Sat11282020

Poslednja izmena:01:09:00 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Vinarija Benvenuti: Vreme je za Malvaziju i Teran istarski

Benvenuti Malvazija očatala Novosađane„Delići naše priče nalaze se u svakoj Benvenuti butelji, kao odraz filozofije da je vino upravo onakvo kakva je i osoba koja iza njega stoji“ piše na sajtu najčuvenije istarske Porodične vinarije „Benvenuti“ koja se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina bavi od 1946. godine. Gospodin Livije i njegovi sinovi Nikola i Albert nasledili su posed 2003., a nekoliko godina kasnije doneli odluku da iskoriste vrhunske pozicije ovih vinograda i potpuno se posvete vinskoj umetnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Karin salaš: Pejzaž pun boja i ukusa ljubavi

Karin salaš imao sjajnu prezentaciju na Sajmu u Novom SaduNa izlasku iz Srbobrana, na 1,2 km prema Bečeju nalazi se Karin salaš vlasnika Marije i Radivoja Nićin. Podignut u drugoj polovini XIX veka, a u porodicu Nićin stigao je kao miraz prambabe današnjeg vlasnika, i uz njega 12 lanaca zemlje. Deda Rada, najmlađi sin u familiji, poznatiji po svom nadimku (špicname) Kara, salaš je nasledio od svoje majke i kumovao njegovom imenu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuzminčani prave najbolji Sremski kulen

Braća Vojnović od hobija napravili ozbiljan biznisU sve oštrijoj konkurenciji na tržištu suvomesnatih proizvoda neki su se priklonili kvantitetu i industrijskom načinu proizvodnje kod kojeg je brzina dolaska do kapitala u obrnutoj srazmeri sa kvalitetom finalnog proizvoda. Oni drugi su razumeli neophodnost unapređivanja prepoznatljivog kvaliteta domaćeg proizvoda u cilju fer-pleja prema potrošačima, svojoj savesti i što duže egzistencije na tržištu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vrtlari iz vojvođanske bašte

Branislav Sekućić (drugi s desna) okuplja i predvodi novu generaciju mladih poljoprivrednih proizvođačaPreduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge VRTLARI DOO iz Malog Iđoša, vlasnika i direktora Branislava Sekulića, za dve godine prisustva na tržištu Srbije, osim rasta i razvoja sopstvene proizvodnje doprinelo je boljem povezivanju vojvođanskih malih proizvođača poljoprivrednih proizvoda i njihovim zajedničkim nastupima na domaćem i ino tržištima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zavodljivi ukusi PG Radišić sireva

Zaslužena priznanja za Zoricu i Petra RadišićaPoljoprivredno gazdinstvo „Radišić“, Zorice i Petra Radišića, već nekoliko godina na tržište Srbije plasira nekoliko vrsta sireva. Poznat je njihov kačkavalj, ali i rolovani sir sa dodacima šunke, susama, bibera, vlašca. Proizvode i sitan sir, krišku, kao i parmezan i sve to po recepturi koju prenosi četvrta generacija žena u ovoj porodici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kiselo&Slatko najbolje od svežeg voća

Potražnja za zdravim prirodnim sokovimaProšle je svega dve godine od kako su dvojica prijatelja, kolega sa Tehnološkog fakuleta u Novom Sadu u želji da se okušaju u nečem novom, a njihovi proizvodi, 100% prirodni sokovi od višnje, kruške, jagode, jabuke i kajsije, već beleže poslovne rezultate koji zahtevaju širenje kapaciteta i pokrivanje tržišta cele Srbije. Stanislav Pejak, jedan od osnivača firme LALOŠKI DOO sa sedištem u Novom Sadu, koja stoji ispred brenda Kiselo&Slatko, ovako brz proboj na srpskom tržištu objašnjava izborom proizvoda kojih u ponudi nije bilo ili ne u dovoljnoj meri, kao i kvalitetu proizvoda, kojem je u ovoj firmi, od starta do danas, sve podređeno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PG Spelta porodice Jokić: Ljubav prema Spelti zadržava ih na selu, ljubav prema deci tera ih da misle na grad

