Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Jedinstveni Pevac u Srbiji

Aleksandar i Ivana Stanković            Iznenađenje, neverica, a potom i potvrda da znanje, posvećenost i radinost, bez obzira na životnu dob, može iznedriti vrhunski rezultat. Slušati i kada zapne, pitati one koji znaju više. Na kraju sve odluke donositi sam i stati iza njih. Jer tako rade pobednici. Aleksandar Stanković iz Cvetojevca jedan je od njih. Destilerija/podrum Pevac u prelepom šumadijskom selu nadomak Kragujevca, lepog imena Cvetojevac, jedna je od onih koja se ne da opisati jer nedostaju reči. Produkt promišljanja bračnog para, Aleksandra Stanković i Ivane Nikolić Stanković, koji dizajniraju svako u svom domenu, jedan ono što je u bocama, drugi boce i oko njih, doveo je do kompleksne i na našim prostorima, jedinstvene kuće rakije, vina, vinjaka i piva, i sve to na jednom mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Evo kako su ocenjivale sudije na Januarskom sajmu vina u Temerinu

Novo veliko zlato za Craft Kabach Winery, Temerin            Na Januarski sajam vina 2023., pristiglo je 613 uzoraka vina, od čega 249 belih, 218 crvenih, 96 rose, 17 Schiller, 14 desertnih i 11 voćnih vina. Međunarodni žiri sastavljen od 14 komisija od po 5 - 6 članova, dao je svoje mišljenje dodelivši: 23 velikih zlatnih, 189 zlatnih, 214 srebrnih i 131 bronzanih medalja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Smotra najboljih vina malih vinarija po 25. put sa uspehom održana u Temerinu

Sa ceremonije otvaranja Međunarodnog sajma vina            Jubilarni XXV Međunarodni januarski sajam vina Temerin 2023, održan je u radosnoj, odlično organizovanoj atmosferi, u kojoj su, kako su utemeljivači ovog praznika vina i zamislili, svi bili- na dobitku. I mada nije pramašio rekrodnu 2020. godinu sa 777 uzoraka vina iz Srbije i četiri zemlje regione, niko me može staviti niti jednu primedbu na prvi u godini vinski događaj, ove godine održan u subotu 21. januara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Horvat Laslo: Put malih vinara do kvalitetnih vina

Horvat Laslo            Punih 25 godina, manifestacija Januarski sajam vina u Temerinu, kreće se uzlaznom putanjom i svojim konceptom utemeljenim pre četvrt veka, ni jednog trenutka nije dovela u pitanje svoj renome, niti popularnost. „Društvo ljubitelja bašte“, organizatori ovog festivala kažu da su punim srcem gradili ovaj festival kako bi sačuvali običaj ovog kraja da se u dvorištima svake kuće, pre svega temerinske opštine, ali bezmalo cele Vojvodine, uzgajala vinova loza sa porodične potrebe, ne za prodaju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dragan Vukotić: Vojvođanskoj hrani je teško odoleti

Dragan Vukota Vukotić            Bitno se najesti dobre hrane. Mapa mesta u kojima se od novembra do februara, u Vojvodini održavaju svinjokolji, disnotori, ili disnatori po banatski, je sve popunjenija. Jedno od najatraktinijih mesta za ovu manifestaciju, koju ovde nazivaju zabijačka, odnosno Salašarski svinjokolj, je Salaš 137 na Čeneju, od pre dve decenije, možda i začetnik ovakve prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U očekivanju jubilarnog Januarskog festivala vina u Temerinu

Poziv da prisustvujete najvećoj vinskoj smotri u Srbiji            Jedna od najvećih vinskih smotri, ne samo kod nas, već i u tzv. Karpatskom krugu - Januarski festival vina u Temerinu, biće održana u subotu, 21. januara u Gradskoj sportskoj hali. Na ovoj vinsko-gastro hedonističkoj manifestaciji bude prijavljeno i potom izloženo za degustaciju i do 740 vina, i toga dana vina proba od 2 do 3000 ljudi. Kuriozitet ovogodišnjeg festivala, jednog od nekoliko kultnih brendova ove opštine, a dva brenda organizatora - Društva prijatelja bašte, je što se održava po jubilarni, 25. put. Nakon pandemije festival nije održan pretprošle godine, ali je već prošle bilo 650 uzoraka uz veliku posećenost. Ulaz je i ove godine  slobodan, a vina je moguće degustirati po simboličnoj ceni uz kupljeni kupon.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Veliki sirevi Sardinije - 1927 u Novom Sadu

