Mon02262024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back KULTURA

Kultura

Više od 200.000 ljudi ujedinjeni sa Tvrđave poručili: EXIT SU LJUBAV I SLOBODA!

Gorki list Glavna bina EXIT festivala 2023            „Eho ovog trenutka odjekivaće vekovima“ - rečenica je kojom je Aubrey Marcus pozdravio ovogodišnje okupljanje na Petrovaradinskoj tvrđavi, nakon čega su usledile četiri nezaboravne festivalske noći. Višedimenzionalno muzičko, duhovno i kosmičko iskustvo doseglo je granice Univerzuma – doslovno, prvim ikad otvaranjem festivala iz svemira. Zvezde su se poklopile za energetski i programski najsnažnije, nesvakidašnje izdanje EXIT festivala, uz emotivno ponovno okupljanje sa bendom The Prodigy, dva all-female koncepta sa Ninom Kraviz, Indirom Paganotto, Amelie Lens, Senidom, Mimi Mercedez, Sajsi MC i drugim, ali i proslavu 50 godina hip-hopa sa najvećom rep grupom svih vremena Wu-Tang Clan i više od 200.000 najsjajnijih zvezda koje su obasjale Petrovaradinsku tvrđavu, ujedinjene u porukama ljubavi i slobode!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

The Prodigy je uvek dobra ideja, a EXIT je njihov hram

EXIT 2023            Kažu da je Noel Gallagher, u klasičnom nastupu svoje mančesterske working-classs-neskromnosti, na samom početku svog benda Oasis, pomislio „Kad budemo imali par albuma, ja ću svirati na rasprodatom Wembleyju“. Svaki izvođač ima takav momenat, kada postane svestan da je nešto što je uradio, njegova umetnost, transcendirala njega samog. Neko se rodi sa tom idejom, očigledno, kao braća Gallagher, a nekom to „otkrovenje“ dođe u jednom trenutku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Arheologija i istorija u funkciji razvoja turizma

Obraćanje Dražena Deranje na skupu u Privrednoj komori Vojvodine            Stvaranje zajedničkog brenda radi zajedničke koristi na relaciji Hrvatska - Srbija, kao i razvoj i unapređenje kulturnog turizma, pre svega u Vojvodini, u žiži su interesovanja i aktivnosti Dražena Deranje, predsednika Skupštine Evropskog klastera „Alpe Adria Pannonia“ (osnovanog 2014).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kristian’s street art show

Kristian Al Droubi (levo) u razgovoru sa kolegom - statuom            Biti slobodan, biti nezavisan od spoljnog uticaja, izboriti se za slobodu mišljenja, govora, kretanja, slobodu na izbor sopstvenog puta. Takvu slobodu je 90-tih godina, nakon srednje škole, izabrao Kristian Al Droubi, performer, istraživač prostora i sopstvenih mogućnosti, ljubitelj dece i umetnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić u poseti Muzeju Tamburice

Milan Đurić (levo) i dr Jovan Pejčić            Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, posetio je Muzej Tamburice uz srdačan doček osnivača muzeja i direktora Tamburica Fest-a, Jovana Pejčića. Tokom posete, gradonačelnik Đurić je imao priliku upoznati se sa izloženom muzejskom postavkom koja ponosno čuva 200 godina tamburaške tradicije i kulture Novog Sada i Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ja sam u duši Petar Pan

Tijana Dapčević oduševila i male i velike            Tijanu Dapčević nije potrebno posebno predstavljati. Na sceni je dugi niz godina, i prešla put od čeliste i muzičara klasične muzike, veoma cenjenog vokalnog izvođača pop muzike, a pre petnaest godina, po nagovoru koleginice, Leontine Vukomanović, zakoračila je i u svet dečje muzike. Isto toliko je duga i njena koncertna aktivnost za najvernijom i najiskrenijom publikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

