trenucima predstvalja i služi, ovaj red vitezova vina izabrao je Kevidinku, autohtono vino sa subotičkog peska.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dan mladog vina na srpski način

Violeta Kalinović i Žan-Danijel Ruh, Dama i Vitez Dana mladog Portugizera 2013.Svetkovina u čast Dana mladog vina, svakog trećeg četvrtka novembra u Francuskoj slavi se kao Dan Božole-a (Beaujolais), Italiji kao Nuova, u Srbiji se (po sedmi put) obeležava kao Dan mladog Portugizera ili Svatovca. Za tu priliku, u Novom Sadu, u najstrožem gradskom jezgru, ispred Župne crkve Imena Marijina, Vinarija “Mačkov podrum” za svoje sugrađane i za sve ljubitelje vina i poštovaoce ove lepe tradicije, priredila je besplatnu degustaciju i tom prilikom “načela” bure od 500 litara mladog Portugizera, uzbudljivog i senzibilnog, lepršavog vina sa lepim mirisima i lepim aromama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Proslavom Dana mladog Portugizera započeta Nova vinska godina

Sava Jojić sa suprugom LjiljanomU Novom Sadu je 21. novembra, obeležen Dan mladog Portugizera, koji je u centru Novog Sada, ispred Župne crkve Imena Marijina, okupio sve znalce, vinoljupce, poštovaoce vina i ljude dobre volje i u radosnoj atmosferi označio početak vinske godine. Dan mladog vina je u svetu tradicija, potekla iz Liona (Francuska), vremenom se proširila na ceo svet, a svaka vinska regija to obeležava na poseban način.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sajam hrane i pića Premium Food Weekend II 2013

Kompanija Gegula iz Kraljeva, jedan od izlagača na sajmuSajam ekskluzivne hrane i pića Premium Food Weekend II 2013, u organizaciji Agrobiznis magazina, uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, održan je 16. i 17. novembra u Tržnom centru „Stadion“ na Voždovcu.
Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji, na kojoj su predstavljeni prehrambeni i poljoprivredni proizvodi, predstavilo se dvadesetak izlagača iz svih delova Srbije, kao i predstavnici ambasade Indije sa svojim čajevima i začinima. Cilj Sajma je da na jednom mestu predstavi domaće i strane brendove u prehrambenoj industriji, pružajući posetiocima priliku da probaju domaće rakije i vina, med, lekovite čajeve i meleme, torte i kolače.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Save Mačka Portugizer, vino za svaki dan

Mlado vino za lepe trenutkeKada neka manifestacija postoji dve-tri godine, to se već smatra velikim uspehom, i ona potom prerasta u tradiciju. Vinska manifestacija Dan mladog Portugizera, u organizaciji Vinarije Mačkov podrum, a uz podršku Turističke organizacije Irig i Turističke organizacije Grada Novog Sada, obeležiće za dva dana sedam godina trajanja. Idejnog tvorca, gospodina Javu Jojića Mačka, pitali smo koliko je teško organizovati celu ovu vinsku feštu koja je prerasla u brend Vinarije, pa i Srpske Atine?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Divan je vinom kićeni Srem

Vinoteka vinarije Đurđić u Sremskim KarlovcimaO vinu, vinogradarstvu, vinarstvu, vinskim putevima, sve se više priča i piše. Razlog za to su brojne vinske manifestacije, ali i sve kvalitetnija vina u Srbiji, čiji vlasnici dobijaju prestižne nagrade širom sveta. Ipak, nekako se čini da je srpsko vino uspavana lepotica, koja tek treba da se probudi i da stasa u punom smislu te reči. Činjenica je da stasava u sve lepšem ambijentu, kao i to da su vinari konačno shvatili da nije dovoljno da napišu da imaju višedecenijsku tradiciju (?!!) već i da za svako, najlepše moguće upakovano vino, moraju da imaju i adekvatnu priču.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miloš Kalapiš: U poseti vinariji Galot

Miloš KalapišU jedinoj pustinji u Evropi, Deliblatskoj peščari, na mestu gde su se prostirali vinogradi Marije Terezije, 2011. godine Dragan Jovanović počeo je svoju misiju kojom želi da svoju ljubav prema vinu podeli sa drugima. Desetinama godina u nazad od svojih predaka učio je da voli vino, krenuo iz hobija, a sada stečeno znanje prenosi na svoje potomke u Banatskim Karlovcima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...