Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA

Kultura

Elita naivnog slikarstva u Galeriji umetnosti u Kovačici

Ana Žolnaj BarcaPravo govoreći, ja sam uvek najviše želeo jedno:
da sve što vidim mogu da opišem i da sve što osetim umem da izrazim. (Ivo Andrić).
Mihal Povolni, Alžbeta Čížikova, Katarina Karlečikova, Jan Bačur, Desa Petrov Morar, Eva Husarikova, Zuzana Vereski, Jan Glozik, Pavel Cicka, Jan Žolnaj, Štefan Varga, Jan Strakušek, Rozalija Markov, Drago Terzić, Jozef Haviar, Marija Vargova, Ana Lenhartova, Ana Knjazovicova, Nada Korenj i Marci Markov (preminuo januara 2013), članovi su Galerije naivne umetnosti u Kovačici, koji svake godine u okviru manifestacije Kovačički oktobar, prirede izložbu i jednom svojom slikom obogate fond prve seoske galerije u SFRJ-Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Andrijana Sedić: BELA NEDELJA

Praznici su povezani sa verom i običajima koje ih prate i čine posebnima. U svim kulturama postoje praznici, većina se smatra radosnim. Jedan od praznika koji postoji u više kultura evropskih naroda je Bela nedelja. Po kalendaru, praznuje se poslednja nedelja pred VELIKI POST. U ovoj nedelji, koju su pravoslavni Grci zvali Sirna nedelja, jedu se mlečni proizvodi i iz tog razloga dobila je naziv BELA. Običaji koji se sprovode tokom Bele nedelje slični su onima koji su prisutni kod Amerikanaca i drugih naroda koji slave tzv. ''Noć veštica.'' Ipak, Belu nedelju ne smemo poistovetiti sa tim praznikom zato što je povod za proslavu Bele nedelje sasvim drugačiji i slavi se u proleće, za razliku od Halloween-a koji se slavi u jesen (31. oktobar).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

U poseti Narodnom muzeju u Čačku

Magdalena Petrović (desno), vodič u Narodnom muzejuNarodni muzej Čačak je ustanova koja se brine o kulturnom nasleđu Čačka i njegove okoline, uključujući prostor Dragačeva i Ivanjice. Ovaj regionalni muzej skladišti i čuva ostatke prošlosti, počev od praistorije do savremenog doba i u svom sastavu ima odeljenja za paleonotlogiju, arheologiju, istoriju, umetnost, etnologiju i odeljenje za konzervaciju, a u njegovim fondovima se čuva blizu 20.000 predmeta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Tri talenta Milana Milića Jagodinskog

U razgovoru sa Milanom Milićem Jagodinskim„Jagodinski je jedan od retkih umetnika kome nikada nije dovoljna jedna, dve
ili tri replike na temu koju zagovara. On razmišlja u ciklusima. Njegov je likovni rečnik okrenut više pojmovima... On jednostavno ne ume da izmišlja male stvari“ izjavio je jednom prilikom poznati slikar-grafičar Miodrag Miša Nedeljković i kada bi hteli ne bismo uspeli kraće i tačnije da opišemo lik i delo Milana Milića Jagodinskog, slikara, pesnika i kompozitora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Dragiša Đorđević, penzionisani stomatolog i aktivan slikar

Dr Dragiša ĐorđevićDr Dragiša Đorđević je specijalista stomatologije i diplomac Visoke umetničke škole u Beogradu. Po profesiji je zubar i slikar, i ta dva životna ispunjenja celog života uspeva da drži u ravnoteži. Kada je dr Đorđević otišao u zasluženu penziju kao stomatolog, tas je prevagnuo u korist slkarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Sve u znaku Verdija - Viva Verdi

Aleksej Bočarov, gost iz Rusije, nastupiće u operi RigoletoOvogodišnja kulturna, a posebno koncertna sezona 2013., u kulturnom svetu biće zapamćena kao godina obeležavanja velikih jubileja, stogodišnjice rođenja engleskog kompozitora Bendžamina Britna (Benjamin Britten), dvestota godišnjica rođenja nemačkog kompozitora, pesnika, esejiste i muzičkog teoretičara, Riharda Vagnera (Wilhelm Richard Wagner) i italijanskog kompozitora Đuzepe Verdija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Miroljub Janković o Futoškom vašaru

