Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA

Kultura

Muzeju Terra Kapija uspeha PKV

Sa dodele Kapije uspeha PKV Muzeju Terra            Od otvaranja, decembra 2017. godine Muzej TERRA je postao zaštitni znak ne samo Kikinde, već i sveobuhvatne kulturne i umetničke javnosti zemlje, regiona i najšire zajednice koja vrednuje vrhunske stvaralačke domete. Tim povodom je Privredna komora Vojvodine (PKV) dodelila prestižnu nagradu „Kapija uspeha“, jedinstvenom Muzeju skulptura velikih formata u terakoti - Muzeju TERRA, za postignuti kvalitet turističkih proizvoda i usluga u sektoru turizma na teritoriji AP Vojvodine za 2023. godinu. Opus delovanja ove institucije, osim stalne postavke od oko 400 eksponata, obuhvata organizaciju novih sadržaja, tematskih izložbi domaćih autora iz domena vizuelne umetnosti, radionica i drugih aktivnosti na širenju umetničkog backgraunda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kultura je važan deo života i nacionalnog identiteta - Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica

Mr Snežana Nešković Simić            Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica polivalentna je ustanova kulture izuzetno značajna i jedinstvena u zemlji i šire. Centar je osnovan 1998. godine za sprovođenje delatnosti iz oblasti kulture, prosvete, muzeja, galerija, zbirki, zaštite kulturnih dobara, prirodnih i drugih znamenitosti. Pod njegovom ingerencijom se nalaze sve ustanove koje se bave, i u čijem fokusu je kultura (osim Biblioteke Vukovog zavičaja), kulturna zbivanja u gradu i mestima koja mu pripradaju, poput: Znamenitog mesta Tršić, Muzeja Jadra (osnovan 1987), Galerije Miće Popovića i Vere Božičković Popović (otvorene 1989), Vukovog doma kulture (objekta specifične namene iz 1937), Spomen kompleksa Tekeriš, Gučevo i Draginac. Jedna od redovnih aktivnosti Centra je i organizacija i realizacija različitih oblika formalnog i neformalnog obrazovanja za decu predškolskog, školskog uzrasta, i za odrasle.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svetski dan plesa 2024. u Somboru

 Zajednički snimak učesnika manifestacije            Jubilarnim, desetim izdanjem koncerata "Svetski dan plesa u Somboru" obeležen je je 29. april, Međunarodni dan plesa. Dva plesna koncerta u organizaciji plesne škole "Jump dance Sombor" održana su u Kulturnom centru "Laza Kostić" Sombor. 
            Međunarodni dan plesa se u svetu obeležava od 1982. godine i na taj dan se širom sveta čitaju međunarodne i nacionalne poruke onih koji su neraskidivo vezani za ples.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu

Vanja Vujičić            Ansamblu „Vila“ dva laureata 1. stepena na međunarodnom festivalu 5. Međunarodni vokalno-horski festival-takmičenje „Pesni, opalennыe voйnoй” („Pesme nastale u plamenu rata”) Minsk 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Vasko Popa Vrščanima i Gradskom parku posvetio najlepšu pesmu

Spomenik Vasku Popi u VršcuZa Vrščane je njihov Gradski park njihova duša, nastao davno pre no što je Vršac proglašen gradom, kada je brojao svega 50-tak kuća, ako i toliko.
            Proslavile su ga „bele drvene klupe pergole“ ovekovečene u pesmama najvećeg vršačkog (možda i srpskog) poete Vaska Pope, na kojima su mladi Vrščani tražili inspiraciju, upoznavali se, voleli i zaklinjali na večnu ljubav. To je jedan od razloga zašto je Vršac, uz status grada vetra i vina, postao i grad ljubavi (ne mora tim redom).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Plakete Saveza KUD Srbije onima koji prepoznaju značaj nasleđa

Zajednički snimak slavodobitnika i organizatora

            Svečana dodela Plaketa za doprinos negovanju i održivom razvoju nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije, od strane Saveza kulturno umetničkih društava Srbije
(SKUDS), u Hotel „Norcev“ na Fruškoj gori, 18. aprila, povod je okupljanja predstavnika Kompanije Heineken Srbija d.o.o. Zaječar, Preduzeća „Održavanje i usluge“ d.o.o. Novi Sad  i revije  „TopSrbija - Najbolje iz Srbije”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ruka u ruci: Saborovanje mladih folkloraša