EXIT kamp na Štrandu od 4. do 11. jula

Čitav svet na novosadskom Štrandu            Nešto manje od dve nedelje uoči početka EXIT festivala, koji će biti održan od 6. do 9. jula 2023. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, smeštajni kapaciteti u Novom Sadu i okolini popunjavaju se munjevitom brzinom - prema zvaničnim podacima, u ovom trenutku popunjeno je preko 90 odsto kapaciteta, zbog čega se apeluje da svi koji to već nisu uradili požure i obezbede svoj smeštaj na vreme! Imajući u vidu ovakvo interesovanje turista iz celog sveta, očekuje se da će ove godine biti nadmašen prošlogodišnji doprinos festivala domaćoj ekonomiji, kada je iznosio 19,7 miliona. EXIT festival je od osnivanja do danas privredi Novog Sada i Srbije od 220 miliona evra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Muzika u saglasju sa čašom ispunjenom vinom i zadovoljstvom

Aleksandar Dujin            Maestro Aleksandar Dujin, aranžer, kompozitor..., često u ulozi orgnizatora muzičkog programa, garant je kvaliteta ne samo tog segmenta, već i same manifestacije, godinama unazad, bojeći je adekvatnim zvucima. Bez greške.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radule Bošković: Težnja ka božanskim visinama

Radule Bošković            Radule Bošković je nakon 45 godina profesionalnog umetničkog rada, u svom rodnom Novom Sadu, zavredio status novosadskog slikara. Kao odrednicu, mesta stvaranja, a ne ograničavanja. Naprotiv, taj spokoj egzistiranja u poznatom, lišen spoljašnjih izazova, dazvolio mu je da se potpuno okrene ka polju svojih interesovanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Jovan Pejčić: Tamburica fest ima konekciju sa svim profilima umetnika

            „Tamburica fest“ ne bi bio ono što jeste da ne trpi stalne promene. I uvek na bolje. Započeo je 2008. godine, smotrom tamburaša iz celog sveta u „najtamburaškijem“ selu na planeti, Deronje, na severu Bačke. Nakon četiri godine festival se iz razloga što je nadrastao selo, i organizaciono, i prostorno, seli na Petrovaradinsku tvrđavu, da bi 2013. godine pored internacionalnog takmičenja na Petrovaradinu, bio održan i Tamburaški sabor domaćih bandi u Deronjama. Na kraju, festival je dospeo na mestu gde i treba da bude, na glavni novosadski Trg Svetozara Miletića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Danilo Vuksanović: Tamburica u svetlu likovne umetnosti

Danilo Vuksanović            Afirmacija tamburice i tamburaške muzike, osim nadmetanja tamburaških orkestara, revijalnih koncerata, brojnih pratećih sadržaja, sprovodi se i organizovanjem likovne kolonije, koja se definisala kao nezaobilazan segment ovog događaja. Na otvaranju izložbe slika sa jubilarne, XV. Likovne kolonije „Tamburica Fest 2022“, u sredu, 12. aprila u Muzeju Tamburica festa (Кralja Aleksandra 14), u centru Novog Sada, predstavljeni su radovi umetnika koji su stvarali u okviru XV saziva Likovne kolonije „Tamburica fest“ sredinom avgusta prošle godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miodrag Miša Branković: Svetinje rodu u pohodu

Miodrag Miša Branković            Uz blagoslov arhijereja Lukijana, u Eparhiji temišvarskoj Srpske pravoslavne crkve, od 05 - 12. marta održana je izložba radova beogradskog umetnika Miodraga Miše Brankovića. Izložba „Svetinje rodu u pohodu“ asocijacija je na pravoslavne svetinje, koje je tehnikom fotografije na platnu, sa preko 45 radova predstavio publici u Temišvaru, istorijsko-kulturnom centru Srba u Rumuniji i Evropskoj prestonici kulture 2023. godine.
            Umetnik je želeo da svoje prvo gostovanje Srbima u ovom banatskom gradu, kao i Rumunima zainteresovanim da preko sakralnih objekata i njihove arhitekture približi istoriju i kulturu srpskog naroda u srednjem veku, obeleži predstavljanjem nekih od najvrednijih i najlepših manastira koji se nalaze na teritoriji Srbije, Crne Gore, Hercegovine, Rumunije i Svete gore atoske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...