Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA

Kultura

Galerija Matice srpske: Kuća umetnosti i ljubitelja lepog

Tijana Palkovljević Bugarski            Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske na Trgu galerija u Novom Sadu, objašnjavajući pravac delovanja ove kulturne institucije i njeno „otvaranje“ prema novim idejama i događajima, u ekskluzivnom intervjuu za portal www.topsrbija.comje izavila:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Danilo Vuksanović: Bahus na platnu u bojama vina

Dr Danilo Vuksanović            Ako će se po nečemu pamtiti ovo vreme, u smislu pozitivnog i dobrog, u toj, maloj ali odabranoj grupi pojmova, sigurno će se naći vino. U njemu se uživa, pati i slavi, promšlja i stvara. „Pljeskajte, živite, pijte!”, pisao je početkom XVI veka, Erazmo Roterdamski u svom delu „Pohvala ludosti“, da bi mu naš savremenik, Bela Hamvaš, u delu „Filozofija vina“, napisanom 1947., objavljenom 1988. godine, odredio ceo filozofski pravac tvrdeći da je „Zakon pijenja isti kao i zakon ljubavi: bilo kada, bilo gde, bilo kako...“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Hello, I Love You - Zvuk u bojama španske tradicije u Muzeju Tamburica Fest-a

Jelena Pejčić, Francesca Roggerone i Filip Blažić             Novi prostor za nove ideje i jedinstveno veče - u maniru argentinskog šarma i muzičke virtuoznosti, novosadsku publiku je nagradilo posebnim iskustvom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dobrodošli u naš svet - svet bicikala i pop kulture

Mirjana Stamatović u ambijentu Muzeja bicikala i pop kulture            U početku svega beše ideja, pokretač procesa promena. Međutim, bez izvršenja ona nema smisla, a to je već izazov. Najmlađi u Kragujevcu Muzej bicikala i pop kulture „20 cola“ pripada grupi ne samo realizovanih, već i uspelih ideja, kako zbog originalnosti, entuzijazma tako i želje bračnog para Mirjane i Marka Stamatovića da svoju privatnu kolekciju podele sa drugima. Oni su 07. oktobra postali ponosni vlasnici Muzeja nazvanog po prečniku točka tada No.1 poni bicikla i pored Muzeja video igara u Budimpešti, igračaka u Pragu i bicikala u Hamburgu i Amsterdamu osmislili jedini u ovom delu Evrope muzej sa konceptom koji objedinjuje najatraktivnije sadržaje koje su konzumirali mladi prošlog veka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Muzej Stara livnica Kragujevac - fakti, tragovi, priče

Marija Milošević, kustos Muzeja „Stara livnica“            Revitalizacija ozbiljnog broja napuštenih industrijskih objekata zanimljive arhitektonske strukture, uzima zamah širom Evrope od polovine XX veka. Njihovim oživljavanjem novim sadržajima, te oplemenjenom najrazličitijim funkcijama koje takav prostor dozvoljava, rođen je novi trend očuvanja industrijskog nasleđa, čime je sprečena njegova dalja devastacija i nestajanje. Istovremeno, ovi objekti imaju nemerljivu vrednost za istorijsku, tehnološku, društvenu, arhitektonsku, kulturnu, naučnu i dr., verifikaciju milja u kojem su egzistirali. Najvidljivije intervencije na očuvanju i prenameni takvog prostora kod nas desile su se u Kragujevcu, ne slučajno, jer je reč o gradu sa vekovnom industrijskom tradicijom, a pokazalo se i sa odgovornim odnosom povezivanja starog i novog. Jedan do takvih poduhvata je Muzej „Stara livnica“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Uoči izložbe fotografija Radomira Perina u Kanjiži

Plakat kao pozivnica na otvaranje današnje izložbu u Kanjiži            Danas, u 17 časova, u CNESA Galeriji “Dobo Tolimir” u Kanjiži biće otvorena izložba visokokvalitetnih fotografija autora Radomira Perina Raše, nastalih u prirodi, pod nazivom "Okom kamere u srcu prirode" i promocija filma nazvanog "U kom smeru ide ovaj svet?"