Milorad Lonić            Folklorni ansambl „Vila“ Srpskog kulturno-umetničkog društva „Železničar“ bio je domaćin petog Festivala „Ruka u ruci“, koji je okupio mladost, njihovu naklonost tradiciji. U ovom spektaklu, koji je za cilj imao da pokaže moć sabornosti, učestovovali su članovi KUD-ova iz Beograda, Zemuna, Šumanovaca, Dobanovaca, Pećinaca, Vojvodine Stepe i Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Mladi čuvari srpskog identiteta u poseti Gradskoj kući u Novom Sadu

Sa svečanost prijema malih folkloraša u novosadskoj Gradskoj kući            Najbolji dečji folklorni ansambli Srbije okupljeni na Festivalu „Ruka u ruci“ održanom  13.04.2024. godine u Novom Sadu, koji je po peti put organizovao Savez kulturno-umetničkih društava Srbije i Folklornog ansambla „Vila“ SKUD „Železničar“ iz Novog Sada, učinili su prijatan suotnji aprilski dan još lepšim i radosnijim. Pre večernjeg koncerta na SPENS-u, članovi KUD-ova obišli su istorijske Sremske Karlovce, posetili nekoliko fruškogorskih manastira i znamenitosti grada domaćina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Jovan Pejčić: Tamburaška kultura otvara sva vrata

Sa otvaranja Izlože slika sa 16 Kolonije Tamburica festa            U Muzeju Tamburica festa smeštenom u raskošnoj Menratovoj palati u starom jegru Novog Sada, otvorena je izložba slika XVI saziva Likovne kolonije pod nazivom -„Etnomuzikologija i likovnost 2023“ u selekciji dr Danila Vuksanovića, programskog direktora Galerije Matice srpske. Tako je Muzej za nešto više od godinu dana od otvaranja, po ko zna koji put potvrdio svoju ulogu kreatora i organizatora manjih i većih događaja i druženja naslonjenih na umetničku, kulturnu, a najviše na dva veka dugu tradiciju tamburaške muzike na ovom prostoru, značajno oplemenivši turističku ponudu grada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ETNO MREŽA: Narodne rukotvorine - tradicija i ljubav

Mara Kasavica            Krovna asocijacija proizvođača rukotvorina - ETNO MREŽA, vredan je čuvar tradicionalnog nasleđa naše zemlje. Proizvodnja rukotvorina primenom tradicionalnih tehnika ima za cilj ekonomsku i društvenu afirmaciju žena i mladih proizvođača koja vrši direktan uticaj na razvoj lokalne zajednice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sećanja Novobečejaca na zavičaj

Sa tradicionalnog Zimskog susreta Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju “Glavaševa kuća” u Vranjevu            Suncem okupan sedamnaesti februarski dan bio je odlična prilika za održavanje tradicionalnog Zimskog susreta Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u muzeju “Glavaševa kuća” u Vranjevu. I ove godine članovi zavičajnog kluba u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Novi Bečej, obeležili su godišnjicu smrti dr Vladimira Glavaša velikog novobečejskog humaniste i dobrotvora polaganjem cveća na njegovo večno konačište na novobečejskom groblju. Ovo je bila i prilika da se prisetimo njegovog lika i dela, priča i legendi koje se ispredaju generacijama, a i da se oda počast ovom značajnom čoveku koji nam je ostavio u amanet svoju kuću kao uspomenu na sve ono što je nekada bilo simbol lepote, raskoši i romantike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Svečanom akademijom i brojnim događajima Sombor obeležio Dan grada

Gradonačelnik Antonio Ratković uručio je Povelju grada Somborskim novinama            Grad Sombor je brojnim četvorodnevnim događajima različitih sadržaja, obeležio 275. godina od kada je stekao titulu slobodnog kraljevskog grada. Ipak, centralna svečanost upriličena je u Narodnom pozorištu Svečanom akademijom pod nazivom „Sombor - priča o gradu koji traje 1749-2024“. Tema proslave posvećena je dugoj i iscrpljujućoj borbi grada za slobodu, te njegovom razvoju od sticanja titule slobodnog i kraljevskog grada 17. februara 1749. godine, pa sve do modernog doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...