Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA

Kultura

Arheologija i istorija u funkciji razvoja turizma

Obraćanje Dražena Deranje na skupu u Privrednoj komori Vojvodine            Stvaranje zajedničkog brenda radi zajedničke koristi na relaciji Hrvatska - Srbija, kao i razvoj i unapređenje kulturnog turizma, pre svega u Vojvodini, u žiži su interesovanja i aktivnosti Dražena Deranje, predsednika Skupštine Evropskog klastera „Alpe Adria Pannonia“ (osnovanog 2014).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kristian’s street art show

Kristian Al Droubi (levo) u razgovoru sa kolegom - statuom            Biti slobodan, biti nezavisan od spoljnog uticaja, izboriti se za slobodu mišljenja, govora, kretanja, slobodu na izbor sopstvenog puta. Takvu slobodu je 90-tih godina, nakon srednje škole, izabrao Kristian Al Droubi, performer, istraživač prostora i sopstvenih mogućnosti, ljubitelj dece i umetnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić u poseti Muzeju Tamburice

Milan Đurić (levo) i dr Jovan Pejčić            Gradonačelnik Novog Sada, Milan Đurić, posetio je Muzej Tamburice uz srdačan doček osnivača muzeja i direktora Tamburica Fest-a, Jovana Pejčića. Tokom posete, gradonačelnik Đurić je imao priliku upoznati se sa izloženom muzejskom postavkom koja ponosno čuva 200 godina tamburaške tradicije i kulture Novog Sada i Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Ja sam u duši Petar Pan

Tijana Dapčević oduševila i male i velike            Tijanu Dapčević nije potrebno posebno predstavljati. Na sceni je dugi niz godina, i prešla put od čeliste i muzičara klasične muzike, veoma cenjenog vokalnog izvođača pop muzike, a pre petnaest godina, po nagovoru koleginice, Leontine Vukomanović, zakoračila je i u svet dečje muzike. Isto toliko je duga i njena koncertna aktivnost za najvernijom i najiskrenijom publikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

EXIT kamp na Štrandu od 4. do 11. jula

Čitav svet na novosadskom Štrandu            Nešto manje od dve nedelje uoči početka EXIT festivala, koji će biti održan od 6. do 9. jula 2023. godine na Petrovaradinskoj tvrđavi, smeštajni kapaciteti u Novom Sadu i okolini popunjavaju se munjevitom brzinom - prema zvaničnim podacima, u ovom trenutku popunjeno je preko 90 odsto kapaciteta, zbog čega se apeluje da svi koji to već nisu uradili požure i obezbede svoj smeštaj na vreme! Imajući u vidu ovakvo interesovanje turista iz celog sveta, očekuje se da će ove godine biti nadmašen prošlogodišnji doprinos festivala domaćoj ekonomiji, kada je iznosio 19,7 miliona. EXIT festival je od osnivanja do danas privredi Novog Sada i Srbije od 220 miliona evra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Muzika u saglasju sa čašom ispunjenom vinom i zadovoljstvom

Aleksandar Dujin            Maestro Aleksandar Dujin, aranžer, kompozitor..., često u ulozi orgnizatora muzičkog programa, garant je kvaliteta ne samo tog segmenta, već i same manifestacije, godinama unazad, bojeći je adekvatnim zvucima. Bez greške.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radule Bošković: Težnja ka božanskim visinama

Radule Bošković            Radule Bošković je nakon 45 godina profesionalnog umetničkog rada, u svom rodnom Novom Sadu, zavredio status novosadskog slikara. Kao odrednicu, mesta stvaranja, a ne ograničavanja. Naprotiv, taj spokoj egzistiranja u poznatom, lišen spoljašnjih izazova, dazvolio mu je da se potpuno okrene ka polju svojih interesovanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Jovan Pejčić: Tamburica fest ima konekciju sa svim profilima umetnika

            „Tamburica fest“ ne bi bio ono što jeste da ne trpi stalne promene. I uvek na bolje. Započeo je 2008. godine, smotrom tamburaša iz celog sveta u „najtamburaškijem“ selu na planeti, Deronje, na severu Bačke. Nakon četiri godine festival se iz razloga što je nadrastao selo, i organizaciono, i prostorno, seli na Petrovaradinsku tvrđavu, da bi 2013. godine pored internacionalnog takmičenja na Petrovaradinu, bio održan i Tamburaški sabor domaćih bandi u Deronjama. Na kraju, festival je dospeo na mestu gde i treba da bude, na glavni novosadski Trg Svetozara Miletića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Danilo Vuksanović: Tamburica u svetlu likovne umetnosti