Tijana i Miloš JokićMiloš i Tijana Jokić vlasnici Poljoprivrednog gazdinstva „Spelta“ iz Ravnog Sela, odlučili su da svoj zajednički život započnu u ovom selu, u opštini Vrbas, na Miloševoj dedovini. Uredili su kuću, a na imanju od jednog hektara pre sedam godina na idelanoj lokaciji nadomak sela, podigli zasad lešnika, tri godine kasnije, na sedam preostalih jutara speltu. Iako je Miloš Jokić TV snimatelj i godinama bio u ranom odnosu na RTV Vojvodini, a supruga Tijana zoo tehničar, danas su ponosni proizvođači i prerađivači spelte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kulen Karola Horvata iz Bačkog Petrovca šampion kvaliteta 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu

Karol HorvatU godini kada Međunarodni sajam poljoprivrede obeležava 130 godina od prvo ocenjivanje kvaliteta i prve Izložba pojoprivrednih proizvoda, stručni žiri je za najbolji proglasio kulen proizvođača Karola Horvata iz Bačkog Petrovca, dodelivši mu Veliku zlatnu medalju i šampionski pehar, zvanično priznanje da upravo on proizvodi najbolji kulen ne samo u Srbiji i regionu, veći i u svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PG Jevtić: Zaboravljene žitarice na našim trpezama

Ratka JevtićDiverzifikacija useva, održiva poljoprivreda i potražnja za zdavom ishranom spadaju među faktore koje su u proteklim decenijama izazvali rastuće interesovanje za stare žitarice. Rizici genetske erozije biljnih vrsta i prateće posledice po poljoprivredu pozivaju na neiskorišćeni potencijal njihovih predaka kao što su Spelta, Emmer, Kamut i dr. Spelta se prvi put pominje u nekim delovima Egipta, kao samostalna biljka odvojena od pšenice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Garantovani kvalitet ne podrazumeva odsustvo problema

Goran Bera tvrdi: Kozarstvo i ovčarstvo u ozbiljnim problemimaProblema nema Kompanija BEOCAPRA d.o.o., u selu Kukujevci, opština Šid, na tržištu Srbije se nalazi od 2009. godine. Od početne ideje četvorice vlasnika - osnivača firme, i proizvodnje sirovog mleka vrlo brzo se odustaje i zamenjuje ispativijom preradom i proizvodnjom mlečnih proizvoda od kozjeg mleka, koji se na tržištu plasiraju pod robnom markom KOZARI i koja danas obuhvata: kozji krem-sir, meki kozji sir u salamuri, polutvrdi kozji sir u salamuri, nekoliko tipova ekstra masnih kozjih sireva s plemenitim plesnima, jogurt od kozjeg mleka, probiotski napitak od kozjeg mleka, surutku...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stevica Marković: Sve veća porodica Original Srbija

Stevica MarkovićTreću godinu za redom Savez proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije „Original Srbija“, pomognut od strane Ministarstva poljoprivrede, organizovano se pojavljuje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. U hali 6 Novosadskog sajma, kao i prethodne godine, svoje domaće i geografski zaštićene proizvode predstavili su stari, ali i neki novi članovi, koji su u međuvremenu sertifikovali svoje proizvode pa su samim tim izborili pravo da se pridruže ovom Savezu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladislav Petković: Kvalitet jedini kriterijum za učešće na Prolećnom festivalu vina

Vladislav PetkovićPo mišljenju mnogih onih koji dugo pamte 85. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, koji se održava od 15 - 21. maja, podseća na stare dane, kada je bio jedan od vodećih ne samo jugoslovenskih, već evropskih i svetskih događaja. Tome su osim broja od 1.500 izlagača iz 30 država, kumovale i brojne novine, među kojima izdvajamo prvi Prolećni festival vina, 18. i 19. maja u kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com