Tue08042020

Poslednja izmena:08:56:14 AM

Back HRANA I PIĆE

Hrana i piće

Prof. dr Vladimir Puškaš: Rose vina, naizgled jednostavna, a najteže ih je proizvesti

Prof. dr Vladimir PuškašProf. dr Vladimir Puškaš, bio je predsednik komisije na Turniru za ocenjivanje rose vina, priređenom povodom 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B.) na koji je prispelo 19, a ocenjivano uzoraka. Nas je zanimalo mišljenje uvaženog vinskog stručnjaka o prijavljenim rose vinima.

-Rose je jedno lagano vino, naizgled jednostavno, a možda ga je najteže proizvesti da ima sve kvalitetne odlike dobrog vina. Tehnologija proizvodnje rosea nalazi se negde između belih i crvenih vina, ali više naginje ka belim. Ukratko od 17 vina koje smo ocenjivali, većina su osrednjeg kvaliteta. Imali smo dva vina koja nisu uopšte zadovoljila, bila su ispod minimalne ocene potrebne za bronzanu medalju. To su bila vina sa manom, jedno je bilo sudovno, a drugo je isto imalo neki strani  miris. Što se tiče najboljih vina, jer cilj ocenjivanja je i bio proglašavanje najboljih rosea, bilo je dvoumljenja. Nakon prvog ocenjivanja smo izdvojili 4 najbolje ocenjena vina i proglasili ih šampionima i zaista su to vina koja imaju sve karakteristike rosea, od boje, mirisa, svežine, voćnog karaktera, jednostavno rečeno, rosea koji su vredni pažnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Adžić pobednik viteškog turnira u rozeu

Detalj sa ocenjivanjaJoš samo pet dana ostalo je do početka najvažnijeg ovogodišnjeg vinskog događaja u Srbiji, 47. Svetskog kongresa udruženja vinskih vitezova (F.I.C.B.), koji organizuje Udruženje Evropski vinski vitezovi Sveti Georgije iz Novog Sada, od 31. maja do 6. juna. Posao je obiman, ali sve teče prema planu i očekivanju organizatora da će Srbija na pravi način dočekati predstavnike vinskih viteških udruženja iz svih krajeva sveta. Do sada je prijavljeno oko 120 učesnika iz 17 zemalja sa svih kontinenata. Očekuje se da će broj učesnika Kongresa biti značajno veći, jer su svoj dolazak najavili i vinski vitezovi iz bivših jugoslovenskih republika i Mađarske.
Jedan od tih poslova bio je i organizacija takmičenje u rozeu, vina pomalo specifičnog i još u povoju na našim prostorima, koji je vodio direktor turnira, vitez savetnik u novosadskom udruženju, Nenad Bermet Aleks Ratković.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mačkovo vino i riba DTD Ribarstva , idealna kombinacija

Slavenko Marković, Ilijana Leka i Sava Jojić (levo)Izreka da se riba tri puta kupa: jednom u vodi, drugi put u ulju, a treći put u vinu, nedavno je dobila dodatak koji glasi, u Mačkovom vinu.

Na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na štandu DTD Ribarstvo, brojni posetioci imali su posebnu priliku da degustaciju ribe upotpune sa uživanjem u Mačkovom Shardone-u. Razlog za to je što je po prvi put na ovim prostorima uspostavljena saradnja proizvođača ribe i jedne vinarije, DTD Ribarstva i Vinarije „Mačkov podrum“.

Nešto više o tome Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ kaže:

-DTD Ribarstvo iz Bačkog Jarka pravi razne proizvode od ribe, kao što su kobasice, pljeskavice, ili kako to oni nazivaju „riblji roštilj“, koji se jako dobro uklapa sa našim vinima. Dobro je poznato da se riba i jela od ribe jako dobro slažu sa belim vinima, konkretno su to naša Shardone, Inkognito, Rajnski Rizling i Sovinjon Akacija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ilijana Leka: Riba i vino, za zdraviji život

Ilijana LekaNa 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, kompanija DTD Ribarstvo je osim predstavljanja svojih novih proizvoda, nazvanih „riblji roštilj“, pred predstavnicima medijskih kuća u Srbiji ozvaničila saradnju sa gospodinom Savom Jojićem i njegovom Vinarijom Mačkov podrum. O tome, kao i planovima za naredni period, razgovarali smo sa Ilijanom Lekom, zaduženom za odnose sa javnošću u DTD Ribarstvu, koja je objasnila osnovne motive za pokretanje takve jedne saradnje:

