Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA

Kultura

Fragmenti iz osam vekova dugog života Bačkog Monoštora

Sa Izložbe u Bačkom Monoštoru            Izložba „Osmi vik Monoštora“, autora Zdenke Mitić i Milana Stepanovića, sa podacima prikupljenim u relevantnim institucijama - Istorijskom arhivu Sombora i Budimpešte, kao i iz razgovora i privatnih spomenara meštana, postavljena u vreme održavanja BODROG FESTA 2021., bila je pravi izazov za ljude koji žele da nešto saznaju i vide o jednom mestu, od njegovog nastanka do danas. Dizajn materijala: mapa, fotografija, crteža i tekst predstavljenim na 22 panoa, uradio je Milan Jovanović Jofke. Kroz mnoštvo ilustrovanih priča upoznajemo se sa jednim drugačijim Monoštorom nego što je danas, situiranom na 15 km od Sombora, 30 km od granica sa Hrvarskom i Mađarskom, u bačkoj ravnici okružen šumama UNESCO Rezervata Biosfere „Bačko Podunavlje“ i SRP „Gornje Podunavlje“, rekom Dunav i njenim brojnim rukavcima, livadama, močvarama i ritovima, Velikim bačkim kanalom i Kanalom Dunav-Tisa-Dunav. Zapadno od Monoštora prostire se Monoštorski rit, nastao 1902. godine skretanjem korita Dunava, koji je tekao pored samog sela, danas od njega udaljen 3-5 kilometara, pa su Monoštoru ostali rukavci i bare, danas raj za ribolovce, ali i lovce zbog znatnog broja jelenske i druge divljači. Ovo područje je bilo poznato lovcima i ranije, a pohodile su ga krunisane glave iz Evrope, pa i drug Tito.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kroz objektiv profesionalaca: Bački Monoštor kakvog ste propustili da vidite

Sa otvaranja izložbe fotografija: Bački Monoštor - biser Gornjeg Podunavlja            U okviru XVI Bodrog festa, najznačajnije i najveće manifestacije u podunavskom selu, Bačkom Monoštoru, u Domu kulture je priređena izložba fotografija „Bački Monoštor - biser Gornjeg Podunavlja“, sa safarija održanog 2020. godine u Bačkom Monoštoru.
            Svoje viđenje ovog živopisnog mesta raskošne okoline, publici su predstavili renomirani autori - fotografi, fotoreporteri i zaljubljenici u fotografiju, članovi Foto asocijacije Vojvodine: Darko Dozet, Jaroslav Pap, Andrej Pap, Nenad Mihajlović Šone, Goran Mulić i Snežana Lerh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kad je Tisom tamburica tekla

Sa promociju knjige „Tamburaške priče iz davnina“ Zorana Kneževa u Novom Bečeju            Svako ko je bar jednom posetio Vojvodinu, sigurno je probao najbolju riblju čorbu na čardi kraj reke, popio najbolje vino sa peska ili fruškogorskih padina, uživao u najlepšim ambijentima starih salaša i ljubaznim osmesima snaša, ali uživao i u najlepšim notama vojvođanskih tamburaša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pazovački korzo - gastronomija i istorija na jednom mestu

Pazovački korzo vratio posetioce na Dan opštine Stara Pazova u šezdesete godine           Dani opštine Stara Pazova, koja je već decenijama unazad privredno jedna od tri najuspespešnije opstine u Srbiji, ove godine obeleženi su kroz manifestaciju „Pazovački korzo“ koja je održana na Trgu Zorana Điinđića, u nedelju1. i ponedeljak 2. avgusta, oba dana od 18 h. Događaj je  objedinio nadaleko poznatu i čuvenu  gastronomiju Srema, duh starih vremena kroz prikaz pazovačkog korzoa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Golubačka tvrđava - zaštitnik Gvozdene kapije Dunava