Danilo Vuksanović            Afirmacija tamburice i tamburaške muzike, osim nadmetanja tamburaških orkestara, revijalnih koncerata, brojnih pratećih sadržaja, sprovodi se i organizovanjem likovne kolonije, koja se definisala kao nezaobilazan segment ovog događaja. Na otvaranju izložbe slika sa jubilarne, XV. Likovne kolonije „Tamburica Fest 2022“, u sredu, 12. aprila u Muzeju Tamburica festa (Кralja Aleksandra 14), u centru Novog Sada, predstavljeni su radovi umetnika koji su stvarali u okviru XV saziva Likovne kolonije „Tamburica fest“ sredinom avgusta prošle godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miodrag Miša Branković: Svetinje rodu u pohodu

Miodrag Miša Branković            Uz blagoslov arhijereja Lukijana, u Eparhiji temišvarskoj Srpske pravoslavne crkve, od 05 - 12. marta održana je izložba radova beogradskog umetnika Miodraga Miše Brankovića. Izložba „Svetinje rodu u pohodu“ asocijacija je na pravoslavne svetinje, koje je tehnikom fotografije na platnu, sa preko 45 radova predstavio publici u Temišvaru, istorijsko-kulturnom centru Srba u Rumuniji i Evropskoj prestonici kulture 2023. godine.
            Umetnik je želeo da svoje prvo gostovanje Srbima u ovom banatskom gradu, kao i Rumunima zainteresovanim da preko sakralnih objekata i njihove arhitekture približi istoriju i kulturu srpskog naroda u srednjem veku, obeleži predstavljanjem nekih od najvrednijih i najlepših manastira koji se nalaze na teritoriji Srbije, Crne Gore, Hercegovine, Rumunije i Svete gore atoske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Andrijana Andrijašević: Kulturno-umetnička perspektiva turističkog Zlatibora

Andrijana Andrijašević         Za Isidoru Sekulić, našu veliku književnicu, romanopisca, esejistu, poliglotu, likovnog kritičara, kultura i umetnost, kao jedan njen deo, u kojoj je ona videla najviši izraz duhovnosti „jedini je izvor delatnosti u kojem čovek može nadrasti ograničenost lične egzistencije“ (Esej „O kulturi“), i shodno tome njegova nasušna potreba. Da bi čovek stekao pravi utisak o vrednosti jednog kulturnog dela, potrebno je iskustvo koje se stiče direktnim kontaktom. Upoznavanje kulture jednog naroda, jednog prostora, moguće je kroz putovanja (čitaj turizam), čija se zavisnost ogleda u dinamičnom konceptu poštovanja principa povezivanja turističke privrede i kulturnog miljea.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Oboreni svi rekordi - nastup Slobodana Trkulje u Kini pogledan više od 11 milijardi puta

Slobodan Trkulja - foto Marko Cvetković            Slobodan Trkulja, koji već godinama uživa veliku popularnost u Kini, ovaj put je oborio sve rekorde nastupom u okviru najgledanijeg šoua na planeti, na gali Prolećnog Festivala kineske televizije CCTV. Šou je uživo i putem interneta pogledan preko 11 milijardi puta! Predstavio je Srbiju pesmom „Tamo Daleko” u pratnji kineske i svetske pijanističke zvezde, slavnog Lang Langa. U programu sastavljenom od najvećih kineskih zvezda, poput filmskog megastara Džekija Čena i brojnih umetnika, Slobodan Trkulja je nastupio u udarnom terminu pred ponoć i time ušao u istoriju kao najgledaniji srpski umetnik! CCTV, najveća televizijska stanica na svetu, čiji je novogodišnji gala šou držao Ginisov rekord po gledanosti, 21. januara je oborila sve svetske rekorde gledanosti tokom emitovanja gale Prolećnog Festivala i postavila nov rekord od neverovatnih 11 milijardi pregleda!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...