Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Zlatko Živanić: Prvi Wine Fest Novi Sad i vreme za degustaciju noviteta

Zlatko Živanić            Prvi Wine Fest na kojem će se predstaviti 30 najboljih vinarija Srbije, biće održan u petak, 25. marta, od 14 - 20:00 časova, u hotelu „Sheraton“ u Novom Sadu. Publika će imati priliku da degustira preko 200 različitih vrsta vina, među kojima i vina iz nove berbe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gudurica obeležila Dane mladih vina

Pozdravna reč Dragane Mitrović, gradonačelnice Vršca            Upravo održana manifestacija „Dani mladih vina" u Gudurici predstavila je 15 vinarija iz Gudurice, ali i goste iz Vršca,  Beograda i Zemuna. Uz dobra mlada vina, zvuke tamburaškog orkestra „Banatski boemi", Kulturno umetničkog društva „Vinogradi" iz Gudurice, kao i  banatskim specijalitetima vrednih ruku žena,  udruženja „Bogatstvo različitosti" iz Gudurice i  „ Na izvoru potočić" iz Mesića, uživalo je preko 500 zadovoljnih posetilaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rajko Milanko: Posebno mesto za Riđicu u vinskom svetu

Rajko Milanko            Riđica je najsevernije mesto somborske opštine, prvo selo do granice sa Mađarskom, ali bez graničnog prelaza, mesto do kojeg se može doći samo iz pravca Stanišića i Svetozara Miletića. Njenu posebnost odredili su njeni stanovnici, danas manje od 2.000, ranije i preko 4.000, tri reke i 16 mostova, te sve glasnija promocija vina i vinskih podruma. Specifični prirodni uslovi za gajenje vinove loze sa vinogradima smeštenim na Telečkoj visoravni (Telečko vinogorje, Horgoško-palićki reon), sa blagom klimom i velikim brojem sunčanih dana, čije zemljište odlikuje crni i smeđi pesak bogatog mineralnog sastava, odrazili su se i na kvalitet ovdašnjih vina. Presudnu ulogu za to imali su sami vinari primenjujući savete vrsnih stručnjaka za negu vinograda i pravljenje vina, te osavremenjivanjem procesa njegove proizvodnje, a potvrdu za to dobili na najvećim vinskim festivalima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Branko Šoštarić o I Festivalu malih proizvođača vina i hrane i Kljajićevu

Branko Šoštarić Šole            Kljajićevo, mesto u Zapadnobačkom upravnom okrugu, na 13 km od Sombora, sa oko 5.000 stanovnika, može da se pohvali agilnim i preduzimljivim članova Udruženja voćara i vinogradara „Visovi“, koji uspevaju da svojim inovativnm akcijama animiraju stanovnike ovog mirnog dela Panonske ravnice. Novim izazovom - Festivalom malih proizvođača vina i hrane, održanom 11. februara 2022. godine u restoranu „Trend“, u Kljajićevu, predstavili su vredan potencijal ovog prostora kada je u pitanju vino. Nije da do sada nisu imali kuraži. Mudro su čekali da njihova vina dostignu određen kvalitet, zrelost, pa da dostojno reprezentuju i vina i mesto u kojem su nastala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mirko Gvojić: Pčelari su prva linija odbrane naše planete

Mirko Gvojić            Pčelarstvo može biti unosna grana poljoprivrede, ali za Mirka Gvojića, mladog pčelara iz Kljajićeva, pčelarstvo je mnogo više od puke dobiti. Da nije prvi pčelar u familiji saznao je nedavno, listajući porodični album. Na fotografiji su, ispred košnice-pletare (vrškare), danas pravog rariteta, stajali muškarac i žena, za koje se ispostavilo da su njegovi pradeda i prababa iz Gakova. Informacija sačuvana u genima putovala je tri generacije, ali nije ona bila ta koja je inicirala Mirkovo interesovanje za pčelarstvo. Priča je ta da je najstarija od njegove tri ćerke, rođena sa problemima urinarnog trakta, a koje medicinska nauka nije mogla da reši, rešila je svakodnevna terapija medom. Tada je u selu bilo 4-5 pčelara, njegovih prijatelja, koji su mu svi do jednog davali med ne dozvoljavajući da im plati „jer je za dete“. To je uticalo da kupi dve košnice, do kraja godine imao ih je sedam, sledeće godine jedanaest. Njegov mentor, Igor Pantelin iz Sombora, puno mu je u tome pomogao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vino & Fino - vinsko putovanje dugo 10 godina

