Sat11282020

Poslednja izmena:01:09:00 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Ministar Ružić otvorio prvi Prolećni festival vina na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu

Pozdravni govor Branka Ružića- Velika čast i privilegija je otvoriti prvi Prolećni festival vina, kao jedan od bitnih segmenata 85. Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu - rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije gospodin Branko Ružić u petak, trećeg dana ove reprezentativne sajamske manifestacije, koja se održava od 15 do 21. maja 2018. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vukosav Saković: Proizvodimo kvalitetet pšenice iznad proseka ali sporo rešavamo problem njenog skladištenja

Vukosav SakovićSvake godine za vreme trajanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu održava se Dan žitara, na kojem se govori o tome ko je šta uradio i kakve je rezultate postigao u prethodnoj godini, ali i o planovima, šta treba raditi. Oni koji su bili najbolji u prethodnom periodu na Danu žitara dobijaju povelje za postignute rezultate.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PROLEĆNI FESTIVAL VINA - Još jedan novi koncept Novosadskog sajma

Vladislav PetkovićMeđunarodni poljoprivredni sajam 2018. po prvi put će biti domaćin PROLEĆNOG SAJMA VINA. U okviru 85. sajamske manifestacije 18. i 19. maja priliku da se predstave dobili su proizvođači vina, rakije i gastro sektor. Vladislav Petković, jedan od organizatora Prolećnog festivala vina, poručuje da posetioce očekuje nešto novo, pre svega novi pristup u animiranju proizvođača vina, rakije i hrane, kao nastavak tradicije započete u Beogradu pre par godina, a koja se naslanja na dobre primere poput Vinitaly u Veroni, ProWein-a u Dizeldorfu i dr. - Potrudili smo se da najbolje prakse zapadnih zemalja u organizaciji sličnih događaja primenimo kod nas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvodina Gastro Region na Novosadskom sajmu

Branislav SekulićSvečanim otvaranjem na Novosadskom sajmu je u utorak, 15. maja 2018. godine otpočeo najznačajniji agrobiznis-događaj jugoistočne Evrope, 85. Međunarodni poljoprivredni sajam, koji će trajati do 21. maja. Uz prisustvo gradonačelnika Novog Sada, gospodina Miloša Vučevića, pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, gospodina Vuka Radojevića, kao i ambasadora Republike Francuske, zemlje-partnera ovogodišnjeg Sajma, NJ.E. gospodina Frederika Mondolinija, otvorio ga je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, gospodin Branislav Nedimović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Studenti PMF-a u poseti vinarijama Zvonko Bogdan i Tonković

Zajednički snimak isped vinarije Zvonko BogdanStudenti četvrte godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, u okviru jednosemestralnog ispita - Vinski turizam koji vodi dr Tatjana Pivac, imali su priliku da posete dve vinarije na severu Bačke: Porodičnu vinariju „Tonković“ u Bačkim Vinogradima i Vinariju „Zvonko Bogdan“ na Paliću.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tanja Šehovac: Vinarija Tonković zadovoljna posetom studenata PMF

Tanja Šehovac (stoji desno) približila je gostima saznanja o vinima od KadarkeNa putu na sever Bačke, grupa studenata četvrte godine Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pod vođstvom predmetnog nastavnika, dr Tatjane Pivac, 09. maja posetila je Porodičnu vinariju „Tonković“ u Bačkim Vinogradima. Njih je ljubazno i domaćinski dočekala Tanja Šehovac, diplomirani tehnolog, oko dve i po godine stalno zaposlena u Vinariji „Tonković“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Tatjana Pivac: Vinski turizam je perspektivno zanimanje za mlade turizmologe

Dr Tatjana Pivac više nego zadovoljna interesovanjem studenataDr Tatjana Pivac, vanredni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, poslednjih godina u okviru jednosemestralnog izbornog predmeta - Vinski turizam, za studente četvrte godine pored predavanja redovno organizuje posete vinarijama. Ova generacija studenata imala je mogućnost da pođe na dva izleta i poseti četiri vinarije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvi novosadski Salon vina završen Portugalskim večem u Beskraju

Gordana Čučković (prva s leva), Joao Alphonso, Ljiljana i Mirko StefanovićNovi Sad je dobio prvi Salon vina, koji je u organizaciji Wine Identity inicijativa, magazina Vino & Fino i Udruženja somelijera Vojvodine održan u hotelu „Park“ 20. i 21. aprila. Osim 80-tak vinara iz zemlje i inostranstva, na Salonu su bili prisutni i ugostitelji, trgovci vinom, ljubitelji vina, domaći i strani vinski novinari, edukatori, enolozi...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Food Talk 2018 predstavljen u hotelu Sheraton u Novom Sadu

Obraćanje Roberta Čobana predstavnicima medijaŠesta po redu najveća regionalna konferencija o hrani i vinu "Food Talk 2018" predstavljena je u utorak, 24. aprila, u novootvorenom hotelu Sheraton Novi Sad, uz prisustvo predstavnika Pokrajinske vlade, ambasada, javnih ličnosti, blogera, medija i domaćih proizvođača hrane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Carski sirevi Sirane Jovanović: Odlika klasične srpske izvrsnosti i eleganacije

Zvonko (levo) i Dušan JovanovićNa 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, prošle godine, za punomasni esktra tvrdi sir „Carski sir“ Sirana „Jovanović“ iz Smedereva dobila je Diplomu sa zlatnom medaljom. Ne bi to bilo ništa čudno da ova sirana samo nekoliko meseci ranije nije registrovana i u samom startu pojavljivanja na tržištu sirevi pod robnom markom „Carski“, pobrala neka značajna priznanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Friški jazački sir - zalogaji puni ljubavi

Marija Radojčić„Ko ga jednom proba tek onda raspoznaje šta je domaći sir“; „U mojoj porodici je obavezan na trpezi i tople preporuke svima koji znaju vrednost domaćeg proizvoda“; „Vrhunski domaći sirevi bogate arome i fenomenalnih kombinacija ukusa“; „Pravo otkrovenje za sve gurmane i hedoniste“; „Kombinacije raznih dobrih ukusa kojima se uvek rado vraćam“; Sirevi za svaku preporuku“; „Kreativna kombinacija aroma, teško je zaustaviti se kada jednom probate“; „Ko ne proba, ne zna šta propušta“; „Izvrsni zalogaji puni ljubavi“ - samo su neki od komentara onih koji su degustira i doživeli ukuse Friškog jazačkog sira, proizvedenog po staroj porodičnoj recepturi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvi Novosadski salon vina, dva dana vrhunskog vinskog užitka

Salon su pratile izuzetno posećene stručne i korisne radioniceLepe stvari, one koje vrede, treba da postanu pravilo, a ne izuzetak, ne prolazna pojava već da mu se obezbedi trajnost. Veliki međunarodni vinski događaj, koji je okupio 80 vinara iz Srbije, Italije, Francuske, Turske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Portugala i dr. zemalja - prvi Salon vina u novosadskom hotelu „Park“ je upravo manifestacija koja je već u svom premijernom izdanju 20. i 21. aprila, nagovestila jasno trasiran pravac ka elegantnom načinu demonstracije vinske etike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com