-Smatramo da uspešni treba da sarađuju sa uspešnima, na obostrano zadovoljstvo. Mi već duže vreme razmišljamo koja bi to vinarija mogla da bude dovoljno velika, dovoljno kvalitetna, da napravimo sa njom saradnju, jer smatramo da se riba i vino jako dobro slažu, i treba da idu jedno uz drugo. Naši riblji proizvodi su zahtevali kvalitetnije vino i mogu vam reći, da je naš prvi izbor bio Vinarija Mačkov podrum. Izuzetno nam je drago i čini nam veliko zadovoljstvo, što su prihvatili naš poziv za saradnju, i nadamo se da će se ona nastaviti i posle Poljoprivrednog sajma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

DTD Ribarstvo: Od zlata medalja za riblje proizvode

Ilijana Leka i Siniša SimićDTD Ribarstvo predstavilo se i na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu sa paletom svojih novih proizvoda, ali i sa jasno trasiranim programom razvoja kompanije, da svojim kvalitetom i raznovrsnim asortmanom proizvoda izađe i zadovolji domaće, ali i tržište Evropske unije. O najnovijim proizvodima iz asortimana DTD Ribatstva, a reč je o ribljim viršlama i dimljenim ribljim kobasicama, u žargonu nazvanih „riblji roštilj“, izvršni direktor Fabrike za preradu ribe, gospodin Siniša Simić kaže:

-Pre dvadesetak dana smo na tržište pustili dva nova proizvoda, riblje viršle i dimljene riblje kobasice. Njihov osnovni sastav je meso amura, koji se uzgaja u našim ribnjacima zajedno sa šaranom i sivim i belim tolstolobicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aronia d.o.o. porodice Milošević: Život u ljubičastom

Snežana i Sreten MiloševićAronia Melanocarpe je čudesna biljka, eliksir efikasan u prevenciji i lečenju bolesti poput karcinoma, dijabetesa, bolesti krvnog i linfnog sistema, ženskih bolesti, raznih upala, disajnih puteva i očiju, kose, kože, bubrega, alergija, pozitivno deluje na depresivne osobe, reguliše holesterol, pomaže bržem oporavku rekonvalescenata, poboljšava koncentraciju, pomaže pri odvikavanju od alkoholizma, i ukratko utiče na unapređenje opšteg zdravstvenog  stanja organizma. Zbog veoma velike količine tanina, flavonida i antocijanina u svom sastavu Aronija važi za najjači antioksidans na svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radoslav Ačanski: Crvenka se uključuje u srpsku vinsku priču

Radoslav AčanskiObilazeći štandove na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, u hali Master, naišli smo na na gužvu, a iza nje krila se promocija vojvođanskog meze hleba, masti, paprike i soli posle kojeg je fino pasovalo belo i crveno vino iz vinskog podruma Radoslava Ačanskog. Kako svet nije napravljen samo za velike vinare,velike u površinskom (Vinogradarskom) i količinskom smislu, jer svaki onaj ko napravi dobro vino, potpada pod tu kategoriju, pa smo tako i gospodina Ačanskog poželeli da intervjuišemo, a on se rado odazvao da priča o svom kraju, kadkad čuvenom po vinu, što malo ko zna.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Futoški kupus osvaja svet

Miroljub Janković i Goran PuačaNa 79. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, po običaju, prisutnoi su i predstavnici Udruženja „Futoški kupus“. Svojim jedinstvenim nastupom, i ove godine obradovali su i po običaju, počastili svoje prijatelje, poznanike, posetioce sajma, jelima od originalnog futoškog brenda.

Nije im lako boriti se i izboriti se protiv moćnih sila koje se zovu Fast food i industrijska hrana. Njima su se hrabro suprotstavili članovi Udruženja „Futoški kupus“, i započeli borbu za sertifikaciju svoga proizvda i uključivanje u međunarodni pokrete i organizacije koji zagovaraju zdravu i tadicionalnu ishranu.Tako je futoški kupus ispao tradicionalni proizvod proizvod sa dušom, mimo toga što je „Hrana sa dušom“ slogan Turističke organizacije Srbije (Soulfoof Serbia). Sada se priča oko brendiranja futoškog kupusa privodi kraju.
Glavni akteri, dugogodišnji zagovornici i nosioci projekta Udruženja „Futoški kupus“ Goran Puača i Miroljub Janković zadovoljni su što se njihova istrajnost isplatila, a rad na brendiranju njihovog proizvoda, nagrađen. Nedavno su uzeli učešće na dve konferencije koje je organizovao pokret Slow food-a.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pčelarka Ljiljana Kovačević medom daruje zdravlje