Radoslav Ćurković u razgovoru sa posetiocima           Krajem marta 2019-te godine, posle bezmalo pet godina rekonstrukcije, za posetioce je otvorena tvrđava Golubac. Pored građevinskih i konzervatorsko-restauratorskih radova, na ovom utvrđenju iz XIV veka, značajni su bili arheološki nalazi, ostaci rimskog objekta iz IV veka, ostaci turskog kupatila iz XV veka, artefakti iz bronzanog i gvozdenog doba i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Rezervišite vreme za Tamburica fest

Sve spremno za tamburaški spektakl           Ovogodišnji „Tamburica fest 2021“ biti održan od 19. do 21. avgusta u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi uz učešće izvođača iz Srbije, Turske, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Rumunije i iz Brazila. Za ljubitelje setnog zvuka, ali i jednako tako i novih, popularnih nota u tamburaškim aranžmanima, organizatori su pripremili bogat program zasnovan na negovanju tradicije i podsticaju na novo, savremeno stvaralaštvo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zajednički projekat Tamburica Festa i Balkan panorama film festivala promovisan u Turskoj

Sa snimanja dela dokumentarnog filma u banoštorskim vinogradima           Novi Sad i Vojvodina u prethodnih nekoliko dana doživljavaju najveću, do sada neviđenu promociju u Turskoj. Jer, informacija o saradnji „Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Izmira, potvrđena prvim kadrovima na snimanju dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici povodom 15 godina  svetskog festivala tamburaške muzike, koji promoviše naše kulturno nasleđe i turističke potencijale Novog Sada i Vojvodine,  izazvala je ogromnu pažnju medija u Turskoj sa pregršt pozitivnih tonova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dokumentarni film o Tamburica festu još jedan biser u mozaiku Svetskog festivala tamburaške muzike

Sa potpisivanja sporazuma o saradnji           „Tamburica festa“ i „Balkan Panorama film festivala“ iz Izmira potpisali su protokol o saradnji kojim je ozvaničen početak snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o tamburici povodom 15 godina Svetskog festivala tamburaške muzike, koji će ove godine u svom 14. izdanju biti održan u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi, od 19. do 21. avgusta. Film čije je snimanje započeto desetak dana pre potpisivanja oficijelnog protokola, pored tamburaške muzike promoviše kulturno nasleđe i turističke potencijale Novog Sada i Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Wind Rock Fest u Vršcu za mlade i one koji misle da su mladi

Kristijan Petkov (levo), Marijana Luković i Miodrag Vukojević na KZN u Info centru TO Vojvodine            Umeju Vrščani da osim u vinu uživaju i u drugim stvarima, a vetrovi će od 29. jula do 01. avgusta u ovaj grad Pod kulom doneti odličnu festivalsku atmosferu sa nekim od najuticajnijih bendova ex-Yu rock scene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija Novi Sad

Prof. dr Marko Carić (desno) i prof. dr Zoran Pavlović           Uz slavski kolač, sveću, tamjan, vino i ikonu Sv. Sveštenomučenika Save gornjokarlovačkog, 17. jula je obeležena krsna slava Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, ukazujući na prirodnu i nužnu povezanost akademske i duhovne dimenzije ljudske egzistencije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Monografija o dvorcima Srbije

Blago Srbije u jedinstvenoj monografiji           Pred nama je još jedno kapitalno izdanje - Dvorci Srbije - (ne)zaboravljeno kulturno-istorijsko nasleđe, autorke dr Aleksandre Kolaković (DATA status, Beograd, 2020). Lukuzna monografija sa ilustracijama Martina Candira, poznatog fotografa, i komentarima na preko 530 strana, obuhvatila je 84 zdanja, od kojih je većina situirano u Vojvodini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Petar Odobašić: Kulturno-istorijsko nasleđe sela Kupinova

Petar Odobašić            Zvuči nerealno, ali u ovom vremenu suočavanja sa krizom koja ozbiljno ugrožava elementarne ljudske potrebe na globalnom nivou, kultura je zauzela mesto iscelitelja ljudskih duša i intelekta. Zato je kulturturizam danas najprisutniji vid turističke tražnje, bilo da je reč o izdvojenom obliku, ili sastavnom delu nekog drugog programa. Ukratko, bez elemenata kulture turizma nema, bilo da je reč o cikloturizmu, adrenalinskom, ruralnom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...