Igor Luković            Kada se pre 10 godina odvažio da ukrsti svoje dve ljubavi, prema novinarstvu i vinu, i počeo sa izdavanjem časopisa „Vino & Fino“, Igoru Lukoviću, vinskom kritičaru, vinskom sudiji, jedinom srpskom predstavniku na najvažnijem svetskom vinskom ocenjivanju Decanter u Londonu, od nedavno i predsedniku Balkanskog takmičenja vina BIWC, osim vizije bila je potrebna i hrabrost, jer vinska scena tog vremena nije mnogo obećavala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Istraživač i restaurator srpske srednjovekovne trpeze

Svetlana Jovanović            Žene su najveće blago srpskog sela. One su te koje brinu o porodici, kući, svaki plod umeju da pozlate, a Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave, Topola, jedna je od njih. Žena sa završenih osam razreda škole i ogromnim fondom znanja, majka dvoje dece i baka petoro muških unučadi, koji polako idu njenim stopama. Izrastaju u vredne, časne ljude pune dobrote i ljubavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aquadoriin Svinjokolj, za uživaoce u dobrom ukusu

Čarda „Agua Doria“, magnet za gastro hedoniste            Da mesto događanja tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja može da bude fensi gradska čarda, od 2012., kada je napravljen hrabar eksperiment, sa stilom i ukusom, koji je u startu naišao na pozitivan prijem publike, očigledan primer je Čarda „Agua Doria“, smeštena ispod Petrovaradinske tvrđave na samoj obali Dunava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Karčika Urban o životu Portugizera

Karčika Urban            Irig, nekadašnje trgovište, prvi sremski grad u kojem su, uz dozvolu cara, održavana dva vašara godišnje, nosio je titulu nezvanične prestonice Srema. Duhovnoj dimenziji ovog mesta, potkrepljenoj okruženjem srednjovekovnih manastira: Novo Hopovo, Grgeteg, Krušedol, Sremska Ravanica - Manastir Vrdnik, Velika Remeta, Mala Remeta, Jazak, Staro Hopovo, ustočićena je, kao jedna od prvih u Srbiji, prosvetno-kulturna („Podluško-sremska biblioteka“ otvorena 1829., „Srpska čitaonica“ 1842, pozorište).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

14 godina obeležavanja Mačkovog Dana mladog Portugizera

Sava Jojić i Srđan Dinčić, vitez Portugizera 2021

            Zahvaljujući Portugizeru, Irig je 19. novembra bio najsvečarskiji grad u Vojvodini sigurno, možda i u celoj zemlji. Kada je 2009. godine, Sava Jojić, vlasnik i direktor iriške vinarije „Mačkov podrum“ došao na ideju da Svetski dan mladog vina, zaživi i na našem prostoru, uradio je to ne iz želje da se pominje kao njen rodonačelnik, već kao svojevrsnu kampanju kojoj će se priključiti što više vinara sa vizijom afirmacije mladog vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dan PINOLEA - dobra vinska priča se brzo širi

Milena Zakarić i Jovica Urošević            Na Svetski dan mladog vina, tećeg četvrtka novembra, Vinarija VINUM priređuje feštu u čast PINOLE-a, mladog crveog vina od sorte Pinot Noir-a, sa blagim notama višanje, slatkog od jagoda i džema od šljiva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vinarija Probus Vineyards - slovenačka investicija u Srbiji

Nj.E. Damjan Bergant, ambasador Slovenije u Srbiji            Nj.E. Damjan Bergant, ambasador Republike Slovenije u Srbiji zvanično je otvorio vinariju „Probus Vineyards” u Velikim Radincima, vlasnika Milorada Miloševića, državljanina Republike Slovenije i Republike Srbije. Svečano otvaranje bilo je ujedno i promocija Slovenačke investicije u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...