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Aleksandar Milutinović: Traganje za neuhvaćenom suštinom pojavnog

Aleksandar Milutinović i Branislav Knežević na otvaranju izložbe u TONS-u            Dok nastajanje slike pretpostavlja proces osvešćenja i pomirenja umetnikovih promišljanja sa željom da prenese poruku stvaranjem nove vrednosti, dotle je nastanak fotografije trenutan fenomen prenošenja realnog. Ali, da je tako svako od nas bi bio fotograf. Suprotno tome, malo je fotografa, vrhunskih majstora, umetnika, pripadnika osme umetnosti. Jer, fotografija, a reč je o fotografiji kao umetničkoj kategoriji, ne otkriva stvari onakve kakve ih oko običnog čoveka vidi, već njihovu skrivenost, suštastvenost koja se, kao da se igra, otkriva na momenat, i potom ugasi, iščezne. To nešto prvo treba prepoznati, a onda i „uhvatiti“, i to nije dato svakome.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dvadeset Vilinih godina: Nije dobar igrač onaj koji zna korake, već onaj koji misli srcem

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Jednan od prvih KUD-ova u Novom Sadu, Srpsko kulturno-umetničko društvo „Železničar“, od kojeg je četrnaest godina starije samo Slovačko kulturno-umetničko društvo „Pavel Jožef Šafarik", pre tačno 20 godina „dobilo“ je svoje vile, a sa preko 70, a nikada ispod 50 nastupa godišnje, među najaktivnijim je Folklorni ansambl „Vila“ pod umetničkim rukovodstvom Milorada Lonića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Filozofija folklorne tradicije iz perspektiva pedagoške prakse

Milorad Lonić u društvu članova FA Vila            Svečanim koncertom  Folklornog ansambla „Vila" Srpskog Kulturno-umetničkog društva „Železničar" iz Novog Sada u Velikoj dvorani SPC „Vojvodina" pod nazivom „Tradicija BEZGORDA“, obeležano je četvrt veka rada Ansambla, predvođenog Miloradom Lonićem, umetničkim direktorom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ispred vremena - iznad prostora

Čukundedina kuća u Loznici - prva slika koju je Miodrag Miće Popović naslikao sa 13 godina    Kuća porodice Katić (1878), u ulici Jovana Cvijića 15, jedna je od najreprezentativnijih zdanja u urbanom centru stare Loznice i jedna od malog broja sačuvanih iz tog vremena, Na gornjem spratu te, i po današnjim standardima, raskošne kuće, odsedali su kralj Aleksandar Obrenović (1901) i kralj Petar Karađorđević (1904) za vreme svog boravka u Loznici. Gradske vlasti su ovaj prostor, koji je nakon Drugog svetskog rata preinačen u društvenu svojinu, opredelili za Legat supružnika Miće Popovića i Vere Božičković Popović u okviru Kulturnog centra „Vuk Karadžić“. Svečano otvaranje održano je 28. oktobra 1989., da bi početkom 2010. godine prostor Galerije renoviran i modernizovan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Čuvanje vrednosti prošlosti za buduće generacije

Zajednički snimak predstavnika Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije na skupu u hotelu Norcev            Godišnja skupština Predsedništva Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije, održana je nakon pauze, oktobra 2023. godine u Novom Sadu, u njegovom sedištu. Od konstituisanja, 15. februara 2016. godine, na Dan državnosti Republike Srbije do danas, strategija razvoja Saveza ostala je dosledna pravcima višesmernog delovanja: u smislu reprezenta i koordinatora zajedničkih programskih, umetničkih i kulturnih, društveno-vaspitnih sadržaja i poboljšanja položaja kulturno-umetničkih društava Srbije. Uključivanje u njihov rad što većeg broja mladih, bio je i jeste put čuvanja i negovanja nematerijalne kulturne baštine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Izdvojen trenutak večnosti

Radomir Perin            Nema ničeg na ovom svetu jednako vrednog prirodi i samo njeni najveći poznavaoci, oni koji joj se najviše dive i poštuju je, imaju privilegiju da joj se umile, primire njenu ćudljivu narav i „zgrabe“ neponovljivo. Ako se ona usprotivi, trud je uzaludan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...