Miroljub JankovićU petak 25. i u subotu 26. oktobra 2013. godine održaće se manifestacija XIV Futoška kupusijada za koju su domaćini pripremili bogatiji i kvalitetniji program, i koji će za razliku od ranijih godina trajati dva dana. Osim odi kupusu, koja traje četnaest godina, Futožani nastoje da obnove Futoški vašar, pa će ove godine po četvrti put, u okviru Kupusijade biti organizovan susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije ne bi li nekih narednih godina, ova manifestacija poprimila razmere i značaj nekadašnje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Jubilarni Festival muzičkih društava Vojvodine za vikend u Rumi

 Sa jednog od prethodnih takmičenja u RumiJubilarni 50. Festival muzičkih društava Vojvodine biće održan 26. i 27. oktobra u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi.
Programom je predviđeno da u subotu, 26.10.2013. od 19,30 časova nastupe: Srpsko pevačko drušvo Ruma; Mešoviti hor "Tilina" SKUD "Heroj Janko Čmelik", Stara Pazova; Devojački hor "Prepodobni Rafailo Banatski", Zrenjanin; Mešoviti hor AKUD "Sonja Marinković", Novi Sad;

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Zlatna antena za Montevideo

Dragan Bjelogrlić je jedan od laureataMeđu domaćim igranim serijama prikazanim na malim ekranima tokom protekle godine najbolja je bila “Na putu za Montevideo”, odlučio je žiri 3. Fedisa, Festivala domaćih igranih serija. Priznanja su laureatima uručena u bioskopu “Palas Šumadija”, gde je festival otvorio Dragan Bjelogrlić, a program vodili glumica Nevena Šarčević i Tijana Marković u okviru finalne večeri trećeg Fedisa.
Prethodno je reditelju Dragoslavu Laziću dodeljena Zlatna antena za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji, za seriju iz šezdesetih godina prošlog veka “Muzikanti”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Glas za EXIT festival

EXIT festival je i ove godine nominovan za najbolji evropski festival u okviru European festival awards, najznajčajnijeg evropskog festivalskog priznanja.
EXIT je jedini festival iz regiona Balkana koji je nominovan u najprestižnijoj kategoriji velikih festivala "Major Festivals", u kojoj su svi najbolji i najveći evropski festivali kao što su Tomorrowland, Roskilde i drugi. Ovo je šesta po redu nominacija za EXIT, koji svake godine publika izglasa u krug 10 najboljih evropskih festivala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Radovan Jokić: Prolaznici u Kulturnom centru Novog Sada

Radovan Jokić i Slavica PopovU Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, sinoć je otvorena izložba akademskog slikara Radovana Jokića, „Prolaznici“.
Koliko su Novosađani bili zainteresovani za nastavak „Prolaznika“ od poslednje izložbe ovog umetnika, održane u Galeriji ProArte juna 2011. godine pokazali su brojni prijatelji, poznanici umetnika i poštovalaca njegovog rada, prisutni na otvaranju. Zahvaljujući se prisutnima autor je istakao da je više od tri godine radio na ovom delu projekta, osmišljavao ga, prekrajao, dodavao, brisao i oduzimao, ali kada je video sve ove ljude, koji su došli da ga podrže, bilo mu je jasno da je vredelo učestvovati u tome. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Kraljica i Pudar godine, biseri Berbanskih dana na Paliću

Ovogodišnji laureati Dragana Sudarević i Amštadt Tamaš Tokom vikenda, 14. i 15. septembra održani su 24. Berbanski dani na Paliću. Ono što je obeležilo ovu manifestaciju bio je veliki broj učesnika i gostiju, brojni različiti kulturno-zabavni i obrazovni programi koju su pratili izložbe voća, vina, hrane, proizvoda iz kućne radinosti i starih zanata, poslastica uz odličnu organizaciju preduzeća Park Palić d.o.o. i uvek zanimljiv kolorit vitezova vinskog reda Arena Zabatkiensis.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...