Sa degustacije Veliki sirevi Sardinije u restoranu Korpa Deli Market& Bistrou Novom Sadu            Ovo je priča o složnom radu i zajedničkim ciljevima porodice Mannoni, koja je od čivara stada - pastira, tokom jednog veka prerasla u vrhunskog proizvođača Pecorino sireva.     Prisustvo nesvakidašnjem događaju „Grandi Formaggi Sardi Dal 1927“ (Veliki sirevi Sardinije od 1927.), u restoranu Korpa Deli Market& Bistro (Veselina Masleše 2, Novi Sad) bila je privilegija jer, u centru je bio biznis porodice Mannoni, koji je svaka od pet prethodnih generacija kumulativno nadograđivala, i danas je jedan od perspektive razvoja ovog kraja. Pre svega kvalitetom 35 vrsta PECORINO sireva od čistog ovčjeg mleka. U preradi 12 miliona litara mleka od autohtone rase sardijske ovce, na godišnjem nivou, učestvuje 50 radnika, koji na tradicionalan način, ručno, proizvode „jedan od najboljih sireva od ovčjeg mleka u celoj Italiji, izrazito orašastog mirisa, delikatnim zemljanim ukusima i beskonačno malim mrljama krustala soli, Pecorino Sardo je velkovima simbol Sardinije - i to s razlogom“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Potiski GurmanLook 2022.

 Farmer sir PG Radišić  iz Čuruga dobitnik je nagrade Najbolje iz opštine Žabalj            U subotu 10. decembra 2022. godine u sali restorana Naša Lovačka priča u Žablju po prvi put je održana manifestacija pod novim nazivom „Potiski GurmanLook“, ali sa starom koncepcijom, obogaćenom novim sadržajima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zlatni Dar visova

Nikola Tanasijević            „Podrum pića TIM“, destilerija za proizvodnju rakije vlasnika Nikole Tanasijevića, u selu Ramaća, 25 km od Kragujevca, na obroncima planine Rudnik, bavi se proizvodnjom autentične šumadijske rakije. Ovde se mladost i zrelost poštuju i dopunjuju, stvarajući novu vrednost, potvrđenu u tananom osećaju kvaliteta nekog poznavaoca - laika ili profesionlanog somelijera plemenitih destilata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gurmanski ručak je najbolji imidž Vojvodine

Kuvari Vojvođanski ručak 2021. i 2022.            Pored brojnih specifičnosti prostora dinamične kulture i prošlosti koja seže do samih početaka ove civilizacije, sasvim je neopravdano da Vojvodina nije u žiži svetskih trendova, kao što je gastronomija. Kako bi ispravili taj propust, Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine, pokrenula je gastro-turističku kapmanju: Vojvođanski ručak - Neodoljivi ukusi ravnice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aqua Doria otvorila sezonu svinjokolja u Vojvodini

Proslavljena još jedna uspešna godina Čarde Aqua Doria            Raskoš gastro ponude Čarde Aqua Doria sastoji se u sveobuhvatnosti namirnica, njihovoj smeloj kombinaciji, izuzetnom ukusu, uz veliki trud majstora kihinje da sve to i vrhunski izgleda, a zašto je to tako, objašnjenje je jednostavno. Smeštena na obali Dunava, i nazivom čarda, orijentisana je na riblje specijalitete, ali na granici Bačke i Srema, Novog Sada i Petrovaradina, jelovnik se širi, a obaveza ispunjenja „jela sa terena“ podrazumeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Najbolje rakije iz Srbije na jednom mestu

Sa otvaranja 3. Šumadijskog  festivala rakije u Kragujevcu            Treći Šumadijski festival rakije i četvrto Šumadijsko ocenjivanje kvaliteta voćnih rakija u Exclusive event centru u Kragujevcu održani su u subotu, 26. novembra. Festival je okupio četrdesetak najpoznatijih i najboljih destilerija sa teritorije cele Srbije: predstavnike domaćina Asocijacije Šumadijska rakija, rakije iz zapadne Srbije, Župe alekndrovačke, destilerenije iz Vojvodine, istočne Srbije. Međunarodni karakter Festivala opravdala je Vinarija „Tikveš“, koja je predstavila svoje rakije od grožđa. Proizvođači hrane, kao i proizvođači prateće opreme i proizvoda za destilerije takođe su bili prisutni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...