Sun06202021

Poslednja izmena:08:49:16 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Nekoliko ključnih razloga zbog kojih Vinariju Vinum morate posetiti

Jovica Urođević, enologVinarija „Vinum“, vlasnika dr Milana Ubavića, zasnovana je 2002. godine u najvinskijem gradu u Srbiji, u Sremskim Karlovcima i jedna je među dvadeset registrovanih u tom gradu, odnosno jedna od sedam u ulici Karlovačkog mira, koju takođe možemo nazvati jednom od najvinskijih, ako ne i najvinskijom ulicom u zemljli.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gde se jede najbolja riblja čorba?

Čarda Aquadoria u PetrovaradinuReč čarda, koja se danas koristi samo u mađarskom, srpskom i hrvatskom jeziku, potiče iz persijskog i označava četiri stuba. Čarde su se još od srednjeg veka na našim prostorima nalazile na drumovima i pored reka i bile svratište za odmor i osveženje. Čarde duž puteva su izgubile nekadašnji značaj zbog brzine putovanja, ali su zato sve atraktivnije one na reci. Najveći broj ovih objekata specifičnog ugostiteljskog miljea očuvan je na potezu od Bačkog Monoštora do ušća Save u Dunav kod Beograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kraljeva vinarija i podrum na Oplencu

Iz arhive Kraljeve vinarijeTragaoci za jedinstvenim iskustvom neizbežno treba da se zaustave na Oplencu, na mestu gde je, ne slučano, 1931. godine kralj Aleksandar Karađorđević, podigao Kraljevu vinariju. Nova vinarija iznikla je na mestu gde je njegov otac, kralj Petar I podigao mali podrum, u kojem je sve do početka Velikog rata prerađivano grožđe. Iz tog vremena sačuvana je bačva, koju je 1909., meštanin Petar Joksić, poklonio kralju Petru I i na kojoj je ispisao simpatičnu poruku: „Koj’ ne zna da treba rujno vino piti, nije čovek već je izrod, tog će zemlja kleti.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Beograd dobija svoj vinski put

Sa otvaranja gastroenološke manifestacije 2. BEGEF u SkadarlijiBeogradski gastroenološki festival - BEGEF, svoje prvo izdanje imao je u Starom dvoru, drugo, od 07. - 09. septembra u čuvenoj boemskoj četvrti starog Beograda - Skadarliji. Ove godine, duž Skadarske ulice su sva tri dana bili postavljeni štandovi proizvođača sa domaćim proizvodima zaštićenog geografskog porekla, a na mestu susreta prošlosti i budućnosti, u restoranu Velika Skadarlija jedan dan je bio posvećen prezentaciji vina iz Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Uticaj Vinskih puteva Srbije na turističku ponudu

 Podrška resornog ministarstva Vinskim putevima Srbije Vinski putevi Srbije nastali su kao projekat resornog ministarstva sa ciljem integrisanja komplementarnih sadržaja na putu vina kroz Republiku Srbiju. Posle osam godina od uspostavljanja Vinskih puteva, broj vinarija u Srbiji je utrostručen, i srazmerno tome, zabeležen rast broja turista koji te vinarije posećuju. Ministarstvo je u ovaj projekat od 2015. do 2018. opredelilo preko 10 miliona dinara za različite događaje, pre svega manifestacije, ali i za finansiranje infrastrukture kako bi Vinski putevi bili dovedeni na nivo jednog od osnovnih turističkih proizvoda naše zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Cipovka - hleb koji je obeležio jedno vreme

Razgovor sa autorkom nakon projekcije filma„Ništa u svetu nije tako pozitivno kao hleb“, rekao je Dostojevski. U petak, 21. septembra, u prostorijama "EU Info Point-u" održano je druženje povodom filma "Cipovka - hleb koji se smeje na mesec", autorke Jelene Vukmanović i njene saradnice na arhivskom materijalu Irene Nemet Tucakov. Iako je osnovni cilj EUIP Novi Sad da građanima Novog Sada i Vojvodine pruži informacije o svim mogućnostima koje Srbiji donosi pristupanje Evropskoj uniji, kao što su dalje školovanje, usavršavanje, posao i putovanje u zemlje EU, podstaknuti činjenicom da je 2018. godina godina kulturnog nasleđa, EUIP tim je odlučio da da svoj doprinos vojvođanskom, a time i srpskom kulturnom nasleđu, projekcijom dokumentarnog filma „Cipovka - hleb koji se smeje na mesec".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vinarija Matalj: Samo za vinske sladokusce