Ljiljana KovačevićPosebnu pažnju medija, prvog dana 79. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, izazvala je pčelarka, gospođa Ljiljana Kovačević, koja je istupila pred viđene političare, koji su obilazili sajamsku priredbu po njenom otvaranju, Borisa Tadića, predsednika DS i kandidata za predsednika Srbije, Dušana Petrovića, aktuelnog ministra u Vladi Srbije, i druge, i postavila im pitanje: „Kada će moći pristojno da živim od svog poštenog rada“. Naime, posle tridesetogodinje službe i zvanja komercijaliste, posvetila se tradicionalnom poslu svoje porodice, pčelarstvu. Ljiljana Kovačević kaže da danas duplo više radi nego što je radila kao komercijalista, a ima duplo manje zarade nego nekada. Razume ona i krizu i probleme privatnog biznisa, ali je boli nesrazmera između uloženog truda i nagrade koja joj se za taj trud vraća. Mada priznaje da je ove godine, za vreme mandata ministra Petrovića, po prvi put dobila subvencije i nadu da će biti bolje, šta su joj na licu mesta i obećali spomenuti političari.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sinaj Bulimbašić: Maslinovo ulje je čuvar vašeg zdravlja

Sinaj BulimbašićGospodin Sinaj Bulimbašić, Opština Selca, Hrvatska, predsednik Saveza maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, nagrađen zlatnom medaljom za svoj proizvod, extra devičansko maslinovo ulje, nadahnitim, elokvetnim i iznad svega zanimljivim govorom kakav imaju samo Dalmatinci, zahvalio se u ime nagrađenih proizvođača maslinovih ulja na Svečanoj dodeli priznanja u kategoriji extra devičanskih maslinovih ulja na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Njegovo prisustvo na Novosadskom sajmu, treću godinu za redom, iskoristili smo za razgovor o maslini i maslinarstvu danas u Hrvatskoj, Srbiji, svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Obilazak Mačkovih vinograda sa Karčikom Urban

Karčika UrbanImao sam to zadovoljstvo da sa Karčikom Urban, rukovodiocem proizvodnje u Vinariji Mačkov podrum iz Iriga, provedem jedan dan u obilasku Mačkovih vinograda, koji se nalaze na obroncima Fruške gore, na nadmorskoj visini od 200 pa do 285 metara, na različitim lokacijama tj. pozicijama. Zajedničko za sve je da gde god da se okrenete, ma na kom potezu se nalazili, imate predivan pogled ili na Frušku goru ili na pitomu sremačku ravnicu, kako bi neki još kazali „svinjski Srem“. Popularni Kara, desna ruka gospodina Save Jojića, vlasnika Vinarije, čovek u najboljim godinama, preplanuo od stalnog boravka na fruškogorskom vazduhu na kome sam ja već počeo da zevam posle nekog vremena, me je prvo proveo putevima koje je mogla da savlada samo Lada Niva, što je takođe, bio pravi doživljaj, poput miroljubivog safarija. Usput, upoznao me je sa nekim osnovnim podacima vezanim za ovu Vinariju, jednu od najvećih i najboljih na nezvaničmoj Svetoj Fruškoj gori, koja bi taj naziv mogla komotno da ponese, između ostalog i zbog toga što je Bogom dana za gajenje vinove loze, a to, ipak, nešto znači.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Jelica Balaž: Neophodno stalno pratiti zdravstveno stanje voćnjaka i vinograda

Prof. dr Jelica BalažUža specijalnost eminentne profesorke fitopatologije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Departmanu za fitomedicinu, dr Jelice Balaž, su bakterioze na svim biljkama, ali isto tako mikoze voćaka i vinove loze. S obzirom da je vegetacija biljaka u punom jeku, zanimalo nas je da saznamo više o trenutnoj situaciji na terenu, ali i drugim važnim detaljima vezanim za zaštitu bilja.
-Ako se posebno interesujete za mikoze, a pretpostavljam zato što se one intezivno suzbijaju, onda je tu najinteresantnija zaštita jabuke i vinove loze, jer je vrlo intenzivana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com