Nikola Mladenović Matalj (prvi s leva) sa ekipom saradnikaIzvanredni potencijali negotinskog kraja sa odlikama ekstremne kontinentalne klime, i ljubav prema vinarstvu nasleđivana generacijama oplemenjena novim tehnologijama, vinariju Matalj iz Negotinske krajine uvrstili su u sam vrh srpskog vinarstva. Ako se tome doda lična inicijativa, želja za kreativnim oblikovanjem prirodnih darova, nije ni čudo što je vinarija Matalj danas jedna od najrespektabilnijih vinskih kuća u zemlji. - Trudimo se da proizvedemo snažna i ekstraktivna vina, slojevita i kompleksna, ali dovoljno prefinjena i elegantna da odslikavaju podneblje iz kojeg dolaze - objašnjava gospodin Nikola Mladenović Matalj, vlasnik istoimene vinarije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dijana Milić: Pusula vina iz prelepe Pocerine

Dijana MilićPočelo je iz hobija i deset godina kasnije preraslo u ozbiljnu priču. Tako počinje svoju vinsku sagu Dijana Milić iz Vinarije „Pusula“, u selu Miličinica, kod Valjeva. - Godine 2006. moj brat od tetke, Radomir, došao je na ideju da na placu, koji je moj otac poklonio mojoj majci, na brdu Pusula, posadimo vinograd. Krenuli smo od onih sorti grožđa, od kojih smo voleli i želili da pijemo vino: Pino Noir, Cabernet Sauvignon i Sauvignon Blanc.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Cubo Fest - festival dobrog ukusa i prave mere

Hedonizam u ambijentu novosadskog restorana CuboPetu godinu za redom, restran Cubo u Novom Sadu organizuje jednodnevnu manifestaciju Cubo fest, sa ciljem prezentacije novina, bilo da se one odnose na kulinarske specijalitete ili vina, koja će do narednog događaja, Cubo festa 2019. obogaćivati jelovnike i vinske karte restorana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Organska ulica na Ribljoj pijaci

Ambijent Organske ulice na novosadskoj pijaciPrivredna komora Srbije - Regionalna privredna komora Južnobačkog upravnog okruga u saradanji sa Vojvođanskim klasterom organske poljoprivrede organizuje manifestaciju: „Organska ulica Grada Novog Sada“ 15. i 16. septembra  u periodu od  8 do 13 sati na Ribljoj pijaci, Trg Republike 18, Novi Sad.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

DANI VESELE MAŠINE I ZLATNI DESTILAT ŠLJIVOVICE U KLJAJIĆEVU

Sa prethodnog takmičenja u pečenju rakijeTradicionalni 11. Dani Vesele mašine i 6. Zlatni destilat rakije šljivovice organizuje se 09. septembra 2018. godine na Burduševom brdu iznad Kljajićeva.
Okupljanje takmičara, nameštanje kazana, upoznavanje sa pravilima takmičenja, punjenje kazana i palenje vatre je u 9.30h. Domaćin je za takmičenje u pečenju rakije obezbedio kom, a na učesnicima je da donesu svoj kazan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

DANI OTVORENIH VRATA NA ORGANSKIM FARMAMA - ORGANIK SREM FEST

U voćnjaku kod Mujkanovića i KlještanovićaTradicionalna manifestacija DANI OTVORENIH VRATA NA ORGANSKIM FARMAMA
„ORGANIK SREM FEST“, koja ima za cilj predstavljanje javnosti koliki je značaj organske proizvodnje, očuvanje seoske sredine i plasman organske hrane kao jednog od turističkih sadržaja, održana je u subotu, 25.08.2018. godine u opštini Irig . Ova manifestacija promoviše organsku proizvodnju uz prateće programe: predavanja i praktičnu obuku, degustacije i prodajnu izložbu. Organizator manifestacije je bilo Udruženje proizvođača i ljubitelja organske hrane „VitaS”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...